Paahdettua maa-artisokkaa

Maa-artisokka on superterveellistä, mutta miten siitä saisi uunissa paahtamalla parhaan mahdollisen makuelämyksen? Kokeile reseptiä, jossa maa-artisokka paahtuu uunissa yhdessä valkosipulin, oliiviöljyn ja yrttien kera.

Uunipaahdettua maa-artisokkaa lautasella suolan ja yrttien kera

UUNIPAAHDETTUA MAA-ARTISOKKAA – Maa-artisokka sisältää runsaasti C- ja K-vitamiinia, ja pienet mukulat voi syödä kuorineen, kunhan mukulat pesee huolellisesti ennen paahtamista.

© iStock

Mitättömän näköinen muhkurainen maa-artisokka on monelle vähän vieras vihannes, joka jää helposti huomaamatta kaupan hyllyssä. Se on kuitenkin sääli, sillä maa-artisokka on erittäin terveellistä. Siinä on muun muassa runsaasti C- ja K-vitamiinia sekä makeaa ravintokuitua nimeltä inuliini, joka auttaa ylläpitämään terveellistä suolistobakteerikantaa.

Maa-artisokkaa uunissa voi valmistaa monella tavalla. Uunissa paahdettua maa-artisokkaa voi käyttää sekä lisukkeena että syödä sellaisenaan. Tästä jutusta saat reseptit ja vinkit maa-artisokalla herkutteluun.

Uunipaahdettua maa-artisokkaa

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 300 g maa-artisokkaa
  • 1½ rkl ekstra neitsytoliiviöljyä
  • ¼ sitruunan mehu
  • valkosipulinkynttä
  • merisuolaa
  • pieni kourallinen tuoretta timjamia tai ripaus kuivattua timjamia

Valmistus

  • Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  • Pese ja harjaa maa-artisokat puhtaiksi.
  • Purista sitruunamehu ja pirskottele se maa-artisokkien päälle hapettumisen aiheuttaman värjääntymisen estämiseksi.
  • Laita maa-artisokat leivinpaperilla peitetylle uunipellille tai voideltuun uunivuokaan.
  • Kuori valkosipulit ja paina veitsen lappeella ne rikki. Jaa palaset maa-artisokkien päälle.
  • Pirskottele maa-artisokkien päälle oliiviöljyä ja lisää päälle vielä yrtit.
  • Paahda maa-artisokkia uunissa 30–35 minuuttia.
  • Kääntele maa-artisokkia kerran paistamisen aikana.
  • Ota maa-artisokat uunista, kun niissä on vielä hieman purutuntumaa jäljellä. Vältä paistamasta aivan mössöksi.

Maa-artisokkia
© iStock

Hyvä tietää maa-artisokasta


  • Muhkurainen maa-artisokka on hankala kuoria, mutta kun peset maa-artisokat kunnolla, niitä ei ole pakko kuoria lainkaan. Jos silti haluat kuoria ne, parhaiten se käy muhkujen koloista lusikan kärjellä raaputtamalla.

  • Maa-artisokkaa voi keittää, paistaa, paahtaa ja soseuttaa, ja sitä voi lisätä salaatteihin niin raakana kuin kypsennettynäkin. Siinä on hento pähkinäinen maku, joka tulee hienosti esiin raakana tai esimerkiksi samettisessa maa-artisokkakeitossa.

Muita tapoja hyödyntää uunipaahdettua maa-artisokkaa

Maa-artisokkaresepti 1
© iStock

Maa-artisokkasipsit

Tai miltä kuulostaisivat maa-artisokkasipsit? Pese maa-artisokat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi mandoliinileikkurilla. Lisää oliiviöljyä ja suolaa ja paahda uunipannulla 180 asteessa 15–20 minuuttia mukavan rapeiksi.

Reseptiin pääset tästä

Maa-artisokka resepti 3
© iStock

Uunipaahdettuja juureksia ja maa-artisokkaa

Voit myös heittää uunivuokaan sekalaisia pilkottuja juureksia, kuten palsternakkaa, porkkanoita, juuripersiljaa, punajuuria ja maa-artisokkaa, sekä lisätä oliiviöljyä, tuoreita yrttejä, suolaa ja pippuria ja paahtaa 200 asteessa noin 35 minuuttia.

Maa-artisokka resepti 2
© iStock

Maa-artisokkaa kermaperunoissa

Voit vaihtaa osan kermaperunoiden perunasta maa-artisokkaviipaleiksi.

Muita KUNTO PLUSsan maa-artisokkareseptejä

Maa-artisokka resepti 5
© iStock

Maa-artisokkamuusi

Lisää maa-artisokkaa perunamuusin joukkoon tai tee koko muusi maa-artisokasta.

Reseptin saat täältä

Maa-artisokka resepti 4
© iStock

Maa-artisokkakeitto

Maa-artisokasta syntyy myös herkullista sosekeittoa. Voit kypsentää maa-artisokat joko keittämällä tai pannussa paahtamalla.

Reseptin saat täältä

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 15/2022.