Palsternakka – terveellinen ja maukas juures

”Valkea porkkana” on aivan ainutlaatuinen juures, joka tuo pähkinäistä makua ruokiin ja jonka kuidut ovat myös vatsalle hyväksi. Palsternakkaa, olkaa hyvät!

Palsternakka on terveellinen juures .

ONKO PALSTERNAKKA TUTTU? Täältä reseptit ja vinkit palsternakan käyttöön kotikeittiössä.

© iStock

Vaalea, porkkanaa muistuttava palsternakka on monipuolinen juures, joka kuitenkin on monelle oranssia sukulaistaan tuntemattomampi.

Palsternakka on juures, joka kuuluu sarjakukkaisten kasvien heimoon. Se sisältää runsaasti kuitua, B-vitamiinia ja E-vitamiinia. Palsternakkaa voi syödä raakana, keitettynä, paahdettuna tai paistettuna, ja sitä käytetään usein etenkin sosekeitoissa, pataruoissa ja uunijuureksina.

Kokosimme parhaat palsternakkareseptimme sekä tuhdin tietopaketin palsternakan ravintosisällöstä, säilytyksestä ja valmistuksesta.

1 Miksi palsternakka on terveellistä?


Palsternakka on sisältää monipuolisesti tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, muun muassa A-vitamiinia, B-vitamiinia, C-vitamiinia ja E-vitamiinia sekä folaattia ja kaliumia.

Palsternakka erottuu muista kasviksista etenkin korkealla kuitupitoisuudellaan. Kuitu on hyväksi etenkin suolistolla ja ruoansulatukselle, ja se auttaa myös pitämään olon kylläisenä pidempään.

Lue myös: Tulehdusta hillitsevä ruokavalio – ravintopyramidi

Alle on koottu palsternakan sisältämät tärkeimmät ravintoaineet:

Paljonko palsternakassa on kuitua?

Palsternakka sisältää 5,7 grammaa kuitua 100 grammaa kohden eli yli tuplasti porkkanaan verrattuna.

Runsas kuidun saanti auttaa pitämään huolta suoliston hyvinvoinnista, edistää ruoansulatusta ja lisää kylläisyyttä.

Alle on koottu vertailun vuoksi muiden kasvisten kuitupitoisuuksia.

LÄHDE: Fineli

Kukkakaali
© iStock

Kukkakaali: 2,2, g

© iStock

Punajuuri: 2,5 g

Parsakaali
© iStock

Parsakaali 3,5 g

Palsternakka
© iStock

Palsternakka 5,7 g

Lehtikaali
© iStock

Lehtikaali 6,7 g

Paljonko palsternakassa on energiaa?

Palsternakassa 64 kcal energiaa 100 grammaan kohden. Se onkin kasviksista energiapitoisimmasta päästä – palsternakassa on tuplasti kaloreita porkkanaan verrattuna.

Esimerkiksi keitettyyn riisiin tai pastaan verrattuna palsternakkasose on silti edelleen varsin vähäkalorinen valinta.

2 Onko palsternakalla syöpää torjuvia ominaisuuksia?


Porkkanat on jo pitkään yhdistetty syövän ehkäisyyn. Rotilla tehdyt kokeet nimittäin osoittavat, että porkkananoiden sisältämillä falkarinolilla ja falkarindiolilla on syöpää torjuva vaikutus.

Nyt Odensen yliopistollisen sairaalan tutkijat selvittävät, toimiiko vaikutus myös ihmisillä.

Tutkimusta johtava johtaja Gunnar Baatrup on optimistinen: "Tällä hetkellä näyttää siltä, että kahdella porkkanalla päivässä on suurempi syöpää ehkäisevä vaikutus kuin koko Tanskan seulontajärjestelmällä", hän kertoo Fyens Stiftstidende -lehden haastattelussa. Tässä vaiheessa kannattaa tosin mainita, että tutkimuksissa keskiössä on erityinen porkkanalajike, jonka falkarinoli- ja falkarindiolipitoisuus on erityisen korkea. Tätä lajiketta ei nykyisellään viljellä eikä myydä Suomessa.

Samoja yhdisteitä on myös muissa kasviksissa ja yrteissä, kuten palsternakoissa sekä juuripersiljassa, sellerissä, tillissä ja lehtipersiljassa.

Lue myös: 6 keinoa pienentää syöpäriskiä ravitsemusvalinnoilla

3 Miten palsternakan ja juuripersiljan erottaa toisistaan?


Juuripersilja muistuttaa palsternakkaa, mutta ne erottaa toisistaan päästä, josta naatti on kasvanut.

Siinä missä juuripersiljan naatti kasvaa ylöspäin, palsternakassa on pieni syvennys siinä, mistä naatti kasvaa.

Palsternakka on yleensä myös muodoltaan rotevampi kuin ohuempi juuripersilja.

Palsternakan naatti kasvaa syvennyksestä.
© iStock
Juuripersiljan naatti kasvaa kohoumasta.
© iStock

4 Kauanko palsternakka säilyy?


Palsternakka säilyy viileässä noin 12–14 päivää, huoneenlämmössä sen napakkuus alkaa kärsiä jo parissa päivässä.

Voiko palsternakkaa pakastaa?

Jo vain. Leikkaa juures paloiksi tai viipaleiksi ja keitä noin 2–3 minuuttia. Värin säilyttämiseksi veteen voi lisätä sitruunahappoa tai sitruunaviipaleita.

Jaa jäädytettävät palsternakkapalat pienempiin eriin, joita on helppo ottaa käyttöön esimerkiksi pataruokia ja soseita varten.

5 Milloin on palsternakan satokausi?


Kotimainen palsternakka on sesongissa syyskuulta joulukuuhun, ja se korjataan mieluiten vasta ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Kaupan hyllyltä palsternakkaa saa toki ympäri vuoden.

6 Kauanko palsternakkaa pitää kypsentää?


Palsternakan kypsennys
© iStock

Keittoaika on palojen koosta riippuen noin 10–15 minuuttia.

Keitettäessä palsternakan maku muuttuu hieman terävästä makeammaksi, kun tärkkelys muuttuu glukoosiksi.

Palsternakkoja uunissa
© iStock

Kauanko palsternakkaa pitää paahtaa uunissa?

Palsternakat saavat paahtua 180 asteessa (kiertoilmauunissa) noin 20–40 minuuttia palojen koosta riippuen.

Voiko palsternakkaa syödä raakana?

Vaalea juures sopii raakana salaatteihin, ja raakana se sisältää myös kaikkein eniten terveellisiä ravintoaineita. Hieman pistävä, sellerin kaltainen maku ei ole kuitenkaan välttämättä kaikkien makuun, minkä vuoksi palsternakka maistuu monille mieluiten kypsennettynä.

Voiko palsternakan kuoren syödä?

Palsternakat olisi kuorittava ennen ruoanlaittoa, sillä kuoreen voi helposti jäädä multaa.

Juures on kuoren alla täysin valkoinen. Se voi kuitenkin värjäytyä, kun se tulee kosketuksiin hapen kanssa. Tämän voi välttää liottamalla palsternakkaa sitruunamehua sisältävässä vedessä tai kiehauttamalla muutaman minuutin ajan.

Kuorittua palsternakkaa.

PALSTERNAKAN KUORI kannattaa poistaa kokonaan.

© iStock
Palsternakka, jonka naatti on leikattu pois.

PALSTERNAKAN NAATTI kannattaa leikata pois, sillä sitä ei voi suositella syötäväksi.

© iStock

7 Miltä palsternakka maistuu?


Juureksen voimakas, hieman pähkinäinen maku muistuttaa selleriä. Raakana sen maku on terävä, joten sitä kannattaa sekoittaa esimerkiksi omenan tai porkkanan kanssa salaatteihin tai raasteisiin.

Lämmitettäessä maku muuttuu makeammaksi ja muistuttaa porkkanaa.

Herkullisen pähkinäinen palsternakka sopii mainiosti tuomaan makua keittoihin, muhennoksiin ja soseisiin, ja sitä voi käyttää melkeinpä mausteena.

8 Mihin palsternakkaa voi käyttää?


Palsternakkaa voidaan käyttää monin eri tavoin, tutuimmillaan ovat keittoihin ja soseisiin, joissa ne voivat antaa ruokaan pähkinäisen maun.

Niistä saa myös makean maukkaita uunijuureksia lisukkeeksi eri ruokiin, ja niitä voi myös grillata kokonaisina.

Ohuet palsternakkaviipaleet sopivat pizzan täytteeksi peston ja tuoreen rukolan kaverina. Makean makunsa ansiosta terveellistä palsternakkaa voi käyttää jopa leivonnaisiin.

Katso täältä parhaat palsternakkareseptimme

9 11 palsternakkareseptiä


Palsternakka voi yllättää monipuolisuudellaan.

Tutustu näihin terveellisiin ja herkullisiin resepteihin, joissa maukas juures pääsee oikeuksiinsa.

Lisukkeet

Grillipalsternakat

Grillipalsternakat

Grillissä kannattaa kokeilla välillä muutakin kuin lihaa ja makkaraa. Tässä on superhelppo resepti grillattujen palsternakkojen valmistukseen.

Katso resepti täältä

Kasvisfritit airfryerissa
© Wichmann+bendtsen

Palsternakka- ja porkkanat airfryerissa

Airfryer kypsentää kasvikset rapsakoiksi. Palsternakkoja voi paahtaa myös uunissa, jolloin ne valmistuvat vain 20 minuutissa.

Katso resepti täältä

Pikkelöidyt palsternakat ja porkkanat
© Skovdal Nordic

Pikkelöidyt palsternakat ja porkkanat

Pikkelöidyt palsternakat tuovat mainiosti makua salaatteihin tai vaikkapa kasvishampurilaisiin, kuten tässä reseptissä.

Katso resepti täältä

Keitot

Palsternakka- ja kukkakaalikeitto
© Wichmann+bendtsen

Palsternakka-kukkakaalikeitto

Jääkaappiin unohtuneen, parhaat päivänsä nähneen palsternakan voi mainiosti soseuttaa keittoon muiden kasvisten kaveriksi. Tämä versio kruunataan broilerilla ja kananmunalla.

Katso resepti täältä

Salaatit

Palsternakka-kikherne-fetasalaatti
© wichmann+bendtsen

Palsternakka-kikherne-fetasalaatti

Juurekset tuovat salaattiin ruokaisuutta ja kylläisyyttä lisäävää kuitua. Palsternakka tekee tästä salaatista täyttävän aterian.

Katso resepti täältä

Pinaatti-palsternakkasalaatti

Pinaatti-palsternakkasalaatti-naudanlihasalaatti

Täyttävää, terveellistä ja supermaukasta! Tässä salaatti myös lihansyöjän makuun.

Katso resepti täältä

Päivällisruoat

Kermainen broilerinakki-kasvispata
© Wichmann+bendtsen

Kermainen broilerinakki-kasvispata

Maukas nakkipata on astetta terveellisempi ja jos mahdollista vieläkin herkullisempi, kun lisäät sekaan tuhdisti juureksia.

Katso resepti täältä

Paahdettua lohta ja uunijuureksia
© Wichmann+bendtsen

Paahdettu lohi ja uunijuureksia

Päivällistä pöytään puolessa tunnissa! Helppo ja herkullinen ateria sisältää myös runsaasti kuitua ja terveellistä rasvaa.

Katso resepti täältä

Jauheliha-kasvisbolognese
© Wichmann+bendtsen

Jauheliha-kasvisbolognese

Palsternakka ja juuriselleri tuovat bolognesekastikkeeseen makua ja kylläisyyttä lisäävää kuitua. Tämä ateria menee täydestä jopa kasviksia ronkeloiville lapsille.

Katso resepti täältä

Barbecuebroileria ja uunijuureksia
© Wichmann+bendtsen

Barbecuebroileria ja uunijuureksia

Maukas broileri saa lisukkeekseen uunissa paahtuneita palsternakkoja ja porkkanoita. Helppo ja herkullinen ateria maistuu taatusti koko perheelle.

Katso resepti täältä