Palsternakka – terveellinen ja maukas juures
”Valkea porkkana” on aivan ainutlaatuinen juures, joka tuo pähkinäistä makua ruokiin ja jonka kuidut ovat myös vatsalle hyväksi. Palsternakkaa, olkaa hyvät!
”Valkea porkkana” on aivan ainutlaatuinen juures, joka tuo pähkinäistä makua ruokiin ja jonka kuidut ovat myös vatsalle hyväksi. Palsternakkaa, olkaa hyvät!
Vaalea, porkkanaa muistuttava palsternakka on monipuolinen juures, joka kuitenkin on monelle oranssia sukulaistaan tuntemattomampi.
Palsternakka on juures, joka kuuluu sarjakukkaisten kasvien heimoon. Se sisältää runsaasti kuitua, B-vitamiinia ja E-vitamiinia. Palsternakkaa voi syödä raakana, keitettynä, paahdettuna tai paistettuna, ja sitä käytetään usein etenkin sosekeitoissa, pataruoissa ja uunijuureksina.
Kokosimme parhaat palsternakkareseptimme sekä tuhdin tietopaketin palsternakan ravintosisällöstä, säilytyksestä ja valmistuksesta.
Palsternakka on sisältää monipuolisesti tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, muun muassa A-vitamiinia, B-vitamiinia, C-vitamiinia ja E-vitamiinia sekä folaattia ja kaliumia.
Palsternakka erottuu muista kasviksista etenkin korkealla kuitupitoisuudellaan. Kuitu on hyväksi etenkin suolistolla ja ruoansulatukselle, ja se auttaa myös pitämään olon kylläisenä pidempään.
Lue myös: Tulehdusta hillitsevä ruokavalio – ravintopyramidi
Alle on koottu palsternakan sisältämät tärkeimmät ravintoaineet:
Palsternakassa 64 kcal energiaa 100 grammaan kohden. Se onkin kasviksista energiapitoisimmasta päästä – palsternakassa on tuplasti kaloreita porkkanaan verrattuna.
Esimerkiksi keitettyyn riisiin tai pastaan verrattuna palsternakkasose on silti edelleen varsin vähäkalorinen valinta.
Porkkanat on jo pitkään yhdistetty syövän ehkäisyyn. Rotilla tehdyt kokeet nimittäin osoittavat, että porkkananoiden sisältämillä falkarinolilla ja falkarindiolilla on syöpää torjuva vaikutus.
Nyt Odensen yliopistollisen sairaalan tutkijat selvittävät, toimiiko vaikutus myös ihmisillä.
Tutkimusta johtava johtaja Gunnar Baatrup on optimistinen: "Tällä hetkellä näyttää siltä, että kahdella porkkanalla päivässä on suurempi syöpää ehkäisevä vaikutus kuin koko Tanskan seulontajärjestelmällä", hän kertoo Fyens Stiftstidende -lehden haastattelussa. Tässä vaiheessa kannattaa tosin mainita, että tutkimuksissa keskiössä on erityinen porkkanalajike, jonka falkarinoli- ja falkarindiolipitoisuus on erityisen korkea. Tätä lajiketta ei nykyisellään viljellä eikä myydä Suomessa.
Samoja yhdisteitä on myös muissa kasviksissa ja yrteissä, kuten palsternakoissa sekä juuripersiljassa, sellerissä, tillissä ja lehtipersiljassa.
Lue myös: 6 keinoa pienentää syöpäriskiä ravitsemusvalinnoilla
Juuripersilja muistuttaa palsternakkaa, mutta ne erottaa toisistaan päästä, josta naatti on kasvanut.
Siinä missä juuripersiljan naatti kasvaa ylöspäin, palsternakassa on pieni syvennys siinä, mistä naatti kasvaa.
Palsternakka on yleensä myös muodoltaan rotevampi kuin ohuempi juuripersilja.
Palsternakka säilyy viileässä noin 12–14 päivää, huoneenlämmössä sen napakkuus alkaa kärsiä jo parissa päivässä.
Jo vain. Leikkaa juures paloiksi tai viipaleiksi ja keitä noin 2–3 minuuttia. Värin säilyttämiseksi veteen voi lisätä sitruunahappoa tai sitruunaviipaleita.
Jaa jäädytettävät palsternakkapalat pienempiin eriin, joita on helppo ottaa käyttöön esimerkiksi pataruokia ja soseita varten.
Kotimainen palsternakka on sesongissa syyskuulta joulukuuhun, ja se korjataan mieluiten vasta ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Kaupan hyllyltä palsternakkaa saa toki ympäri vuoden.
Vaalea juures sopii raakana salaatteihin, ja raakana se sisältää myös kaikkein eniten terveellisiä ravintoaineita. Hieman pistävä, sellerin kaltainen maku ei ole kuitenkaan välttämättä kaikkien makuun, minkä vuoksi palsternakka maistuu monille mieluiten kypsennettynä.
Palsternakat olisi kuorittava ennen ruoanlaittoa, sillä kuoreen voi helposti jäädä multaa.
Juures on kuoren alla täysin valkoinen. Se voi kuitenkin värjäytyä, kun se tulee kosketuksiin hapen kanssa. Tämän voi välttää liottamalla palsternakkaa sitruunamehua sisältävässä vedessä tai kiehauttamalla muutaman minuutin ajan.
Juureksen voimakas, hieman pähkinäinen maku muistuttaa selleriä. Raakana sen maku on terävä, joten sitä kannattaa sekoittaa esimerkiksi omenan tai porkkanan kanssa salaatteihin tai raasteisiin.
Lämmitettäessä maku muuttuu makeammaksi ja muistuttaa porkkanaa.
Herkullisen pähkinäinen palsternakka sopii mainiosti tuomaan makua keittoihin, muhennoksiin ja soseisiin, ja sitä voi käyttää melkeinpä mausteena.
Palsternakkaa voidaan käyttää monin eri tavoin, tutuimmillaan ovat keittoihin ja soseisiin, joissa ne voivat antaa ruokaan pähkinäisen maun.
Niistä saa myös makean maukkaita uunijuureksia lisukkeeksi eri ruokiin, ja niitä voi myös grillata kokonaisina.
Ohuet palsternakkaviipaleet sopivat pizzan täytteeksi peston ja tuoreen rukolan kaverina. Makean makunsa ansiosta terveellistä palsternakkaa voi käyttää jopa leivonnaisiin.
Palsternakka voi yllättää monipuolisuudellaan.
Tutustu näihin terveellisiin ja herkullisiin resepteihin, joissa maukas juures pääsee oikeuksiinsa.
ASIANTUNTIJA: ravitsemusterapeutti Stine Junge Albrechtsen