Terveellinen pizza – NÄIN!

45 minuuttia

Pizzaa ajatellessa ei yleensä ensimmäisenä tule terveellisyys mieleen. Pizza voi kuitenkin olla sekä terveellinen että hyvä!

Kasvispizza

TERVEELLINEN PIZZA Terveellinen pizza on helppo valmistaa. Tee taikina itse ja valitse terveelliset pizzantäytteet.

© wichmann+bendtsen

Onnea ei voi ostaa, mutta pizzaa voi! Pizza on Italian lahja maailmalle, ja kun se on hyvää, se on taivaallista, ja heikompikin esitys on vielä ihan ookoo!

Pizza kerää harvoin terveyspisteitä – pikemminkin sitä syytetään epäterveelliseksi ja lihottavaksi.

Pizza voi kyllä olla terveellinen, varsinkin, kun sitä laittaa itse. Ja kun kerran tekee pizzaa, se kannattaa tehdä herkulliseksi.

Miten syntyy tervellinen pizzapohja? Entä tuleeko kasviksista kunnollista pizzapohjaa? Ja millainen on terveellisin pizzakastike? Ja mitkä pizzantäytteet? Voiko pizza ilman juustoa olla mitään kotoisin? Ja mitä pizzan kanssa tarjotaan?

Täältä saat vastaukset kaikkiin pizzapohdintoihisi – ja parhaat sekä terveellisimmät pizzareseptit, joita voi luonnollisestikin vielä tuunata oman mielen mukaan.

Näin syntyy hyvä ja terveellinen pizza

Tuplajuustot, vehnäiset pannupizzat, kebabllihat, pepperonit, pekonit, creme fraichet ja juustoreunat eivät tee pizzasta todellakaan mitään terveysruokaa. Ei ihme, että pizzalla on epäterveellinen maine. Esimerkiksi Sydänliitto suosittaa vähentämään pizzan syömistä, koska se sisältää runsaasti kovaa rasvaa.

Totta kai toisinaan voi syödä oikein tuhdin ja runsaan pizzan, mutta jos pizzaa tekee mieli kovin usein, siitä voi helposti tehdä terveellisemmän valinnan.

Täältä saat parhaat vinkit pizzan ja terveellisyyden liitosta.

Miten tehdään terveellinen pizzapohja?

Tavallisesta durumvehnätaikinasta ei kovin helpolla saa mitään terveyspohjaa. Muutama vaihtokauppa tekee pizzapohjasta kuitenkin edes hiukan terveellisemmän.

  • Tee terveellinen pizzataikina täysjyväjauhosta
  • Tee pizzapohja kasviksista
  • Käytä pizzapohjana täysjyvätortilloja tai revittyä ruisleipää.

Terveellinen täysjyväpizzapohja

Täysjyvävehnäjauhosta saa tavalliseen verrattuna terveellisen pizzapohjan, jossa on enemmän vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua kuin tavallisesa vehnälätyskässä.

Eroa ei edes huomaa, kun käyttää 2/3 täysjyvävehnäjauhoa. Osa täysjyvästä voi olla jopa täysjyväruista. Mitä pidempään pizzataikinaa vaivaa ja nostattaa, sen parempaa siitä tulee maultaan.

Jos et halua käyttää hiivaa nostattamiseen, hapanjuuritaikina ei sitä kaipaa, ja tietysti voit käyttää halutessasi leivinjauhetta hiivan sijasta. Hapanjuuritaikinasta tulee erityisen maukasta.

Täältä saat helpon terveellisen pizzapohjan reseptin. Peruspizzataikinan sekoittaa hetkessä:

Täysjyväpizzapohjan resepti

45 minuuttia
Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 12 g hiivaa
  • 1 dl huoneenlämpöistä vettä
  • 200 g jauhoa: 150 g 00-durumvehnäjauhoa ja 250 g täysjyvävehnäjauhoa (graham ja täysjyväspeltti käyvät myös)
  • ½ tl hienoa merisuolaa

Pizzapohjatakinan valmistus

  • Liuota hiiva 0,5 desiin vettä.
  • Sekoita joukkoon 2 rkl durumvehnäjauhoa.
  • Laita astia liinan tai kelmun alle ja anna hiivan heräillä 30 min.
  • Lisää loput vesi, suola ja jauhot. Vaivaa kunnolla joko käsin tai yleiskoneella niin pitkään, että taikina lakkaa tarttumasta käsiin ja muuttuu kiiltäväksi ja venyväksi.
  • Nostata taikinaa ensin puolisen tuntia huoneenlämmössä peitettynä. Jos maltat vielä panna taikinan (tai edes puolet siitä!) yöksi nousemaan jääkaappiin, siitä tulee vieläkin parempaa.
  • Tee taikinasta 4 isoa tai 8 pientä pizzapohjaa.

Pizzapohja kasviksista

Jos olet valmis asettamaan terveellisyyden aidosti etusijalle, saat sekä vähemmän kaloreita että hurjan terveellistä pizzaa.

Terveellinen pizzapohja syntyy raastetuista kasviksista – esimerkiksi kukkakaalista, parsakaalista, kesäkurpitsasta tai juureksista. Kun puristaa raasteesta nesteen pois ja sekottaa raasteen joukkoon kananmunan, hiukan suolaa ja pippuria ja tarvittaessa psylliumkuitua tai kauraryynejä tai muuta vastaavaa taikinaa kiinteyttämään, tuloksena on terveellinen pizzapohja.

Näin valmistuu terveellinen kukkakaalipohja pizzalle

Vielä vähemmällä vaivalla pääset, kun viet terveellisyyden askelen pidemmällä, ja teet pikkupizzat laittamalla terveelliset pizzatäytteet munakoiso-, kesäkurpitsa- tai potobellonlakkiviipaleen päälle ilman mitään jauhotaikinaa. Gluteenittomat pikkupizzat syntyvät nopeasti tällaiselle kasvispohjalle.

Terveellinen pikkupizza munakoisopohjalla

PIZZA MUNAKOISOPOHJALLA Tee pikkupizzat laittamalla terveelliset pizzatäytteet munakoiso-, kesäkurpitsa- tai potobellonlakkiviipaleen päälle.

© iStock

Terveellinen tortillapizza

Täysjyvätortilla tai vielä terveellisempi vaihtoehto chia-täysjyvätortilla on näppärä pizzapohja. Terveelliset täytteet vain päälle ja pizza uuniin, ja siinä on pizza. Helpompaa tuskin löytyy.

Tortilla on niin ohut, että siinä ei ole paljon kaloreita. Isossakin täysjyvätortillassa on vain noin 200 kcal, mikä on monin verron vähemmän kuin vehnäjauhosta tehdyssä pizzapohjassa.

Miten tehdään terveellinen pizzakastike?

Nyt on tehty terveellinen pizzapohja, ja vuorossa on terveellinen pizzakastike. Perinteinen tomaattikastike on kaikkein terveellisin pizzakastike, koska tomaatti. Pizza on heti tervellisempi, kun jätät valkoisen kolmen juuston pizzan valmistamatta. Useimpiin valkoisiin pizzoihin nimittäin tulee tomaattikastikkeen sijasta valkonen parmesaanijuustokastike, ja ehkä kaikkein lihottavin valkoinen pizza on 3 juuston valkoinen pizza. Ja creme fraiche kannattaa suosiolla jättää pois pizzan päältä, jos haluaa terveellisen tai kevyen pizzan.

Pizzakastikkeesta tulee entistäkin terveellisempi, kun lisäät tomaattikastikkeeseen kasviksia: sipulia, valkosipulia, selleriä, paprikaa ja runsaasti yrttejä. Kun vielä surautat tomaattikastikkeen sauvasekoittimella tasaiseksi, kastikkeesta tulee ihanan täyteläinen ja sileä.

Seuraavana on terveellisen, perinteisen pizzakastikkeen resepti:

Resepti: Terveellinen punainen pizzakastike

10 minuuttia
Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • ½ sipuli
  • ½ valkosipulinkynsi
  • ½ rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
  • ½ tölkki kuorituja tomaatteja
  • 50 g puolikuivattuja tomaatteja
  • Merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Näin valmistuu terveellinen pizzakastike

  • Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne pehmeiksi ja kuultaviksi öljyssä.
  • Lisää tomaatit ja puoli tl suolaa.
  • Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä 5 minuuttia, lisää puolikuivatut tomaatit. Mausta. Tässä vaiheessa voit soseuttaa kastikkeen sauvasekoittimella tasaiseksi.
  • Levitä pizzapohjille.

Terveellinen pizza, terveelliset täytteet

Kun terveellinen pizza on saanut pohjan ja kastikkeen, vuorossa ovat terveelliset täytteet. Pepperoni, pekoni ja pizzajuusto on syytä unohtaa, jos tavoitteena on terveellinen pizza. Terveellisiä täytevaihtoehtoja ovat:

  • Kasvikset, sienet ja yrtit sekä rucola
  • Vähän vähärasvaista lihaa (jos ollenkaan)
  • Kala, äyriäiset ja simpukat
  • Pikkuisen maukasta parmesaania (tai kevytmozzarellaa)

Käytännössä kaikki terveelliset elintarvikkeet sopivat myös pizzan päälle. Aivan kaikki eivät kuitenkaan iloitse uunissa paistamisesta – sellaiset ainekset voi syödä eri lautaselta.

Terveellinen kasvispizza

Kasvikset ja mausteyrtit ovat maukkaita myös pizzan päällä. Pizza on niitä ruokia, jotka eivät kaipaa lihaa. Kasvispizza on kaikkien suosikki ja varma valinta.

Terveellisen valkoisen perunapizzan ohjeen saat täältä.

Pizzaan sopivat lähes kaikki kasvikset tuorekurkkua lukuunottamatta. Kokeile esimerkiksi henkäyksenohuita perunasuikaleita, tuoretta pinaattia, sieniä, parsaa, artisokansydämiä ja rucolaa.

Terveellinen kala-, kana- tai lihapizza

Terveellinen pizza ei välttämättä tarvitse lainkaan lihaa, mutta jos haluat lihaa, valitse maukas ja vähärasvainen liha. Esimerkiksi ilmakuivattu kinkku tai savukinkku antaa makua vähemmälläkin. Terveellinen pizzantäyte on myös kala – esim. lohi. Broileri on punaista lihaa terveellisempi, mutta siinä ei ole myöskään kovin paljoa makua.

Mitä terveellinen pizza voi sisältää?

Mitä jääkaapissa vain sattuu olemaan, käy pizzan päälle. Pizza on italian pyttipannu, johon on laitettu kaikkea, mitä sattuu olemaan. Käytä siis kaikki orvoksi jääneet pikku palat ja yksinäiset kasvikset pizzan päällä.

Viimeiset kinkunsiivut, broilerinjämät ja juustonloppu sopivat kaikki ekopizzaan. Jos jämäpizzaa pitää tarjota yllätysvieraille, keko rucolaa ja muutama lastu parmesaania kaiken päällä kaunistaa jämät artesaanipizzaksi.

Mikä on terveellisin pizzajuusto?

Terveellisintä pizzajuustoa on vaikea valita, koska juusto on rasvaista, jos siinä on makua.

Joka tapauksessa kannattaa kiertää kaukaa kaikki juustonkaltaiset rasvavalmisteet, joita myydään pizzajuuston nimellä. Niin kutsutut pizzajuustot ovat pääosin palmuöljyä ja lisäaineita. Palmuöjy taas on pääosin tyydyttynyttä rasvaa ja huono valinta sydän- ja verisuonielimistölle.

Valitse oikea juusto, kuten mozzarella. Jos haluat kevyttä, valitse vähärasvaista.

LUE MYÖS: [https://kuntoplus.fi/terveellinen-ruokavalio/juusto-totta-ja-tarua-juustoista](https://kuntoplus.fi/terveellinen-ruokavalio/juusto-totta-ja-tarua-juustoista)

Voiko kotitekoinen pizza olla terveellinen pizza?

Varsinkin itse tehty pizza voi olla terveellinen pizza, koska silloin valitsee kaiken itse. Pizzeriasta voi olla vaikeampi löytää terveellinen pizza, koska ainekset ovat vakioita ja tehty houkuttelemaan eikä terveellisyyttä silmällä pitäen.

Terveellinen pizza syntyy ennen kaikkea siitä, miten paljon sitä syö ja mitä siihen laittaa. Terveellinen pizza on se, josta ei syö itseään ähkyyn. Mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.

Terveellinen pizza on myös kaverin kanssa jaettu pizza, koska silloin syö vain puolet.

Terveellinen pizzan lisuke

Syö puolikas terveellinen pizza ja lisäksi runsaasti salaattia, niin vähintäänkin tuplaat terveysvaikutukset.

Vihreä salaatti on aina hyvä valinta. Myös tuore rucola pizzan päällä on hyvä ja terveellinen valinta.

Miten terveellinen pizza paistetaan?

Paras pizza on vastapaistettu, kuuma ja herkullinen ja siksi terveellisin ainakin mielelle. Paistotapa ei juuri vaikuta pizzan terveellisyyteen.

Paista pizza mahdollisimman kuumassa uunissa. Pizzakivi on hyvä apuväline. Sillä pohjasta saa rapean kuin parhaassa pizzeriassa. Seuraavassa kohdassa kerrotaan lisää pizzakiven käytöstä. Ja jos käytössä on leivinuuni, niin sen pohjalla syntyy aito puu-uunipizza.

Uunin lämpötila saa olla ainakin 275–300 astetta.