Kuusi vinkkiä kotileipurille
Herkkuleipien ravintoarvoja voi kohentaa helposti muutamalla niksillä. Itse leipomalla voi tuunata leivästä juuri omaan makuun – ja omalle vatsalle – sopivan. Näillä vinkeillä leivot itse terveelliset ja maukkaat leivät.
- Ainakin puolet jauhoista on hyvä olla täysjyvää. Vaihtoehtoja on monia: grahamjauhot tai täysjyväiset ruis-, vehnä-, speltti- ja kaurajauhot tai täysjyväohrajauhot eli rieskajauhot.
- Pelkästä täysjyvärukiista voi leipoa vain hapatettua leipää. Hapattamattomaan leipään tarvitaan vehnä- tai spelttivehnäjauhoja, joissa on sitkoa antavaa gluteenia.
- Lisäämällä taikinaan raastettuja kasviksia saat leipään mehevyyttä ja lisää kuitua. Pähkinöstä, siemenistä tai piimästä saa proteiinia ja makua.
- Vaivaaminen antaa taikinalle sitkoa, nostatus kuohkeutta. Litteät rieskat eivät tarvitse nostatusta.
- Anna taikinan nousta pitkään viileässä tai käytä nostatukseen taikinajuurta. Katso taikinajuuren resepti täältä.
- Kun paistat leipää ja haluat tietää onko se valmista, koputa pohjaa: jos ääni on kumiseva, leipä on kypsä.