Leivo itse terveellistä herkkuleipää

Herkkuleipä voi olla myös superterveellinen leipä. Itse leipomalla saat juuri sellaista leipää kuin haluat. Näillä vinkeillä tuunaat kotileipomuksista vielä hieman terveellisempiä.

Leipää leikkuulaudalla

Ei ole itse leivotun leivän voittanutta.

© iStock

Kuusi vinkkiä kotileipurille

Herkkuleipien ravintoarvoja voi kohentaa helposti muutamalla niksillä. Itse leipomalla voi tuunata leivästä juuri omaan makuun – ja omalle vatsalle – sopivan. Näillä vinkeillä leivot itse terveelliset ja maukkaat leivät.

  • Ainakin puolet jauhoista on hyvä olla täysjyvää. Vaihtoehtoja on monia: grahamjauhot tai täysjyväiset ruis-, vehnä-, speltti- ja kaurajauhot tai täysjyväohrajauhot eli rieskajauhot.

LUE MYÖS: Jauho-opas: Oikea jauho leivontaan

  • Pelkästä täysjyvärukiista voi leipoa vain hapatettua leipää. Hapattamattomaan leipään tarvitaan vehnä- tai spelttivehnäjauhoja, joissa on sitkoa antavaa gluteenia.
  • Lisäämällä taikinaan raastettuja kasviksia saat leipään mehevyyttä ja lisää kuitua. Pähkinöstä, siemenistä tai piimästä saa proteiinia ja makua.
  • Vaivaaminen antaa taikinalle sitkoa, nostatus kuohkeutta. Litteät rieskat eivät tarvitse nostatusta.
  • Anna taikinan nousta pitkään viileässä tai käytä nostatukseen taikinajuurta. Katso taikinajuuren resepti täältä.
  • Kun paistat leipää ja haluat tietää onko se valmista, koputa pohjaa: jos ääni on kumiseva, leipä on kypsä.

Katso lisää vinkkejä terveellisiin leipomuksiin täältä.