Oma hapanjuuri ei ole niin vaikea valmistaa kuin yleisesti luullaan. Kannattaa kokeilla!
Alta löydät hapanjuuren reseptin, jonka avulla voit leipoa itse sämpylöitä, ruisleipää, pizzapohjan ja vaikka mitä muuta.
Lisäksi alempana on myös vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka liittyvät hapanjuureen ja sillä leipomiseen.
Hapanjuuri on pieni määrä taikinaa, joka koostuu vedestä, jauhosta ja mikro-organismeista. Hapanjuuri sopii hapatusaineeksi eli taikinan kohottamiseen leivonnassa.
Hapanjuuri tehdään jauhosta ja vedestä. Ajan myötä taikinaan muodostuu maitohappobakteereja ja hiivaitiöitä, jotka hapattavat taikinan ja antavat hapanleivälle sille tyypillisen maun.
Hapanjuurella leivottaessa juurta pitää ottaa joka kerta hieman talteen ja säilyttää seuraavaa leivontakertaa varten.
Hapanjuuri herätetään eli elvytetään jauholla ja vedellä. Jos juurta säilytetään ja herätetään huolellisesti, hapanjuuri voi säilyä lähes loputtomiin.
Lue myös: Maitohappobakteerit – hyväksi vatsalle, iholle ja mielelle
Hapanjuuri sopii käytettäväksi kaikenlaisen leivän leivontaan. Siitä voi tehdä esimerkiksi ruisleipää, sämpylöitä, ranskanleipää, patonkia, näkkileipää ja pizzapohjan. Myös lettuja voi tehdä hapanjuuritaikinasta.
Hapanjuurta voi käyttää leivän kohottamiseen joko yksin tai yhdessä hiivan kanssa.
Lue myös: Pataleipää parissa tunnissa – helppo ja nopea ohje täältä
Eräs juureen leivotun leivän eduista on, että hapanleivässä kivennäisaineet ovat muodossa, joka on paremmin elimistön hyödynnettävissä eli esimerkiksi rauta imeytyy elimistöön hapanleivästä tavallista leipää paremmin. Näin leivästä saa hyödynnettyä kaikki sen ravintoaineet.
Lisäksi hapanleipä säilyy pidempään kuin tavallinen leipä, mikä auttaa vähentämään ruokahävikkiä.
Kaiken kaikkiaan sillä ei kuitenkaan ole terveyden kannalta suurta merkitystä, tekeekö leivän juureen vai hiivaan. Hapanjuuri antaa leipään enemmän makua ja aromia.
Taikinajuuri auttaa myös saamaan leivästä kuohkeampaa ja rapeampaa silloin, kun taikinaan laittaa siemeniä ja muita karkeampia aineksia.
Paras tapa tarkistaa, onko hapanjuuri valmis leivontaan, on pitää sitä silmällä valmistusprosessin ajan.
Katso, kohoaako hapanjuuri hyvin herättämisen jälkeen. Tarkista, onko juuressa ilmakuplia. Taikinajuuressa tulisi olla kevyen hapan tuoksu, kuten oluessa tai hapanmaitotuotteissa.
Vaihtoehtoisesti voit käyttää tätä yksinkertaista kikkaa leivontavalmiuden selvittämiseen:
- Täytä juomalasi kädenlämpöisellä vedellä.
- Laita veteen pieni nokare juurta.
- Jos taikinajuuri kohoaa pintaan, se on valmista käytettäväksi.
Hepanjuuri on herätettävä muutamaa tuntia ennen käyttöä. Herättämistä eli elvyttämistä kutsutaan myös juuren ruokkimiseksi. Juuren herättäminen käynnistää sen käymisprosessin.
Herätys tehdään suhteessa 1:1:1 eli yksi osa taikinajuurta sekoitetaan yhteen osaan vettä ja yhteen osaan jauhoja. Voit käyttääherättämiseen myös jauhoseosta, jossa on esimerkiksi vehnäjauhoa ja täysjyväjauhoa.
Ei kannata herättää koko juurta kerralla, sillä silloin käyttökelpoista juurta tulee liian suuri määrä. Elvytä siis vain osa juuresta ja anna loput jollekin toiselle, pakasta tai heitä biojätteeseen.
Joka kerta, kun leivot herätetyllä juurella, muista ottaa osa juuresta talteen seuraavaa kertaa varten.
Hapanjuuri säilyy huoneenlämmössä 2–3 päivää, kunnes se on taas elvyttämisen tarpeessa.
Jos et ole leipomassa pariin päivään, taikinajuuri kannattaa laittaa kannellisessa astiassa jääkaappiin. Siellä taikinajuuri säilyy 1–2 viikkoa, ennen kuin se on taas elvytettävä.
Hapanjuuri selviää suurella todennäköisyydellä pakastimessa ja elävän juuren voi myös kuivattaa ja säilyttää jauheena.
Hapanjuuri kannattaa pakastaa tai kuivattaa, jos leipomiskertojen välillä on pidempi aika kuin 1–2 viikkoa.
Muista ottaa hapanjuuri pakastimesta kaksi päivää ennen leipomista, sillä juuri tarvitsee päivän sulamiseen ja päivän elvyttämiseen ennen leipomista. Myös kuivattu hapanjuuri on herätettävä hitaasti ja useammassa erässä: pehmennä kuivattua hapanjuurta juurta puoli tuntia pienessä tilakssa vettä silloin tällöin sekoitellen. Lisää jauhoa ja vettä suhteessa 1:1:1, sekoita ja anna elpyä 12 tuntia tai yön yli tai kunnes hapanjuuri kuplii.
Saako taikinajuurta kaupasta?
Eikö kärsivällisyys riitä? Hapanjuurileivonnassa voi hyvin oikaista hieman ja ostaa juuren valmiina. Taikinajuurta myyvät esimerkiksi Martat ja kuivattua juurta voi ostaa verkkokaupoista. Voit myös kysellä juurta tuttaviltasi. Näin pääset suoraan leipomaan.
Jos huomaat juurta elvyttäessäsi, että sen päälle on muodostunut kuori, voit poistaa kuoren ja heittää sen pois, niin taikinajuuri on taas käyttökelpoista.
Muista kuitenkin elvyttää hapanjuuri ennen leipomista.
Juurta herättäessä on normaalia, että sen pinnalle erottuu hieman nestettä. Sekoita vain neste hyvin takaisin juuren sekaan niin, että koostumus on jälleen tasainen.
Jos nestettä kertyy juuren pinnalle myöhemmin valmistuksen aikana, kaada se pois ja elvytä loppu taikinajuuri uudelleen.
Jos juuren pinnalle kertynyt neste haisee pahalle tai juuressa näkyy hometta, koko juuri kannattaa heittää pois.
Hapanjuuren kuuluu tuoksua hieman happamalta. Tuoksu muistuttaa oluen tai hapanmaitotuotteiden tuoksua.
Hapanjuuri säilyy parhaiten puhtaassa lasi- tai muovipurkissa tai muoviastiassa, joka saa mielellään olla läpinäkyvä, koska silloin juuren kehittymisen seuraaminen helpottuu.
Jos leivot usein, hapanjuuri säilyy huoneenlämmössä vaikka keittiön työpöydällä. Pidä silloin kantta raollaan, jotta käymisprosessin aikaansaama paine pääsee astiasta pois. Jos taas säilytät juurta jääkaapissa, laita kansi tiiviisti kiinni.
Muista, että taikinajuureen leipominen vie runsaasti aikaa.
Kaikkein tärkeintä on muistaa elvyttää hapanjuuri vähintään kahta tuntia ennen leipomista – ja mielellään vielä sitäkin aikaisemmin.
Se, miten pitkään kestää, ennen kuin hapanjuuri on valmista leivontaan käytettäväksi, vaihtelee juuresta toiseen. Kokeilemalla selviää, millainen oma juuresi on. Täältä selviää, mistä tietää, että hapanjuuri on valmista leivontaan.
Hapanjuuri kohottaa taikinan hitaammin kuin hiiva, joten kohotusaikaa tarvitaan enemmän. Myös taikinan käsittely vie juurella leivottaessa pidempään kuin hiivalla kohotetun taikinan kanssa, jos et käytä yleiskonetta taikinan vaivaamiseen. Jos haluat, että taikinaan ja leipään jää runsaasti ilmakuplia, taikinaa pitää taitella vaivaamisen aikana.