Tee itse taikinajuuri

4–6 päivää
598 kcal

Vastoin yleistä luuloa taikinajuuri ei ole vaikea valmistaa itse. Jutustamme saat reseptin, jonka avulla oma taikinajuuri valmistuu helposti – ja samalla voit katsoa vastaukset tavallisimpiin taikinajuureen liittyviin kysymyksiin.

Taikinajuuri

TEE ITSE TAIKINAJUURI Unohda kallis leipomoleipä – itsetehty taikinajuuri tekee leivästä ihanan herkullista.

© iStock

Taikinajuuri ei ole niin vaikea valmistaa kuin yleisesti luullaan. Kannattaa kokeilla!

Alta löydät taikinajuuren reseptin, jonka avulla voit tehdä itse sämpylöitä, ruisleipää, pizzapohjan ja vaikka mitä muuta.

Lisäksi alempana on myös vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka liittyvät taikinajuureen ja sillä leipomiseen.

Tee itse taikinajuuri

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annos

 • 6 dl vettä
 • 2 dl vehnäjauhoa
 • 2 dl täysjyvävehnäjauhoa (grahamjauhoa)
 • 2 dl ruisjauhoa

Valmistus

Päivä 1:

 • Sekoita kaikki ainekset yhteen niin, ettei seoksessa ole paakkuja.
 • Laita taikinajuuri muoviastiaan ja sulje kevyesti esimerkiksi löysällä kannella tai kelmulla.
 • Anna seistä huoneenlämmössä varjossa 2–3 päivää ja sekoita taikinaa pari kertaa päivässä mieluiten aamulla ja illalla.

Päivät 23:

 • 2–3 päivän jälkeen taikinajuuri alkaa muuttua happamaksi. Maista taikinaa varmistuaksesi tästä. Jos taikinajuuri ei ole hapanta vielä tässä vaiheessa, anna sen seistä vielä päivä tai pari.

Päivät 36

 • Tässä kohtaa taikinajuurta pitää elvyttää päivittäin 2–3 päivän ajan. Taikinajuuri alkaa kuplia ja haista happamalta.

Taikinajuuren elvytys:

 • Sekoita taikinajuuri hyvin. Ota 1 dl juurta talteen ja heitä loput pois.
 • Sekoita jäljellä olevaan taikinajuureen 1 dl vettä ja 1 dl jauhoja. Sekoita hyvin ja anna olla keittiönpöydällä kannellisessa astiassa, mutta kannen ei tule olla ilmatiiviisti kiinni.

VINKKI: Taikinajuuren valmistuksessa on tarkoituksena käyttää vettä ja jauhoja 1:1. Tässä reseptissä käytetään sekä vehnäjauhoja, täysjyvävehnäjauhoja että ruisjauhoja, mutta voit itse päättää, millaisia jauhoja käytät.


Mikä on taikinajuuri?

Taikinajuuri on pieni määrä taikinaa, joka koostuu vedestä, jauhosta ja mikro-organismeista. Taikinajuuri sopii hapatusaineeksi eli taikinan kohottamiseen leivonnassa.

Taikinajuuri tehdään jauhosta ja vedestä. Ajan myötä taikinaan muodostuu maitohappobakteereja ja hiivaitiöitä, jotka hapattavat taikinan ja antavat hapanleivälle sille tyypillisen maun.

Taikinajuurella leivottaessa juurta pitää ottaa joka kerta hieman talteen ja säilyttää seuraavaa leivontakertaa varten.

Taikinajuuri elvytetään jauholla ja vedellä. Jos juurta säilytetään ja elvytetään huolellisesti, se voi säilyä lähes loputtomiin.

Mihin käyttöön taikinajuuri sopii?

Taikinajuuri sopii käytettäväksi kaikenlaisen leivän leivontaan. Siitä voi tehdä esimerkiksi ruisleipää, sämpylöitä, ranskanleipää, patonkia, näkkileipää ja pizzapohjan. Myös lettuja voi tehdä hapantaikinasta.

Taikinajuurta voi käyttää leivän kohottamiseen joko yksin tai yhdessä hiivan kanssa.

Miksi leipä kannattaa tehdä juureen?

Eräs juureen leivotun leivän eduista on, että hapanleivässä kivennäisaineet ovat muodossa, joka on paremmin elimistön hyödynnettävissä eli esimerkiksi rauta imeytyy elimistöön hapanleivästä tavallista leipää paremmin. Näin leivästä saa hyödynnettyä kaikki sen ravintoaineet.

Lisäksi hapanleipä säilyy pidempään kuin tavallinen leipä, mikä auttaa vähentämään ruokahävikkiä.

Kaiken kaikkiaan sillä ei kuitenkaan ole terveyden kannalta suurta merkitystä, tekeekö leivän juureen vai hiivaan. Taikinajuuri sopii niille, jotka haluavat leipään lisää makua ja aromia.

Taikinajuuri auttaa myös saamaan leivästä kuohkeampaa ja rapeampaa silloin, kun taikinaan laittaa siemeniä ja muita karkeampia aineksia.

Mistä tietää, että taikinajuuri on valmis leivontaan?

Paras tapa tarkistaa, onko taikinajuuri valmis leivontaan, on pitää sitä silmällä valmistusprosessin ajan.

Katso, kohoaako taikinajuuri hyvin elvyttämisen jälkeen. Tarkista, onko juuressa ilmakuplia. Taikinajuuressa tulisi olla kevyen hapan tuoksu, kuten oluessa tai hapanmaitotuotteissa.

Vaihtoehtoisesti voit käyttää tätä yksinkertaista kikkaa leivontavalmiuden selvittämiseen:

 • Täytä juomalasi kädenlämpöisellä vedellä.
 • Laita veteen pieni nokare juurta.
 • Jos taikinajuuri kohoaa pintaan, se on valmista käytettäväksi.
Taikinajuuri ilmakuplineen

TARKISTA TAIKINAJUUREN KÄYTTÖVALMIUS Kun taikinajuuri kuplii ja haisee happamalta, se on valmista käytettäväksi.

Miten taikinajuuri elvytetään?

Taikinajuuri on elvytettävä muutamaa tuntia ennen käyttöä. Elvyttämistä kutsutaan myös juuren ruokkimiseksi. Juuren elvyttäminen käynnistää sen käymisprosessin.

Elvytys tehdään suhteessa 1:1:1 eli yksi osa taikinajuurta sekoitetaan yhteen osaan vettä ja yhteen osaan jauhoja. Voit käyttää elvyttämiseen myös jauhoseosta, jossa on esimerkiksi vehnäjauhoa ja täysjyväjauhoa.

Ei kannata elvyttää koko juurta kerralla, sillä silloin käyttökelpoista juurta tulee liian suuri määrä. Elvytä siis vain osa juuresta ja anna loput jollekin toiselle, pakasta tai heitä biojätteeseen.

Joka kerta, kun leivot elvytetyllä juurella, muista ottaa osa juuresta talteen seuraavaa kertaa varten.

Miten pitkään taikinajuuri säilyy?

Taikinajuuri säilyy huoneenlämmössä 2–3 päivää, ennen kuin se on taas elvyttämisen tarpeessa.

Jos et ole leipomassa pariin päivään, taikinajuuri kannattaa laittaa kannellisessa astiassa jääkaappiin. Siellä taikinajuuri säilyy 1–2 viikkoa, ennen kuin se on taas elvytettävä.

Kestääkö taikinajuuri pakastamista?

Taikinajuuri selviää suurella todennäköisyydellä pakastimessa.

Taikinajuuri kannattaa pakastaa, jos leipomiskertojen välillä on pidempi aika kuin 1–2 viikkoa.

Muista ottaa taikinajuuri pakastimesta kaksi päivää ennen leipomista, sillä juuri tarvitsee päivän sulamiseen ja päivän elvyttämiseen ennen leipomista.

Voiko taikinajuurta ostaa?

Eikö kärsivällisyys riitä? Hapanjuurileivonnassa voi hyvin oikaista hieman ja ostaa juuren valmiina. Taikinajuurta myydään esimerkiksi joissakin verkkokaupoissa. Voit myös kysellä juurta tuttaviltasi. Näin pääset suoraan leipomaan.

Mitä tehdä, jos juuren päälle on tullut kuori?

Jos huomaat juurta elvyttäessäsi, että sen päälle on muodostunut kuori, voit poistaa kuoren ja heittää sen pois, niin taikinajuuri on taas käyttökelpoista.

Muista kuitenkin elvyttää taikinajuuri ennen leipomista.

Mitä tehdä, jos juuren pintaan erottuu nestettä?

Juurta aloittaessa on normaalia, että sen pinnalle erottuu hieman nestettä. Sekoita vain neste hyvin takaisin juuren sekaan niin, että koostumus on jälleen tasainen.

Jos nestettä kertyy juuren pinnalle myöhemmin valmistuksen aikana, poista se pinnalta ja heitä pois. Loppu taikinajuuri täytyy tämän jälkeen elvyttää.

Jos juuren pinnalle kertynyt neste haisee pahalle tai juuressa näkyy hometta, koko juuri kannattaa heittää pois.

Miltä taikinajuuri tuoksuu?

Taikinajuuren kuuluu tuoksua hieman happamalta. Tuoksu muistuttaa oluen tai hapanmaitotuotteiden tuoksua.

Miten taikinajuuri säilytetään?

Taikinajuuri säilyy parhaiten puhtaassa lasi- tai muovipurkissa tai muoviastiassa, joka saa mielellään olla läpinäkyvä, koska silloin juuren kehittymisen seuraaminen helpottuu.

Jos leivot usein, taikinajuuri säilyy huoneenlämmössä vaikka keittiön työpöydällä. Pidä silloin kantta raollaan, jotta käymisprosessin aikaansaama paine pääsee astiasta pois. Jos taas säilytät juurta jääkaapissa, laita kansi tiiviisti kiinni.

Miten taikinajuurta käytetään leivonnassa?

Muista, että taikinajuureen leipominen vie runsaasti aikaa.

Kaikkein tärkeintä on muistaa elvyttää taikinajuuri vähintään kahta tuntia ennen leipomista – ja mielellään vielä sitäkin aikaisemmin.

Se, miten pitkään kestää, ennen kuin taikinajuuri on valmista leivontaan käytettäväksi, vaihtelee juuresta toiseen. Kokeilemalla selviää, millainen oma juuresi on. Täältä selviää, mistä tietää, että taikinajuuri on valmista leivontaan.

Taikinajuuri kohottaa taikinan hitaammin kuin hiiva, joten kohotusaikaa tarvitaan enemmän. Myös taikinan käsittely vie juurella leivottaessa pidempään kuin hiivalla kohotetun taikinan kanssa, jos et käytä yleiskonetta taikinan vaivaamiseen. Jos haluat, että taikinaan ja leipään jää runsaasti ilmakuplia, taikinaa pitää taitella vaivaamisen aikana.