Pataleipä

2¼ tuntia

Pataleipä hyvinkin! Taikina pataan ja uuniin, ja tuloksena on uunituoretta leipää. Nam!

Pataleipä, reseptit

PATALEIPÄ Pataleipä paistuu uuninkestävässä, kannellisessa padassa tai vuoassa.

© wichmann+bendtsen

Pataleipä

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 pataleipä

  • 60 g hiivaa
  • 2 rkl sokeria
  • 200 g maustamatonta jogurttia
  • 6 dl haaleaa vettä
  • 500 g kaura-, speltti- tai grahamjauhoja
  • 400 g vehnäjauhoja
  • 2 tl merisuolaa

Valmistus

  • Sekoita vesi, jogurtti ja sokeri. Liota hiiva joukkoon. Lisää suola.
  • Lisää jauhot ja vaivaa 5 minuuttia.
  • Anna taikinan nousta leivinliinan alla vähintään 1 tunti ja 15 minuuttia. Taikinaa voi kohottaa jopa 12 tuntia.
  • Pane pata uuniin ilman kantta ja kuumenna uuni 225 asteeseen.
  • Kaada taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa taikina sileäksi. Käännä reunat kohti keskustaa, pyöräytä taikina ympäri ja muotoile palloksi.
  • Nosta taikina pataan, pane kansi päälle ja kypsennä 30 minuuttia.
  • Kypsennä ilman kantta vielä 15 min, niin saat kuoreen väriä ja rapeutta.
  • Jäähdytä leipä ritilällä.

VINKKI! 1 dl nesteestä voi korvata hapanjuurella. Silloin hiivaa ei tarvita.