Nopea spelttipataleipä
Kuuma pata ja kansi luovat täydelliset paisto-olosuhteet leivälle. Pataleipä syntyy nopeimmillaan vähän yli 2 tunnissa, ja yön yli tekeytynyt taikina takaa vielä maukkaamman lopputuloksen.
Kuuma pata ja kansi luovat täydelliset paisto-olosuhteet leivälle. Pataleipä syntyy nopeimmillaan vähän yli 2 tunnissa, ja yön yli tekeytynyt taikina takaa vielä maukkaamman lopputuloksen.
Etsitkö nopeaa pataleivän reseptiä? Olet tullut oikeaan paikkaan! Reseptimme avulla saat uunista lämpimän, rapean ja kuohkean pataleivän jo reilussa 2 tunnissa. Jos sinulla hiivaa, jauhoja, sokeria ja suolaa – sekä uuninkestävä kannellinen pata JA kunnon paksut uunikintaat – niin kaikki on valmista täydellisen pataleivän valmistamiseen.
VINKKI: Leikkaa lämmin leipä reiluiksi viipaleiksi, nuuhkaise, sipaise levitettä ja nauti.
Miksi leipä pitäisi paistaa padassa? Saattaa kuulostaa oudolta, mutta padassa leipä paistuu niin kuin se olisi paistettu leipomon höyryuunissa, ja leivästä tulee yksinkertaisesti parempaa. Ja kaikkihan sitä haluavat!
Taikina nostetaan kuumaan pataan, pannaan kansi päälle ja työnnetään pata kansineen päivineen uuniin, jossa pata toimii ikään kuin uunina uunissa. Kansi varmistaa sen, että taikinasta irtoava kosteus pysyy padan sisällä ja synnyttää paljon höyryä, jonka suojissa leivällä on runsaasti aikaa kohota ennen kuin kuori kovettuu. Pataleipä tunnetaan erityisen rapeasta kuoresta, joka syntyy, kun kansi otetaan pois puolen tunnin kuluttua ja leipä paistetaan valmiiksi korkeassa lämpötilassa ilman sitä.
Kyllä voi, se antaa pataleivälle oman mainion arominsa. Korvaa ½ dl taikinanestettä 1 desilitralla juurta ja jätä hiiva pois. Onnistunut juurileipä on rapeakuorista ja sisältä sopivan kosteaa.
Lue myös: Valmista itse hapanjuuri
Alkuperäisen reseptin mukaan taikinaa kohotetaan ensin huoneenlämmössä 12–18 tuntia ja sitten vielä nostatetaan valmista leipää 2 tuntia. Mies pataleivän takana on amerikkalainen leipuri Jim Lahey. Hän avasi vuonna 1994 Sullivan Street Bakeryn Manhattanilla New Yorkissa.
Laheyn filosofian mukaan hyvän leivän pitää olla kaikkien saatavilla ilman, että se maksaa omaisuuksia. Vuonna 2006 New York Times julkaisi Laheyn pataleipäreseptin, ja siitä lähtien jopa maailman parhaaksi ja helpoimmaksi leiväksi kutsuttua pataleipää on leivottu ympäri maailmaa.
Jauhojen gluteenilla on päärooli leivän kohottamisessa. Kun gluteeni yhdistyy nesteeseen ja taikinaa vaivataan, syntyy ohuiden sidosten verkko, johon sitoutuu ilmaa. Vehnäjauhossa on paljon gluteenia, mutta se ei ole terveellisin jauho, koska valkoisesta vehnästä on yleensä poistettu ne osat, joissa on eniten kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.
Leivästä tulee terveellisempää ja maukkaampaa, kun korvaa osan valkoisista vehnäjauhoista täysjyvävehnällä, grahamjauhoilla tai kaurahiutaleilla. Korvaa 1⁄4 tai puolet vehnäjauhoista, niin leipä vielä kohoaa kauniisti.
LUE MYÖS: Jauhovinkki: Korvaa osa vehnäjauhoista täysjyväjauhoilla ja hiutaleilla.
Pataleivän voi paistaa myös kannellisessa uunivuoassa tai savipadassa, kunhan paistoastia vain kestää kuuman uunin. Vuoan pitää myös olla on tarpeeksi korkea, jotta leipä pääsee kohoamaan muhkeaksi.
Kyllä voi, ihan yhtä hyvä kaasu- kuin hiiligrillissäkin. Jos grillissä on kansi, se toimii samalla tavalla kuin uunikin.
Lue myös: Kuohkeat yön yli -kaurasämpylät
Leipä tarttuu kiinni pohjaan yleensä siksi, että pata ei ole ollut tarpeeksi kuuma. Padan pitää antaa kuumeta 225 asteisessa uunissa vähintään 30 minuuttia. Jos epäilet, ettei kylmään uuniin energian säästämiseksi laitettu pata ehdi kuumaksi puolessa tunnissa, jatka kuumennusta uunin lämpenemiseen kuluneen ajan verran. Kuumassa padassa leipään paistuu saman tien pohja, joka estää sen kiinni palamisen.
Toinen syy tarttumiseen voi olla se, että astian pohjalla on ollut öljyä. Pataa tai vuokaa ei pidä voidella, vaikka sen luulisikin olevan hyvä idea, sillä paahtuva öljy saa leivän palamaan kiinni pohjaan.
Estä leivän tarttuminen pohjaan
Lyhyt vastaus on: ihan minkä tahansa. Hyvä leipä on aina hyvää.
Leivälle sopiva aika pakastimessa on 2–8 kuukautta. Mitä enemmän leivässä on rasvaisia siemeniä, sitä lyhyemmän aikaa sitä kannattaa pakastaa. Pakasta leipä kerta-annoksina.
LUE MYÖS: Kauanko ruoka säilyy pakastimessa?
Kunto Plus 18/2023