Kulhollinen mehevän pulleita oliiveja on kuin pieni – ja superterveellinen – makumatka Välimeren aurinkoon. Oliivit ovat paitsi maukasta naposteltavaa, ne sisältävät myös runsaasti terveellisiä ravintoaineita.
Oliiveja on monenlaisia ja moneen makuun: pieniä ja suuria, mustia ja vihreitä, kivellisiä ja kivettömiä – kokeile rohkeasti, niin löydät oman suosikkisi.
Oliivien terveyshyödyistä voi nauttia myös käyttämällä ruoanlaitossa oliiviöljyä, joka on tutkitusti terveellisen Välimeren ruokavalion kulmakiviä.
LUE MYÖS: Oliiviöljy – sydämen suosikki
Kyllä, oliivit ovat terveellisiä, etenkin niiden sisältämien kertatyydyttymättömien rasvahappojen ansiosta.
Oliivit sisältävät myös runsaasti E-vitamiinia sekä muita antioksidantteja, joiden arvellaan auttavan ehkäisemään matala-asteista tulehdusta elimistössä.
KERTATYYDYTTYMÄTTÖMIÄ RASVAHAPPOJA/ 100 g:
Vihreä oliivi, kivetön, suolaliemessä: 11,3 g
Musta tai vihreä oliivi, kivetön, öljyssä: 14,1 g
Lähde: Fineli
Oliivien tyydyttymätön rasva on eduksi ennen kaikkea veren kolesterolille.
Suurentunut kolesteroli lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Vuonna 2022 julkaistu yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että oliiviöljyn saannin lisääminen on yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden riskiin.
Vihreät oliivit ovat vielä raakoja ja kiinteitä koostumukseltaan, mustat oliivit ovat kypsiä ja pehmeämpiä.
Oliivit ovat aluksi vihreitä ja muuttuvat sitten tyypillisesti punertaviksi ja lopulta tummiksi. Kypsien hedelmien väri voi vaihdella ruskeasta violettiin ja mustaan.
Sekä kypsymättömiä että kypsiä oliiveja käytetään niin oliiviöljyn valmistukseen kuin sinällään syötäviksi.
Oliiveissa on runsaasti rasvaa ja näin myös energiaa. Energiapitoisuus vaihtelee kuitenkin esimerkiksi marinadin mukaan.
ENERGIAA/100 g:
Vihreä oliivi, kivetön, suolaliemessä: 146 kcal
Musta tai vihreä oliivi, kivetön, öljyssä: 191 kcal
Lähde: Fineli
Oliivit ovat toki terveellisiä, mutta ne sisältävät myös jonkin verran energiaa ja säilöntätavasta riippuen myös mahdollisesti runsaasti suolaa.
Yksi keskikokoinen (4 g) vihreä, suolaliemeen säilötty oliivi sisältää noin 6 kilokaloria energiaa. Noin 16 oliivista kertyy siis noin 100 kilokaloria. (lähde: Fineli)
Ei, se on valitettavasti huono idea. Tuoreet oliivit ovat varsin kitkeriä, ja niistä saadaankin syömäkelpoisia vasta fermentoimalla.
Fermentointi tehdään joko niin sanotulla kreikkalaisella menetelmällä, jossa oliiveja säilötään suolaliuoksessa jopa vuoden ajan, tai nopeammalla menetelmällä, jossa käyminen aloitetaan lipeässä ja jatketaan sitten suolaliuoksessa.
Oliivit ovat pieniä hedelmiä – tai pikemminkin oliivipuissa kasvavia pieniä, terveellistä rasvaa sisältäviä luumarjoja, joita käytetään sekä ravinnoksi että oliiviöljyn valmistukseen.
Oliivipuusta on lukuisia lajikkeita, joiden hedelmät vaihtelevat ulkonäöltään ja käyttötarkoitukseltaan.
Säilykeoliivit säilyvät tyypillisesti melko pitkään avaamattomina, jopa vuodenkin. Parasta ennen -päiväys kannattaa kuitenkin tarkastaa aina pakkauksesta.
Avattu pakkaus säilyy jääkaapissa noin viikon. Peltitölkissä olevat oliivit kannattaa siirtää avaamisen jälkeen säilytettäväksi toiseen, tiiviisti suljettavaan astiaan.
Oliiveja voi kyllä pakastaa, mutta niiden rakenne muuttuu sulatettaessa. Pakastetut oliivit sopivatkin parhaiten esimerkiksi tapenadin raaka-aineiksi.
Oliiveja saa toki valmiiksi kivettöminä, mutta kivien poistamiseen on myös käteviä konsteja.
Kivien poistaminen
- käsin: Jos oliiveja käytetään esimerkiksi tapenadin valmistukseen, voit puristaa kivet pois sormillasi. Tämä käy varsin helposti, mutta tekee oliiveista myös hieman murjotun näköisiä.
- kivenpoistajalla: Oliivien kivien poistoon on saatavana myös käsikäyttöinen pieni työkalu, joka poistaa kivet siististi oliivia murskaamatta.