Oliivit – sydänystävällistä naposteltavaa

Oliivien kitkerähkö maku jakaa mielipiteitä, mutta niiden terveyshyödyt ovat kiistattomat. Oliivit sisältävät nimittäin runsaasti kertatyydyttymätöntä rasvaa, joka on hyväksi veren kolesterolille. Kokeile oliiveja niin välipalanaposteltavana, pizzan täytteissä kuin tapenadissa ja salaateissakin.

Oliiveja pienessä kulhossa.

OLIIVIT ovat superterveellistä naposteltavaa, ja ne sopivat mainiosti myös monenlaisiin ruokiin. Kokosimme parhaat vinkit ja reseptit oliivin käyttöön kotikeittiössä.

Kulhollinen mehevän pulleita oliiveja on kuin pieni – ja superterveellinen – makumatka Välimeren aurinkoon. Oliivit ovat paitsi maukasta naposteltavaa, ne sisältävät myös runsaasti terveellisiä ravintoaineita.

Oliiveja on monenlaisia ja moneen makuun: pieniä ja suuria, mustia ja vihreitä, kivellisiä ja kivettömiä – kokeile rohkeasti, niin löydät oman suosikkisi.

Oliivien terveyshyödyistä voi nauttia myös käyttämällä ruoanlaitossa oliiviöljyä, joka on tutkitusti terveellisen Välimeren ruokavalion kulmakiviä.

LUE MYÖS: Oliiviöljy – sydämen suosikki

1 Ovatko oliivit terveellisiä?


Kyllä, oliivit ovat terveellisiä, etenkin niiden sisältämien kertatyydyttymättömien rasvahappojen ansiosta.

Oliivit sisältävät myös runsaasti E-vitamiinia sekä muita antioksidantteja, joiden arvellaan auttavan ehkäisemään matala-asteista tulehdusta elimistössä.

KERTATYYDYTTYMÄTTÖMIÄ RASVAHAPPOJA/ 100 g:
Vihreä oliivi, kivetön, suolaliemessä: 11,3 g
Musta tai vihreä oliivi, kivetön, öljyssä: 14,1 g
Lähde: Fineli

Oliiviöljyä sydänkulhossa ja oliiveja.

OLIIVIÖLJYN salaisuus on rasvassa. Sen tyydyttymättömät rasvahapot vaikuttavat edullisesti veren kolesteroliin ja siten auttavat vähentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä.

2 Millaisia terveyshyötyjä oliiveilla on?


Oliivien tyydyttymätön rasva on eduksi ennen kaikkea veren kolesterolille.

Suurentunut kolesteroli lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Vuonna 2022 julkaistu yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että oliiviöljyn saannin lisääminen on yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden riskiin.

3 Mitä eroa on vihreillä ja mustilla oliiveilla?


Vihreät oliivit ovat vielä raakoja ja kiinteitä koostumukseltaan, mustat oliivit ovat kypsiä ja pehmeämpiä.

Oliivit ovat aluksi vihreitä ja muuttuvat sitten tyypillisesti punertaviksi ja lopulta tummiksi. Kypsien hedelmien väri voi vaihdella ruskeasta violettiin ja mustaan.

Sekä kypsymättömiä että kypsiä oliiveja käytetään niin oliiviöljyn valmistukseen kuin sinällään syötäviksi.

Musta väri tulee väriaineesta

Mustia oliiveja.
© iStock

Kauttaaltaan tasaisen pikimustat oliivit ovat todennäköisesti tosiasiassa vihreitä oliiveja, jotka on vain värjätty mustiksi.

Asian voi tarkastaa tuotepakkauksesta – mustissa oliiveissa käytetyn väriaineen ferroglukonaatin E-koodi on E579.

4 16 herkullista ja terveellistä reseptiä


Napostele sellaisenaan

Oliivit ovat terveellistä ja herkullista naposteltavaa sellaisenaan ja ne maistuvat myös esimerkiksi pähkinöiden ja viinilasillisen kanssa. Kokeile myös mantelilla, valkosipulilla tai paprikalla täytettyjä oliiveja.

Lisää makua saat marinoimalla oliiveja muutaman päivän ajan yrttiöljyssä. Oliiveista voi valmistaa myös helposti maukasta oliivitahnaa eli tapenadia.

Katso helppo oliivitapenadin resepti alta:

Oliivitapenadilla päällystettyjä leipiä.

Oliivitapenadi

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 200 g laadukkaita tummia oliiveja
  • ½ dl ekstra-neitsytoliiviöljyä
  • 1 rkl kapriksia
  • 1 rkl manteleita (voi jättää poiskin)
  • valkosipulin kynsi
  • hieman sitruunamehua
  • suolaa tarvittaessa

Oliivitapenadin valmistus

  • Poista oliiveista kivet.
  • Sekoita oliivit, oliiviöljy, kaprikset, mantelit ja valkosipuli sauvasekoittimella tasaiseksi tai halutessasi karkeammaksi massaksi.
  • Lisää hieman sitruunamehua ja tarvittaessa suolaa. Tarkista maku.
  • Käytä tapenadia peston tapaan esimerkiksi leivän päällä, tapaksissa, vihannesten dippinä tai kalan tai lihan lisukkeena.

VINKKI Kokeile tapenadissa myös puolikuivattuja tomaatteja, jotka antavat lisää makua ja happamuutta.


Oliivit ruoanlaitossa

Katso vinkit ja reseptit oliivien käyttöön pizzoissa, pastoissa, leivässä sekä monissa muissa herkuissa.

3 reseptiä: pizzat

Maukkaat ja mehevät oliivit sopivat täydellisesti pizzan täytteeksi. Käytä oliiveja kokonaisina tai puolikkaiksi tai siivuiksi leikattuina.

Minipizzoja chorizo-, herkkusieni- ja paprikatäytteellä.

Helpot minipizzat chorizo-, herkkusieni- ja paprikatäytteellä

Nämä pienet mutta sitäkin maukkaammat pizzat sopivat niin lounaalle kuin päivällisellekin – hyviä herkkuhetkiä!

Katso resepti täältä

Terveellinen bresaola-oliivitapenadepizza.

Bresaola-oliivitapenadepizza

Kotikeittiössä pizzasta saa tuunattua helposti terveellisempää käyttämällä vähemmän öljyä ja suolaa. Tähän herkkupizzaan tuovat makua muun muassa oliivitapenadi ja ilmakuivattu kinkku.

Katso resepti täältä

Vihreä kesäkurpitsapizza, jossa on täytteenä pestoa ja grillattua artisokkaa.
© wichmann+bendtsen

Vihreä pestopizza kasvispohjalla

Monikin on kokeillut jo kukkakaalipohjaa pizzalle, mutta entä kesäkurpitsapohja? Täältä saat vihreän ja keveän pizzapohjan ohjeen sekä vinkit pizzan täytteiksi.

Katso resepti täältä

3 reseptiä: salaatit

Oliivit sopivat erinomaisesti tuomaan makua erilaisiin salaatteihin. Tunnetuin esimerkki lienee klassinen nizzansalaatti, johon tulee lisäksi muun muassa tonnikalaa, keitettyä kananmunaa ja vihreitä papuja. Kokeile oliiveja myös esimerkiksi helpossa ja aina maistuvassa tomaatti-fetasalaatissa.

Nizzansalaattia lautasella.

Nizzansalaatti

Kevyt mutta ruokaisa ja superherkullinen ranskalainen klassikkosalaatti valmistuu alle puolessa tunnissa.

Katso resepti täältä

Pasta carbonara ja tomaattisalaattia
© wichmann+bendtsen

Tomaattisalaatti ja pasta carbonara

Kokeile KUNTO PLUSSAN herkullista ja helppoa pasta carbonaraa ja tomaattisalaattia – helppoa, terveellistä ja herkullista arkiruokaa parhaimmillaan!

Katso resepti täältä

Välimerellinen savulohisalaatti lautasella.
© wichmann+bendtsen

Välimerellinen savulohisalaatti

Helppo ja herkullinen savulohisalaatti on myös ilo silmälle! Aurinkoinen ja kesäinen maku – kaikkina vuodenaikoina.

Katso resepti täältä

2 reseptiä: pastat

Pasta on parasta! Oliivit sopivat erityisen hyvin tomaattisiin pastakastikkeisiin – makeat ja hieman happamat tomaatit ovat täydellinen makupari aavistuksen kitkerälle oliiville.

Fetapasta
© Betina Hastoft

Uunifeta-tomaatti-pinaattipasta

Teimme somesuosikki uunifetapastasta hieman kevyemmän version, jossa on lisäksi punasipulia ja pinaattia. Maku on – jos mahdollista – ehkä vieläkin parempi.

Katso resepti täältä

Tonnikala-kapris-oliivipasta
© wichmann+bendtsen

Tonnikala-kapris-oliivipasta

Onko päivällisen syytä olla pöydässä alta aikayksikön? Maukas pasta-ateria valmistuu alle puolessa tunnissa ja vie takuulla kielen mennessään.

Katso resepti täältä

Resepti: itsetehty Välimeren leipä

Oliiveja kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti myös leivonnassa – ne sopivat erinomaisesti esimerkiksi italialaiseen foccacia-leipään. Välimeren leivässämme maistuvat myös aurinkokuivatut tomaatit ja feta.

Brød med soltørrede tomater

Välimeren leipä

Herkullisessa ja mehevässä leivässä maistuvat Välimeren maut.

Katso resepti täältä

6 reseptiä: oliiveja moneen makuun

Oliivi sopii erinomaisesti käytettäväksi Välimeren keittiön inspiroimissa ruoissa.

Kokeile päivällisellä esimerkiksi kreikkalaisia lihapullia tai hampurilaisia, paellaa tai paprika-oliivimunakasta, tai lisää makua eri ruokiin oliiveilla kruunatulla tsatsikilla.

Pyöryköitä ja salaattia
© wichmann+bendtsen

Kreikkalaiset lihapyörykät, tsatsikia ja fetasalaattia

Kreikkalaiset lihapyörykät, tsatsiki ja fetasalaatti vievät sinut suoraan kreikkalaiseen tavernaan – alle puolessa tunnissa.

Katso resepti täältä

Välimerellistä salaattia ja uuniperuna kvinoatäytteellä.
© wichmann+bendtsen

Uuniperuna feta-kvinoatäytteellä ja välimerellistä salaattia

Uuniperunoiden kypsyminen vie aikaa, mutta hyvää kannattaa odottaa.

Katso resepti täältä

Ohrahelmi-broileripaella

Espanjalaisklassikko saa tässä reseptissä pohjoismaisen säväyksen, ja valmista tulee puolessa tunnissa.

Katso resepti täältä

Hampurilainen kevyesti kreikkalaisittain

Kreikkalaisviritteisessä luksushampurilaisessa on itsetehdyn hampurilaissämpylän välissä karitsanfilettä, oliivitapenadea ja kasviksia kreikkalaisin maustein.

Katso resepti täältä

Paprika-oliivimunakas lautasella.
© wichmann+bendtsen

Paprika-oliivimunakas

Kokeile meksikolaisen keittiön inspiroimaa herkullista munakasta, joka valmistuu vartissa.

Katso resepti täältä

Tsatsiki

Jos olet välimerellisen keittiön ystävä, ihastut taatusti tähän tsatsikiin! Kreikkalainen ja turkkilainen jogurtti on vaihdettu tässä versiossa rahkaan, joka sisältää enemmän proteiinia ja vähemmän rasvaa.

Katso resepti täältä

5 Paljonko oliiveissa on energiaa?


Oliiveissa on runsaasti rasvaa ja näin myös energiaa. Energiapitoisuus vaihtelee kuitenkin esimerkiksi marinadin mukaan.

ENERGIAA/100 g:
Vihreä oliivi, kivetön, suolaliemessä: 146 kcal
Musta tai vihreä oliivi, kivetön, öljyssä: 191 kcal
Lähde: Fineli

6 Paljonko oliiveja voi syödä päivässä?


Oliivit ovat toki terveellisiä, mutta ne sisältävät myös jonkin verran energiaa ja säilöntätavasta riippuen myös mahdollisesti runsaasti suolaa.

Yksi keskikokoinen (4 g) vihreä, suolaliemeen säilötty oliivi sisältää noin 6 kilokaloria energiaa. Noin 16 oliivista kertyy siis noin 100 kilokaloria. (lähde: Fineli)

7 Voiko oliiveja syödä suoraan puusta?


Ei, se on valitettavasti huono idea. Tuoreet oliivit ovat varsin kitkeriä, ja niistä saadaankin syömäkelpoisia vasta fermentoimalla.

Fermentointi tehdään joko niin sanotulla kreikkalaisella menetelmällä, jossa oliiveja säilötään suolaliuoksessa jopa vuoden ajan, tai nopeammalla menetelmällä, jossa käyminen aloitetaan lipeässä ja jatketaan sitten suolaliuoksessa.

Oliivipuun oksa sinistä taivasta vasten.

OLIIVIT näyttävät puussa kasvaessaan houkuttelevilta, mutta emme suosittele maistamaan.

© iStock

8 Onko oliivi hedelmä?


Oliivit ovat pieniä hedelmiä – tai pikemminkin oliivipuissa kasvavia pieniä, terveellistä rasvaa sisältäviä luumarjoja, joita käytetään sekä ravinnoksi että oliiviöljyn valmistukseen.

Oliivipuusta on lukuisia lajikkeita, joiden hedelmät vaihtelevat ulkonäöltään ja käyttötarkoitukseltaan.

9 Kauanko oliivit säilyvät?


Säilykeoliivit säilyvät tyypillisesti melko pitkään avaamattomina, jopa vuodenkin. Parasta ennen -päiväys kannattaa kuitenkin tarkastaa aina pakkauksesta.

Avattu pakkaus säilyy jääkaapissa noin viikon. Peltitölkissä olevat oliivit kannattaa siirtää avaamisen jälkeen säilytettäväksi toiseen, tiiviisti suljettavaan astiaan.

10 Voiko oliiveja pakastaa?


Oliiveja voi kyllä pakastaa, mutta niiden rakenne muuttuu sulatettaessa. Pakastetut oliivit sopivatkin parhaiten esimerkiksi tapenadin raaka-aineiksi.

Piirros pakkasikoni

Oliivien pakastaminen:

  • Huuhtele oliiveista suolaliuos tai öljy.
  • Taputtele oliivit kuiviksi esimerkiksi talouspaperilla.
  • Pane oliivit pakastusrasiaan ja merkitse kanteen pakastuspäivämäärä.

Oliivit säilyvät pakastettuina noin puoli vuotta.

11 Miten oliiveista saa kivet pois?


Oliiveja saa toki valmiiksi kivettöminä, mutta kivien poistamiseen on myös käteviä konsteja.

Kivien poistaminen

  • käsin: Jos oliiveja käytetään esimerkiksi tapenadin valmistukseen, voit puristaa kivet pois sormillasi. Tämä käy varsin helposti, mutta tekee oliiveista myös hieman murjotun näköisiä.
  • kivenpoistajalla: Oliivien kivien poistoon on saatavana myös käsikäyttöinen pieni työkalu, joka poistaa kivet siististi oliivia murskaamatta.