Kurpitsat

Kurpitsaa kannattaa syödä! Kurpitsa on monikäyttöistä! Älä heitä maltoa suotta hukkaan, vaikka päätavoitteena olisikin valmistaa kurpitsalyhty. Meiltä saat ohjeet ja reseptit parhaiden kevyiden kurpitsaruokien valmistamiseen.

Nainen leikkaa kurpitsaa

KÄYTTÖÄ KURPITSALLE Kurpitsa on hyvää syksyistä syötävää, jossa on vain vähän energiaa mutta täyteläisen pehmeä, makeahko maku.

Kurpitsan paras sesonki on syksyllä. Talvikurpitsoista saa herkullista, värikästä, ravitsevaa ja vitamiinipitoista ruokaa. Otimme kurpitsojen ravintosisällön ja terveellisyyden lähempään tarkasteluun.

Miksi kurpitsaa kannattaa syödä

Kurpitsa täyttää hyvin, vaikka siinä on vaivaiset 18 kcal 100 grammassa. Kurpitsaruuista tulee kylläiseksi ilman että energiaa kertyy runsaasti. Kurpitsassa on myös suhteellisen vähän hiilihydraattia (4,2 g/100 g), minkä ansiosta kurpitsaruuat pitäväg verensokerin tasaisena.

Kurpitsa sisältää verraten vähän kuitua, joten kurpitsakeiton tai -salaatin seuraksi sopii hyvin kuitupitoinen täysjyväleipä tai ruiskrutongit eli paahdetut ruisleipäpalaset.

Kurpitsan ravintosisältö ja energia

Vähäkalorinen kurpitsa on erinomaista laihdutusruokaa, mutta samalla myös todella ravitsevaa: 300 grammasta kurpitsaa saa puolet päivän foolihapon tarpeesta. Foolihapon (B9-vitamiinin) saannin turvaaminen on erityisen tärkeää raskauden aikana, koska foolihappo osallistuu solunjakautumisprosessiin. Lisäksi kurpitsoissa on myös A-, B- ja C-vitamiineja ja nestetasapainoon ja verenpaineen säätelyyn vaikuttavaa kaliumia.

Mitä ruokaa kurpitsasta?

Kurpitsaa voi valmistaa monin eri tavoin. Kurpitsasta saa esim. kurpitsasosetta perunan kanssa tai sinänsä, se spoii paahdettavaksi juuresten tavoin, keittoihin ja marinoitavaksi. Kurpitsa on sinänsä melko neutraalin makuista, joten kurpitsaruuat kannattaa maustaa anteliaasti yrteillä ja pippureilla. Kurpitsan seuraksi sopivia mausteita ovat esim. timjami, valkosipuli, chili, salvia ja rosmariini.

Kurpitsasosekeitot ovat monille entuudestaan tuttuja, mutta kurpitsa sopii myös uunissa paahdettavaksi lisukevihannekseksi esimerkiksi yhdessä uunijuuresten kanssa tai salaatissa käytettäväksi.

Varsinkin Yhdysvalloissa kurpitsaa käytetään paljon leivonnaisissa, kuten kurpitsamuffineissa ja kurpitsapiiraassa, perinteisesti Halloweenina ja Kiitospäivänä eli Thanksgivinginä (marraskuun neljäntenä torstaina).

KUNTO PLUSsan parhaat kurpitsareseptit saat linkeistä artikkelin lopussa.

Kurpitsojen säilyttäminen

Voiko kurpitsaa pakastaa? Miten kurpitsa säilyy parhaiten? Harvemmin käytetyistä kasviksista ei aina tiedä, miten niitä pitäisi säilyttää.

Kurpitsan maltoa voi hyvin pakastaa, eikä sitä tarvitse kypsentää ennen pakastamista. Pakkasesta sulatettu kurpitsa ei ole yhtä kiinteää kuin tuore, eli pakastettu kurpitsa toimii parhaiten soseissa ja keitoissa.

Tuore kurpitsa säilyy 10 - 14 asteessa pari viikkoa.

Mitä ruokaa Halloween-kurpitsasta voi laittaa?

Kun kovertaa Halloween-kurpitsan lyhdyksi, siitä jää paljon kurpitsaa ja kurpitsansiemeniä. Sekä kurpitsan hedelmälihan eli mallon että siemet voi syödä. Kurpitsansiemenet ovat hyviä paahdettuina. Paahdettujen kurpitsansiemenien ohje on tuonnempana tällä sivulla.

Oranssi Halloweenkurpitsa eli kurpitsa, tieteelliseltä nimeltään Cucurbita pepo, tai oranssi tai keltainen jättikurpitsa Cucurbita maxima, toimii kurpitsasoseena tai makean kurpitsapiiraan täytteenä.

Halloweenlyhtyinä käytettävien oranssien kurpitsojen malto on vähemmän makeaa kuin monien muiden talvikurpitsalajikkeiden, kuten pienemmän oranssin hokkaidokurpitsan. Jos hankit kurpitsan lähinnä ruuanlaittoa silmälläpitäen, kannattaa valita hokkaidokurpitsa tai jättiläispäärynän muotoinen butternutkurpitsa eli myskikurpitsa.

Resepti: Paahdetut kurpitsansiemenet

Halloweenkurpitsan siemeniä ei kannata hiettää pois, sillä ne toimivat loistavasti terveellisenä välipalana tai keitossa tai jogurtissa.

Helpoin tapaa paahtaa kurpitsansiemenet on puhdistaa ne hedelmälihasta ja levittää ne leivinpaperille uunipellille. Käyttätarkoituksen mukaan kurpitsansiemenille voi priskottaa öljyä, suolaa tai paprikaa tai paahtaa ne maustamattomina.

Paahda kurpitsansiemeniä 125 asteessa noin tunti käännellen niitä vartin välein.

KUNTO PLUSsan parhaat kurpitsareseptit