Kurpitsakeitto on syksyn parasta lohturuokaa
Mikään ei lämmitä kylmänä syyspäivänä niin kuin lämmin kuppi maukasta kurpitsakeittoa. Katso parhaat vinkit herkun tekoon – ja tietysti herkulliset reseptit.
Mikään ei lämmitä kylmänä syyspäivänä niin kuin lämmin kuppi maukasta kurpitsakeittoa. Katso parhaat vinkit herkun tekoon – ja tietysti herkulliset reseptit.
Kun illat alkavat lyhentyä ja sää kylmentyä, kurpitsakeitto lämmittää luita ja ytimiä myöten. Kurpitsakeitto on nopea tehdä, ja keittoa on niin helppo muunnella, että sen saa varmasti jokaiseen makuun sopivaksi. Katso vinkit herkullisen keiton tekoon ja tietysti parhaat reseptit.
Kylminä päivinä ihanasti lämmittävä kurpitsakeitto on helppo ja nopea valmistaa. Valmistuksen voi tiivistää seuraaviin vaiheisiin: kypsennä, soseuta, mausta ja tarjoa. Lisäksi keittoa voi muunnella helposti oman maun mukaan. Poista siemenet ennen kypsennystä ja leikkaa rouhean kokoisiksi paloiksi. Tämä riittää alkuvalmisteluiksi, sillä kurpitsaa ei ole pakko edes kuoria ennen kypsennystä.
Ainoa hieman erikoisempi väline, jota tarvitset, on sauvasekoitin tai muu sekoitin, jolla saat kurpitsan soseutettua. Sauvasekoittimen avulla voit sekoittaa kurpitsan suoraan kattilassa, mutta pidä huoli, ettet raavi kattilan pohjaa pilalle. Voit myös käyttää kulhoa soseuttamiseen, jos lisätiski ei haittaa.
Kurpitsa on makeahko kasvis, joten keiton maustamisessa kannattaa panostaa makean vastakohtiin. Hyvät kurpitsakeiton mausteet löytyvät usein suolaisista, karvaista tai happamista mauista, ja kannattaakin kokeilla rohkeasti erilaisia yhdistelmiä. Ainoa pysyvä osa keittoa on kurpitsa ja jonkinlainen liemi, mutta muuten vain mielikuvitus on rajana. Alla on muutamia ehdotuksia maustamiseen.
Chilin tulinen maku voi tuoda makean kurpitsan kaveriksi kaivattua särmää.
Cayennepippuri tuo kurpitsakeittoon tulisuutta, joka lämmittää mukavasti kylmällä säällä.
Pippuri tuo kurpitsakeittoon särmää, mutta ei niin voimallisesti kuin esimerkiksi cayennepippuri.
Muista, että kurpitsakeiton voi maustaa myös yrteillä, kuten timjamilla, korianterilla tai rosmariinilla.
Kurpitsakeiton lisukkeena kannattaa tarjota jotain, joka lisää keittoon purutuntumaa ja tekstuuria. Klassinen sosekeiton lisuke on tietysti leipä, mutta voit kokeilla myös keiton päälle ripoteltavia leivänmuruja, krutonkeja tai siemeniä. Myös pekoni toimii keiton päällä, mutta ei ehkä ole kaikkein terveellisin valinta. Lisäproteiinia saat paahdetuista kikherneistä tai siemenistä.
Kokeile maukasta hokkaidokurpitsasosekeittoa pähkinämurun kera ➡️ Katso resepti täältä
Kurpitsan energiamäärä on maltillinen, joten kurpitsakeitostakaan ei saa aikaiseksi kaloripommia, jos pääainesosa on kurpitsa. Esimerkiksi inkiväärillä ja kurkumalla maustettu kurpitsakeitto sisältää 287 kilokaloria annosta kohden. ➡️ Katso resepti täältä
Keiton energiamäärä tietysti kasvaa, jos lisäät keittoon kermaa tai voita.
Kurpitsa on suosittua syysruokaa, ja kurpitsakeitto voi olla hyvinkin terveellinen ateria. Kurpitsa sisältää vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten A- ja C-vitamiinia ja kaliumia sekä hitaita hiilihydraatteja, jotka auttavat pitämään verensokerin tasaisena. Kurpitsassa ei kuitenkaan ole kovin runsaasti kuitua, joten sen lisänä kannattaa tarjota jotain kuitupitoista, kuten täysjyväleipää. Tiesitkö muuten, että kasvitieteellisessä mielessä kurpitsa on marja?
Kurpitsaa valitessa kannattaa tarkistaa, ettei kurpitsassa ole tummia läikkiä tai muita värimuutoksia. Valitse pinnaltaan sileä kurpitsa. Voit myös koputtaa kurpitsaa varovasti, jolloin siitä tulisi lähteä ontto ääni. Voit vapaasti valita hokkaido- tai myskikurpitsan tai tavallisen oranssin kurpitsan. Muitakin lajikkeita on saatavilla, on makuasia minkä niistä valitset.
Kurpitsakeitto kestää hyvin pakastamista. Pakasta keittoa annospusseissa tai rasioissa, jolloin sinun on helppo sulattaa yksi annos itsellesi, kun keiton himo iskee.
Haluaisitko syödä useammin kasvisruokaa? Täältä saat terveellisiä reseptejä