Halloween-kurpitsan kaivertamisesta voi syntyä suuri määrä keltaista hedelmälihaa ja siemeniä. Olet ehkä miettinyt, pitääkö kaikki heittää biojätteeseen vai voisiko kurpitsan hyödyntää sekä koristeeksi että ruuanlaittoon.
Ja kyllä, koko kurpitsan voi ja se kannattaa hyödyntää. Opastamme, miten saat halloween-kurpitsasta kaiken irti ja miten kaiverrat syksyn kauneimmat ja pelottavimmat kurpitsat kodin syksyiseksi koristeeksi.
Kyllä, halloween-kurpitsa on syötävä aivan kuin muutkin talvikurpitsat, kuten hokkaido- ja myskikurpitsa.
Talvikurpitsoille on ominaista paksu, kova kuori, joka suojaa alla olevaa kiinteää hedelmälihaa. Kurpitsan keskellä ovat siemenet, joita ympäröi säikeinen, sienimäinen hedelmäliha.
Jos aiot syödä halloween-kurpitsan, ota talteen sen kiinteä hedelmäliha ja poista siemeniä ympäröivä säikeinen ja sienimäinen sisus, joka on samantyyppinen kuin esimerkiksi galiamelonissa.
Yleensä halloween-kurpitsaa ei kannata ostaa vain syötäväksi, sillä sen maku on mieto ja se on vetisempi kuin muut talvikurpitsat. Jotkut saattavat jopa kutsua makua hieman tylsäksi.
Mutta jos haluat välttää ruokahävikkiä, halloween-kurpitsa sopii erinomaisesti esimerkiksi raasteena piirakoihin, sämpylöihin tai muffineihin. Käytä sitä kuten porkkanaa tai kesäkurpitsaa. Voit myös kuutioida hedelmälihan ja lisätä sitä pataruokiin, ja kurpitsan paloja voi myös säilöä tai paahtaa uunissa.
Katso täältä, mitä muuta voit tehdä ruokahävikin vähentämiseksi
Ja jos kaipaat halloween-kurpitsaasi lisää makua, käytä erilaisia mausteita, kuten chiliä, paprikaa, kanelia tai kardemummaa – vaihtoehtoja on lukemattomia!
Halloween-kurpitsan suuret siemenet ovat syötäviä. Voit paahtaa niitä uunissa tai pannulla naposteltavaksi tai ripoteltavaksi jogurtin päälle.
Halloween-kurpitsan siemenet voi syödä kuorineen. Hyvä vinkki on kuitenkin keittää niitä kevyesti suolatussa vedessä noin 20 minuuttia, jotta niitä on helpompi pureskella.
On myös tärkeää poistaa siemenistä mahdollisimman paljon hedelmälihaa. Huuhtele siemenet hyvin esimerkiksi siivilässä.
Halloween-kurpitsaa voi käyttää moneen – keittoon, piirakoihin, salaattiin ja lasagneen. Korvaa resepteissä oleva kurpitsa, esimerkiksi hokkaidokurpitsa tai myskikurpitsa, halloween-kurpitsan hedelmälihalla. Seuraavassa muutamia esimerkkejä inspiraation lähteeksi.
Kurpitsa on hedelmä, tarkemmin sanottuna maailman suurin marja. Kurpitsat kuuluvat hedelmiin, koska kasvin siemenet ovat kurpitsan sisällä.
Olet ehkä huomannut, että ulko-oven eteen tai parvekkeelle asettamasi halloweenlyhdyn sisään on jo muutaman päivän kuluttua alkanut kasvaa harmaata hometta. Kurpitsa voi myös alkaa luhistua nopeasti ja muuttua surullisen näköiseksi.
Hyvä konsti on sivellä sekä kurpitsan sisä- että ulkopuoli Atamon-säilöntäaineella. Se estää homeen ja bakteerien kehittymisen ja voi pidentää kurpitsan ikää niin, että se pysyy hyvännäköisenä jopa viikon ajan.
Myös lämpötilalla on vaikutusta – kurpitsa ei siedä pakkasta eikä kuumuutta. Mitä lämpimämpi sää, sitä nopeammin kurpitsa hajoaa.
Jos haluat kurpitsasi näyttävän upealta 31. lokakuuta, kun naamiaisasuun pukeutuneet lapset kolkuttelevat ovellesi, kaiverra se vasta juuri ennen halloweenia.
Pienet ja kauniit koristekurpitsat on todellakin tarkoitettu vain koristeeksi vaikkapa pihatielle, ikkunalaudalle tai pöydälle kulhoon.
Ne ovat nimittäin kitkeriä mutta myös myrkyllisiä, sillä ne sisältävät kukurbitasiini-nimistä myrkkyä, joka voi aiheuttaa oksentelua, ripulia ja voimakkaita vatsakipuja muutama tunti pienenkin suupalan nauttimisesta.
Kukurbitasiinia voi olla myös kesäkurpitsassa, kurkussa tai melonissa. Hyvä nyrkkisääntö on maistaa kurpitsaa ennen sen käyttöä ruoanlaitossa. Jos se maistuu kitkerältä, sylje pala pois ja hävitä koko hedelmä.
Syksy ja lokakuu ovat kurpitsakautta, ja lokakuun 31. päivä vietetään myös halloweenia.
Monet kaivertavat halloween-kurpitsansa jo aiemmin, mutta nyrkkisääntönä voi pitää, että kurpitsa on valmis 31. lokakuuta, kun lapset ja lapsenmieliset kolkuttelevat ovelle.
Halloween ei liity vain kelttiläiseen Samhain-uudenvuodenjuhlaan. Kristillisessä kirkossa on vietetty 31. lokakuuta marttyyrien muistopäivää, josta myös Suomen 31. lokakuuta ja 6. marraskuuta välisenä lauantaina vietettävä pyhäinpäiväkin juontuu.
Jotkut sekoittavatkin pyhäinpäivän halloweeniin, mikä ei ole ihme, sillä nimi halloween tulee juuri kristillisiin pyhäinpäivän perinteisiin liittyvistä sanoista ”All-Hallows’-Eve” eli ”kaikkien pyhien päivän aatto”.
Sekaannusta lisää se, että halloween muistuttaa myös esimerkiksi Kuolleiden päivää, jota vietetään Meksikossa 1. ja 2. marraskuuuta.
Oletko ehdottomasti perinteisen halloween-kurpitsan kannalla? Vai kaipaatko jo uusia ideoita kurpitsan kaivertamiseen? Hae inspiraatiota täältä!
Valmiin mallin käyttäminen ei ole huijaamista! Täältä voit tulostaa ilmaiseksi kauniita ja kekseliäitä sapluunoita halloween-kurpitsojasi varten: