Keittiön makea makutykki: kaneli

Kanelin maku on useimmille tuttu esimerkiksi korvapuusteista, mutta makeiden leivonnaisten lisäksi vahva mauste sopii myös ruoanlaittoon. Joidenkin väitteiden mukaan kanelilla on myös terveysvaikutuksia. Kerromme, mikä on faktaa ja mikä fiktiota kaneliin liittyen.

Mausteita, kanelia

Kaneli sopii makeiden leivonnaisten lisäksi myös esimerkiksi patoihin.

© iStock

Mausteena käytetty kaneli on itse asiassa kanelipuun kuivattua kuorta. Kanelipuut ovat oma sukunsa, ja kanelipuut kasvavat pääasiassa tropiikissa. Kanelia on kahdenlaista: ceyloninkanelia, joka tulee Sri Lankasta, ja kassiakanelia, jota saadaan Kiinasta, Indonesiasta ja Vietnamista ja jota kutsutaan yleisesti kiinankaneliksi.

Onko kaneli terveellistä?

Kanelilla on maine lähes ihmeitä tekevänä jauheena: se auttaa niin flunssaan, kuukautiskipuihin, vatsarasvaan kuin korkeaan verensokeriinkin. Näiden väitteiden taustalla on kuitenkin hyvin vähän tai ei lainkaan tutkimustietoa. Jotta kanelilla olisi edes mahdollista saada aikaan väitetyt hyvät vaikutukset, sitä pitäisi syödä valtavia määriä. Joten ei kannata alkaa lääkitä itseään kanelilla ihmeparantumisen toivossa.

Kanelia voi sen sijaan mainiosti käyttää sokerin korvikkeena, jolloin sokerin sisältämät tyhjät kalorit jäävät saamatta ja verensokerikin pysyy tasaisempana.

Kuinka paljon kanelia voi syödä?

Joidenkin ihmisten elimistö ei pysty käsittelemään kumariini-nimistä ainetta, jota kaneli sisältää. Näillä henkilöillä kumariini voi aiheuttaa maksavaurioita, ja siksi EU on säätänyt rajoja sille, miten paljon kanelia eri tuotteissa voi olla.

Kaneli ei ole kenellekään vaarallista kohtuullisissa määrin syötynä, ja maksavauriotkin paranevat, kunhan lopettaa ylenmääräisen kanelinsyönnin. Useimpien elimistö selviytyy hyvin 0,5-1 teelusikallisesta kanelia päivässä. Kiinnitä huomiota kanelin määrään, jos syöt kanelia aamiaisella, juot chai-teetä päivittäin ja käytät ravintolisiä, joissa on kanelia.

Millaista kanelia kannattaa käyttää?

Jos pidät kanelista ja käytät sitä paljon, kannattaa suosia ceyloninkanelia, koska siinä on vähemmän kumariinia kuin tavallisessa kassiakanelissa, jota myös kiinankaneliksi kutsutaan. Pakkauksesta selviää, kummasta laadusta on kyse.

Miten kanelia säilytetään?

Kaneli menettää ajan myötä arominsa, joten sitä kannattaa säilyttää ilmatiiviissä astiassa viileässä ja valolta suojattuna. Keittiön laatikot ja kaapit käyvät tarkoitukseen hyvin.

Paljonko kaneli painaa?

Kanelia tulee harvoin käytettyä kerralla näin suuria määriä, mutta yksi desilitra kanelia painaa noin 50 grammaa.

1 rkl jauhettua kanelia painaa noin 7 grammaa, kun taas yksi teelusikallinen painaa noin 2,5 grammaa.

Mihin kanelia voi käyttää?

Kanelin maku on makea ja mausteinen, joten se sopii erityisen hyvin makeisiin elintarvikkeisiin, kuten mysliin, pullaan, kuivakakkuihin, kahvijuomiin, glögiin, smoothieihin, jälkiruokiin, torttuihin ja piirakoihin. Kaneli sopii kuitenkin myös esimerkiksi lihan maustamiseen, pataruokiin, chutneyhin, marinadeihin ja erilaisiin etnisiin ruokiin. Alta löydät suosikkireseptimme, joihin tulee kanelia.

Kanelilla maustettua teetä

TEESSÄ Tee saa piristävää lisämakua, kun ripottelet sekaan kanelia.

© iStock
Lettuja, joissa on chian siemeniä ja kanelia

TAIKINOISSA Lisää kanelia lettutaikinaan. Katso herkullisten chialettujen ohje täältä.

© wichmann+bendtsen
Kanelilla ja pähkinöillä maustettua puuroa

PUUROON RIPOTELTUNA Mausta kaurapuuro kanelilla ja omenapaloilla.

Kaurapuuro on terveellisimpiä ruokia, mitä voit aamiaisella syödä. Lue, miksi.

© iStock