Taateli-bostonkakku ilman voita ja sokeria

2½ tuntia
173 kcal

Poimi vähän terveellisempi taatelipuustien ohje ja monta hyvää vinkkiä helppojen ja herkullisten puustien leipomiseen.

Tuorejuustolla kuorrutettu taateli-bostonkakku

PUUSTIT – joiden salaisuus on taatelit, kaneli, hunaja ja täysjyväjauho.

© wichmann+bendtsen

Taateli-bostonkakku

Kokeile helppoa hieman terveellisemmän taateli-bostonkakun ohjetta. Taatelipuusteissa ei ole yhtään voita eikä lisättyä sokeria, eikä niitä edes kaipaa! Asettelimme ohjeen taatelipuustit kylki kylkeen irtopohjavuokaan ja paistoimme ne bostonkakuksi. Voit tietenkin kypsentää puustit irrallaan toisistaan leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 palaa

  • ¼ dl maitoa
  • ¼ dl vettä
  • 4 g hiivaa
  • ¼ rkl oliiviöljyä
  • munaa
  • ¼ rkl juoksevaa hunajaa
  • 41 g vehnäjauhoja
  • 8⅓ g grahamjauhoja
  • ¼ rkl kardemummaa
  • ¼ ripaus merisuolaa

Täyte:

  • 20 g medjooltaateleita
  • ¼ rkl vettä
  • ⅓ tl kanelia

Tuorejuustokuorrutus:

  • 13 g kevyttuorejuustoa
  • ⅓ rkl kreikkalaista kevytjogurttia
  • ⅓ tl vaaleaa hunajaa
  • ¼ sitruunan kuori

Näin valmistat taateli-bostonkakun

  • Lämmitä maito-vesiseos mikrossa kädenlämpöiseksi.
  • Liota hiiva nesteeseen, lisää öljy, yksi muna ja hunaja.
  • Lisää jauhot, kardemumma ja suola ja vaivaa taikinaa 5 min.
  • Kohota leivinliinan alla 1 tunti.
  • Poista taateleista kivet, lisää vesi ja kaneli ja soseuta.
  • Kauli taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Levitä täyte päälle ja kääri rullalle. Leikkaa rulla 12 palaan.
  • Asettele palat leikkauspinta ylöspäin leivinpaperoituun irtopohjavuokaan. Kohota 30 minuuttia.
  • Voitele munalla ja kypsennä noin 25 minuuttia 180 asteessa kiertoilmassa. Anna jäähtyä.
  • Sekoita kuorrute ja kuorruta.

VINKKI: Jos paistat puustit irrallisina pullina, paistoaika on noin 12 minuuttia.

VINKKI: Taateli-bostonkakun voi pakastaa, mutta kuorrute kannattaa levittää vasta ennen tarjoilua.


Rakastatko sinäkin tuoreitta ja huumaavasti tuoksuvia, vastapaistettuja kanelipullia? Keräsimme parhaat vinkit herkullisten, kuohkeiden ja maukkaiden puustien leipomiseen.

Puustien leipominen vie aikaa, mutta lopputulos kyllä korvaa kaiken vaivan. Palkinto tulee kun upotat hampaasi lämpimään, tuoksuvaan, kuohkeaan pullaan!

Voihan pullat hakea leipomosta, kahvilasta tai kaupasta, mutta makunautinto ei ole sama, puhumattakaan kodin ihanasta tuoksusta.

1 Voiko kanelipuusteista tehdä terveellisiä?


Kanelipuusteista voi tehdä huomattavasti tavallista terveellisempiä säilyttämällä kuitenkin niiden herkullisen maun ja pehmeän rakenteen. Seuraavassa on vinkkejä terveellisempään taikinaan, täytteeseen ja kuorrutteeseen.

Terveellisempi taikina

Pullaa voi tuunata terveellisempään suuntaan peukaloimalla näitä aineita: jauhoja, voita ja sokeria.

Jauhoa kanelipulliin
© iStock

KÄYTÄ TÄYSJYVÄJAUHOJA

Peruspulla leivotaan puolikarkeisiin vehnäjauhoihin, joissa ei ole paljon kuitua. Korvaa osa vehnäjauhoista esimerkiksi kuitupitoisilla grahamjauhoilla. Voit myös vaihtaa vehnäjauhot hiivaleipäjauhoihin eli tummaan vehnäjauhoon, jossa on mukana jyvän kuorikerroksen lähellä olevaa ydintä. Pullasta vain tulee vähän tummempaa.

Jauhotyyppi Kuitua
Vehnäjauho 6 g
Grahamjauho 14 g
Hiivaleipäjauho 9 g

OPAS: 15 jauhotyyppiä – käytä niitä näin

Oliiviöljy
© iStock

VAIHDA VOI ÖLJYYN

Useimmissa resepteissä käytetään voita, mutta sen voi korvata oliiviöljyllä tai miedomman makuisella rapsiöljyllä. Kalorimäärä ei putoa mutta rasvan koostumus paranee. Epäterveellisen tyydyttyneen rasvan sijaan öljyssä on kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, joista kolesterolisi kiittää.

Hunaja
© iStock

MAKEUTA HUNAJALLA

Jos haluat välttää sokeria, makeuta pullatakina hunajalla. Hunaja ei ole sen terveellisempää kuin sokerikaan, mutta koska se maistetaan sokeria makeampana, 0,5 dl hunajaa riittää korvaamaan desilitran sokeria.

Korvapuustin täyte

Terveellisempi täyte

Jos rakastat korvapuusteja, se johtuu todennäköisesti täytteestä – juuri se tekee pullasta kostean ja mehevän. Täytteeseen tulee yleensä voita, kanelia ja sokeria tai fariinisokeria, mutta myös terveellisempiä vaihtoehtoja on.

TAATELIT

Taateleiden makeus korvaa sokerin. Kalorit eivät katoa, mutta paitsi hiilihydraatteja, taateleissa on myös vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Soseuta taatelit vesitilkan ja kanelin kanssa.

OMENA

Omenatäyte tekee pullista poikkeuksellisen meheviä, sillä omena sitoo paljon kosteutta. Samalla kaloreita kertyy vähemmän ja tyydyttynyt rasva jää pois. Levitä makeuttamaton omenasose tai raastettu omena taikinalevylle, ripottele päälle kanelia ja, jos omenat ovat kovin happamia, aavistus steviaa.

Ainesosa Energiaa
1 tl voita n. 35 kcal
1 tl omenasosetta n. 5 kcal

Lue myös: Helppo omena-kaurapaistos – nappaa resepti

Terveellisempi kuorrute

Tuore puusti tuskin kaipaa kaverikseen muuta kuin lasillisen kylmää maitoa tai hyvän kahvin, mutta jos haluat vielä korostaa nautintoa, se onnistuu sipaisemalla pintaan kuorrutetta.

Klassinen tomusokeri-vesikuorrutus päivittyy makutomusokereilla, ja tuorejuustokuorrutus kyllä kieltämättä kruunaa puustin. Molemmissa on valitettavan paljon kaloreita, joten keksimme keinot millä kuorrutteesta saa vähäkalorisemman niin ettei siitä tarvitse kokonaan luopua. Helpoin konsti on tietenkin puolittaa kuorrutteen määrä.

KEVYEMPI TOMUSOKERIKUORRUTE

Korvaa puolet tomusokerista Sukrin Melis'illä. Se maistuu ja näyttää tomusokerilta. Sukrin Melis on 100 % luonnollista sokerialkoholi erytritolia, jota löytyy muun muassa hedelmistä ja sienistä. Siinä ei ole kaloreita.

KEVYEMPI TUOREJUUSTOKUORRUTE

Tuorejuustokuorrute tehdään maustamattomasta tuorejuustosta, voista ja tomusokerista. Valitse kevytjuusto, korvaa voi paksulla jogurtilla, makeuta kuorrute hunajalla ja viimeistele maku raastetulla sitruunankuorella.

2 Miten kanelipuustit paistetaan?


UUNIPELLILLÄ

Uunissa saat kauniita, pyöreitä puusteja. Yksittäin paistetuista pullista tulee helposti kuivia joten paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana. Kierre myös aukeaa helposti jos et ole varmistellut että rullan loppu pysyy varmasti kiinni.

VUOASSA

Vuoassa paistettujen puustien täyte ei ainakaan karkaa kauemmas kuin kahden kierteen väliin. Kylki kylkeen kohonneet pullat myös säilyvät mehevämpinä koska helposti kuivuvaa ulkoreunaa on vähemmän.

MUFFINIVUOISSA

Paperisissa muffinivuoissa paistuu juhlapullia, mutta silikonivuoka on sen verran jämäkämpi niin, että täytteet pysyvät matkassa ja myös pullien muoto säilyy kauniin säännöllisenä. Jos haluat, että kierteet kohoavat komeaksi torniksi, tee puusteista niin isoja, etteivät ne pääse leviämään sivulle päin.

UUNIPANNULLA

Pullat paistuvat korkealaitaisella uunipannulla samalla lailla kuin vuoassakin, uunipannulle niitä vain mahtuu enemmän.

2 kanelipuustiohjetta

© Skovdal Nordic

Omena-kanelipuustit

Maistuisivatko ihanat omenakanelipuustit? Tarjolla on hieman tavallista terveellisempi resepti. Kokeile maukkaita omenatäytteisiä puusteja!

Resepti löytyy täältä

Banaanipuustit

Kanelipuustit maistuvat niin pienille kuin isoille, ja nämä aprikoosia ja banaania sisältävät puustit eivät ainoastaan maistu taivaallisilta, vaan niissä on myös vain 160 kcal.

Resepti löytyy täältä

3 Voiko puustit kohottaa kylmässä?


Ilman muuta. Se voi olla hyväkin idea, jos haluat tarjota tuoretta pullaa ja on vähän kiire ennen vieraiden saapumista. Voit nimittäin tehdä aikaa vievimmät vaiheet edellisenä iltana ja panna sitten paistamattomat puustit kylmään odottamaan.

Kylmäkohotetut kanelipuustit

Tee näin:

  • Puolita hiivan määrä.
  • Liuota hiiva kylmään nesteeseen.
  • Kauli, täytä ja rullaa taikina heti alustamisen jälkeen, ilman kohottamista.
  • Asettele kierteet uunipellille tai jääkaappiin mahtuvaan vuokaan parin senttimetrin päähän toisistaan, peitä pelti leivinliinalla ja pane jääkaappiin vähintään 10–12 tunniksi.
  • Kohota pullia aamulla tunti huoneenlämmössä ja paista.

4 Voiko puusteja kypsentää airfryerissa?


Kyllä voi. Airfryeriin ei luonnollisesti mahdu niin monta puustia kuin uuniin, mutta jos tarve on vain pienelle määrälle pullia, se käy oikein hyvin. Jos puusteja on pakkasessa, ne on myös helppo sulattaa ja lämmittää nopeasti airfyerissa.

5 Mitä leivontavälineitä puustien valmistukseen tarvitaan?


  • kattila tai mikroaaltouuni taikinanesteen lämmittämiseen
  • taikinakulho
  • kaulin
  • tehosekoitin jos teet täytteen taateleista
  • terävä veitsi rullan leikkaamiseen
  • uunipelti, uunipannu tai irtopohjavuoka
  • leivinpaperia
  • pullasuti

6 Millä puusteista saa kauniita ja tasaisen pyöreitä?


Haluatko että puustisi ovat täydellisen, kauniin ja tasaisen pyöreitä? Unohda veitsi, joka helposti painaa taikinarullan lyttyyn, ja etsi sen sijaan esiin rulla vahvaa ompelulankaa.

Näin leikataan kauniita pyöreitä kanelipuusteja

Tee näin

  • Katkaise langasta sopiva pätkä ja ota molemmista päistä kiinni.
  • Ujuta lanka taikinarullan alle kohtaan, josta haluat katkaista rullan.
  • Vedä päät ristiin ja kiristä lankaa niin että se leikkaa taikinan läpi.

7 Voiko puusteja valmistaa ilman hiivaa, maitoa, voita ja munia?


Hyvää pullaa

ILMAN HIIVAA

Juurileivonta on nyt huippusuosittua. Juurta ei tarvitse periä tai saada, sen voi ostaa tai aloittaa itse. Myös pullan voi leipoa juuritaikinaan, jolloin siihen saa oman, hienon makuvivahteensa. Pikapulla onnistuu leivinjauheella. Siinä säästää ainakin kohotusajat, koska leivinjauhe kohottaa pullan uunissa.

ILMAN MAITOA

Maidon voi korvata kasvimaidolla, esimerkiksi mantelimaidolla, tai taikinan voi tehdä veteen.

ILMAN VOITA

Taikinan voi on helppo korvata öljyllä. Rasvaa ei kannata jättää kokonaan pois sillä se vaikuttaa paitsi pullan makuun myös taikinan rakenteeseen ja leipoutuvuuteen. Taateli-kanelitäyte on niin mehevää ja makeaa, että täytteeseen ei edes kaipaa voita.

ILMAN MUNAA

Munan voi jättää pois, mutta huomaa että silloin jauhoja tarvitaan vähemmän.

LUE MYÖS: Kaikki, mitä et tiennyt kananmunasta

8 Voiko kanelipuustit tehdä gluteenittomina?


Voi! Korvaa vehnäjauhot gluteenittomilla valmiilla jauhoseoksilla tai jollakin seuraavista.

© iStock

Tattarijauhot

– eivät sisällä gluteenia

© iStock

Riisijauhot

– eivät sisällä gluteenia

Psyllium

– ei sisällä gluteenia. Psyllium antaa gluteenittomaan taikinaan sitkoa, ja siinä on myös paljon liukoista kuitua.

9 Miksi kanelipuustini eivät onnistu?


Kanelipuustien leipomisessa moni asia voi mennä vikaan. Tässä muutama hyvä neuvo.

Eivätkö puustit onnistu? Avun saat täältä

Taikina ei nouse

Neste on ehkä ollut lämpimänpää kuin 37 ̊, mikä tappaa hiivasolut. Nesteen, johon hiiva liuotetaan, tulee olla kädenlämpöistä eli enintään 37-asteista.

Pullat kohoavat ylöspäin

Jos ei pullilla ole tilaa kohota sivulle päin, ne kurkottavat ylös. Varmista että niillä on ainakin pari senttimetriä tilaa joka suuntaan.

Jos käytät muffinivuokia, varmista, että pullat ovat tarpeeksi pieniä jotta niillä on tilaa kohota.

Pullasta tulee kuivaa

Taikinaan taisi lipsahtaa liikaa jauhoja. Älä koskaan lisää koko ohjeen jauhomäärää kerralla, vaan vähitellen. Taikina saa olla mieluummin vähän löysää ja tarttuvaa kunhan sen saa kaulittua levyksi. Pulla kuivuu myös, jos sitä kypsentää liian kauan.

Pane pullapelti uuniin sellaiselle korkeudelle, että pullat paistuvat myös pohjasta, mutta saavat myös kauniin värin pintaan.

Täyte valuu ulos

Kierrepullien paistaminen leivinpaperoidussa vuoassa bostonkakuksi takaa sen että täyte pysyy, jos ei pullien sisällä, niin ainakin kierteiden välissä.
Tässä kaksi syytä miksi täyte voi lähteä karkuun:

  • Taikinarullasta tuli liian löysä. Rulla pääsee aukeamaan kohottaessa tai uunissa ja täyte valuu ulos.
  • Rullan reuna jäi irti. Korvapuusteja leipoessa tätä ongelmaa ei ole koska saumakohta jää puustin alle, mutta kyljellään paistetut rullat saattavat helposti repsahtaa auki. Kierrä taikinalevy rullalle, venytä reunaa sormin ohuemmaksi ja pyöritä rullaa leivinalustalla niin että saumakohta tarttuu kunnolla kiinni rullaan. Voit myös taittaa jokaisen pullan viimeisen kierteen pään pullan alle mistä se ei pääse aukeamaan.

10 Pullan pakastaminen


Pullat voi pakastaa joko ennen tai jälkeen paistamisen.

  • Raakapakastaminen
    Pakasta kierteet heti kun olet leikannut rullan paloiksi, ennen kuin ne ehtivät kohota. Pakkaa ne rasiaan tai pakastepussiin yhteen kerrokseen. Leivinpaperisuikale pitää pullat erossa toisistaan jos haluat täyttää pussin tai rasian mahdollisimman tehokkaasti. Anna pullien sulaa hitaasti jääkaapissa ja herättele ja kohota niitä tunti huoneenlämmössä ennen kuin paistat ne.

  • Kypsien pullien pakastaminen
    Ota pullat uunista pari minuuttia ennen kuin ne olisivat valmiita. Jäähdytä pullat ja pakasta ne heti tuoreeltaan. Sulata pullat jääkaapissa, suihkauta vedellä ja lämmitä uunissa. Älä unohda pullia pakkaseen yli puoleksi vuodeksi.

11 Mikä on solmupullien, korvapuustien ja kanelipullien ero?


  • Solmupulla Kanelisolmuissa on samat ainekset kuin korvapuusteissa, mutta solmupullia tehdessä voilla, sokerilla ja kanelilla päällystetty taikinalevy leikataan ohuiksi suikaleiksi. Kaksi sopivan mittaista suikaletta kierretään yhteen ja pyöräytetään solmuksi.
  • Korvapuusti Tehdään kuten muutkin puustit, mutta taikinapalat asetellaan pellille rullan saumakohta alaspäin ja keskelle painetaan kolo etusormilla niin että keskusta painuu litteäksi ja täytteellä raidoitetut kerrrokset tulevat kauniisti näkyviin.
  • Kanelipulla on kanelipuusti, joka voi olla joko korvapuusti tai kyljellään tai kierteeksi kierrettynä paistettu puusti. Maku on sama. Ruotsiksi korvapuusti on kanelbulle, suomenruotsiksi myös kirjaimellisesti korvapuusti – örfil.

Kunto Plus 16/23