Omenahyve – helppo manteleilla höystetty omena-kaurapaistos
Omenahyve eli omena-kaurapaistos on helppo ja nopea valmistaa, ja se maistuu herkulliselta. Omenainen makea pohja on täydellisessä sopusoinnussa pinnan rapean murukerroksen kanssa.
Omenahyve eli omena-kaurapaistos on helppo ja nopea valmistaa, ja se maistuu herkulliselta. Omenainen makea pohja on täydellisessä sopusoinnussa pinnan rapean murukerroksen kanssa.
Omenahyve –eli omena-kaurapaistos on helppo valmistaa, ja se myös maistuu superhyvälle. Tämä omena-kaurapaistos saa makeutta hunajasta sokerin sijaan, ja lisäksi paistosta on tuunattu lisäämällä siihen manteleita, jotka tekevät omenakaurapaistoksesta entistä terveellisemmän.
VINKKI Varo, ettei muruseos ruskistu liikaa. Sen pitäisi olla rapeaa mutta ei palanutta.
VINKKI Tarkista, että kaurapaketissa on merkintä ”gluteeniton”, jos haluat varmistaa, että omena-kaurapaistos on gluteeniton.
Omena-kaurapaistos on erityisen ihanaa, kun se tehdään kauden omenoista. Silloin omenoiden maku ja rakenne ovat täydellisimmillään, ja eron kyllä huomaa paistoksessakin.
Omena-kaurapaistos tarjoillaan usein vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.
Terveellisempiä mutta silti herkullisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi vaniljarahka tai kreikkalainen jogurtti.
Lue myös: Näin teet helposti itse vaniljajäätelöä
Se riippuu paistoksesta ja siitä, mitä terveellisyydellä tarkoitetaan.
Tarkastellaan ensin energiapitoisuutta. Makeita jälkiruokia ei yleensäkään kannata syödä runsaasti, jos haluaa laihtua. Omena-kaurapaistosten kaloripitoisuus vaihtelee niiden ainesosien mukaan, ja energiamäärä voi olla reseptistä riippuen noin 300–700 kcal/annos. Jotkin ainesosat, kuten pähkinät, marsipaani, voi, jauhot ja sokeri, sisältävät runsaasti kaloreita, omenat taas hieman vähemmän.
Tämän ohjeen omena-kaurapaistos sisältää vähemmän kaloreita kuin monet perinteiset paistokset. Erityisesti se sisältää vähemmän tyydyttyneitä rasvoja, jotka lisäävät sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskiä, sillä tämä omena-kaurapaistos sisältää vähemmän voita kuin monet muut ohjeet. Lisäksi siinä ei käytetä lainkaan vehnäjauhoja vaan ainoastaan kauraa, ja sokeri on korvattu hunajalla.
Mausta ei kuitenkaan ole tingitty tippaakaan.
KUNTO PLUSsan omena-kaurapaistos | Perinteinen omena-kaurapaistos | |
---|---|---|
Energiaa | 408 kcal | 503 kcal |
Rasvaa | 19 g | 25 g |
Hiilihydraatteja | 50 g | 59 g |
Kuitua | 6,5 g | 6 g |
Proteiinia | 6 g | 6 g |
Tämä omena-kaurapaistos on helppo valmistaa, ja sen raaka-aineet sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, proteiinia ja ravintokuitua.
Paistoksen pääainesosa ovat omenat, joissa on paljon C-vitamiinia sekä pektiini-nimistä kuitua. Pektiini edistää tervettä suolistobakteeristoa ja sitoo rasvaa ja kolesterolia suolistossa ja kuljettaa sen ulos, mistä on hyötyä sydän- ja verisuoniterveydelle.
Toisena pääainesosana on kaura, joka on täysjyvätuote ja siksi myös hyväksi vatsalle ja sydämelle. Kolesterolia alentavien ravintokuitujen lisäksi kaura tarjoaa erityisesti proteiinia, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä ja seleeniä.
Jos haluat vähentää kaloreita, lisukkeiden valinnalla voi vaikuttaa paljon. Jos omena-kaurapaistos tarjoillaan jäätelön tai kerman sijaan vaniljalla maustetun rahkan tai jogurtin kanssa, sillä voi olla merkittävä vaikutus kalorimäärään.
Tämä omena-kaurapaistos sisältää myös manteleita lisäämään terveellisiä rasvahappoja ja kuitupitoisuutta sekä rapeutta. Jos haluaa karttaa kaloreita, ne voi kuitenkin jättää pois ja lisätä sen sijaan hieman kauran määrää.
Voin suhteen olemme periaatteen ”vähän mutta hyvää” kannalla, ja siksi omena-kaurapaistos sisältää myös voita. Monet pitävät esimerkiksi kookosöljyä erityisen terveellisenä mutta se sisältää vähintään yhtä paljon tyydyttynyttä rasvaa kuin voi, joten sitä ei pitäisi käyttää runsaasti terveyssyistä.
Ekologisinta on käyttää suomalaisia omenoita ja mieluusti luomuomenoita, joissa on vähemmän torjunta-ainejäämiä. Kotimaisista omenoista etenkin syys- ja talviomenoissa on usein riittävästi hapokkuutta piirakoihin ja paistoksiin. Lisää terveellisyyttä omena-kaurapaistos saa myös esimerkiksi marjoista.
Omena-kaurapaistos on helppo valmistaa gluteenittomana, jos se sisältää vain kauraa eikä esimerkiksi vehnäjauhoja.
Varmista vain pakkauksesta, että käyttämäsi kaura on varmasti gluteenitonta.
Lue myös: Terveelliset kookospallot, jotka valmistuvat 20 minuutissa
Onnistuu.
Kunhan vain tiedät, kuinka suuri paistos airfryeriisi mahtuu.
Voit hyvin valmistaa paistoksen etukäteen ja lämmittää sen myöhemmin.
Varmista vain, ettei paistos ole liian kauan uunissa, kun valmistat sitä. Muuten vaarana on, että omenatäyte tummenee, kun paistos lämmitetään uudelleen, ja se heikentää makua.
Voit myös esivalmistella paistoksen myöhempää paistamista varten. Valmista muruseos, paloittele omenat ja säilytä ne erillään pakastepusseissa tai kannellisessa astiassa. Näin omena-kaurapaistos on helppo koota ja paistaa juuri ennen tarjoilua.
Omena-kaurapaistos säilyy jääkaapissa 2–3 päivää. Toki se on parasta valmistuspäivänä.
Kyllä voi.
Voit valmistaa ylimääräisen omena-kaurapaistoksen suoraan pakastettavaksi tai pakastaa tähteet.
Kun lämmität paistoksen uudelleen, varmista, että siitä tulee rapeaa mutta että se ei ruskistu tai kypsy liikaa.
Seuraavassa on lisää (terveellisempien) omenaa sisältävien jälkiruokien reseptejä.