Totuus kookosöljystä

Kookosöljyn sanotaan tekevän ihmeitä iholle ja hiuksille, ja jotkut pitävät sitä terveellisenä vaihtoehtona voille. Onko kookosöljy todella parempaa kuin muut öljyt, ja onko se ylipäätään terveellistä? Kerromme, mitä hehkutetun öljyn vaikutuksista voidaan varmuudella sanoa.

Kookosöljyä ja kookospähkinöitä

KOOKOSÖLJY Onko kookosöljy terveellistä vai ei? Lue vastaus tähän ja muihin kysymyksiin alta.

© iStock

Miksi kookosöljy on niin suosittua?

Keittiöihin kookospähkinän valkeasta hedelmälihasta tehty kookosöljy löysi tiensä ruokatrendien mukana: monen suhde rasvaan on muuttunut, ja toisaalta moni pyrkii syömään entistä kasvispainoitteisemmin ja luonnonmukaisesti.

Joissain piireissä kookosöljyä pidetään suorastaan terveellisenä. Kookosöljyn väitetään muun muassa auttavan poistamaan elimistöstä ylimääräistä rasvaa ja tekevän hyvää verenkierrolle.

Niinpä kookosöljypurnukat ovat ilmestyneet kauppojen hyllyille avokadoöljyn, peston, tahinin ja hummuksen rinnalle.

Onko kookosöljy terveellistä?

Kookosöljyn etuja ovat rummuttaneet erityisesti itseoppineet terveysgurut ja luontaistuotekauppiaat, kun taas Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Sydänliitto ja THL ovat antaneet vain varovaisia kommentteja kookosöljyn terveellisyydestä.

Viralliselta taholta ei ole puolella sanallakaan mainittu, että kookosöljy olisi terveellistä esimerkiksi paistamisessa tai että se olisi tulvillaan terveellisiä ainesosia – puhumattakaan muista väitteistä, jotka oikeuttaisivat kookosöljyn terveellisyysväittämät.

Viranomaiset ovat sanoneet yksinkertaisesti ja selkeästi, että kookosöljy sisältää niin paljon tyydyttynyttä rasvaa, ettei sen käyttöä voi suositella.

Mitä mieltä asiantuntijat ovat kookosöljystä?

Kookosöljyn puolustajat ovat epäilemättä sitä mieltä, että viranomaisten näkemykset ovat vanhentuneita eikä virastoissa vielä ole havaittu, että kookosöljy onkin paljon terveellisempää kuin muut tyydyttyneet rasvat, kuten esimerkiksi voi ja kerma.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että kriittinen suhtautuminen kookosöljyyn ei ole yksinomaan suomalaisten viranomaisten näkemys. Myös Yhdysvaltain sydänterveyden asiantuntijayhdistys American Heart Association toteaa täysin yksiselitteisesti, että kookosöljy on epäterveellistä verenkiertoelimistölle, ja tätä mieltä ovat myös monet luotettavat tutkimukset, joita on tehty muun muassa Harvardin ja Kööpenhaminan yliopistoissa.

Kookosöljy on ravitsemukselliselta arvoltaan parhaimmillaankin vain terveydelle hyödytöntä ja pahimmillaan suorastaan vaarallista.

Kookosöljyssä on paljon tyydyttynyttä rasvaa

Kookosöljy on lähes kokonaan tyydyttynyttä rasvaa. Alta näet tyydyttyneen rasvan määrän joissakin tavallisissa rasvoissa.

Onko kookosöljy terveellisempää kuin voi?

Asiantuntijoita askarruttaa erityisesti kookosöljyn vaikutus verenkiertoon. Useissa perusteellisissa tutkimuksissa on nimittäin havaittu, että pitkäaikaisesti kookosöljyä käyttäneiden henkilöiden veren haitallisen kolesterolin määrä on koholla.

Tutkimuksissa, joissa koehenkilöt olivat nauttineet vastaavan määrän voita, heidän kolesteroliarvonsa kohosivat hitusen vähemmän kuin kookosöljyä nauttineilla. Jos koehenkilöt nauttivat oliivi- tai auringonkukkaöljyä kookosöljyn sijaan, arvot olivat huomattavasti alhaisemmat.

Miksi kookosöljyä ei tulisi käyttää?

Tuloksiin vaikuttavat toki monet tekijät tutkimuksen suunnittelusta koehenkilöiden geeniperimään ja tutkimusolosuhteisiin, mutta myös tarjotun öljyn laatu.

Kuitenkin jopa niissä tutkimuksissa, joissa koehenkilöt ovat saaneet kylmäpuristettua kookosöljyä, ovat tulokset olleet masentavia. Kattavan kookosöljytutkimuksen tehnyt uusseelantilainen tutkijat toteaakin:

Kuinka paljon kookosöljyä voi syödä päivässä?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan tyydyttynyt rasva saisi muodostaa enintään 10 prosenttia päivittäisestä energiansaannista.

Se tarkoittaa sitä, että päivässä saa käyttää alle 25 g kookosöljyä, ja silloinkin kookosöljyn on oltava ainoa tyydyttynyt rasva, jota päivän mittaan syö.

Jos kookosöljyä käyttää paistamiseen ja vaikkapa leivontaan, ja syö vielä lisäksi lihaa ja maitotuotteita, viranomaisten suosittama tyydyttyneiden rasvojen saannin yläraja ylittyy hyvin nopeasti, koska lähes 90 prosenttia kookosöljystä on silkkaa tyydyttynyttä rasvaa.

Voiko kookosöljyä käyttää paistamiseen?

Rypsi- tai rapsiöljy on paljon parempi valinta paistoöljyksi, sillä se kestää huomattavasti paremmin kuumentamista ja sopii siksi sekä paistamiseen että grillaamiseen.

Jos hinta ei haittaa, voi paistamiseen käyttää (kallista) avokadoöljyä, jonka savuamispiste on vieläkin korkeampi. Savuamispiste on se lämpötila, jossa öljy palaa ja sen kemiallinen koostumus alkaa muuttua haitalliseksi.

Vaikka kookosöljyä väitetään hyvin lämpökestäväksi, ovat tutkimukset osoittaneet, että sen savuamispiste on jopa 10–15 prosenttia alhaisempi kuin esimerkiksi rapsi- tai oliiviöljyllä – ja melkein 40 prosenttia alempi kuin avokadoöljyllä.

Lue myös: Öljyopas: 9 terveellisintä öljyä ruuanlaittoon

Onko kookoksen hedelmäliha yhtä epäterveellistä kuin kookosöljy?

Kookosöljyä voi toki silloin tällöin käyttää paistamiseen, jos haluaa sen makua ruokiin, mutta terveysarvoa sillä ei ole. Jos rakastaa kookoksen makua, on paljon terveellisempää syödä hedelmälihaa sellaisenaan.

Hedelmälihassa on heikompilaatuisen rasvan vastapainoksi sentään myös ravintokuitua, proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Tuore kookos

KOOKOKSEN HEDELMÄLIHAA Kookospähkinän hedelmälihassa on runsaasti kuitua ja rasvaa, mutta myös pieniä määriä stressinsietokykyä edistävää B-vitamiini niasiinia sekä kaliumia ja rautaa.

© iStock

Väitteitä kookosöljystä – mikä on totta ja mikä tarua?

Väite 1: Kookosöljy on voita terveellisempää

TARUA!

Kookosöljyssä on enemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin voissa, mikä lisää verisuonten kalkkeutumisen riskiä. Soseutettu avokado voileivälle ja rypsiöljy paistamiseen ovat terveellisempiä vaihtoehtoja.

Väite 2: Kookosöljy on hyvää sydämelle ja verenkiertoelimistölle

TARUA!

Useat tutkimukset ovat todistaneet, ettei kookosöljy paranna kolesteroliarvoja. Parhaassakin tapauksessa se on hyödytöntä ja pahimmassa tapauksessa suorastaan haitallista verenkiertoelimistölle.

Väite 3: Kaikki tyydyttynyt rasva on samanlaista

TARUA!

Rasvahapoissa on eroja. Esimerkiksi paljon steariinihappoa sisältävä kaakaovoi saattaa olla haitatonta verenkierrolle, mutta lauriinihappoa pursuava kookosöljy kyllä kohottaa kolesteroliarvoja.

Väite 4: Kookosöljyissä on eroja

TOTTA!

Kuten oliiviöljyissä, myös kookosöljyissä on suuria eroja. Erot syntyvät niin kasvien kasvuolosuhteista kuin valmistustavoistakin.

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kylmäpuristettu neitsytkookosöljy on laadukkainta ja munkkirasvana tunnettu kookosrasva heikkolaatuisinta.

Väite 5: Kookosöljyä voi valmistaa kookospähkinän eri osista

TOTTA!

Öljyä voidaan tehdä kookospähkinän hedelmälihasta, kookosmaidosta tai niiden jäänteistä. Käytännössä se yleensä puristetaan kuivatusta valkeasta hedelmälihasta.

Väite 6: Kookosöljyllä friteeraamista pitää välttää

TOTTA!

Kookosöljy ei ole paras valinta uppopaistamiseen, sillä se ei kestä kuumennusta korkeisiin lämpötiloihin. Kuumana siitä saattaa irrota syöpää aiheuttavia ainesosia.

Mitä eroa on kookosöljyllä ja kookosrasvalla?

Kookosöljy ja kookosrasva eivät ole sama asia, vaikka molemmat tehdään kookoksesta.

KOOKOSÖLJY

  • Kookosöljy on kookospähkinän hedelmälihasta puristettua pääosin tyydyttynyttä rasvaa eli öljyä. Kylmäpuristetussa kookosöljyssä ovat tallella vitamiinit ja antioksidantit. Jopa kylmäpuristettujen öljyjen koostumuksessa voi silti olla eroja valmistusmenetelmästä riippuen.

KOOKOSRASVA

  • Myös munkkirasvana tunnettu kookosrasva valmistetaan kookosöljyn tuotannossa tähteeksi jääneistä kookoshedelmän osista teollisesti. Siksi rasvasta puuttuvat kookoksen aromiaineet, ja ravitsemuksellisesti siitä puuttuvat nekin vähät ravintoaineet, joita kylmäpuristetussa kookosöljyssä vielä on tallella. Tämä johtuu siitä, että kookospähkinän vitamiinit ja antioksidantit ovat kadonneet hedelmän käsittelyn eri vaiheissa.