Onko mielessäsi herkullinen suklaakakku, jota voi tarjota niin syntymäpäiväsankarille kuin vieraillekin tai vain itselleen sadepäivän iloksi? Tässä sen ohje on! Tämä suklaakakku on lisäksi normaalia terveellisempi, mutta ei yhtään vähemmän herkullinen. Samalla saat vinkkejä siihen, miten kakusta tulee ihanan pehmeä joka kerta riippumatta siitä, leivotko kananmunilla, kookoshiutaleilla vai piimällä. Saat myös lisää ohjeita, joilla terveellinen suklaakakku valmistuu vaivatta. Mitä vielä odottelet, nyt leipomaan!
Terveellistä on montaa lajia. Ei suklaakakku ikinä ole yhtä terveellistä kuin vaikkapa parsakaali, mutta kakusta on mahdollista tehdä paljon normaalia terveellisempi versio.
Kakun energiasisältöä saa vähennettyä mausta tinkimättä. (Täällä) voit katsoa, miten perinteisen suklaakakun ja KUNTO PLUSsan terveellisen suklaakakun kalorimäärät eroavat toisistaan). Kun vaihdat epäterveellisimmät ainesosat terveellisempiin, suklaakakku ei sisällä enää niin paljon tyhjiä kaloreita vaan terveellisiä, ravitsevia ja luonnollisia ainesosia, jotka pitävät kylläisenä ja ovat parempia sydämelle ja verensokerille. Ja mikä parasta, suklaakakku maistuu edelleen herkulliselta.
Kyllä – terveellisen suklaakakun leipomiseen ei tuhraudu puolta päivää. Sekoitat vain ainekset yhteen ja laitat taikinan sopivankokoiseen kakkuvuokaan. Sen jälkeen uuni hoitaa loput. Paistoaika riippuu uunista ja vuoasta.
Suurin osa suklaakakuista (terveelliset ja muut) ovat parhaimmillaan oltuaan pari tuntia jääkaapissa, jolloin kakku on saanut asettua ja kostua rauhassa. Suklaakakku on silloin mukavan kostea ja tiivis.
Kakun romahtamisen keskeltä voi välttää siivilöimällä jauhot kosteiden ainesosien sekaan. Varmista myös, että kaikki ainesosat ovat sekoittamisvaiheessa suunnilleen saman lämpöisiä. Vältä avaamasta uunin luukkua kesken paistamisen, vaikka se onkin vaikeaa, kun herkulliset tuoksut alkavat levitä ympäri taloa!
Rapea päältä, mutta valuvan pehmeä sisältä. Pehmeä, ei liikaa paistettu suklaakakku maistuu taivaalliselta. Perinteisesti suklaakakku tehdään niin, että keskusta jää hieman muuta kakkua pehmeämmäksi – hieman kuin sulaksi suklaaksi – ja saman voi tehdä myös terveellisemmillä ainesosilla leipoessa, vaikka leipoisit kakun täysin ilman jauhoja. NAM!
Voilla ja sokerilla tehty suklaakakku ei toki ilman jauhojakaan tehtynä ole mikään terveyspommi, mutta voit parantaa tilannetta tarjoamalla kakun kanssa runsaasti tuoreita marjoja ja käyttämällä laadukasta tummaa suklaata, jonka kaakaopitoisuus on korkea. Näin saat kakusta ainakin runsaasti antioksidantteja. Sokerinkin voi korvata vaikkapa makeutusaineella, kuten stevialla tai Sukrinilla.
Jos suklaakakun himo yllättää, mutta kaapissa ei ole kananmunia, tai välttelet munia muusta syystä, hyviä uutisia: kakun teko onnistuu myös ilman kananmunia.
Halusitpa munattoman kakun sitten munien puutteen, allergian tai muun syyn vuoksi, ei hätää, suklaakakku syntyy myös ilman kananmunia – ja lopputulos on aivan yhtä kostea ja pehmeä kuin munillakin leivottuna. Voit korvata munat esimerkiksi jollakin hapanmaitotuotteella, kuten piimällä tai jogurtilla.
Jos haluat kakusta vegaanisen, korvaat munat esimerkiksi kookosmaidolla tai kaurajuomalla, johon on sekoitettu hieman sitruunamehua. Kananmuna antaa normaalisti kakulle hyvän koostumuksen, joten jos leivot ilman munia, pidä silmällä paistoaikaa. Kaikki uunit ovat erilaisia, joten varmista kakun kypsyys tikulla tai terävällä veitsellä kakun keskeltä. Suklaakakku saakin jäädä keskeltä hieman pehmeäksi ja valuvaksi.
VINKKI: Jos reseptissä käsketään käyttämään vaniljatankoa, mutta sinulla ei ole niitä, voit korvata vaniljatangon sokerittomalla vaniljajauheella.
Kuten yllä jo todettiin, maidon voi vegaanisessa kakussa korvata kasvipohjaisella juomalla, kuten kaura- tai mantelijuomalla. Laita kasvijuomaan hieman sitruunamehua sekaan, niin juoma korvaa myös kananmunat. Anna kakulle aikaa asettua kunnolla. Voin voi korvata vegaanisella margariinilla tai neutraalinmakuisella rapsiöljyllä. Tarkista, että myös kaakaojauhe on vegaanista.
Ainesosien mittaaminen tarkasti on aina tärkeää leivonnassa, mutta vielä tärkeämpää se on vegaanisessa leivonnassa. Jos kuitenkin punnitset ja mittaat ainesosat tarkasti, saat taatusti myös vegaanisesta kakusta oikean makuelämyksen!
VINKKI: Vegaaninen kuorrutus syntyy vegaanisesta margariinista, tomusokerista, kaakaojauheesta ja vedestä.
Jos pidät banaanikakusta – ja kukapa ei pitäisi – hullaannut varmasti myös banaani-suklaakakkuun. Banaani tekee kakusta ekstrapehmeää ja kosteaa, joten on vaikea uskoa, että suklaakakku on samaan aikaan (ainakin vähän) terveellistä. Käytä mielellään ylikypsiä banaaneja, jotka sekoitetaan yhteen taatelien ja kananmunien kanssa, ennen kuin mukaan lisätään kuivat aineet ja suklaa/kaakaojauhe.
Kuorrutuksen voi ilman muuta tehdä ilman voita ja tomusokeria. Se on vieläpä superhelppoa! Sulata vain tumma suklaa ja sekoita se yhteen kookoshiutaleiden kanssa. Sekoitussuhde on suunnilleen ½ dl kookoshiutaleita 50–70 grammaa tummaa suklaata kohti. Levitä kuorrutus kakun päälle ja anna jäähtyä, jotta kuorrutus jähmettyy. Voit ripotella lopuksi vielä kakun päälle hieman kookoshiutaleita. Kookoskuorrutteinen suklaakakku maistuu erityisen hyvältä, kun sen antaa asettua jääkaapissa yön yli.
VINKKI: Voit sekoittaa hieman vahvaa kahvia kookoskuorrutteeseen, jos haluat, että kuorrutus muistuttaa mokkapaloja.
VINKKI: Voit tehdä kuorrutuksen myös sekoittamalla kookoshiutaleiden joukkoon pehmeitä taateleita ja tomusokeria. Levitä kuorrutus kakun päälle siinä vaiheessa, kun paistoaikaa on jäljellä vielä noin 10 minuuttia ja anna paistua.
Kakkureseptit on yleensä laadittu niin, että taikina sopii vuokaan, jonka koko on 18 x 18 cm . Tämä vastaa halkaisijaltaan noin 20 cm:n irtopohjavuokaa, josta riittää kakkua noin 10 hengelle.
Jos syöjiä on paljon, kannattaa kenties leipoa suoraan isompi satsi, kuten kokonainen uunivuoka (hieman uunipeltiä pienempi), jolloin resepti on kerrottava 3,5:llä. Uunivuoasta riittää kakkua noin 25–30 hengelle. Kakun riittoisuus riippuu tietysti myös syöjistä eli onko pöytään tulossa raavaita miehiä vai pieniä lapsia, jotka ovat jo ahmineet karkkia ja muita juhlaherkkuja ennen kakkua.
Jos haluat tehdä muffineita, laita taikina vain muffinivuokiin, mutta huomaa, että silloin paistoaika on reilusti lyhyempi.
Kokeile vaikka herkullisia suklaamuffineita, joiden taikinassa on myös kukkakaalia. Resepti alla.
Säilytä kakkua jääkaapissa, niin se säilyy suhteellisen pitkään – ainakin 4–5 päivää.