Terveellinen ja helppo suklaakakku

50 minuuttia
137 kcal

Hieman terveellisempi suklaakakku on hyvä vaihtoehto perinteisille leivonnaisille tai makeisille. Tämä suklaakakku maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin, sillä se on täynnä herkullista makua – ja on samalla terveellisempi kuin useimmat normaalit suklaakakut. Nyt vain leipomaan!

Suklaakakkua ja vadelmia lautasella

HELPPO JA TERVEELLINEN SUKLAAKAKKU – täysin ilman sokeria ja gluteenia, mutta silti mahtavan maukkaana!

© wichmann+bendtsen

Onko mielessäsi herkullinen suklaakakku, jota voi tarjota niin syntymäpäiväsankarille kuin vieraillekin tai vain itselleen sadepäivän iloksi? Tässä sen ohje on! Tämä suklaakakku on lisäksi normaalia terveellisempi, mutta ei yhtään vähemmän herkullinen. Samalla saat vinkkejä siihen, miten kakusta tulee ihanan pehmeä joka kerta riippumatta siitä, leivotko kananmunilla, kookoshiutaleilla vai piimällä. Saat myös lisää ohjeita, joilla terveellinen suklaakakku valmistuu vaivatta. Mitä vielä odottelet, nyt leipomaan!

1 RESEPTI: Helppo, herkullinen ja terveellinen suklaakakku


KUNTO PLUSsan helppoa ja terveellistä suklaakakkua viipaleina lautasella

Maailman paras terveellinen suklaakakku

Tässä ohjeessa sokeri on vaihdettu taateliin ja banaaniin ja vehnäjauhot mantelijauhoihin – ja suklaakakku syntyy vieläpä täysin ilman rasvaa. Ihastut takuulla!

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 palaa

  • ¼ banaani
  • munaa
  • 16 g taateleita
  • 16 g mantelijauhoa
  • 4 g kaakaojauhetta
  • ¼ tl vaniljajauhetta
  • ¼ tl leivinjauhetta
  • ¼ ripaus suolaa

Kuorrutus:

  • 16 g taateleita
  • ¼ rkl kaakaojauhetta
  • ¼ dl vettä
  • marjoja

Valmistus

  • Soseuta banaani ja taatelit. Lisää muna ja sekoita joukkoon kuivat aineet.
  • Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun, noin 14 x 24 cm uunivuokaan.
  • Kypsennä 180 asteessa 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
  • Soseuta kuorrutuksen taatelit, sekoita joukkoon kaakaojauhe ja vesi. Levitä kakulle. Tarjoa kakun kanssa tuoreita marjoja tai soseuta pakastemarjoista marjamelba kastikkeeksi.

Lue lisää terveellisistä leivonnaisista.

VINKKI! Kakku on hyvää sellaisenaankin, ilman kuorrutusta. Silloin kaloreitakin kertyy vähemmän.

VINKKI! Upota veitsi kuumaan veteen jokaisen viillon jälkeen, niin paloista tulee siistejä.

VINKKI! Kokeile kakun kypsyyttä puisella tikulla tai terävällä veitsellä. Tikkuun tai veitseen voi tarttua hieman taikinaa, ettei kakusta tule kivikova, mutta ei sisus saa pelkkää raakaa taikinaakaan olla.


2 Voiko suklaakakku todella olla terveellinen?


Terveellistä on montaa lajia. Ei suklaakakku ikinä ole yhtä terveellistä kuin vaikkapa parsakaali, mutta kakusta on mahdollista tehdä paljon normaalia terveellisempi versio.

Kakun energiasisältöä saa vähennettyä mausta tinkimättä. (Täällä) voit katsoa, miten perinteisen suklaakakun ja KUNTO PLUSsan terveellisen suklaakakun kalorimäärät eroavat toisistaan). Kun vaihdat epäterveellisimmät ainesosat terveellisempiin, suklaakakku ei sisällä enää niin paljon tyhjiä kaloreita vaan terveellisiä, ravitsevia ja luonnollisia ainesosia, jotka pitävät kylläisenä ja ovat parempia sydämelle ja verensokerille. Ja mikä parasta, suklaakakku maistuu edelleen herkulliselta.

5 vinkkiä, joilla suklaakakku on normaalia terveellisempi

Suklaakakku voi muuttua terveellisemmäksi monin eri tavoin. Lue alta, miten se onnistuu:

Kaakaojauhetta ja tummaa suklaata – hyvät valinnat terveellisempään suklaakakkuun
© iStock

Maun antaja

Käytä joko tummaa kaakaojauhetta tai tummaa suklaata, jonka kaakaopitoisuus on suuri. Maku on vahvempi ja sokerin määrä pienempi. Tummassa suklaassa on maitosuklaata enemmän antioksidantteja.

Rapsiöljy – hyvä valinta terveellisempään suklaakakkuun
© iStock

Rasva

Voit vaihtaa voin joko osittain tai kokonaan neutraalin makuisiin rapsiöljyyn, pähkinäöljyyn tai mantelijauhoon ja ylimääräiseen munaan. Näin suklaakakku sisältää terveellisempää rasvaa.

Ylikypsät banaanit – hyvä valinta terveellisempään suklaakakkuun
© iStock

Makeutusaine

Sokerin voi korvata taateleilla ja/tai löysällä omenahillolla. Voit käyttää myös agavesiirappia tai banaania. Ylikypsät banaanit toimivat parhaiten, sillä ne ovat raakoja banaaneja makeampia. Voit tietysti käyttää myös keinotekoisia makeutusaineita, kuten steviaa, jos haluat pitää vaikutuksen verensokeriin mahdollisimman pienenä.

Mantelijauho – hyvä valinta terveellisempään suklaakakkuun
© iStock

Jauhot

Voit korvata tavalliset vehnäjauhot joko osittain tai kokonaan esimerkiksi kaurajauholla, täysjyvävehnäjauholla tai mantelijauholla. Näin saat kakkuun lisää kuitua. Voit käyttää kakkuun myös terveellisiä aineksia, kuten kikherneitä, papuja, punajuurta, kukkakaalia tai avokadoa. Suklaakakku sopii kokeiluihin erityisen hyvin, koska sen tumma väri peittää uusien ainesosien mahdollisesti mukanaan tuoman värin. Huomioi, että ilman tavallisia vehnäjauhoja kakusta tulee todennäköisesti hieman tiiviimpi ja painavampi, mutta ainakaan suklaakakku ei silloin ole kuiva.

VINKKI: Jos haluat leipoa gluteenittoman kakun, käytä manteli- tai riisijauhoja tai tattaria tai gluteenittomia kaurajauhoja. Purutuntumaa kakkuun saat lisäämällä taikinaan rouhittuja pähkinöitä.

Tuoreet marjat, vadelmat – hyvä valinta terveellisempään suklaakakkuun
© iStock

Koristelu

Tuoreet marjat ovat paras valinta koristeiksi terveelliseen kakkuun. Sekä vadelmat että karhunvatukat toimivat hyvin suklaakakun koristeina. Voit koristella kakun myös saksanpähkinöillä, jotka sopivat erityisen hyvin suklaan kanssa yhteen. Saksanpähkinöissä on runsaasti energiaa, mutta myös kuitua, omega-3-rasvahappoja ja antioksidantteja.

3 Onko terveellinen suklaakakku helppo leipoa?


Kyllä – terveellisen suklaakakun leipomiseen ei tuhraudu puolta päivää. Sekoitat vain ainekset yhteen ja laitat taikinan sopivankokoiseen kakkuvuokaan. Sen jälkeen uuni hoitaa loput. Paistoaika riippuu uunista ja vuoasta.

4 Miten varmistan, että suklaakakku on kostea?


Suurin osa suklaakakuista (terveelliset ja muut) ovat parhaimmillaan oltuaan pari tuntia jääkaapissa, jolloin kakku on saanut asettua ja kostua rauhassa. Suklaakakku on silloin mukavan kostea ja tiivis.

Kakun romahtamisen keskeltä voi välttää siivilöimällä jauhot kosteiden ainesosien sekaan. Varmista myös, että kaikki ainesosat ovat sekoittamisvaiheessa suunnilleen saman lämpöisiä. Vältä avaamasta uunin luukkua kesken paistamisen, vaikka se onkin vaikeaa, kun herkulliset tuoksut alkavat levitä ympäri taloa!

Punajuuri-suklaakakku

Kokeile ihanaa punajuuri-suklaakakkua, johon on käytetty punajuuria, rapsiöljyä ja kreikkalaista jogurttia. Mahtava maku!
45 min • 298 kcal

Reseptin saat täältä

PS: Kannattaa tehdä kerralla iso annos, sillä suklaakakulla on tapana kadota nopeasti parempiin suihin.

5 Voiko suklaakakun keskustan jättää valuvaksi?


Rapea päältä, mutta valuvan pehmeä sisältä. Pehmeä, ei liikaa paistettu suklaakakku maistuu taivaalliselta. Perinteisesti suklaakakku tehdään niin, että keskusta jää hieman muuta kakkua pehmeämmäksi – hieman kuin sulaksi suklaaksi – ja saman voi tehdä myös terveellisemmillä ainesosilla leipoessa, vaikka leipoisit kakun täysin ilman jauhoja. NAM!

Voilla ja sokerilla tehty suklaakakku ei toki ilman jauhojakaan tehtynä ole mikään terveyspommi, mutta voit parantaa tilannetta tarjoamalla kakun kanssa runsaasti tuoreita marjoja ja käyttämällä laadukasta tummaa suklaata, jonka kaakaopitoisuus on korkea. Näin saat kakusta ainakin runsaasti antioksidantteja. Sokerinkin voi korvata vaikkapa makeutusaineella, kuten stevialla tai Sukrinilla.

Keskeltä valuvan pehmeä suklaakakku mansikoiden kera

KESKELTÄ VALUVAN PEHMEÄ SUKLAAKAKKU – tee suklaaherkusta hieman terveellisempi käyttämällä tummaa suklaata ja tuoreita marjoja.

© iStock

6 Onnistuuko suklaakakku ilman kananmunia?


Jos suklaakakun himo yllättää, mutta kaapissa ei ole kananmunia, tai välttelet munia muusta syystä, hyviä uutisia: kakun teko onnistuu myös ilman kananmunia.

Halusitpa munattoman kakun sitten munien puutteen, allergian tai muun syyn vuoksi, ei hätää, suklaakakku syntyy myös ilman kananmunia – ja lopputulos on aivan yhtä kostea ja pehmeä kuin munillakin leivottuna. Voit korvata munat esimerkiksi jollakin hapanmaitotuotteella, kuten piimällä tai jogurtilla.

Jos haluat kakusta vegaanisen, korvaat munat esimerkiksi kookosmaidolla tai kaurajuomalla, johon on sekoitettu hieman sitruunamehua. Kananmuna antaa normaalisti kakulle hyvän koostumuksen, joten jos leivot ilman munia, pidä silmällä paistoaikaa. Kaikki uunit ovat erilaisia, joten varmista kakun kypsyys tikulla tai terävällä veitsellä kakun keskeltä. Suklaakakku saakin jäädä keskeltä hieman pehmeäksi ja valuvaksi.

VINKKI: Jos reseptissä käsketään käyttämään vaniljatankoa, mutta sinulla ei ole niitä, voit korvata vaniljatangon sokerittomalla vaniljajauheella.

7 Miten leivotaan vegaaninen suklaakakku?


Kuten yllä jo todettiin, maidon voi vegaanisessa kakussa korvata kasvipohjaisella juomalla, kuten kaura- tai mantelijuomalla. Laita kasvijuomaan hieman sitruunamehua sekaan, niin juoma korvaa myös kananmunat. Anna kakulle aikaa asettua kunnolla. Voin voi korvata vegaanisella margariinilla tai neutraalinmakuisella rapsiöljyllä. Tarkista, että myös kaakaojauhe on vegaanista.

Ainesosien mittaaminen tarkasti on aina tärkeää leivonnassa, mutta vielä tärkeämpää se on vegaanisessa leivonnassa. Jos kuitenkin punnitset ja mittaat ainesosat tarkasti, saat taatusti myös vegaanisesta kakusta oikean makuelämyksen!

VINKKI: Vegaaninen kuorrutus syntyy vegaanisesta margariinista, tomusokerista, kaakaojauheesta ja vedestä.

Vegaaniset browniet maapähkinäkuorrutuksella
© wichmann+bendtsen

Vegaaniset maapähkinäbrowniet

Jos et ole aiemmin leiponut vegaanisesti, aloita näistä ihanista brownieista! Ne on superhelppo tehdä!

40 min • 313 kcal

Reseptin saat täältä

8 Miten tehdään banaani-suklaakakku?


Jos pidät banaanikakusta – ja kukapa ei pitäisi – hullaannut varmasti myös banaani-suklaakakkuun. Banaani tekee kakusta ekstrapehmeää ja kosteaa, joten on vaikea uskoa, että suklaakakku on samaan aikaan (ainakin vähän) terveellistä. Käytä mielellään ylikypsiä banaaneja, jotka sekoitetaan yhteen taatelien ja kananmunien kanssa, ennen kuin mukaan lisätään kuivat aineet ja suklaa/kaakaojauhe.

9 Voinko tehdä kakkuun terveellisen kookoskuorrutuksen?


Kuorrutuksen voi ilman muuta tehdä ilman voita ja tomusokeria. Se on vieläpä superhelppoa! Sulata vain tumma suklaa ja sekoita se yhteen kookoshiutaleiden kanssa. Sekoitussuhde on suunnilleen ½ dl kookoshiutaleita 50–70 grammaa tummaa suklaata kohti. Levitä kuorrutus kakun päälle ja anna jäähtyä, jotta kuorrutus jähmettyy. Voit ripotella lopuksi vielä kakun päälle hieman kookoshiutaleita. Kookoskuorrutteinen suklaakakku maistuu erityisen hyvältä, kun sen antaa asettua jääkaapissa yön yli.

VINKKI: Voit sekoittaa hieman vahvaa kahvia kookoskuorrutteeseen, jos haluat, että kuorrutus muistuttaa mokkapaloja.

VINKKI: Voit tehdä kuorrutuksen myös sekoittamalla kookoshiutaleiden joukkoon pehmeitä taateleita ja tomusokeria. Levitä kuorrutus kakun päälle siinä vaiheessa, kun paistoaikaa on jäljellä vielä noin 10 minuuttia ja anna paistua.

10 Miten iso suklaakakku kannattaa tehdä?


Kakkureseptit on yleensä laadittu niin, että taikina sopii vuokaan, jonka koko on 18 x 18 cm . Tämä vastaa halkaisijaltaan noin 20 cm:n irtopohjavuokaa, josta riittää kakkua noin 10 hengelle.

Jos syöjiä on paljon, kannattaa kenties leipoa suoraan isompi satsi, kuten kokonainen uunivuoka (hieman uunipeltiä pienempi), jolloin resepti on kerrottava 3,5:llä. Uunivuoasta riittää kakkua noin 25–30 hengelle. Kakun riittoisuus riippuu tietysti myös syöjistä eli onko pöytään tulossa raavaita miehiä vai pieniä lapsia, jotka ovat jo ahmineet karkkia ja muita juhlaherkkuja ennen kakkua.

Jos haluat tehdä muffineita, laita taikina vain muffinivuokiin, mutta huomaa, että silloin paistoaika on reilusti lyhyempi.

Kokeile vaikka herkullisia suklaamuffineita, joiden taikinassa on myös kukkakaalia. Resepti alla.

Chokolademuffins blomkål i dejen og toppet med citruscreme og brombær
© wichmann+bendtsen

Suklaa-kukkakaalimuffinit sitrusrahkan kera

Laitetaanko muffinitaikinaan todellakin kukkakaalia?! Kyllä! Älä pelästy erikoiselta näyttävää reseptiä, vaan anna herkulle mahdollisuus. Lopputulos on herkullinen ja myös hivenen normaalia leivonnaista terveellisempi!
30 min • 259 kcal

Reseptin saat täältä

11 Miten suklaakakku säilyy parhaiten?


Säilytä kakkua jääkaapissa, niin se säilyy suhteellisen pitkään – ainakin 4–5 päivää.

Hauskoja leipomishetkiä!




Newsletter background