Syö näin, jos haluat laihtua

Syötkö terveellisesti mutta silti kiloja kertyy kuin huomaamatta? Annosoppaamme avulla saat tilanteen hallintaan: opit millainen on optimaalinen annoskoko kullekin ruokailurytmille. Voit laihtua puoli kiloa viikossa.

Katettu pöytä, jolla runsaasti ruokaa

Miten pitäisi syödä, jotta laihtuisi? KUNTO PLUS -lehden annosopas kertoo, mitä ottaa lautaselle ja kuinka paljon.

© iStock

Jos vyötärölle tai reisiin on alkanut kertyä ylimääräistä, vaikka syöt terveellisesti, vika voi olla annosten koossa. Jos et tiedä, miten vähän tai paljon sinun tulisi syödä, saat apua KUNTO PLUSsan annosoppaasta.

Opas on ravitsemusasiantuntija Martin Kreutzerin käsialaa, ja oppaan avulla pudotat puoli kiloa viikossa ja saat samalla kaikki tärkeät ravintoaineet.

Annosoppaan 5 periaatetta:

1. Syö 5 ateriaa päivässä

Viisi päivittäistä ateriaa pitävät energiatason vakaana koko päivän ajan, jolloin et sorru ylensyöntiin yhdellä aterialla. Syö kolme pääateriaa ja kaksi välipalaa.

Suosittelemme, että syöt yhden välipalan lounaan ja illallisen välissä. Jos sinnittelet tuon välin ilman välipalaa, saatat sortua ahmimaan iltaruualla tai koukkaat töistä kotiin pikaruokaravintolan kautta, koska nälkä kurnii vatsassa.

Toisen välipalan voi syödä aamupäivällä tai silloin, kun oman elimistön rytmin mukaan siitä olisi eniten apua.

2. Syö noin 1 700 kcal päivässä

Syömällä 1 700 kilokaloria päivässä noin 70 kiloa painava, istumatyötä tekevä nainen, joka kuntoilee pari kertaa viikoittain, laihtuu puoli kiloa viikossa. Jokaista ylimääräistä treenituntia kohden voi syödä 50-100 kcal lisää päivässä.

Jos painat viisi kiloa yli tai alle 70 kiloa, voit lisätä tai vähentää 75 kcal päivittäisestä määrästä annoskokoja säätelemällä.

3. Jaa päivän kalorit optimaalisesti

Jotta energiataso pysyisi hyvänä päivän mittaan, suosittelemme, että jaat päivän kalorit seuraavalla tavalla:

  • Aamiainen: Syö noin 20 % päivän kaloreista eli 350-400 kcal.
  • Aamupäivän välipala: Syö noin 5 % päivän kaloreista eli 100 kcal.
  • Lounas: Syö noin 25 % päivän kaloreista eli 400-450 kcal.
  • Iltapäivän välipala: Syö noin 15 % päivän kaloreista eli 200-250 kcal.
  • Illallinen: Syö noin 30 % päivän kaloreista eli 500-550 kcal.

Suolisto rakastaa kasviksia. Vihannessorvin avulla saat helposti lisättyä kasvisten määrää aterioilla. Nyt saat vihannessorvin sekä 3 numeroa KUNTO PLUS -lehteä hintaan 14,90 €!

4. Koosta ateriat oikein

Yritä syödä jokaisella kolmella pääaterialla proteiinia, vihanneksia, hyviä rasvoja ja kuitua. Valitse siis annosoppaan taulukosta jokaisella aterialla yksi ruoka-aine kustakin ryhmästä: proteiineista, rasvoista, hedelmistä ja vihanneksista ja hitaista hiilihydraateista. Näin pysyt kylläisenä pitkään.

Välipalojen ei tarvitse olla yhtä huolellisesti koostettuja, sillä se olisi myös vaikea toteuttaa käytännössä, jos tarkoituksena on pitää välipalan kalorit esimerkiksi alle sadassa.

5. Vältä päällekkäisyyttä

Osa ruoka-aineista kuuluu useampaan kuin yhteen ryhmään. Esimerkiksi lohi, kananmuna ja pähkinät ovat sekä proteiinin että rasvojen lähde. Vältä siis annostelemasta tuplasti esimerkiksi rasvoja syömällä samalla kananmunaa ja pestoa tai oliiviöljyä samalla aterialla. Jos haluat syödä samalla molempia, ota kumpaakin vain puoli annosta.

TAULUKKO: Syö näin niin laihdut

Miten pitäisi syödä, jotta paino putoaisi? Taulukosta näet, miten ateriat kannattaa koostaa. Syö viidesti päivässä ja valitse joka aterialle yksi asia kustakin ryhmästä: proteiini, rasva, hedelmät ja vihannekset, hitaat hiilihydraatit.

LUE MYÖS: Torju matala-asteinen tulehdus – syö näin