Jos vyötärölle tai reisiin on alkanut kertyä ylimääräistä, vaikka syöt terveellisesti, vika voi olla annosten koossa. Jos et tiedä, miten vähän tai paljon sinun tulisi syödä, saat apua KUNTO PLUSsan annosoppaasta.
Opas on ravitsemusasiantuntija Martin Kreutzerin käsialaa, ja oppaan avulla pudotat puoli kiloa viikossa ja saat samalla kaikki tärkeät ravintoaineet.
Lisää aiheesta: Pätkäpaasto toimii – joillakin
https://kuntoplus.fi/laihdutus/patkapaasto
Annosoppaan 5 periaatetta:
1. Syö 5 ateriaa päivässä
Viisi päivittäistä ateriaa pitävät energiatason vakaana koko päivän ajan, jolloin et sorru ylensyöntiin yhdellä aterialla. Syö kolme pääateriaa ja kaksi välipalaa.
Suosittelemme, että syöt yhden välipalan lounaan ja illallisen välissä. Jos sinnittelet tuon välin ilman välipalaa, saatat sortua ahmimaan iltaruualla tai koukkaat töistä kotiin pikaruokaravintolan kautta, koska nälkä kurnii vatsassa.
Toisen välipalan voi syödä aamupäivällä tai silloin, kun oman elimistön rytmin mukaan siitä olisi eniten apua.
2. Syö noin 1 700 kcal päivässä
Syömällä 1 700 kilokaloria päivässä noin 70 kiloa painava, istumatyötä tekevä nainen, joka kuntoilee pari kertaa viikoittain, laihtuu puoli kiloa viikossa. Jokaista ylimääräistä treenituntia kohden voi syödä 50-100 kcal lisää päivässä.
Jos painat viisi kiloa yli tai alle 70 kiloa, voit lisätä tai vähentää 75 kcal päivittäisestä määrästä annoskokoja säätelemällä.
3. Jaa päivän kalorit optimaalisesti
Jotta energiataso pysyisi hyvänä päivän mittaan, suosittelemme, että jaat päivän kalorit seuraavalla tavalla:
- Aamiainen: Syö noin 20 % päivän kaloreista eli 350-400 kcal.
- Aamupäivän välipala: Syö noin 5 % päivän kaloreista eli 100 kcal.
- Lounas: Syö noin 25 % päivän kaloreista eli 400-450 kcal.
- Iltapäivän välipala: Syö noin 15 % päivän kaloreista eli 200-250 kcal.
- Illallinen: Syö noin 30 % päivän kaloreista eli 500-550 kcal.
4. Koosta ateriat oikein
Yritä syödä jokaisella kolmella pääaterialla proteiinia, vihanneksia, hyviä rasvoja ja kuitua. Valitse siis annosoppaan taulukosta jokaisella aterialla yksi ruoka-aine kustakin ryhmästä: proteiineista, rasvoista, hedelmistä ja vihanneksista ja hitaista hiilihydraateista. Näin pysyt kylläisenä pitkään.
Välipalojen ei tarvitse olla yhtä huolellisesti koostettuja, sillä se olisi myös vaikea toteuttaa käytännössä, jos tarkoituksena on pitää välipalan kalorit esimerkiksi alle sadassa.
5. Vältä päällekkäisyyttä
Osa ruoka-aineista kuuluu useampaan kuin yhteen ryhmään. Esimerkiksi lohi, kananmuna ja pähkinät ovat sekä proteiinin että rasvojen lähde. Vältä siis annostelemasta tuplasti esimerkiksi rasvoja syömällä samalla kananmunaa ja pestoa tai oliiviöljyä samalla aterialla. Jos haluat syödä samalla molempia, ota kumpaakin vain puoli annosta.
TAULUKKO: Syö näin niin laihdut
Miten pitäisi syödä, jotta paino putoaisi? Taulukosta näet, miten ateriat kannattaa koostaa. Syö viidesti päivässä ja valitse joka aterialle yksi asia kustakin ryhmästä: proteiini, rasva, hedelmät ja vihannekset, hitaat hiilihydraatit.
LUE MYÖS: Torju matala-asteinen tulehdus – syö näin
| Aamiainen– valitse yksi ruoka-aine kustakin ryhmästä
|
| Proteiini | | Rasva | | Hedelmät/ vihannekset | | Hitaat hiilihydraatit |
|
● 3 munaa
● 2 dl rahkaa
● 2–3 viipaletta
vähärasvaista
kovaa juustoa
● 4 dl rasvatonta
jogurttia
Kukin vaihtoehto
sisältää noin 20 g
proteiinia.
| |
● 20–25 mantelia
● ½ rkl pähkinävoita
● 2–3 munaa
● 75 g rasvaista kalaa
Kukin annos sisältää
5–10 g rasvaa.
| |
● 1 omena
● 2 porkkanaa tai
½ paprikaa
● pieni kulho marjoja
Kukin annos sisältää
100–200 g hedelmiä
tai vihanneksia.
| |
●
200 g hedelmää
● 1 viipale ruisleipää
● 2 rkl täysjyvämysliä
● ¾ dl kaurapuuroa
Kukin annos sisältää
20–25 g hitaita
hiilihydraatteja.
|
| Aamupäivän välipala– valitse yksi ruoka-aine kustakin ryhmästä
|
| Proteiini | | Rasva | | Hedelmät/ vihannekset | | Hitaat hiilihydraatit |
| ●
¹/³ avokadoa
● 1 viipale
vähärasvaista
kovaa juustoa
● 1 rkl raejuustoa
● 10 hasselpähkinää
tai mantelia
Kukin annos
sisältää noin
5 g proteiinia
(ja rasvaa).
|
| ● 1 hedelmä
● 1 näkkilepä
● 2 porkkanaa
● 1 iso paprika
Kukin annos
sisältää 10–15 g
hitaita hiilihydraatteja/
hedelmiä
tai vihanneksia.
|
| Lounas– valitse yksi ruoka-aine kustakin ryhmästä
|
| Proteiini | | Rasva | | Vihannekset | | Hitaat hiilihydraatit |
| ● 3 isoa munaa
● 1 broilerinfilee tai lohifilee
● 1 (noin kämmenen
kokoinen) pala vähärasvaista lihaa
● ½ lautasellista
papuja tai linssejä
Kukin annos sisältää
noin 25 g proteiinia.
| | ● 1
rkl oliiviöljyä
● 1 rkl pestoa
tai hummusta
● 3 munaa
● 1 lohifilee
● 2 rkl siemeniä
Kukin annos sisältää
10–15 g rasvaa.
| | ● ¾ lautasellista
kaalisalaattia
● 1 lautasellinen
salaattivihanneksia
● ½ lautasellista
kypsennettyjä
vihanneksia
Kukin annos sisältää
200–300 g hedelmiä
tai vihanneksia.
| | ● 1 iso viipale
ruisleipää
● kourallinen
ohrahelmiä,
kvinoaa tms.
● ¼ lautasellista
täysjyväpastaa
● 3–4 perunaa
Kukin annos
sisältää 20–30 g
hiilihydraattia.
|
| Iltapäivän välipala– valitse yksi ruoka-aine kustakin ryhmästä
|
| Proteiini | | Rasva | | Hedelmät/ vihannekset | | Hitaat hiilihydraatit |
| ● 1½-2 munaa
● 1 broilerin koipi
● ½ broilerin rinta
● 2 viipaletta vähärasvaista
juustoa
● 1½ dl rahkaa
● 1 kourallinen
maapähkinöitä
Kukin annos sisältää
noin 15 g proteiinia.
| | ● 1–1½ munaa
● pieni kourallinen
maapähkinöitä
● 2 viipaletta
vähärasvaista
kovaa juustoa
● ½ avokadoa
Kukin annos sisältää
noin 10 g rasvaa.
| |
● 1 pieni viipale
ruisleipää
● iso omena
● 100–125 g
viinirypäleitä
● 1 banaani
Kukin annos
sisältää 15–20 g
hitaita hiilihydraatteja/
hedelmiä
tai vihanneksa.
|
|
| Illallinen– valitse yksi ruoka-aine kustakin ryhmästä
|
| Proteiini | | Rasva | | Vihannekset | | Hitaat hiilihydraatit |
| ● 3 isoa munaa
● 1 broilerinfilee tai lohifilee
● 1 (noin kämmenen
kokoinen) pala
vähärasvaista
lihaa
● ½ lautasellista
papuja tai linssejä
Kukin annos sisältää
noin 25 g proteiinia.
| | ● 1½–2 rkl oliiviöljyä
● 1½–2 rkl pestoa
tai hummusta
● 3 isoa munaa
● 1 iso lohifilee
● 3 rkl siemeniä
● ¾ dl fetajuustoa
Kukin annos sisältää
15–20 g rasvaa.
| | ● ¾ lautasellista
kaalisalaattia
● 1 lautasellinen
salaattivihanneksia
● ½ lautasellista
kypsennettyjä
vihanneksia
Kukin annos sisältää
200–300 g hedelmiä
tai vihanneksia.
| | ● 1 viipale ruisleipää
● pieni kulho ohrahelmiä,
kvinoaa tms.
● ¹/³ lautasellista
täysjyväpastaa
● 1 keskikokoinen
uuniperuna
● 200 g juureksia
Kukin annos
sisältää 20–25 g
hiilihydraattia.
|