Käytä vähemmän jauhoja taikinassa
Jauhot ovat olennainen ainesosa leivonnassa. Jauhot pitävät leivonnaiset koossa ja jauhojen gluteenia tarvitaan kohottamaan leivonnaiset uunissa. Jauhottomat leivonnaiset ovat tiiviitä ja murenevia, eivätkä nouse.
Moni on herkkä gluteenille, vaikka ei sairastaisikaan keliakiaa. Jos tavalliset leivonnaiset eivät sovi vatsallesi, voit kokeilla korvata jauhot kokonaan tai osittain muilla vaihtoehdoilla. Leivonnaiset saa nousemaan myös leivinjauholla.
Korvaa osa vehnäjauhosta mantelijauholla: Voit korvata noin kolmanneksen jauhoista mantelijauholla. Mantelijauho sopii hyvin täytekakkutaikinaan. Osta hienoa mantelijauhoa tai valmista sitä itse tehosekoittimella manteleista.
+ Mantelijauhossa on terveellistä rasvaa, kivennäisaineita sekä hiukan proteiinia ja kuitua.
Mantelijauhotaikina: Raparperipiirakka ja rahkakastiketta
Korvaa vehnäjauho mustapavuilla: Jos kakku saa olla tumma, kuten suklaakakku, voit korvata taikinan vehnäjauhon jauhetulla mustapavulla. Tärkeää: Pavut pitää ensin liottaa yön yli, kypsentää ja jauhaa vasta sitten. Mustapapuja saa myös käyttövalmiina tölkissä tai tetrassa.
+ Pavuissa on kuitua ja proteiinia, joten livonnaiseta tulee myös täyttävää.
Korvaa vehnäjauho kikherneillä tai kikhernejauholla: Samoin kuin mustapavuilla, jauhetuilla kikherneillä voi korvata vehnäjauhot taikinassa. Tärkeää: Kikherneet pitää ensin liottaa yön yli ja kypsentää, ja jauhaa vasta sitten. Kikherneitä saa myös käyttövalmiina tölkissä tai tetrassa ja myynnissä on myös valmista kikhernejauhoa.
Huuhdo ja valuta kikherneet, jauha ne ja sekoita taikinaan.
+ Kikherneissä on kuitua ja proteiinia.
Leivo ilman jauhoja: Kikherneblondie
Terveellisen leivonnan vinkki 3
-
Vehnäjauhot pois (ainakin osaksi)
-
Tilalle mantelijauhoa, jauhettua mustapapua tai jauhettua kikhernettä