Pekaanipähkinät: Superterveelliset herkkupähkinät
Pekaanipähkinöiden täyteläinen, lähes toffeemainen maku sopii niin leivonnaisiin kuin vaikkapa salaatteihinkin, ja ne tekevät hyvää niin ruoansulatukselle kuin sydämellekin.
Pekaanipähkinöiden täyteläinen, lähes toffeemainen maku sopii niin leivonnaisiin kuin vaikkapa salaatteihinkin, ja ne tekevät hyvää niin ruoansulatukselle kuin sydämellekin.
Pekaanipähkinät ovat mitä parhainta naposteltavaa – ne ovat paitsi herkullisia, myös terveydelle hyödyksi.
Ne sisältävät nimittäin paitsi terveellisiä rasvoja myös kuitua, proteiinia sekä vitamiineja ja kivennäisaineita.
Pekaanipähkinät kasvavat lehtipuussa, joka voi kasvaa jopa 40 metriä korkeaksi ja elää yli 1000-vuotiaaksi. Sato korjataan syksyllä, jolloin suuret pähkinät putoavat maahan.
Pekaanipuu on kotoisin Pohjois-Amerikasta, ja se viihtyy erityisesti mantereen keski- ja itäosissa sekä Meksikossa.
Vaikka pähkinöitä kasvaa nykyään myös muualla maailmassa, valtaosa maailman tuotannosta on edelleen peräisin Yhdysvalloista ja Meksikosta.
Ruokavalio vaikuttaa elimistön matala-asteiseen tulehdukseen kokonaisuutena, jossa yksittäisillä tekijöillä, kuten vaikkapa pähkinöillä on oma, muttei yksinään ratkaiseva roolinsa.
Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että pekaanipähkinät, samoin kuin mansikat, vadelmat, granaattiomena ja saksanpähkinät, sisältävät ellagihappoa, tehokasta antioksidanttia, jonka on tutkimuksissa osoitettu vähentävän tulehdusta.
Sen sekä muiden terveellisten ravintoaineidensa ansiosta pekaanipähkinät soveltuvatkin hyvin tulehdusta ehkäisevään ruokavalioon.
Pekaanipähkinät muistuttavat saksanpähkinöitä ulkoisesti, ja ne ovat myös maultaan samanlaisia. Mutta siinä missä saksanpähkinät ovat yleensä hieman kitkeriä, pekaanipähkinät ovat miedompia ja täyteläisemmän makuisia - jotkut sanoisivat niitä jopa ”voisiksi”.
Ne sopivatkin erinomaisesti moniin leivonnaisiin sekä sellaisenaan herkuteltavaksi.
Kuorelliset pekaanipähkinät muistuttavat muodoltaan saksanpähkinää, ja niillä on joitakin yhteisiä ominaisuuksia, kuten energia- ja rasvapitoisuus.
Keskeiset erot:
Makean ystävän kannattaa kokeilla pekaanipähkinäpiirakkaa, jota Yhdysvalloissa nautitaan tyypillisesti etenkin kiitospäivän jälkiruokana.
Pähkinä sopii mainiosti myös salaatteihin, aamupalalla hedelmien ja jogurtin joukkoon sekä mysliin seassa.
Se sopii myös loistavasti smoothieihin tai sinällään välipalanaposteltavaksi. Maku vain korostuu kuivalla pannnulla paahdettaessa.
Kuoritut pekaanipähkinät säilyvät ilmatiiviissä pakkauksessa valolta ja kosteudelta suojattuina yleensä noin 2–4 kuukautta.
Pekaanipähkinöitä voi myös pakastaa, ja ne säilyvät pakastimessa noin vuoden.
Lue myös: Näin pitkään ruoat säilyvät pakastimessa