Pekaanipähkinät: Superterveelliset herkkupähkinät

Pekaanipähkinöiden täyteläinen, lähes toffeemainen maku sopii niin leivonnaisiin kuin vaikkapa salaatteihinkin, ja ne tekevät hyvää niin ruoansulatukselle kuin sydämellekin.

Pekaanipähkinöitä kuorella ja ilman.

PEKAANIPÄHKINÄT muistuttavat saksanpähkinöitä, mutta niiden maku on miedompi ja täyteläisempi.

© iStock

Pekaanipähkinät ovat mitä parhainta naposteltavaa – ne ovat paitsi herkullisia, myös terveydelle hyödyksi.

Ne sisältävät nimittäin paitsi terveellisiä rasvoja myös kuitua, proteiinia sekä vitamiineja ja kivennäisaineita.

1 Miksi pekaanipähkinät ovat niin terveellisiä?


pekaanipähkinä kuoressa

PYÖREÄ KUORI KÄTKEE sisälleen terveellisen herkun.

© iStock

4 hyvää syytä popsia pekaanipähkinöitä

Pekaanipähkinät ovat hyväksi veren kolesterolille

Pekaanipähkinöiden merkittävin terveyshyöty on niiden suotuisa vaikutus kolesteroliin.

Useat tutkimukset ovat viime vuosina osoittaneet, että näiden maukkaiden pähkinöiden syöminen vaikuttaa myönteisesti kolesterolitasoihin jo muutamassa viikossa ja laskee etenkin haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä.

Mikä parasta, tutkimuksissa on todettu, että mitä enemmän pähkinöitä syö, sitä enemmän siitä on hyötyä kolesterolille. Ei ole myöskään väliä, minkä tyyppisiä pähkinöitä syö.

Samalla myös syöpäriski pienenee, minkä vuoksi pähkinöitä kannattaakin sisällyttää monipuolisesti ruokavalioon.

Lue myös: Onko kolesterolisi hallinnassa?

Pekaanipähkinät auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja

Sydämesi ja verisuonesi kiittävät, jos syöt pähkinöitä – esimerkiksi pekaanipähkinöitä – päivittäin.

Pohjoimaisten ravitsemussuositusten laatimiseen osallistuneet tutkijat ovat todenneet, että 28–30 gramman pähkinäannos päivässä voi pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä jopa 20 prosentilla.

Pekaanipähkinät edistävät ruoansulatusta

Pekaanipähkinät sisältävät runsaasti kuitua, joka auttaa vauhdittamaan ruoansulatusta. Pekaanipähkinöissä kuitua on jopa enemmän kuin monissa muissa pähkinöissä.

Tämän verran eri pähkinät sisältävät kuitua 100 grammaa kohden:

  • Mantelit: 12,5 g
  • Pekaanipähkinät: 9,6 g
  • Hasselpähkinät: 17,5 g
  • Saksanpähkinät: 6,7 g
  • Cashewpähkinät: 3,5 g

Lue myös: Top 10: eniten kuitua sisältävät ruoat

Pekaanipähkinät auttavat torjumaan hapettumisstressiä

Pekaanipähkinät sisältävät runsasti antioksidantteja, jotka voivat auttaa torjumaan vapaiden happiradikaalien elimistössä aiheuttamaa oksidatiivista stressiä eli hapettumisstressiä. Esimerkiksi kehno ruokavalio, auringon säteily ja tupakointi lisäävät vapaiden radikaalien määrää elimistössä.

Pitkäaikainen altistuminen hapetusstressille voi vauhdittaa ikääntymisprosesseja ja vaikuttaa esimerkiksi kroonisen tulehduksen ja syövän kehittymiseen.

Lue myös: 8 ilon aihetta ikääntymisessä

Antioksidantteja kannattaakin tankata ruokavaliosta päivittäin, ja yksi mainio lähde ovat pekaanipähkinät.

2 Mistä pekaanipähkinä on kotoisin?


Pekaanipähkinät kasvavat lehtipuussa, joka voi kasvaa jopa 40 metriä korkeaksi ja elää yli 1000-vuotiaaksi. Sato korjataan syksyllä, jolloin suuret pähkinät putoavat maahan.

Pekaanipuu on kotoisin Pohjois-Amerikasta, ja se viihtyy erityisesti mantereen keski- ja itäosissa sekä Meksikossa.

Vaikka pähkinöitä kasvaa nykyään myös muualla maailmassa, valtaosa maailman tuotannosta on edelleen peräisin Yhdysvalloista ja Meksikosta.

pekaanipähkinöitä puussa

TERVEELLISET PEKAANIPÄHKINÄT ovat kotoisin Pohjois-Amerikasta. Ne kasvavat korkeissa puissa, joiden rungot voivat olla jopa kahden metrin paksuisia.

© iStock

3 Mitä tärkeitä ravintoaineita pekaanipähkinät sisältävät?


Proteiini: 9,2 g/100 g

Proteiinia tarvitaan muun muassa lihasmassan ylläpitämiseen ja rakentamiseen.

Yksittäistyydyttymättömät rasvahapot: 40,8 g/100 g

Terveelliset rasvahapot ovat hyväksi monella tapaa. Ne muun muassa hyödyttävät verenkiertoelimistöä vähentämällä haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä.

Lue myös: 20 tärkeintä kysymystä verenpaineesta

Kuitu: 9,6 g/100 g

Kuitu auttaa suolistoa toimimaan asianmukaisesti – toisin sanoen se edistää tervettä ruoansulatusta.

Lue myös: Näin ehkäiset vatsan turvotusta

Rauta: 2,5 mg/100 g

Rautaa tarvitaan elimistössä muun muassa hapen kuljetuksesta vastaavien punasolujen muodostamiseen.

E-vitamiini alfatokoferoli: 1,4 mg/100 g

E-vitamiini on tärkeä antioksidantti, joka auttaa elimistöä torjumaan vapaita radikaaleja. E-vitamiini edistää myös ihon hyvinvointia.

4 Onko pekaanipähkinöillä matala-asteista tulehdusta torjuvia ominaisuuksia?


Ruokavalio vaikuttaa elimistön matala-asteiseen tulehdukseen kokonaisuutena, jossa yksittäisillä tekijöillä, kuten vaikkapa pähkinöillä on oma, muttei yksinään ratkaiseva roolinsa.

Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että pekaanipähkinät, samoin kuin mansikat, vadelmat, granaattiomena ja saksanpähkinät, sisältävät ellagihappoa, tehokasta antioksidanttia, jonka on tutkimuksissa osoitettu vähentävän tulehdusta.

Sen sekä muiden terveellisten ravintoaineidensa ansiosta pekaanipähkinät soveltuvatkin hyvin tulehdusta ehkäisevään ruokavalioon.

5 Miltä pekaanipähkinä maistuu?


Pekaanipähkinät muistuttavat saksanpähkinöitä ulkoisesti, ja ne ovat myös maultaan samanlaisia. Mutta siinä missä saksanpähkinät ovat yleensä hieman kitkeriä, pekaanipähkinät ovat miedompia ja täyteläisemmän makuisia - jotkut sanoisivat niitä jopa ”voisiksi”.

Ne sopivatkin erinomaisesti moniin leivonnaisiin sekä sellaisenaan herkuteltavaksi.

Pekaanipähkinöitä ja saksanpähkinöitä.

PEKAANIPÄHKINÄT, joita on kuvassa vasemmalla, muistuttavat muodoltaan oikealla näkyviä saksanpähkinöitä. Pekaanipähkinöiden maku on kuitenkin miedompi.

© iStock

6 Mitä eroa on pekaanipähkinöillä ja saksanpähkinöillä?


Kuorelliset pekaanipähkinät muistuttavat muodoltaan saksanpähkinää, ja niillä on joitakin yhteisiä ominaisuuksia, kuten energia- ja rasvapitoisuus.

Keskeiset erot:

  • Pekaanipähkinöissä on noin 30 prosenttia enemmän kuitua kuin saksanpähkinöissä.
  • Saksanpähkinöissä on noin 40 prosenttia enemmän proteiinia.
  • Pekaanipähkinöissä on viisinkertaisesti E-vitamiinia saksanpähkinään verrattuna.
  • Saksanpähkinä sisältää 10 kertaa enemmän omega-3-rasvahappoja, kun taas pekaanipähkinässä on 4 kertaa enemmän kertatyydyttymättömiä rasvahappoja.

7 Miten pekaanipähkinöitä voi käyttää ruoanlaitossa?


Makean ystävän kannattaa kokeilla pekaanipähkinäpiirakkaa, jota Yhdysvalloissa nautitaan tyypillisesti etenkin kiitospäivän jälkiruokana.

Pähkinä sopii mainiosti myös salaatteihin, aamupalalla hedelmien ja jogurtin joukkoon sekä mysliin seassa.

Se sopii myös loistavasti smoothieihin tai sinällään välipalanaposteltavaksi. Maku vain korostuu kuivalla pannnulla paahdettaessa.

pekaanipähkinäpiirakka

PEKAANIPÄHKINÄPIIRAKKA ELI “PECAN PIE” on etenkin Yhdysvalloissa suosittu superherkullinen jälkiruoka.

© iStock

8 Miten pekaanipähkinöitä säilytetään?


Kuoritut pekaanipähkinät säilyvät ilmatiiviissä pakkauksessa valolta ja kosteudelta suojattuina yleensä noin 2–4 kuukautta.

Pekaanipähkinöitä voi myös pakastaa, ja ne säilyvät pakastimessa noin vuoden.

Lue myös: Näin pitkään ruoat säilyvät pakastimessa