Tutkijat löysivät jälleen yhden hyvän syyn syödä pähkinöitä
Kourallinen pähkinöitä päivässä näyttää tekevän ihmeitä mielenterveydelle.
Kourallinen pähkinöitä päivässä näyttää tekevän ihmeitä mielenterveydelle.
Mantelit, pekaanipähkinät, hasselpähkinät, maapähkinät ja saksanpähkinät – kaikki nämä pienentävät masennuksen riskiä, jos niitä popsii noin kourallisen päivässä.
Näin toteavat tutkijat, jotka kävivät läpi 13 500 iältään 37–73-vuotiaan ihmisen tietoja vuosilta 2007–2020. Kukaan tutkittavista ei kärsinyt masennuksesta tutkimuksen alkaessa, mutta viisi vuotta myöhemmin noin 8,3 prosenttia ilmoitti olevansa masentunut.
Lue myös: Pähkinät lihottavat luultua vähemmän
Tutkijat havaitsivat, että niillä, jotka söivät vähintään 30 grammaa pähkinöitä päivässä – mitä tahansa pähkinöitä – oli 17 prosenttia pienempi riski sairastua masennukseen verrattuna niihin, jotka eivät syöneet pähkinöitä.
Tutkijat eivät osaa sanoa varmasti, miksi riski on pienempi juuri pähkinöiden ystävillä. Tämäntyyppisessä tutkimuksessa voidaan vain todeta, että korrelaatio on olemassa.
Tutkimuksessa otettiin kuitenkin huomioon monia erilaisia terveyteen vaikuttavia tekijöitä, kuten tupakointi, lihavuus, epäterveellinen ruokavalio ja liikkumattomuus. Tuloksia ei voida siis selittää sillä, että pähkinöiden syöjät ovat yleisesti ottaen terveempiä kuin muut.
Pähkinöillä on runsaasti terveyshyötyjä – ne sisältävät muun muassa terveellisiä rasvoja, kuitua sekä antioksidantteja – ja tutkijat uskovat, että ainakin osa selityksestä saattaakin piillä juuri pähkinöiden tulehdusta torjuvissa ja antioksidatiivissa ominaisuuksissa.
LÄHDE: Clinical Nutrition