Peanuts – mainettaan parempia

Moni tykkää suolapähkinöistä. Totta kyllä, että niissä ON suolaa ja kaloreita, mutta niissä on myös terveellisiä ainesosia.

Paljon maapähkinöitä

TIESITKÖ TÄMÄN MAAPÄHKINÖISTÄ? – Kalsium, magnesium, rauta, sinkki ja B-vitamiini ovat vain joitakin maapähkinöiden terveellisistä ainesosista.

© iStock

Oluen kanssa ja muuten vain on ihana napostella suolapähkinöitä. Jos valitsee suolapähkinät perunalastujen sijasta, tekee ainakin pikkuisen terveellisemmän valinnan. Maapähkinät ovat niin terveellisiä, että edes suolaaminen ja öljyssä paahtaminen eivät tee niistä täysin epäterveellisiä.

Maapähkinöiden terveellisyys asuu niiden rasvassa, joka on samaa terveellistä tyyppiä kuin oliiviöljy. Lisäksi maapähkinät sisältävät runsaasti proteiinia ja kuitua.

Kuitu saa aikaan sen, että maapähkinät täyttävät paljon paremmin kuin perunalastut, juustosuikerot tai suolatikut. Lisäksi maapähkinät sisältävät vastustuskykyä tukevia antioksidantteja.

Ainoa huono puoli on suuri kalorimäärä. Maapähkinät sisältävät todella paljon kaloreita, ja öljyn kanssa paahdetut vielä enemmän. Syö siis vain pikku pussi, 50-75 g, kun tekee mieli napostella suolapähkinöitä, sen sijaan, että kumoaisit mariskoolin täyteen suolapähkinöitä.

Lue lisää maapähkinöistä täältä

1 Ovatko suolapähkinät terveellisiä?


Kyllä ja ei. Niissä on paljon kaliumia, kalsiumia, rautaa ja vitamiineja sekä proteiinia ja ravintokuitua, joten ne tekevät helposti kylläiseksi. Ne eivät kuitenkaan ole mitään terveysruokaa, koska niissä on myös runsaasti suolaa sekä paahdettaessa syntynyttä akryyliamidia.

Vähemmän suolaa

Sydänliiton suositus on, että suolaa käytettäisiin enintään 5 grammaa päivässä. Runsas suolan käyttö aiheuttaa kohonnutta verenpainetta ja lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, vaikkei verenpaine olisi edes koholla! Suola lisää myös kalsiumin erittymistä virtsaan, jolloin luiden haurastumisen eli osteoporoosin riski kasvaa. Liika suola voi myös lisätä mahasyövän riskiä.

Jos syöt enintään kourallisen suolapähkinöitä päivässä ja vähennät vastaavasti suolan käyttöä muuten, ei suolapähkinöiden suolaisuudesta pitäisi olla terveydelle haittaa.

2 Mitä maapähkinät ja suolapähkinät sisältävät


Peanuts-indhold-FI

3 Mitä maapähkinät ja suolapähkinät ovat?


  • Suolapähkinät ovat kuorittuja, suolattuja ja paahdettuja maapähkinöitä.

  • Maapähkinät puolestaan ovat luonnontuotteita, joista tehdään muun muassa maapähkinäöljyä.

Vaikka maapähkinät eivät tarkkaan ottaen olekaan pähkinöitä vaan palkokasvien siemeniä, niillä on samanlaisia terveyshyötyjä kuin pähkinöillä ja ne luetaan yleensä elintarvikkeissa samaan ryhmään varsinaisten pähkinöiden kanssa.

4 Ovatko suolapähkinät yhtä terveellisiä kuin maapähkinät?


Paahtaminen ja suolaaminen eivät vaikuta maapähkinöiden vitamiini- ja kivennäisainepitoisuuteen, mutta syöpäriskiä ajatellen on parempi syödä käsittelemättömiä maapähkinöitä, sillä suolapähkinöinä syödyistä maapähkinöistä saa akryyliamidia.

Akryyliamidi on myrkyllistä ainetta, jota syntyy elintarvikkeita paistettaessa tai paahdettaessa. Sillä on eläinkokeissa todistettu syöpää edistävä vaikutus, jonka arvioidaan pätevän ihmisiinkin.

Lisäksi suolapähkinät paahdetaan usein öljyssä, mikä ei ole hyväksi verenkiertoelimistölle. Suolan haitoista kerrottiin jo aiemmin tässä artikkelissa.

Piirros maapähkinä-kasvista

Tiesitkö tätä?

Maapähkinät eivät oikeastaan ole pähkinöitä vaan palkokasveja, joten ne ovat biologisesti sukua herneille, soijapavuille, linsseille ja pavuille eivätkä oikeille pähkinöille.

5 Ovatko suolapähkinät terveellisempiä kuin sipsit?


Pääosin kyllä. Sadassa grammassa sipsejä on vähemmän rasvaa ja energiaa kuin samassa määrässä suolattuja maapähkinöitä, mutta maapähkinöissä on vitamiineja, kivennäisaineita ja ravintokuitua sekä neljä kertaa niin paljon proteiinia kuin perunalastuissa.

Lue myos: Täysjyvä on hyvä!

6 Edistävätkö maapähkinät terveyttä?


Ehkä. Yli 15 000 ihmisen tutkimuksessa maapähkinöitä eri tavoin syöneillä havaittiin korkeammat A- ja E-vitamiinipitoisuudet sekä enemmän magnesiumia, sinkkiä, rautaa, kalsiumia, foolihappoa ja he saivat enemmän ravintokuitua kuin ne, jotka eivät syöneet maapähkinöitä.

7 Ovatko maapähkinät ja suolapähkinät hyviä proteiinilähteitä


Maapähkinöissä on hurjasti proteiinia: sadassa grammassa maapähkinöitä on lähes 26 g proteiinia!

Se saa lihan, munankeltuaisten, rahkan, broilerin ja juuston proteiinimäärät näyttämään jopa melko matalilta. Tosin varsinkin suolapähkinöistä saa myös runsaasti suolaa, rasvaa ja energiaa.

6 erinomaista proteiinin lähdettä

Erinomaisia proteiinilähteitä

8 Maapähkinäallergia on vakava asia


Nainen kieltäytyy ottamasta maapähkinöitä allergian takia

MAAPÄHKINÄALLERGIA Maapähkinäallergia on yksi vakavimmista allergioista.

© iStock

Maapähkinäallergia on vakava asia

Maapähkinäallergiaa on noin yhdellä prosentilla väestöstä, ja joka viidennellä allergia väistyy tai lievittyy iän myötä. Jos maapähkinäallergikko syö maapähkinää tai edes jäämiä siitä, voi ensimmäinen reaktio olla suun ja huulien kutina. Lisäksi voi ilmetä nielun turvotusta, nokkosihottumaa, vatsakipua, ripulia ja jopa anafylaktinen reaktio.

Suurin osa maapähkinän aiheuttamista allergisista oireista on lieviä, ja jotkut allergikot saavat oireita vasta kourallisesta pähkinöitä. Jotkut kuitenkin reagoivat jo 0,1 mg:n annokseen maapähkinäjäämiä, ja ongelmallisin potilasryhmä ovatkin ne, jotka saavat anafylaktisen reaktion jo vähäisistä pähkinäjäämistä. Heille adrenaliinikynä on välttämätön varuste.

9 Näin hienonnat maapähkinät


Näin hienonnat maapähkinät

Alla on keino, jolla saat suolapähkinät rouhittua ilman, että ne lentelevät pilkottaessa ympäri keittiötä.

Rouhitut suolapähkinät sopivat mainiosti pyöryköihin, pikkuleipiin, salaatteihin ja vokkeihin. Muista, että kun pähkinöissä on jo suolaa, voit vähentää sitä muusta ruuasta!

Pane tarvitsemasi määrä maapähkinöitä muovipussiin ja sulje pussi.

Piirro maapähkinöiden ruokimisteta muovipussissa naputtelemalla pähkinäpussia kaulimella.

Naputtele pussia jollain kovalla keittiövälineellä.

Piirroskuva phkinärouheen hienontamisesta rullaamalla vielä lopuksi pussin yli kaulimella.

Pyöritä vielä kaulinta pari kertaa pussin yli. Jatka, kunnes pähkinät ovat tarpeeseesi sopivan pieninä muruina.

10 RESEPTI: Paahdetut maapähkinät


Maapähkinöitä kulhossa

Paahdetut maapähkinät ilman öljyä

Miksi pitäisi nähdä vaivaa ja tehdä suolapähkinät itse? Vastaus on, että koska valmiit suolapähkinät on usein tehty käyttäen epäterveellistä palmuöljyä ja dekstroosia (sokeria). Valmistustapa ei ole vain epäterveellinen vaan se tuntuu myös pähkinöiden maussa.

Suolapähkinöitä voi varsin helposti tehdä itsekin niin omaksi iloksi kuin tarjottavaksi vieraille.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 100 g maapähkinöitä
  • 1 rkl suolaa
  • 1¼ dl vettä

Suolapähkinöiden valmistus

  • Kiehauta vesi.
  • Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  • Kaada vesi kuljoon, lisää suola. SEkoita, kunnes suola liukenee.
  • Liota maapähkinöitä suolavedessä 20 min.
  • Kaada pähkinät siivilään ja ravistele enin vesi pois. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä pähkinät pellille.
  • Paahda pähkinöitä uunissa 20 min. Valmista!

Jos ostat maapähkinöitä kuorineen, poista ensin kuoret. Ohutta ruskeaa kuorta ei tarvitse poistaa ennen paahtamista.


11 Parhaat maapähkinäreseptit


4 maapähkinäsalaattia

Aasialainen broileri-kaalisalaatti maapähkinäkastikkeella
© wichmann+bendtsen

Aasialainen broileri-kaalisalaatti maapähkinäkastikkeella

Tee makumatka Aasiaan ja valmista herkullinen ja täyttävä broilerisalaatti maapähkinäkastikkeella. Tämä salaatti pitää pitkään kylläisenä.

Katso ohje täältä

Sort quinoasalat med græskar, aubergine og peanutmarinerede tofusticks
© wichmann+bendtsen

Maapähkinöillä leivitettyjä tofutankoja ja kurpitsasalaattia

Vitamiineja ja kivennäisaineita: Tofutankoja, kurpitsaa, munakoisoa, fetaa, appelsiinia, mustaa kvinoaa ja sitruskastiketta.

Katso ohje täältä

Broileri-sitrussalaatti maapähkinäripottelulla
© wichmann+bendtsen

Broileri-sitrussalaatti maapähkinäripottelulla

Kokeile herkullista broileri-sitrussalaattia, joka on täynnä makua ja vitamiineja!

Katso ohje täältä

Indonesialainen raastesalaatti
© wichmann+bendtsen

Indonesialainen salaatti

45 minuutissa valmistat inkiväärikastikkeella ryyditetyn kaali-maapähkinä-riisisalaatin. Ja energiaa vain 250 kcal per annos!

Katso ohje täältä

4 makeaa maapähkinäreseptiä

Barer med peanuts og chokolade
© wichmann+bendtsen

Pähkinäsuklaapatukka

Piddätkö maapähkinöiden ja suklaan yhdistelmästä? Kokeile näitä snickersin terveysversioita!

Katso ohje täältä

Vegaaniset maapähkinäbrowniet
© wichmann+bendtsen

Vegaaniset maapähkinäbrowniet

Browniet ovat aina hyvä valinta. Jos etsit vegaanista versiota, täältä sen saat.

Katso ohje täältä

Itse tehty maapähkinäfudge
© wichmann+bendtsen

Maapähkinäfudge

Suussasulavan makoisat maapähkinäfudget sopivat hyvin myös joulunajan herkutteluun, ja ne on helppo valmistaa kotikeittiössä.

Katso ohje täältä

Maapähkinävoita kulhossa
© wichmann+bendtsen

Maapähkinävoi

Maapähkinävoi on hyvää paitsi leivän päällä, myös kastikkeena, dippinä ja aasialaisissa ruuissa.

Katso ohje täältä