Peanuts – mainettaan parempia
Moni tykkää suolapähkinöistä. Totta kyllä, että niissä ON suolaa ja kaloreita, mutta niissä on myös terveellisiä ainesosia.
Moni tykkää suolapähkinöistä. Totta kyllä, että niissä ON suolaa ja kaloreita, mutta niissä on myös terveellisiä ainesosia.
Oluen kanssa ja muuten vain on ihana napostella suolapähkinöitä. Jos valitsee suolapähkinät perunalastujen sijasta, tekee ainakin pikkuisen terveellisemmän valinnan. Maapähkinät ovat niin terveellisiä, että edes suolaaminen ja öljyssä paahtaminen eivät tee niistä täysin epäterveellisiä.
Maapähkinöiden terveellisyys asuu niiden rasvassa, joka on samaa terveellistä tyyppiä kuin oliiviöljy. Lisäksi maapähkinät sisältävät runsaasti proteiinia ja kuitua.
Kuitu saa aikaan sen, että maapähkinät täyttävät paljon paremmin kuin perunalastut, juustosuikerot tai suolatikut. Lisäksi maapähkinät sisältävät vastustuskykyä tukevia antioksidantteja.
Ainoa huono puoli on suuri kalorimäärä. Maapähkinät sisältävät todella paljon kaloreita, ja öljyn kanssa paahdetut vielä enemmän. Syö siis vain pikku pussi, 50-75 g, kun tekee mieli napostella suolapähkinöitä, sen sijaan, että kumoaisit mariskoolin täyteen suolapähkinöitä.
Kyllä ja ei. Niissä on paljon kaliumia, kalsiumia, rautaa ja vitamiineja sekä proteiinia ja ravintokuitua, joten ne tekevät helposti kylläiseksi. Ne eivät kuitenkaan ole mitään terveysruokaa, koska niissä on myös runsaasti suolaa sekä paahdettaessa syntynyttä akryyliamidia.
Suolapähkinät ovat kuorittuja, suolattuja ja paahdettuja maapähkinöitä.
Maapähkinät puolestaan ovat luonnontuotteita, joista tehdään muun muassa maapähkinäöljyä.
Vaikka maapähkinät eivät tarkkaan ottaen olekaan pähkinöitä vaan palkokasvien siemeniä, niillä on samanlaisia terveyshyötyjä kuin pähkinöillä ja ne luetaan yleensä elintarvikkeissa samaan ryhmään varsinaisten pähkinöiden kanssa.
Paahtaminen ja suolaaminen eivät vaikuta maapähkinöiden vitamiini- ja kivennäisainepitoisuuteen, mutta syöpäriskiä ajatellen on parempi syödä käsittelemättömiä maapähkinöitä, sillä suolapähkinöinä syödyistä maapähkinöistä saa akryyliamidia.
Akryyliamidi on myrkyllistä ainetta, jota syntyy elintarvikkeita paistettaessa tai paahdettaessa. Sillä on eläinkokeissa todistettu syöpää edistävä vaikutus, jonka arvioidaan pätevän ihmisiinkin.
Lisäksi suolapähkinät paahdetaan usein öljyssä, mikä ei ole hyväksi verenkiertoelimistölle. Suolan haitoista kerrottiin jo aiemmin tässä artikkelissa.
Pääosin kyllä. Sadassa grammassa sipsejä on vähemmän rasvaa ja energiaa kuin samassa määrässä suolattuja maapähkinöitä, mutta maapähkinöissä on vitamiineja, kivennäisaineita ja ravintokuitua sekä neljä kertaa niin paljon proteiinia kuin perunalastuissa.
Lue myos: Täysjyvä on hyvä!
Ehkä. Yli 15 000 ihmisen tutkimuksessa maapähkinöitä eri tavoin syöneillä havaittiin korkeammat A- ja E-vitamiinipitoisuudet sekä enemmän magnesiumia, sinkkiä, rautaa, kalsiumia, foolihappoa ja he saivat enemmän ravintokuitua kuin ne, jotka eivät syöneet maapähkinöitä.
Maapähkinöissä on hurjasti proteiinia: sadassa grammassa maapähkinöitä on lähes 26 g proteiinia!
Se saa lihan, munankeltuaisten, rahkan, broilerin ja juuston proteiinimäärät näyttämään jopa melko matalilta. Tosin varsinkin suolapähkinöistä saa myös runsaasti suolaa, rasvaa ja energiaa.
Miksi pitäisi nähdä vaivaa ja tehdä suolapähkinät itse? Vastaus on, että koska valmiit suolapähkinät on usein tehty käyttäen epäterveellistä palmuöljyä ja dekstroosia (sokeria). Valmistustapa ei ole vain epäterveellinen vaan se tuntuu myös pähkinöiden maussa.
Suolapähkinöitä voi varsin helposti tehdä itsekin niin omaksi iloksi kuin tarjottavaksi vieraille.
Jos ostat maapähkinöitä kuorineen, poista ensin kuoret. Ohutta ruskeaa kuorta ei tarvitse poistaa ennen paahtamista.