Munakoiso – violetti valloittaja

Munakoison tummanvioletti kuori kätkee sisäänsä hurjasti antioksidantteja sekä herkullisen mehevän hedelmälihan. Kasvisherkkujen komea kunkku on superterveellinen valinta.

Nainen pitelee käsissään munakoisoja.

KUORI EI OLE VAIN KOMEAN VÄRINEN, se sisältää myös runsaasti tehokkaita antioksidantteja.

© iStock

Jos munakoisoa ei ole vielä näkynyt ostoslistoissasi, violetti kasvis kannattaa ehdottomasti pitää mielessä seuraavalla kauppareissulla.

Munakoiso on nimittäin varsinainen superkasvis. Se sisältää runsaasti kylläisyyttä antavaa kuitua sekä tärkeitä antioksidantteja. Se on kasviskeittiön kunkku, joka tuo ruokiin maukasta umamisuutta ja imee itseensä muhkeasti makua öljyistä ja mausteista.

Kiiltävä, rapea, tummanvioletti kuori ja sienimäinen sisus erottavat sen edukseen kasvisvalikoimassa. Sen maku on sekä mieto että aavistuksen kitkerä, ja se sopii täydellisesti esimerkiksi moussakaan, lasagneen ja pataruokiin.

Lue myös: Kevennä kasviksilla – syö kilo kasviksia päivässä ja laihdu!

1 Miksi munakoisoa kannattaa syödä?


Kasvis sisältää kevyesti kaloreita mutta suhteellisen tuhdisti kuitua.

Kuoressa on runsaasti nasunin-antioksidanttia, joka auttaa suojaamaan elimistön soluja ja antaa kasvikselle samalla kauniin violetin värin.

Lue myös: KUNTO PLUSsan antioksidanttiopas

Munakoison ravintosisältö

RavintotekijäPer 100 g
Energiaa22 kcal
Proteiinia0.5 g
Hiilihydraattia3.1 g
Kuitua2.5 g
Kaliumia217.0 mg
Lähde: Fineli

HUOM.: Vaikka kasvis on sinänsä varsin kevyttä syötävää, valmistustapa vaikuttaa luonnollisesti sen kaloripitoisuuteen. Se esimerkiksi imee paistettaessa itseensä runsaasti rasvaa, jolloin lopputulos voi olla jo paljon kaloripitoisempi.

2 Paljonko munakoiso painaa?


Paino voi vaihdella paljonkin kasviksen koosta riippuen. Alla tyypillisiä lukemia:

  • Pieni: 190 g
  • Suuri: 265 g

Lähde: Tanskan elintarvikeviranomaisen tietokanta

3 Kasvis, hedelmä vai marja?


Violetti hurmaaja on itse asiassa kasvitieteellisesti katsoen marja, koska siinä on siemeniä ja se kasvaa kukasta. Koisokasvien perheenjäsenenä se on sukua tomaateille, paprikoille ja perunoille.

Käytännössä ja kulinaarisessa mielessä pidämme sitä kuitenkin kasviksena.

Erilaisia munakoisoja.

MUNAKOISOA ON MUUNKIN VÄRISIÄ KUIN TUTTUJA TUMMANVIOLETTEJA. Niitä on myös valkoisia, vihreitä ja raidallisia – sekä pieniä, pyöreitä ja pitkulaisia.

© iStock

4 Mitä munakoisosta voi valmistaa?


Violetti valloittaja on myös hurmaavan monipuolinen raaka-aine kotikeittiössä. Sitä voi niin grillata, paistaa kuin paahtaakin – ja myös täyttää erilaisilla täytteillä ja kypsentää uunissa.

Se on myös tietysti moussakan ja baba ganoush -tahnan tähti.

Jos haluat nipistää rasvasta, munakoisoa voi paistaa sellaisenaan hyvällä, pinnoitetulla pannulla: leikkaa sentin paksuisiksi viipaleiksi ja paista, kunnes palat ovat ruskeita molemmin puolin.

Voit myös käyttää sitä lasagnessa lasagnelevyjen sijaan:

  • Leikkaa munakoiso puolen tai kokonaisen sentin paksuisiksi viipaleiksi.
  • Pane viipaleet uunipellille ja paista uunissa, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet.
  • Voilà – nyt ne ovat valmiita käytettäväksi lasagnen levyinä.

Munakoiso sopii monipuolisesti myös kasvisruokiin – se tuo ruokiin täyteläistä rakennetta ja umamista makua. Kokeile esimerkiksi ratatouillessa tai pataruoissa.

Katso herkullisia kasvisreseptejä täältä.

Huom.: Munakoisoa ei kannata syödä raakana, sillä se sisältää myrkyllistä solaniinia, joka voi ärsyttää vatsaa ja suolistoa.

Kypsennettynä siitä voi sen sijaan syödä myös kuoren - ja kannattaakin, sillä siinä piilevät kasvin terveelliset antioksidantit.

Lue myös: Terveelliset päivälliset - valmista alle puolessa tunnissa

5 Herkulliset ja terveelliset reseptit


Helppoa ja maukasta – katso reseptit violetin valloittajan käyttöön.

Moussaka
© wichmann+bendtsen

Kreikkalainen moussaka

Helppo ja herkullinen ruoka yhdistelee italialaista ja eksoottista arabialaista keittiötä. Tässä versiossa on hieman tavallista vähemmän lihaa mutta runsaasti proteiinia ja ravintokuitua.

Katso resepti täältä.

Grillattua kesäkurpitsaa ja munakoisoa fetan ja granaattiomenan kanssa

Tämä suolaista ja makeaa yhdistävä kasvisherkku on loistava lisuke grilliruokien kylkeen.

Katso resepti täältä.

Uunimunakoisot ja ruusukaali-linssitäyte

Kokeile kasvispäivänä tätä maukasta reseptiä, jossa violetit kuoret täytetään ruusukaalilla, vihreillä linsseillä ja mehukkailla granaattiomenan siemenillä.

Katso resepti täältä.

Lihapyörykkä-kasvisratatouille
© wichmann+bendtsen

Lihapyörykkä-kasvisratatouille

Kokeile lihapyörykkä-kasvisratatouillea – vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia. Tulos = vähemmän kaloreita ja enemmän kuitua.

Katso resepti täältä.

© Skovdal Nordic

Täytetyt munakoisot ja tomaatti-fetasalaatti

Haluaisitko vähentää lihan syöntiä? Kokeile tätä terveellistä ja herkullista reseptiä, joka maistuu joka syöjälle.

Katso resepti täältä.

Munakoisotahna
© wichmann+bendtsen

Munakoisotahna (melizanosaláta)

Ai että tämä on hyvää! Dippi säilyy jääkaapissa muutaman päivän, mutta ota se ennen herkuttelua huoneenlämpöön hyvissä ajoin, niin maku vain paranee.

Katso resepti täältä.

6 Miten munakoiso kannattaa säilyttää?


Violetti kasvis on hieman herkkis – liian kylmässä säilytettynä se voi pehmentyä ja tulla läikikkääksi.

7 Voiko munakoisoa pakastaa?


Kyllä, sitä voi pakastaa, ja se säilyy pakkasessa yleensä noin kahdeksasta kymmeneen kuukautta.

Lue myös: Kauanko ruoat säilyvät pakkasessa

MUNAKOISO kannattaa esivalmistella ennen pakastamista.

© iStock

Vinkit pakastamiseen

Pakastettu kasvis hieman pehmenee ja ruskistuu sulatettaessa, joten se sopii tällöin parhaiten ruokiin, joissa se yhdistetään muihin ainesosiin ja kypsennetään edelleen.

Pakastettuna munakoiso sopii etenkin

Kypsennetyn munakoison pakastaminen

Paistetun, uunissa kypsennetyn ja grillatun munakoison voi pakastaa heti, kun se on jäähtynyt.

Pakasta kasvis pakastuspussissa tai -rasiassa.

Raa'an munakoison pakastaminen

Itketä ensin: Leikkaa munakoiso viipaleiksi tai kuutioiksi ja keitä kevyesti suolatussa vedessä 2–4 minuuttia. Jäähdytä sitten nopeasti jääkylmässä vedessä, valuta ja pakasta.

Näin kasvis säilyy pidempään pakastimessa ja säilyttää paremmin värinsä ja koostumuksensa.

8 Mistä munakoiso on kotoisin?


Munakoisolla on pitkä historia. Sitä viljeltiin alun perin Intiassa ja Kaakkois-Aasiassa, mutta nykyään sitä käytetään kaikkialla maailmassa. Se vaatii kuitenkin kasvaakseen 21–30 asteen lämpötilan, runsaasti auringonvaloa ja suojaa alhaisilta lämpötiloilta.