Munakoiso – violetti valloittaja
Munakoison tummanvioletti kuori kätkee sisäänsä hurjasti antioksidantteja sekä herkullisen mehevän hedelmälihan. Kasvisherkkujen komea kunkku on superterveellinen valinta.
Munakoison tummanvioletti kuori kätkee sisäänsä hurjasti antioksidantteja sekä herkullisen mehevän hedelmälihan. Kasvisherkkujen komea kunkku on superterveellinen valinta.
Jos munakoisoa ei ole vielä näkynyt ostoslistoissasi, violetti kasvis kannattaa ehdottomasti pitää mielessä seuraavalla kauppareissulla.
Munakoiso on nimittäin varsinainen superkasvis. Se sisältää runsaasti kylläisyyttä antavaa kuitua sekä tärkeitä antioksidantteja. Se on kasviskeittiön kunkku, joka tuo ruokiin maukasta umamisuutta ja imee itseensä muhkeasti makua öljyistä ja mausteista.
Kiiltävä, rapea, tummanvioletti kuori ja sienimäinen sisus erottavat sen edukseen kasvisvalikoimassa. Sen maku on sekä mieto että aavistuksen kitkerä, ja se sopii täydellisesti esimerkiksi moussakaan, lasagneen ja pataruokiin.
Lue myös: Kevennä kasviksilla – syö kilo kasviksia päivässä ja laihdu!
Kasvis sisältää kevyesti kaloreita mutta suhteellisen tuhdisti kuitua.
Kuoressa on runsaasti nasunin-antioksidanttia, joka auttaa suojaamaan elimistön soluja ja antaa kasvikselle samalla kauniin violetin värin.
Lue myös: KUNTO PLUSsan antioksidanttiopas
Ravintotekijä | Per 100 g |
---|---|
Energiaa | 22 kcal |
Proteiinia | 0.5 g |
Hiilihydraattia | 3.1 g |
Kuitua | 2.5 g |
Kaliumia | 217.0 mg |
Lähde: Fineli |
HUOM.: Vaikka kasvis on sinänsä varsin kevyttä syötävää, valmistustapa vaikuttaa luonnollisesti sen kaloripitoisuuteen. Se esimerkiksi imee paistettaessa itseensä runsaasti rasvaa, jolloin lopputulos voi olla jo paljon kaloripitoisempi.
Paino voi vaihdella paljonkin kasviksen koosta riippuen. Alla tyypillisiä lukemia:
Violetti hurmaaja on itse asiassa kasvitieteellisesti katsoen marja, koska siinä on siemeniä ja se kasvaa kukasta. Koisokasvien perheenjäsenenä se on sukua tomaateille, paprikoille ja perunoille.
Käytännössä ja kulinaarisessa mielessä pidämme sitä kuitenkin kasviksena.
Violetti valloittaja on myös hurmaavan monipuolinen raaka-aine kotikeittiössä. Sitä voi niin grillata, paistaa kuin paahtaakin – ja myös täyttää erilaisilla täytteillä ja kypsentää uunissa.
Se on myös tietysti moussakan ja baba ganoush -tahnan tähti.
Jos haluat nipistää rasvasta, munakoisoa voi paistaa sellaisenaan hyvällä, pinnoitetulla pannulla: leikkaa sentin paksuisiksi viipaleiksi ja paista, kunnes palat ovat ruskeita molemmin puolin.
Voit myös käyttää sitä lasagnessa lasagnelevyjen sijaan:
Munakoiso sopii monipuolisesti myös kasvisruokiin – se tuo ruokiin täyteläistä rakennetta ja umamista makua. Kokeile esimerkiksi ratatouillessa tai pataruoissa.
Katso herkullisia kasvisreseptejä täältä.
Huom.: Munakoisoa ei kannata syödä raakana, sillä se sisältää myrkyllistä solaniinia, joka voi ärsyttää vatsaa ja suolistoa.
Kypsennettynä siitä voi sen sijaan syödä myös kuoren - ja kannattaakin, sillä siinä piilevät kasvin terveelliset antioksidantit.
Lue myös: Terveelliset päivälliset - valmista alle puolessa tunnissa
Helppoa ja maukasta – katso reseptit violetin valloittajan käyttöön.
Violetti kasvis on hieman herkkis – liian kylmässä säilytettynä se voi pehmentyä ja tulla läikikkääksi.
Kyllä, sitä voi pakastaa, ja se säilyy pakkasessa yleensä noin kahdeksasta kymmeneen kuukautta.
Lue myös: Kauanko ruoat säilyvät pakkasessa
Munakoisolla on pitkä historia. Sitä viljeltiin alun perin Intiassa ja Kaakkois-Aasiassa, mutta nykyään sitä käytetään kaikkialla maailmassa. Se vaatii kuitenkin kasvaakseen 21–30 asteen lämpötilan, runsaasti auringonvaloa ja suojaa alhaisilta lämpötiloilta.