Täysjyvä on hyvä!
Täysjyvää nauttimalla voit pienentää monien sairauksien riskiä ja saada lisää terveempiä elinvuosia. Mitä täysjyvä oikein on, ja miten voit saada sitä riittävästi ravinnostasi.
Täysjyvää nauttimalla voit pienentää monien sairauksien riskiä ja saada lisää terveempiä elinvuosia. Mitä täysjyvä oikein on, ja miten voit saada sitä riittävästi ravinnostasi.
Täysjyvä auttaa painonhallinnassa, pienentää sydän- ja verisuonitautien sekä suolistosyövän ja tyypin 2 diabeteksen riskiä, joten sen voi katsoa jopa voivan antaa lisää terveitä elinvuosia. Testaa, saatko riittävästi täysjyvää, ja ota omaksesi täysjyväiset vinkkimme, joiden avulla saat tarpeeksi terveellistä ja hyvää täysjyvää.
Täysjyvätuotteet voivat olla ruista, kauraa, ohraa tai vehnää – kyllä, myös vehnää, sillä siitäkin valmistetaan täysjyvätuotteita, vaikka vaaleat vehnäjauhot ovatkin ehkä se tutuin vehnän muoto. Täysjyvävehnässä kuoriosat ja alkio on jauhettu mukaan toisin kuin vaaleassa ydinvehnäjauhossa. Terveelliset ainesosat kätkeytyvät juuri ydinjauhoista poistettuihin jyvän osiin – siis kaikki vitamiinit, kivennäisaineet, proteiini, terveelliset rasvahapot ja aivan erityisesti ravintokuitu.
Täysjyvätuotteet auttavat ehkäisemään monia yleisiä elintapasairauksia:
SUOLISTOSYÖPÄ
Suolistosyöpä on Suomessa toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä heti rintasyövän ja eturauhassyövän jälkeen. Aivan tarkkaan ei vielä tiedetä, millä tavoin täysjyvän syöminen vaikuttaa, mutta ainakin se tiedetään, että täysjyvätuotteiden ravintokuitu parantaa ruuansulatuksen toimintaa. Suolistosyövältä suojautuakseen ei edes tarvitse syödä tolkuttomasti täysjyvää. Lautasellinen kaurapuuroa ja 1–2 viipaletta ruisleipää päivässä riittää.
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Täysjyvä ehkäisee myös sydän- ja verisuonisairauksia, jotka kuuluvat niinikään suomalaisten tavallisimpiin sairauksiin. Täysjyvä nimittäin auttaa laskemaan kolesteroliarvoja ja pienentää sitä kautta verisuonten kalkkeutumisen vaaraa, mikä puolestaan vähentää veritulppariskiä.
TYYPIN 2 DIABETES
Täysjyvätuotteiden suosiminen ehkäisee myös tyypin 2 diabetesta, sillä täysjyvän ravintokuitu pitää verensokerin tasaisempana. Ylipaino on tyypin 2 diabeteksen suurin riskitekijä, ja sekin kasvattaa osaltaan sekä suolistosyövän että sydän- ja verisuonitautien riskiä. Täysjyvän etuihin kuuluu myös se, että runsas täysjyvätuotteiden nauttiminen helpottaa painonhallintaa, mikä edelleen ehkäisee elintapasairauksia. Koska terveelliset viljat täyttävät hyvin, tulee lähes automaattisesti myös syödyksi vähemmän.
Kaikki täysjyvän hyödylliset vaikutukset merkitsevät yhdessä sitä, että täysjyvätuotteiden ansiosta moni elää pitempään. Näin pääteltiin vuonna 2015 tehdyssä pohjoismaisessa tutkimuksessa, jonka mukaan eliniän kannalta on sitä parempi, mitä enemmän täysjyvää syö. Eniten täysjyvää syöneellä neljännekselle koehenkilöistä oli 25 prosenttia (miehet) tai 32 prosenttia (naiset) pienempi riski kuolla ennenkaikaisesti kuin sillä neljänneksellä, joka söi vähiten täysjyvätuotteita.
On siis ilman muuta terveellistä vaihtaa vaaleista ydinjauhoista tehdyt leivät ja pasta sekä valkea kiillotettu riisi täysjyväisiin vaihtoehtoihin – jo osankin vaihtaminen on hyödyksi. Koska lisukkeita ja viljaa syödään usein tai suuria määriä, jo vähäinenkin muutos niiden käytössä vaikuttaa.
Eniten täysjyvää syöneillä henkilöillä sukupuolesta riippumatta oli 32 % pienempi ennenaikaisen kuoleman riski.— Tanskan sydänyhdistys
Kaikki vilja ja siemenet eivät ole täysjyvätuotteita. Jos haluat syödä täysjyvää, valitse seuraavasta luettelosta vasemman sarakkeen täysjyvätuotteita.
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 19/2021