Siemennäkkileipä
Tee itse siemennäkkileipää. Resepti on helppo ja näkkäristä tulee herkullista. Vinkeillämme pääset myös hyvään alkuun oman suosikkiohjeesi kehittelyssä.
Tee itse siemennäkkileipää. Resepti on helppo ja näkkäristä tulee herkullista. Vinkeillämme pääset myös hyvään alkuun oman suosikkiohjeesi kehittelyssä.
Sund og nem opskrift på sprøde, hjemmelavede knækbrød. Hvis du tilsætter revet rødbede eller gulerod til dejen, får du det i smukke farver. _OV
VINKKI Voitele näkkäri ja ripottele päälle vaikka merisuolaa, cayenne -tai mustapippuria, seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä tai parmesaaniraastetta.
Näkkileivän ainekset vain sekoitetaan, kaulitaan litteäksi ja laitetaan uuniin. Superhelpolla ohjeellamme näkkärin teko alusta lopppuun, ainesten sekoittamisesta valmiiseen näkkäriin kestää vain vähän yli puoli tuntia.
Ohjetta voi muunnella loputtomiin erilaisilla jauhoilla, jyvillä ja siemenillä. Uusia makuja syntyy lisäämällä taikinaan mausteita ja jopa kasviksia. Kokeile vinkkejämme ja maistele erilaisia näkkäreitä.
Vinkkaamme myös konstit siihen, miten saat näkkäristä rapeaa.
Hyvää ruokahalua!
Tarkasta näkkileipäpaketin tuoteselosteesta että se täyttää nämä kohdat, kun haluat terveellistä, monipuolista ja maistuvaa näkkäriä:
TÄYSJYVÄÄ: vähintään 50 %
Täysjyvässä on paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Terveellisin näkkileipä on 100 % täysjyvää.
KUITUA: vähintään 6 g sadassa grammassa
Kuitu pitää pitkään kylläisenä, auttaa ruuansulatusta ja hyödyttää suolistobakteereja.
HYVIÄ RASVOJA
Vaikka näyttäisi siltä, että näkkärissä on paljon rasvaa, jos siinä on paljon jyviä ja siemeniä, niin iso osa rasvasta, mutta myös kuitua ja mineraaleja, tulee niistä.
SUOLAA: enintään 1,3 g sadassa grammassa
Lähes kaikki suomalaiset miehet ja naisistakin 96 prosenttia syö liikaa suolaa. Aikuiset saisivat suositusten mukaan syödä enintään viisi grammaa suolaa vuorokaudessa. Suola nostaa verenpainetta ja altistaa sydän ja verisuonitaudeille. Kaikessa leivässä ja myös näkkileivässä voi olla yllättävän paljon suolaa.
SOKERIA: enintään 5 g sadassa grammassa
Sokerissa on vain tyhjiä kaloreita eikä mitään terveellistä, parasta on näkkäri jossa ei ole ollenkaan lisättyä sokeria. Kaneli- ja seesaminsiemennäkkileivissä on usein sokeria.
Näkkileipien kalorimäärä vaihtelee. Jos näkileivässä on sokeria tai paljon siemeniä, kalorimäärä nousee. Vaaleissa näkkäreissä on yleensä enemmän kaloreita kuin runsaasti jyviä ja ruista sisältävissä kuitupitoisissa näkkäreissä.
Lähde: wasa.com
Näkkileipää tulee helposti syötyä monen monta tuhdisti päällystettyä palaa. Siitä vyötärö voi kasvaa.
Valitse ruisleipä. Näkkileipä on hyvä välipala, mutta jos olet supernälkäinen, syö mieluummin viipale ruislepää, sillä se täyttää nopeammin. Tai syö näkkileivän kanssa paljon napostelukasviksia.
Valitse täysjyvänäkkileipä. Täysjyvänäkkileipä täyttää parhaiten.
Valitse terveelliset päällysteet. Käytä kasviksia leivän päällä ja päällystä leipä muuten ohuelti, niin kalorimäärät eivät karkaa.
Siemennäkkileivän grahamjauhot voi korvata riisijauholla tai tattarijauholla. Silloin kuitenkin kuidun määrä vähenee.
Parempi vaihtoehto on korvata jauhot luontaisesti gluteenittomalla pellavansiemenrouheella.
Pellavansiemenissä on runsaasti linoli- ja alfalinoleenihappoja, joilla on tärkeä rooli solukalvojen rakennusaineina.
Chiansiemeniä voi lisätä näkkileipätaikinaan, mutta niistä voi tehdä myös jauhotonta näkkäriä, sillä taikinan neste ja turvonneet chiansiemenet pitävät taikinan koossa.
Rukiista tulee mahtavan terveellinen näkkäri, koska ruis on yksi kuitupitoisimmista viljoista. Ruis ei muodosta sitkoa joka nostattaisi taikinaa, siksi siihen usein sekoitetaan esimerkiksi vehnäjauhoja. Näkkileivässä sillä ei ole merkitystä, sillä sen ei tarvitsekaan kohota.
Paistoaika riippuu uunin lämpötilasta ja taikinan paksuudesta. Sopiva lämpötila on 175–180 astetta ja silloin paistoaika on 15–20 minuuttia. Mitä ohuempi taikina, sen lyhyempi paistoaika.
Kauli taikina mahdollisimman tasaiseksi levyksi, sillä ohuemman reunat tai kohdat ruskistuvat ennen kuin paksummat kohdat ehtivät paistua kypsäksi.
Jos paistat useamman pellillisen, kannattaa käyttää kiertoilmatoimintoa. Älä käytä yli 180 lämpötilaa.
Säilytä kaupan näkkileipä ja omatekoinen ilmatiiviissä rasiassa tai paperipussissa. Sopivia astioita ovat esimerkiksi kannellinen lasi- tai peltirasia, kierrekannellinen lasitölkki tai patenttikorkilla varustettu, riittävän isosuinen tölkki.
Jos säilytysrasia ei ole ihan tiivis, pane leivinpaperi rasian ja kannen väliin. Omatekoinen näkkileipä säilyy tiiviissä rasiassa, joka vielä suljetaan kunnolla jokaisen avaamisen jälkeen, 1–2 viikkoa.
Kauli taikina mahdollisimman ohueksi. Mitä ohuempi taikina, sitä rapsakampaa näkkileivästä tulee. Jos taikinan kaulii ohuemmaksi kuin mitä ohjeessa sanotaan, paistoaika todennäköisesti lyhenee.
Jäähdytä ritilällä. Siirrä näkkäri ritilälle heti uunista ottamisen jälkeen. Samalla olisi hyvä poistaa leivinpaperi. Silloin kaikki kosteus pääsee ulos eikä jää kosteudeksi paperin ja näkkärin väliin.
Jaa palat useampaan rasiaan. Pane palat tiiviisiin peltirasioihin tai paperipussiin heti kun näkkäri on jäähtynyt. Rasiaan pääsee kosteutta joka kerta kun se avataan, siksi on hyvä pakata palat vaikka kertaannoksiin useampaan rasiaan.
Vaihtelu virkistää, myös näkkileivässä. Jauhoja, jyviä ja siemeniä voi vaihdella loputtomiin, maustaa taikinan vaikka joka kerta eri tavalla ja lisätä jopa kasviksia.
Kylmä taikina on helpompi kaulita. Jos vain aika antaa myöten, pane taikina tunniksi jääkaappiin ennen kaulitsemista.
Jos taikina on kuivaa ja murenee kaulitessa, pane se takaisin kulhoon ja sekoita joukkoon tilkka vettä.
Taputtele taikina kämmenellä leivinpaperille. Pane toinen paperi päälle ja kauli mahdollisimman ohueksi levyksi. Ilman leivinpaperia taikina tarttuu helposti sekä pöytään että kaulimeen. Käytä päällimmäinen paperi uudestaan.
Näkkileivän rouskuttamiseen ei tarvitse sen kummempaa syytä. Näkkileipä sopii kaikille aterioille ja välipalaksi.
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUSsan numerossa 08/2023.