Siemennäkkileipä

35 minuuttia
79 kcal

Tee itse siemennäkkileipää. Resepti on helppo ja näkkäristä tulee herkullista. Vinkeillämme pääset myös hyvään alkuun oman suosikkiohjeesi kehittelyssä.

Itse tehtyä siemennäkkileipää.

RAPEAA, TERVEELLISTÄ JA HERKULLISTA! | Näkkileivän tekeminen on helppoa, ja se maistuu aamiaisella, välipalana ja eväänä.

© wichmann+bendtsen

Siemennäkkileipä

Sund og nem opskrift på sprøde, hjemmelavede knækbrød. Hvis du tilsætter revet rødbede eller gulerod til dejen, får du det i smukke farver. _OV

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 palaa

  • 13 g grahamjauhoja
  • 6½ g auringonkukansiemeniä
  • 6½ g pellavansiemeniä
  • 4 g seesaminsiemeniä
  • ¼ tl leivinjauhetta
  • ¼ tl merisuolaa
  • ¼ dl vettä
  • ¼ rkl oliiviöljyä

Sådan laver du hjemmelavet knækbrød _OV

  • Sekoita kaikki ainekset taikinaksi.
  • Levitä taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi leivinpaperille, pane toinen paperi päälle ja kauli se vähintään 2∕3 pellin kokoiseksi, ohueksi levyksi.
  • Ota paperi päältä pois ja jaa levy taikinapyörällä, pizzaleikkurilla tai veitsellä 15 yhtä suureen osaan.
  • Kypsennä 175 asteessa noin 15 minuuttia.
  • Jäähdytä ritilällä ja taittele paloiksi.

VINKKI Voitele näkkäri ja ripottele päälle vaikka merisuolaa, cayenne -tai mustapippuria, seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä tai parmesaaniraastetta.


Näkkileivän ainekset vain sekoitetaan, kaulitaan litteäksi ja laitetaan uuniin. Superhelpolla ohjeellamme näkkärin teko alusta lopppuun, ainesten sekoittamisesta valmiiseen näkkäriin kestää vain vähän yli puoli tuntia.

Ohjetta voi muunnella loputtomiin erilaisilla jauhoilla, jyvillä ja siemenillä. Uusia makuja syntyy lisäämällä taikinaan mausteita ja jopa kasviksia. Kokeile vinkkejämme ja maistele erilaisia näkkäreitä.
Vinkkaamme myös konstit siihen, miten saat näkkäristä rapeaa.

Hyvää ruokahalua!

1 Hyvän näkkileivän ainekset


Tarkasta näkkileipäpaketin tuoteselosteesta että se täyttää nämä kohdat, kun haluat terveellistä, monipuolista ja maistuvaa näkkäriä:

  • TÄYSJYVÄÄ: vähintään 50 %
    Täysjyvässä on paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Terveellisin näkkileipä on 100 % täysjyvää.

  • KUITUA: vähintään 6 g sadassa grammassa
    Kuitu pitää pitkään kylläisenä, auttaa ruuansulatusta ja hyödyttää suolistobakteereja.

  • HYVIÄ RASVOJA
    Vaikka näyttäisi siltä, että näkkärissä on paljon rasvaa, jos siinä on paljon jyviä ja siemeniä, niin iso osa rasvasta, mutta myös kuitua ja mineraaleja, tulee niistä.

  • SUOLAA: enintään 1,3 g sadassa grammassa
    Lähes kaikki suomalaiset miehet ja naisistakin 96 prosenttia syö liikaa suolaa. Aikuiset saisivat suositusten mukaan syödä enintään viisi grammaa suolaa vuorokaudessa. Suola nostaa verenpainetta ja altistaa sydän ja verisuonitaudeille. Kaikessa leivässä ja myös näkkileivässä voi olla yllättävän paljon suolaa.

  • SOKERIA: enintään 5 g sadassa grammassa
    Sokerissa on vain tyhjiä kaloreita eikä mitään terveellistä, parasta on näkkäri jossa ei ole ollenkaan lisättyä sokeria. Kaneli- ja seesaminsiemennäkkileivissä on usein sokeria.

2 PAljonko näkkileivässä on kaloreita?


Näkkileipien kalorimäärä vaihtelee. Jos näkileivässä on sokeria tai paljon siemeniä, kalorimäärä nousee. Vaaleissa näkkäreissä on yleensä enemmän kaloreita kuin runsaasti jyviä ja ruista sisältävissä kuitupitoisissa näkkäreissä.

  • 1 pala KUNTO PLUSsan siemennäkkileipää: 79 kcal (338 kcal/100 g)
  • 1 pala kanelinäkkileipää: 61 kcal (396 kcal/100 g)
  • 1 pala unikonsiemennäkkileipää: 53 kcal (405 kcal/100 g)
  • 1 pala täsyjyväruisnäkkileipää: 49 kcal (327 kcal/100 g)

Lähde: wasa.com

3 Täyttääkö näkkileipä?


Näkkileipää tulee helposti syötyä monen monta tuhdisti päällystettyä palaa. Siitä vyötärö voi kasvaa.

Valitse ruisleipä. Näkkileipä on hyvä välipala, mutta jos olet supernälkäinen, syö mieluummin viipale ruislepää, sillä se täyttää nopeammin. Tai syö näkkileivän kanssa paljon napostelukasviksia.
Valitse täysjyvänäkkileipä. Täysjyvänäkkileipä täyttää parhaiten.
Valitse terveelliset päällysteet. Käytä kasviksia leivän päällä ja päällystä leipä muuten ohuelti, niin kalorimäärät eivät karkaa.

Pähkinälevitettä ja maapähkinävoita kulhossa

PÄHKINÄLEVITETTÄ JA MAAPÄHKINÄVOITA – voita terveellisempiä levitteitä.

© wichmann+bendtsen

4 terveellistä näkkileivänpäällistä

4 Jauhoton näkkileipä


Siemennäkkileivän grahamjauhot voi korvata riisijauholla tai tattarijauholla. Silloin kuitenkin kuidun määrä vähenee.

Parempi vaihtoehto on korvata jauhot luontaisesti gluteenittomalla pellavansiemenrouheella.

Pellavansiemenissä on runsaasti linoli- ja alfalinoleenihappoja, joilla on tärkeä rooli solukalvojen rakennusaineina.

Jauhoton pellavansiemen-lesenäkkileipä → resepti täällä

Pellavansiemennäkkileipää ilman jauhoja

NÄKKILEIPÄÄ – pellavansiemenistä ja leseistä ilman jauhoja.

© wichmann+bendtsen

5 Chiansiemeniä näkkileipään


Chiansiemeniä voi lisätä näkkileipätaikinaan, mutta niistä voi tehdä myös jauhotonta näkkäriä, sillä taikinan neste ja turvonneet chiansiemenet pitävät taikinan koossa.

6 Ruisnäkkileipä


Rukiista tulee mahtavan terveellinen näkkäri, koska ruis on yksi kuitupitoisimmista viljoista. Ruis ei muodosta sitkoa joka nostattaisi taikinaa, siksi siihen usein sekoitetaan esimerkiksi vehnäjauhoja. Näkkileivässä sillä ei ole merkitystä, sillä sen ei tarvitsekaan kohota.

Ruisnäkkileipäkolmioita

ITSE TEHTYÄ NÄKKILEIPÄÄ – ruisjauhoista.

© wichmann+bendtsen

Itsetehty ruisnäkkileipä → resepti täällä

7 Näkkileivän paistaminen


Paistoaika riippuu uunin lämpötilasta ja taikinan paksuudesta. Sopiva lämpötila on 175–180 astetta ja silloin paistoaika on 15–20 minuuttia. Mitä ohuempi taikina, sen lyhyempi paistoaika.

Kauli taikina mahdollisimman tasaiseksi levyksi, sillä ohuemman reunat tai kohdat ruskistuvat ennen kuin paksummat kohdat ehtivät paistua kypsäksi.

Jos paistat useamman pellillisen, kannattaa käyttää kiertoilmatoimintoa. Älä käytä yli 180 lämpötilaa.

8 Ilmatiivis säilytysrasia


Säilytä kaupan näkkileipä ja omatekoinen ilmatiiviissä rasiassa tai paperipussissa. Sopivia astioita ovat esimerkiksi kannellinen lasi- tai peltirasia, kierrekannellinen lasitölkki tai patenttikorkilla varustettu, riittävän isosuinen tölkki.

Jos säilytysrasia ei ole ihan tiivis, pane leivinpaperi rasian ja kannen väliin. Omatekoinen näkkileipä säilyy tiiviissä rasiassa, joka vielä suljetaan kunnolla jokaisen avaamisen jälkeen, 1–2 viikkoa.

Ilmatiivis säilytysrasia

PARAS SÄILYTYSASTIA NÄKKILEIVÄLLE on ilmatiivis lasi- tai metallirasia tai paperipussi.

© iStock

9 Miten näkkileivästä saa rapeaa?


Kauli taikina mahdollisimman ohueksi. Mitä ohuempi taikina, sitä rapsakampaa näkkileivästä tulee. Jos taikinan kaulii ohuemmaksi kuin mitä ohjeessa sanotaan, paistoaika todennäköisesti lyhenee.

Jäähdytä ritilällä. Siirrä näkkäri ritilälle heti uunista ottamisen jälkeen. Samalla olisi hyvä poistaa leivinpaperi. Silloin kaikki kosteus pääsee ulos eikä jää kosteudeksi paperin ja näkkärin väliin.

Jaa palat useampaan rasiaan. Pane palat tiiviisiin peltirasioihin tai paperipussiin heti kun näkkäri on jäähtynyt. Rasiaan pääsee kosteutta joka kerta kun se avataan, siksi on hyvä pakata palat vaikka kertaannoksiin useampaan rasiaan.

10 Miten näkkileipätaikinaa voi muunnella?


Vaihtelu virkistää, myös näkkileivässä. Jauhoja, jyviä ja siemeniä voi vaihdella loputtomiin, maustaa taikinan vaikka joka kerta eri tavalla ja lisätä jopa kasviksia.

4 näkkileipätaikinavinkkiä

Pinaatti
© iStock

Kasviksia näkkileipään

Ei ole yhtään hullumpi ajatus lisätä kourallinen kasviksia näkkileipätaikinaan. Ne antavat makua ja väriä taikinaan. Purista tai painele kosteus tarkkaan pois ennen kuin sekoita kasvikset taikinaan.

Hyviä kasvisvaihtoehtoja ovat punajuuri-, porkkana- ja selleriraaste ja silputtu pinaatti.

5 vaihtoehtoa vehnälle taikinassa
© iStock

5 vaihtoehtoa vehnälle

Näkkileivän ei tarvitse, nousta, siksi siihen voi käyttää lähes mitä jauhoja tahansa. Jauhojen tehtävä on pitää taikina koossa. Tässä muutama kuitupitoinen vaihtoehto:

  • kaurahiutaleet
  • grahamjauhot
  • täysjyvävehnäjauhot
  • ruisjauhot
  • kaurajauhot
Lisää jyviä tai siemeniä taikinaan
© iStock

Jyvä- ja siemenleikki

Jyvät ja siemenet ovat pieniä, mutta niitä ei pidä aliarvioida. Niistä tulee näkkileipään kuitua, hyvää rasvaa ja proteiinia. Jyviä ja siemeniä on myös kiva pureskella ja niissä on paljon makua. Kokeile:

  • kurpitsansiemeniä
  • auringonkukansiemeniä
  • kvinoaa
  • pinjansiemeniä
  • pellavansiemeniä
  • seesaminsiemiä
  • chiansiemeniä
  • nigellansiemeniä
  • unikonsiemeniä

Näkkäriin sopii myös manteli- tai pähkinärouhe.

Mausteita
© iStock

Mausteita näkkileipätaikinaan

Itse tehty näkkileipä on herkkua jo ihan sellaisenaan, mutta sitä voi vielä parantaa mausteilla. Mausteet sopivat mainiosti näkkäriin esimerkiksi silloin kun ruoka, jonka kanssa sitä rouskutellaan, on maultaan mietoa.

Mausteet ja yrtit, esimerkiksi oregano, timjami, rosmariini, valkosipulijauhe, kumina, tilli, paprika, fenkolinsiemenet, silputut aurinkotomaatit ja kuivatut hedelmät.

Päälle voi ripotella parmesaani- tai emmentalraastetta silloin kun paistoaikaa on 10 minuuttia jäljellä.

11 Näkkileipätaikinan kaulitseminen


Kylmä taikina on helpompi kaulita. Jos vain aika antaa myöten, pane taikina tunniksi jääkaappiin ennen kaulitsemista.

Jos taikina on kuivaa ja murenee kaulitessa, pane se takaisin kulhoon ja sekoita joukkoon tilkka vettä.

Taputtele taikina kämmenellä leivinpaperille. Pane toinen paperi päälle ja kauli mahdollisimman ohueksi levyksi. Ilman leivinpaperia taikina tarttuu helposti sekä pöytään että kaulimeen. Käytä päällimmäinen paperi uudestaan.

Näkkileipätaikinan kaulitseminen

Näkkileivän tekemiseen tarvitaan

  • pelti
  • leivinpaperia
  • taikinakaulin tai näkkileipäkaulin
  • ritilä
  • taikinapyörä, pizzaleikkuri tai veitsi

Piparkakkumuotteja

Näkkileivän kuvioiminen

Näkkärin pintaan saa kauniit pienet ruudut näkkileipäkaulimella. Myös haarukalla pistelemällä voi tehdä mieleisiään kuvioita. Samalla myös taikinan kosteus pääsee purkautumaan rei ́istä ulos.

Ohuesta taikinalevystä voi ottaa muotilla kuvioita ja vaikka paistaa ylijäämäpalat sipseiksi.

12 Mihin näkkileipä sopii?


Näkkileivän rouskuttamiseen ei tarvitse sen kummempaa syytä. Näkkileipä sopii kaikille aterioille ja välipalaksi.

Näkkäri välipalana

NÄKKÄRI VÄLIPALANA – raejuustoa, mustapippuria ja paprikaa. Hyvä välipala.

© KUNTO PLUS

Syö näkkileipää näillä aterioilla

AAMIAISELLA

Aloita aamu tuorepuristetulla mehulla ja paksulla jogurtilla marjojen kera. Aamiaisen täydentää juustonäkkäri ja kupillinen kahvia tai teetä.

EVÄÄNÄ

Pakkaa näkkärit erikseen etteivät ne ime kosteutta muusta eväsruuasta. Näkkäri kannattaa myös päällystää vasta juuri ennen ruokailua.

TERVEELLISENÄ VÄLIPALANA

Rouskuta näkkäriä napostelukasvisten tai hedelmien kanssa, tai kokeile näitä päällisiä:

  • raejuustoa, paprikaa ja ripaus pippuria
  • hummusta, kirsikkatomaatteja ja tuoretta basilikaa
  • raejuustoa, kurkkua, retiisejä ja ruohosipulia
  • raejuustoa, mansikoita ja vähän vaaleaa hunajaa
  • avokadoa ja pippuriripaus
  • jogurttiin sekoitettua, hienonnettua munaa ja ruohosipulia
  • maapähkinävoita, omenaviipaleita ja kanelia
  • banaanivipaleita

ILLALLISEKSI

Näkkileipä sopii ruokaleivän tilalle ja sitä voi murustella salaatin päälle.

SALLITTUNA HERKKUNA

Sipaise näkkileivän päälle itse tehtyä pähkinätahnaa tai maapähkinävoita.

SIPSEINÄ

Jaa taikinalevy ennen paistamista pieniksi kolmioiksi, taittele jäähtyneenä varovasti sipseiksi ja tarjoa dippikastikkeen kanssa.

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUSsan numerossa 08/2023.