Pellavansiemen on yllättävän monipuolinen raaka-aine: mieto ja hieman pähkinäinen siemen sopii niin leivonnaisiin kuin smoothieihin ja puuroihinkin sekä jopa kananmunan korvikkeeksi.
Ne tekevät hyvää myös ruoansulatukselle ja tukevat immuunipuolustusta, sillä ne sisältävät runsaasti kuitua ja omega-3-rasvahappoja. Pellavansiemenissä myös kasviestrogeenejä, joista voi olla apua vaihdevuosioireisiin, kuten kuumiin aaltoihin.
Pienet ruskeat siemenet sisältävät tosin vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi linamariinia, josta muodostuu ruoansulatuksessa syaanivetyhappoa eli syanidia, ja raskasmetalli kadmiumia. Kotikeittiössä on syytä noudattaa tiettyjä suosituksia ja ohjeita niiden käytössä.
Alle on koottu tietoa siitä, miten terveellisiä ja maukkaita siemeniä voi käyttää – ja miten niitä ei kannata käyttää.
Siemeniä ei kannata syödä niiden terveyshyödyistä huolimatta suuria määriä etenkään raakana. Niistä nimittäin vapautuu ruoansulatuksessa syaanivetyhappoa, joka tunnetaan myös nimellä syanidi. Kuumentaminen kuitenkin vähentää sen muodostumista.
Siemenet sisältävät myös toista toksiinia, raskasmetalli kadmiumia, joka kertyy elimistöön ja voi vahingoittaa munuaisia.
Öljykasvien siemeniin kertyy luontaisesti maaperässä olevaa kadmiumia. Pellavansiemenissä on lisäksi linamariinia, josta muodostuu elimistössä myrkyllistä syanidia. Ruokavirasto suosittaakin aikuisille enintään 2 ruokalusikallista (noin 15 g) pellavan- tai muiden öljykasvien siemeniä, lajeja vaihdellen, ja lapsille noin puolta aikuisten annoksesta (1 ruokalusikallinen, 6–8 g). Pellavansiemeniä ei suositella sellaisenaan, rouheena tai liuotettuna lainkaan imeväisikäisille, eikä raskaana oleville tai imettäville.
Murskattuna! Silloin niiden terveydelle edullisista ominaisuuksista saa kaiken hyödyn irti.
Tällöin nimittäin pellavansiementen sisältämät rasvahapot, vitamiinit ja kivennäisaineet imeytyvät helpommin kuin kokonaisia siemeniä syötäessä.
Kuoren sisällä ravintoaineet saattavat vain matkata läpi ruoansulatuksen maissin tapaa.
Siemenet on paras murskata morttelissa, kahvimyllyssä tai tehosekoittimessa.
Mistä siemeniä voi ostaa?
Kokonaisia pellavansiemeniä sekä pellavansiemenrouhetta on myytävänä niin ruokakaupoissa kuin luontaistuotteita myyvissä liikkeissäkin.
Pellavansiemenöljy on yhdistetty ruokavalioon, jonka sanotaan torjuvan syöpää. Pellavansiementen syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta ei ole kuitenkaan mitään tieteellistä näyttöä.
Toisaalta pellavansiementen tiedetään sisältävän naishormoni estrogeenin kaltaista kasviestrogeenia, lignaania.
Naisten, joilla on hormoniherkkä rintasyöpä, olisi siksi oltava varovaisia siementen nauttimisessa. Pellavansiemenöljy ei kuitenkaan sisällä kasviestrogeeneja.
Siemenet sopivat moneen ruoanlaitossa. Kokeile esimerkiksi näitä:
Smoothieissa: Pellavansiemenet tuovat smoothieen lisäannoksen kuitua, rasvaa ja omega-3-rasvahappoja. Ohje: Lisää smoothieen ruokalusikallinen jauhettuja pellavansiemeniä.
Ripotteena: Pellavansiemenet sopivat mainiosti rapeaksi ja ravitsevaksi ripotteeksi, joka kokonaisina tai murskattuina, esimerkiksi jogurtin, rahkan, kefiirin tai kaurapuuron päälle.
Myslissä: Itsetehty mysli on helppo valmistaa, ja pellavansiemenet ovat täydellinen ainesosa. Ohje: Levitä pellavansiemeniä ja muita ainesosia, kuten karkeasti pilkottuja pähkinöitä, manteleita, siemeniä, taateleita, rusinoita ja karpaloita leivinpaperille. Lisää hunajaa ja paahda kullanruskeiksi.
Leivissä ja sämpylöissä: Siemeniä voi käyttää kokonaisina tai murskattuina esimerkiksi leipien, muffinssien, pullien, lettujen ja etenkin näkkileivän valmistuksessa. Ohje: Sekoita hiutaleet, siemenet ja jyvät sekä jauhot, suola ja leivinjauhe, vesi ja öljy. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä, leikkaa neliöiksi ja paista näkkileivät kullanruskeiksi ja rapeiksi.
Leivonnaiset: Pellavansiemeniä voi käyttää leivonnassa kananmunan korvikkeena – katso resepti yltä.
Puuro: Pellavansiemenet ovat hyvä lisä aamupuuroon, ja ne sopivat mainiosti myös chian siementen ja kauran kanssa yön yli -puuroon. Ohje: Sekoita pellavansiemenet, chian siemenet, kaura, hienonnetut mantelit ja taatelit sekä ripaus vaniljajauhetta ja kanelia sekä mantelijuomaa. Anna seoksen tekeytyä yön. Lisää halutessasi valmiiseen puuroon rahkaa ja ripottele päälle marjoja.
Kastikkeet: Murskattuja siemeniä voi sekoittaa kastikkeisiin, tapenadeihin ja keittoihin tuhdistamaan koostumusta ja tuomaan ekstra-annoksen ravintoaineita. Kastikkeissa voi käyttää siementen sijaan myös pellavansiemenöljyä.
Pellavansiemenet eivät tee hyvää vain sisäisesti nautittuna – sosiaalisessa mediassa on näkynyt myös pellavansiemenistä valmistettuja naamioita hiuksille ja kasvoille. Ravinteikkaiden siementen sanotaan hellivän sekä ihoa että hiuksia.
Naamioiden valmistukseen tarvitaan vain 0,5 dl pellavansiemeniä ja 3 dl vettä.
Naamion valmistus:
- Kiehauta pellavansiemenet ja vesi.
- Anna poreilla, mutta pidä silmällä, ettei seos pääse palamaan pohjaan.
- Sammuta levy, kun seos sakenee hieman ja pinnalla näkyy vaahtoa.
- Siivilöi geeli siemenistä joko siivilällä tai puristamalla harsomaisen kankaan läpi.
- Jäähdytä geeli.
- Levitä geeliä kasvoille ja hiuksiin, anna vaikuttaa noin 10 minuuttia. ja huuhtele lämpimällä vedellä.
VINKKI: Käytä yli jääneet siemenet taikinaan, puuroon tai leivonnaisiin.
Chian siemenillä ja pellavansiemenillä on paljon yhteistä.
Molemmat sopivat leivontaan, puuroihin, smoothieihin ja mysleihin tuomaan koostumukseen rapeutta ja paksuutta. Molemmat nimittäin muodostavat veteen sekoitettuna geelimäisen seoksen, ja myös chian siemenet sopivat näin kananmunan korvikkeeksi pellavansiemenen tavoin.
Molemmissa on myös runsaasti kuitua ja omega-3-rasvahappoja, jotka elimistö pystyy hyödyntämään parhaiten, kun siemenet murskataan.
Pellavansiementen ja chian siementen välillä on kuitenkin myös eroja. Esimerkiksi chian siemenet sisältävät enemmän kuitua mutta vähemmän proteiinia kuin pellavansiemenet. Chian siemenet eivät myöskään muodosta elimistössä syanidia, toisin kuin pellavansiemenet. Chian siemenet saattavat sisältää pieniä määriä kadmiumia, mutta eivät yhtä merkittävässä määrin kuin pellavansiemenet.
Lue myös: Miten chiavesi valmistetaan?