Uusi tutkimus: Karpalo ennaltaehkäisee virtsatietulehdusta

Karpalon on sanottu ehkäisevän virtsatietulehdusta, vaikka tieteellistä näyttöä asiasta ei olekaan ollut. Nyt tilanne on muuttunut, sillä tutkijat ovat viimein saaneet näyttöä karpalon tehosta.

Kaksi lasillista karpalomehua pöydällä

KARPALO – Tutkijoiden mukaan karpalomehu voi ehkäistä toistuvia virtsatietulehduksia.

© iStock

Kystiitti eli virtsarakkotulehdus, joka tunnetaan yleisemmin virtsatietulehduksena, on naisilla yleisempi vaiva kuin miehillä. Tämä johtuu siitä, että naisilla virtsaputki on miehiä lyhyempi, jolloin bakteerit pääsevät nousemaan helpommin virtsarakkoon.

Olet ehkä kuullut kerrottavan, että karpalomehun juominen voisi ehkäistä virtsatietulehdusta. Pitkään on uskottu, että karpalon sisältämät aineet voivat estää tiettyjen kolibakteerien pääsyn suolistoon, jolloin ne eivät myöskään ole aiheuttamassa tulehdusta virtsarakkoon jouduttuaan.

LUE MYÖS: 8 vinkkiä virtsatietulehduksen ehkäisyyn

Tutkijat ovat kuitenkin toistuvasti kumonneet tämän kansanviisauden, koska tieteellisesti ei ole pystytty todistamaan, että karpalo ehkäisisi virtsatietulehdusta. Tällaiseen tulokseen päädyttiin muun muassa vuonna 2016 erään hoivakodin naispuolisilla asukkailla tehdyssä tutkimuksessa sekä 24 eri tutkimusta kattaneessa katsauksessa vuonna 2012. Siksi karpalon vaikutus virtsatietulehdukseen on ollut vailla tieteellistä pohjaa.

Mutta nyt uudessa tutkimuksessa on saatu aikaan yllättäviä tuloksia. Australialaisen Flindersin yliopiston ja Westmeadin lastensairaalan tutkijat kävivät läpi 50 uutta tutkimusta, joissa oli yhteensä noin 9 000 osallistujaa. Tutkijat havaitsivat, että tutkimuksista LÖYTYI näyttöä sille, että karpalo ehkäisee virtsatietulehdusta. Kyseessä oli nimenomaan ennaltaehkäisevä vaikutus.

LUE MYÖS: 8 sidekudosta huoltavaa harjoitetta

Pienentää riskiä 25 prosenttia

Uuden tutkimuksen mukaan karpalomehua tai muita karpaloa sisältäviä tuotteita, kuten tabletteja tai kapseleita, käyttävillä naisilla on 25 prosenttia pienempi riski sairastua toistuviin virtsatietulehduksiin. Lasten ja kroonisesti sairaiden, jotka usein saavat virtsatietulehduksen sairaalahoidon tai muiden hoitojen vuoksi, riski on jopa puolet pienempi.

Tutkijat eivät kuitenkaan havainneet yhteyttä karpalon syömisen ja virtsatietulehdusten vähenemisen välillä hoivakodin vanhemmilla naisilla tai raskaana olevilla. Tutkijat korostavat, että karpalolla näyttää olevan vain ennaltaehkäisevä vaikutus niillä, jotka kärsivät usein virtsatietulehduksesta.

Virtsatietulehdusta siis hoidetaan edelleen lääkärin kirjoittamilla antibiooteilla, ja karpalotuotteita käytetään vain virtsatietulehduksen ehkäisyyn, ei hoitoon.