Näin voit ehkäistä virtsatietulehdusta

Virtsatietulehdusta vastaan taistellaan monenlaisilla kotikonsteilla. Lue, mitkä ovat lääkärin tärkeimmät neuvot.

Virtsatietulehduksesta kärsivä nainen wc:ssä

VIRTSATIETULEHDUS kehittyy, kun bakteerit pääsevät virtsarakkoon.

Virtsatietulehdus saattaa pahimmillaan tuntua siltä, kuin pissaisit virtsan sijasta lasinsiruja. Auts!

Puolet naisista saa elämänsä aikana vähintään yhden virtsatietulehduksen. Kun ärsyttävä tauti on kerran päässyt iskemään, on hyvin todennäköistä, että se uusiutuu – monilla jopa kolmen kuukauden kuluessa.

Lue myös: Bootcamp: Elämäsi kuntoon 8 viikossa

Valitettavasti virtsatietulehduksen ehkäisy ei ole aivan yksinkertaista, ja naisen anatomia vaikuttaa siihen, että tulehdus iskee naisiin paljon useammin kuin miehiin. Tämä johtuu siitä, että naisilla virtsaputki ei ole yhtä pitkä kuin miehillä ja peräsuolen, emättimen ja virtsaputken välinen etäisyys on lyhyt.

On kuitenkin asioita, joita voit tehdä virtsatietulehduksen ehkäisemiseksi – mutta on myös neuvoja, jotka kannattaa jättää omaan arvoonsa, sillä kaikki kotikonstit eivät vaikuta tulehduksen kehittymiseen.

Mitkä ovat virtsatietulehduksen oireet?

Kivut virtsatietulehdus

Kipu virtsatessa

Kirvely ja polttava tunne virtsatessa on virtsatietulehduksen yleisin oire.

Tihentyneet vessakäynnit virtsatietulehdus

Tihentynyt virtsaamistarve

Tavallisiin oireisiin kuuluu myös tihentynyt virtsaamistarve. Vessassa ravatessa voi myös tuntua, että rakkoa ei saa pissatessa täysin tyhjäksi.

Samea virtsa virtsatietulehdus

Samea virtsa

Samea virtsa voi myös olla merkki virtsatietulehduksesta.

Pahanhajuinen virtsa virtsatietulehdus

Pahanhajuinen virtsa

Virtsan paha haju saattaa olla virtsatietulehduksen oire.

Verta virtsassa virtsatietulehdus

Verinen virtsa

Virtsatietulehduksen oireisiin saattaa lukeutua myös verinen virtsa. Jos virtsassa näkyy verta, ota aina yhteys lääkäriin.

Mistä virtsatietulehdus johtuu?


Virtsatietulehdus johtuu siitä, että virtsarakkoon on päässyt bakteereja, jotka eivät sinne kuulu. Yleensä ne ovat peräisin ihmisen omasta peräsuolesta. Monet virtsatietulehdukset saavat alkunsa yhdynnästä, jolloin bakteerit työntyvät kohti emätintä ja kulkeutuvat virtsaputkea ylöspäin.

Vaihdevuosien jälkeen virtsatietulehdus aiheutuu usein estrogeenin puutteesta, joka kuivattaa ja ohentaa emättimen ja virtsateiden limakalvoja, jolloin ne ovat alttiimpia bakteereille.

25 % virtsatietulehduksista paranee itsestään ilman hoitoa.
— Asiantuntija: lääkäri B. Lühr Hansen

Miten virtsatietulehdusta voi ehkäistä?


Virtsatietulehduksen ehkäisyssä tärkeintä on hygienia. Wc-käyntien yhteydessä pyyhi alapää edestä taaksepäin ja tee alapesu sekä ennen seksiä että sen jälkeen.

Eräs yleinen neuvo on, että yhdynnän jälkeen tulisi virtsata, ja jotkut uskovat, että bakteerien on vaikeampi selviytyä hengissä, jos käyttää puuvillaisia alushousuja. Tutkimuksissa ei ole löydetty todisteita sille, että näillä kahdella konstilla olisi vaikutusta virtsatietulehduksen ehkäisyyn, mutta jos tuntuu, että ne toimivat omalla kohdalla, niiden noudattamisesta ei ole haittaakaan.

Jos kärsit kuivista limakalvoista vaihdevuosien jälkeen, hormoneja sisältävistä peräpuikoista voi olla apua. Ne auttavat limakalvoa uusiutumaan, jolloin se kestää paremmin bakteerien hyökkäykset.

Mitä pitää tehdä, jos saa virtsatietulehduksen?


Neljäsosa kaikista virtsatietulehduksista menee ohi ilman hoitoa, mutta lopuissa tapauksissa antibiootit ovat tarpeen. Jos epäilet, että sinulla on virtsatietulehdus, on hyvä käydä lääkärissä. Lääkäri voi määrätä virtsakokeen ja aloittaa hoidon, jos virtsarakkoon on päässyt bakteereja.

Antibioottikuurin aikana voit lievittää kirvelyä kipulääkkeillä.