Vaihdevuodet herättävät jo etukäteen pelkoa monissa naisissa, mutta itse asiassa oireet eivät häiritse merkittävästi normaalia elämä läheskään kaikilla. Kerromme, mitä vaihdevuodet oikeastaan tarkoittavat ja miten oireet voi yrittää selättää.
Kuumat aallot ja valtoimenaan virtaava hiki, rutikuiva iho ja ohenevat hiukset. Vaihdevuodet tuovat mukanaan muutoksia, mutta ovatko muutokset todella näin rajuja vai voiko vaihdevuosista selvitä lievemmilläkin oireilla?
Vaihdevuodet eivät merkitse samanlaista kärsimystä kaikille naisille. Esimerkiksi kuumat aallot ovat hankalia vain 20 prosentilla naisista, loput selviävät niistä vähemmällä. Myös muiden oireiden kirjo, rajuus ja kesto vaihtelevat yksilöllisesti.
Vaikka vaihdevuodet eivät toisikaan mukanaan vaikeita oireita, monille naisille voi olla henkisesti raskasta tietää, että nyt hedelmällinen ikä on takana ja vanhuus edessä. Kehon viesti tästä on nimittäin kiistaton.
Vaihdevuodet ovat uuden vaiheen alku elämässä, ja niihin voi liittyä myös myönteisiä asioita, kuten kuukautisten loppuminen ja PMS-oireista eroon pääseminen.
Vaihdevuodet – toiselta nimeltään klimakterium – ovat ajanjakso, jolloin munasarjojen toiminta lakkaa, mikä tarkoittaa myös estrogeenin ja progesteronin erittymisen heikentymistä ja lopulta päättymistä.
Suurimmalla osalla suomalaisnaisista vaihdevuodet tulevat 45 ja 55 ikävuoden välissä, keskimäärin 51-vuotiaana. Oireet kestävät tavallisimmin 2-7 vuotta, ja ensimmäinen merkki vaihdevuosista on kuukautisten muuttuminen epäsäännöllisiksi.
Vaihdevuodet tuovat mukanaan jonkinlaisia oireita noin kolmelle neljästä naisesta.
Mitä vaihdevuodet saavat aikaan elimistössä?
Syntyessään naisella on noin 1-2 miljoonaa munasolua munasarjoissaan. Niiden määrä ei lisäänny enää iän myötä – itse asiassa niiden määrä vain laskee! Murrosiässä jäljellä on noin 400 000 munasolua.
40 ikävuoden jälkeen munasolujen määrä vähenee merkittävästi, mikä vaikuttaa myös hormonien eritykseen:
Ensin laskee progesteronin määrä. Progesteroni-hormonia erittyy normaalisti munasolun irtoamisen jälkeen, ja hormonin tehtävänä on valmistaa kohdun limakalvoa hedelmöittyneen munasolun kiinnittymiseen. Kun elimistössä ei ole enää munasoluja, myöskään keltarauhashormoni progesteronia ei enää tarvita.
Hieman myöhemmin myös toinen naishormoni, estrogeeni, lakkaa erittymästä, mikä aiheuttaa oireita kolmelle neljästä naisesta.
Kun munasolut loppuvat ja näiden kahden hormonin tuotanto hiipuu, myös kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisemmiksi ja loppuvat lopulta täysin.
Kolme neljästä
naisesta kärsii vaihdevuosioireista. Toisilla oireet ovat lieviä, kun taas toiset kärsivät oireista vuosia.
Millaisia oireita vaihdevuodet aiheuttavat?
Vaihdevuodet tuovat mukanaan monenlaisia muutoksia, joista ensimmäinen on tavallisesti se, että kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi.
Useimmat naiset, 75 prosenttia, saavat vaihdevuosioireita. Oireiden vakavuus ja kesto kuitenkin vaihtelevat yksilöllisesti. Joillakin arkea häiritsevät oireet kestävät vuosia, kun taas toisilla oireet ovat hyvin lieviä. Tupakointi saa vaihdevuodet ilmaantumaan pari vuotta aikaisemmin, ja esimerkiksi säde- ja solunsalpaajahoidot vaikuttavat vaihdevuosiin.
Vaihdevuodet ja tavallisimmat oireet
Kuumat aallot
Univaikeudet
Mielialan vaihtelut
Keuhkojen toiminnan heikentyminen
Limakalvojen kuivuus, joka voi ilmetä erityisesti emättimessä, tulehduksina ja virtsankarkailuna
Vaihdevuodet ja muut oireet
Kuivat silmät
Hiusten oheneminen
Kiihtynyt karvankasvu muualla kehossa
Epäsäännölliset vuodot
Vähentynyt seksihalukkuus
Painonnousu
Kuiva iho
Vaihdevuodet ja 7 yleistä oiretta
KUUMAT AALLOT
Kun elimistössä on normaalia vähemmän estrogeenia, keho havaitsee lämpötilan nousut entistä tarkemmin. Jos kehon lämpötila nousee vaikka vain vähänkin, keho yrittää päästä ylimääräisestä lämmöstä pian eroon, mikä aiheuttaa vaihdevuosiin liittyvät kuumat aallot. Kuumat aallot ovat yleisimpiä yöaikaan, mikä voi häiritä unta.
Hyvä uutinen on, että yleensä kuumat aallot katoavat itsestään viimeistään muutaman vuoden kuluttua.
Näin voit itse lievittää kuumia aaltoja
Käytä luontaistuotteita, joissa on puna-apilaa. Aarhusin yliopiston tekemässä tutkimuksessa selvisi, että päivittäin puna-apilauutetta nauttivat naiset kärsivät muita vähemmän kuumista aalloista – ja lisäksi heidän osteoporoosiriskinsä oli alhaisempi.
Harrasta liikuntaa. Liikunta auttaa lievittämään kuumia aaltoja ja hikoilupuuskia. Liikunta vilkastuttaa verenkiertoa, mikä auttaa elimistöä pitämään lämpötilan tasaisena myös vaihdevuosien aikana.
Kokeile akupunktiota. Jos et pelkää neuloja, voit kokeilla kuumien aaltojen lievittämiseen myös akupunktiohoitoa. Kööpenhaminan yliopiston 70 naista käsittäneen tutkimuksen mukaan akupunktio auttoi lievittämään kuumia aaltoja. Akupunktiosta oli apua myös limakalvojen ja ihon kuivuuteen sekä univaikeuksiin, joita vaihdevuodet voivat tuoda tullessaan. Akupunktion kohdalla tutkijat eivät kuitenkaan voineet sulkea pois lumevaikutuksen mahdollisuutta eli oli mahdollista, että jo pelkkä hoidossa käyminen auttoi lievittämään oireita.
Pidä kilot kurissa. Jos olet ylipainoinen, laihduttaminen voi lievittää vaihdevuosioireita.
Vältä oireita pahentavia tekijöitä. Monet naiset kokevat, että alkoholi, kahvi, stressi, kuumuus ja mausteiset ruuat voivat pahentaa kuumia aaltoja.
VAIHDEVUODET Vaihdevuodet aiheuttavat monille univaikeuksia. Esimerkiksi akupunktiosta saattaa olla apua.
Vaihdevuodet tuovat monille naisille mukanaan uneen liittyviä ongelmia, kuten nukahtamisvaikeuksia tai yöllistä heräilyä. Tämä johtuu siitä, että hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat usein myös vuorokausirytmiä säätelevän hormonin eli melatoniinin eritykseen. Melatoniini auttaa nukkumaan sikeästi, joten häiriöt sen erityksessä näkyvät nopeasti unessa. Univaikeudet voivat kestää monta vuotta vaihdevuosien aikana.
Näin voit itse lievittää univaikeuksia
Noudata perinteisiä uneen liittyviä neuvoja eli vältä alkoholia, kahvia, rasittavaa liikuntaa ja elektronisten laitteiden sinistä valoa ennen nukkumaanmenoa. Rauhoitu ennen nukkumaanmenoa: voit esimerkiksi käydä lämpimässä suihkussa tai kylvyssä, lukea kirjaa tai meditoida.
Nuku viileässä. Pidä makuuhuoneen lämpötila maltillisena, niin nukut paremmin.
Kokeile akupunktiota. Kööpenhaminan yliopiston tutkimuksen mukaan akupunktio voi lievittää uniongelmia.
MIELIALAN VAIHTELUT
Vaihdevuodet voivat tuoda tullessaan myös myrskyisää mielialaa. Mielialan vaihteluihin voi olla monta syytä, kuten elimistön hormonitasapainon järkkyminen tai huonot yöunet ja siitä johtuva väsymys. Voi myös olla, että kaipaat juuri pois kotoa muuttaneita lapsiasi tai ehkä sinun on vaikea hyväksyä uutta elämänvaihetta, jossa hiukset harmaantuvat, iho veltostuu ja näkökyky alkaa heiketä.
Näin voit itse lievittää mielialan vaihteluita
Harrasta runsaasti liikuntaa. Aivojen mielialaan vaikuttavan aineen serotoniinin määrä kasvaa liikunnan myötä.
Puhu jonkun kanssa. Samanikäisten naisten kanssa aiheesta puhuminen voi auttaa, sillä käytte luultavasti kaikki läpi samantyyppisiä asioita.
EMÄTTIMEN KUIVUUS
Vaihdevuodet aiheuttavat emättimen limakalvojen kuivuutta noin puolelle naisista. Tämä johtuu estrogeenin määrän vähenemisestä, sillä estrogeeni pitää yleensä limakalvot kosteina ja kimmoisina. Kun estrogeenin määrä vähenee, myös limakalvot ohenevat ja kuivuvat. Emättimen kuivat limakalvot voivat aiheuttaa kipua ja epämukavaa tunnetta yhdynnän aikana, mikä taas voi vähentää seksuaalista halukkuutta ylipäätään.
Näin voit itse lievittää emättimen kuivuutta
Käytä liukuvoidetta. Emätinvoide tai -puikko voi auttaa lievittämään kuivuutta, mikä taas voi lisätä seksihaluja.
Masturboi. Monet gynekologit suosittelevat itsetyydytystä keinona pitää emättimen limakalvot kunnossa.
Kärsivällisyyttä, kiitos! Ymmärtäväinen kumppani ja pitkä esileikki voivat myös auttaa.
VIRTSARAKKOTULEHDUS
Vaihdevuodet ohentavat limakalvoja mm. virtsateissä, mikä taas tarkoittaa sitä, että bakteerit pääsevät helpommin virtsarakkoon. Tästä syystä virtsarakkotulehduksesta voi tulla tuttu vieras, vaikka et olisikaan ennen vaihdevuosia kärsinyt kyseisestä vaivasta.
Näin voit itse lievittää virtsarakkotulehdusta
Muista hygienia. Pidä alapään hygieniasta hyvää huolta.
Vältä kylmää. Kylmällä kivellä tai betonilla istuminen ei kannata.
Juo vettä. Virtsarakkotulehduksen riskiä voi pienentää juomalla vähintään 1,5 litraa vettä päivittäin, sillä se huuhtoo virtsarakkoa tehokkaasti.
Antibiootit auttavat. Jos tulehdus pääsee yllättämään, siitä pääsee yleensä eroon antibiooteilla. Mene siis lääkäriin.
VIRTSANKARKAILU
Vaihdevuodet ohentavat limakalvoja emättimessä mutta myös kohdun ja virtsateiden limakalvot ohenevat, mikä voi aiheuttaa virtsankarkailua erityisesti yskiessä, aivastaessa, hyppiessä tai juostessa.
Näin voit itse lievittää virtsankarkailua
Tee lantionpohjan harjoitteita päivittäin. Ne vahvistavat lantionpohjan lihaksia, jotka auttavat pidättämään virtsantuloa tahdonalaisesti.
KEUHKOJEN TOIMINNAN HEIKENTYMINEN
Uudessa eurooppalaisessa tutkimuksessa todettiin, että naisten keuhkojen toiminta heikentyy, kun vaihdevuodet alkavat. Tutkimus paljasti, että keuhkojen toiminta heikentyy yhtä paljon, kuin jos olisi polttanut 20 savuketta päivässä 10 vuoden ajan.
Näin voit itse lievittää keuhko-oireita
Lopeta tupakointi. Jos tupakoit, nyt on aika lopettaa niin pian kuin mahdollista, sillä muutoin kuormitat keuhkoja vain lisää.
Vältä ilman epäpuhtauksia. Yritä vältellä esimerkiksi passiivista tupakointia ja ilmansaasteita.
Milloin vaihdevuodet alkavat?
Vaihdevuodet alkavat eri naisilla eri ikäisinä, mutta tavallisimmin 45-55 vuoden iässä. Joillakin oireet voivat jatkua jopa 10 vuotta viimeisten kuukautisten jälkeen.
Jos mahdollista, kysy äidiltäsi, milloin hänellä alkoivat vaihdevuodet. Yleensä vaihdevuodet alkavat suunnilleen samassa iässä kuin äidillä.
Kuinka pitkään vaihdevuodet kestävät?
Yleensä vaihevuodet kestävät 4-5 vuotta, mutta kesto voi vaihdella eli olla lyhyempi tai pidempi. Yleensä vaihdevuodet alkavat 45-55 vuoden iässä, mutta oireet voivat myös alkaa vuosia ennen varsinaisia vaihdevuosia.
Menopaussi tarkoittaa viimeisiä kuukautisia, jotka tulevat suomalaisilla naisilla keskimäärin 51-vuotiaina. Vuosi menopaussin jälkeen vaihdevuodet ovat "virallisesti" ohi.
51 vuotta
on se ikä, jolloin suomalaisnaisten viimeiset kuukautiset tyypillisesti tulevat.
Voiko vaihdevuosista päästä helpommalla?
Vaihdevuosia ei voi kokonaan välttää, mutta onneksi oireita voi lievittää monin tavoin.
Kokeile esimerkiksi seuraavia tapoja
Ensinnäkin kannattaa harrastaa liikuntaa – ja mahdollisimman runsaasti. Liikunta lievittää useimpia vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja, mielialan vaihtelua ja univaikeuksia. Kööpenhaminan yliopiston tutkimuksessa selvisi, että naiset voivat jossakin määrin kompensoida estrogeenitasojen laskua ja sen aiheuttamia vaivoja liikumalla runsaasti ennen kuin vaihdevuodet alkavat ja heti sen jälkeen.
Tutkimuksen mukaan myös puna-apilaa sisältävät luontaistuotteet ja akupunktio voivat olla avuksi vaihdevuosioireiden lievittämisessä.
Jos kärsit emättimen kuivuudesta ja virtsankarkailusta, liukuvoide ja lantionpohjaharjoitteet voivat auttaa.
Jos oireesi haittaavat arkielämää, voit konsultoida lääkäriä hormonikorvaushoitojen mahdollisuudesta. Ne saattavat kuitenkin lisätä joidenkin syöpien ja veritulpan riskiä.
Miksi jotkut käyttävät hormonihoitoa vaihdevuosien aikana?
Hormonihoito voi auttaa vakavista vaihdevuosioireista kärsiviä. Hormonihoito voi esimerkiksi ehkäistä kuumia aaltoja ja tehdä limakalvoista paksummat, mikä lievittää emättimen kuivuutta. Vaihdevuosi-iän hormonihoito tosin lisää joidenkin syöpien riskiä mutta toisaalta vähentää joidenkin muiden syöpien ja ongelmien riskiä.
Estrogeenihoitoa suositellaan nykyisin käytettäväksi vain niin pitkään kuin potilaan oireet haittaavat normaalia elämää. Keskustele mahdollisesta hoidosta lääkärin kanssa.
Kasvanut rintasyöpäriski: Pitkittynyt hormonihoito kasvattaa rintasyöpäriskiä ja erityisesti niin tekee sekä estrogeenia että progesteronia sisältävä hoito. Myös pelkkää estrogeenia sisältävä hormonihoito lisää riskiä mutta vähemmän kuin molempia sisältävä hoito.
Kasvanut riski sairastua kohdunrungon (ei siis kohdunkaulan) syöpään: Pitkään jatkunut hormonihoito kasvattaa riskiä sairastua kohdunrungon syöpään. Mitä pidempään hormonihoito jatkuu, sitä suurempi on riski – varsinkin, jos hoito kestää yli 10 vuotta. Sekä estrogeenia että progesteronia sisältävä yhdistelmähoito ei lisää kohdunrungon syövän riskiä, sillä progesteroni suojelee estrogeenin vaikutuksilta.
Kasvanut munasarjasyövän riski: Pitkäaikainen hormonihoito näyttäisi kasvattavan munasarjasyövän riskiä hieman.
Matalampi paksu- ja peräsuolisyövän riski: Hormonihoidon on todettu alentavan riskiä sairastua paksu- tai peräsuolisyöpään.
Jos siis kärsit huomattavista vaihdevuosioireista, keskustele mahdollisesta hormonihoidosta lääkärin kanssa.
Mitä elimistössä tapahtuu vaihdevuosien jälkeen?
Vaihdevuodet katsotaan päättyneiksi vuosi viimeisten kuukautisten jälkeen. Siinä vaiheessa elimistössä tapahtuu tiettyjä muutoksia.
Munasarjoissa ei ole enää munasoluja jäljellä, joten et voi enää tulla raskaaksi.
Munasarjat eivät enää tuota estrogeenia eivätkä progesteronia. Estrogeenia erittyy kuitenkin hieman elimistöön rasvakudoksessa ja lisämunuaisen kuoressa.
Progesteronin tuotannon päättyminen tarkoittaa myös kuukautisvuodon loppumista, mutta muutoin progesteronin määrän vähenemisellä elimistössä ei ole suuria seurauksia. Sen sijaan estrogeenitason lasku näkyy monin tavoin.
Alentunut estrogeenitaso vaikuttaa elimistöön
Raudanpuutteen riski pienenee. Kun kuukautisvuoto loppuu, elimistöstä poistuu myös vähemmän verta, mikä tarkoittaa, että raudanpuutteen riski pienenee. Noin 40 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista kärsii raudanpuutteesta.
Osteoporoosin riski kasvaa. Estrogeeni säätelee luuston tiheyttä. Naisen luuntiheys alkaa laskea vähitellen 30 ikävuodesta alkaen, ja kun vaihdevuodet alkavat, estrogeenitaso romahtaa, mikä vaikuttaa väistämättä luuntiheyteen. Ensimmäisten kymmenen vuoden aikana vaihdevuosien alkamisen jälkeen luumassasta katoaa 10-15 prosenttia.
Mitä aikaisemmin vaihdevuodet alkavat, sitä suurempi on osteoporoosin riski ja sen seurauksena luunmurtumien riski.
Näin voit itse vähentää osteoporoosin riskiä vaihdevuosi-iässä
Syö sekä kalsium- että D-vitamiinilisää.
Aarhusin yliopiston tutkimuksen mukaan päivittäin puna-apilauutetta nauttivien naisten osteoporoosiriski on muita pienempi.
Liikunta, jossa luustoon kohdistuu tärähdyksiä ja iskuja, kuten juoksu tai reipas kävely, auttaa ylläpitämään luuntiheyttä.
Syö runsaasti kalsiumia sisältäviä ruokia, kuten maitoa, juustoa, kalaa, mantelia ja vihreitä vihanneksia, kuten pinaattia ja lehtikaalia. Rasvaisesta kalasta saat sekä kalsiumia että D-vitamiinia, joka edistää kalsiumin imeytymistä elimistössä.
Lopeta tupakointi.
Sydän- ja verisuonitautien riski kasvaa. Estrogeeni suojaa naisia tiettyyn rajaan asti esimerkiksi korkealta verenpaineelta, verisuonten kalkkeutumiselta ja veritulpilta. Vaihdevuodet panevat kaikelle tälle stopin, sillä elimistössä ei ole enää suuria määriä estrogeenia lisäämässä esimerkiksi hyvän HDL-kolesterolin määrää. Siksi huonon LDL-kolesterolin osuus kasvaa.
Noin 65-vuotiailla naisilla sydän- ja verisuonitautien riski on jo yhtä suuri kuin miehillä.
Näin voit itse vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä
Harrasta runsaasti kestävyysliikuntaa, joka on hyväksi verenkierrolle, verenpaineelle ja sydämelle.
Lopeta tupakointi, sillä tupakointi edistää verisuonten kalkkeutumista.
Syö runsaasti rasvaista kalaa ja vain vähän tyydyttynyttä rasvaa, jota on mm. voissa, juustoissa ja kermassa.
Tuovatko vaihdevuodet mukanaan mitään hyvää?
Kyllä tuovat! Harva meistä silti odottaa innolla, että vaihdevuodet alkaisivat. Osittain tämä liittyy niiden mukanaan tuomiin oireisiin ja osittain siihen, että silloin on selvää, että emme ole enää nuoria. Mutta koska kelloa ei saa käännettyä taaksepäin, on turha jäädä suremaan tilannetta. Sen sijaan kannattaa keskittyä siihen hyvään, mitä vaihdevuodet voivat tuoda mukanaan.
Täällä kerrotaan, mitä hyviä asioita vaihdevuodet tuovat tullessaan.