Mistä yöhikoilu johtuu?

Hikilammikossa on kurja herätä. Yöhikoilu voi myös huolestuttaa. Asiantuntija neuvoo, kuinka vaivaa voi vähentää ja milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Yöhikoiluun ja kuumiin aaltoihin löytyy apua.

YÖHIKOILU – Makuuhuoneen lämpötila kannattaa laskea 18–19 asteeseen, jos yöllä tulee kuuma ja yöhikoilu vaivaa.

© iStock

Hikilammikosta on ikävä herätä. Yöhikoilu voi myös huolestuttaa. Hikoilun mielletään kuuluvan rankkaan treeniin, ei rauhalliseen yöuneen. Usein makuuhuoneen lämpötilan lasku muutamalla asteella riittää, mutta joskus yöhikoilu voi olla merkki siitä, että kaikki ei ole aivan niin kuin pitäisi.

Kysyimme lääkäriltä, mistä yöhikoilu johtuu ja milloin olisi syytä hakeutua vastaanotolle. Yöhikoilua voi torjua ja vähentää myös monin kotikonstein. Onneksi usein on mahdollista itse vaikuttaa siihen, että voi herätä levänneenä eikä yltä päältä hikisenä.

1 Mistä yöhikoilu johtuu?


Hikoilu on osa kehon lämmönsäätelyjärjestelmää. Iholla on 2–4 miljoonaa hikirauhasta, ja kun elimistön ylikuumeneminen uhkaa, niistä virtaa iholle nestettä, joka haihtuessaan viilentää ihon pintaa. Tämä helpottaa oloa esimerkiksi juoksulenkillä, mutta nukkuessa hikoilu ei tuota nautintoa. Lämmönsäätely voi kuitenkin olla tarpeen myös unen aikana.

Lue myös: Hikoiletko runsaasti? Lue lääkärin neuvot hikoiluongelmiin

2 Onko yöhikoilu normaalia?


Unen aikainen hikoilu on melko normaalia. Yöhikoilu voi olla ikävän tuntuista, mutta yleensä se on vaaratonta, ja usein auttaa jo se, että vaihtaa paksun peiton kevyempään. Myös yöasua kannattaa keventää, ja patja voi vanhetessaan tiivistyä niin, ettei se enää ime ja siirrä pois kosteutta. Mutta jos yö toisensa jälkeen herää hikilammikossa silloinkin, kun olosuhteet ovat kunnossa, voi olla syytä tarkistaa, onko kehossa kaikki kunnossa.

5 mahdollista syytä yöhikoilulle

STRESSI JA AHDISTUNEISUUS

Stressi voi aiheuttaa hikoilua. Kun mieli on joutunut ahtaalle, elimistö tuottaa enemmän stressihormoneja eli adrenaliinia ja kortisolia, mikä vaikuttaa myös kehon lämmönsäätelyyn. Kun elimistö lämpenee, sen jäähdytysjärjestelmä eli hikoilu käynnistyy. Myös valveilla koettu stressi voi aiheuttaa välitöntä hikoilua.

VAIHDEVUODET

Yöhikoilu on yleinen vaihdevuosien ilmiö, jonka syynä ovat estrogeenin tuotannon vähenemiseen liittyvät niin sanotut kuumat aallot. Voimakas lämmön tunne ja siihen liittyvä hikoilu iskevät usein öisin. Tunteeseen liittyy usein myös ihon lehahtaminen punaiseksi.

LIIKAHIKOILU ELI HYPERHIDROOSI

Noin kolme prosenttia suomalaisista kärsii liikahikoilusta eli hyperhidroosista. Hyperhidroosissa hikirauhaset toimivat liian aktiivisesti, jolloin hikeä erittyy jopa viisinkertaisesti normaaliin nähden. Vaaraton mutta kiusallinen tila on krooninen ja periytyvä.

LÄÄKKEIDEN SIVUVAIKUTUKSET

Joidenkin lääkkeiden sivuvaikutuksena syke saattaa nousta ja verisuonet laajeta, mikä lisää hikoilua. Etenkin trisykliset masennuslääkkeet voivat aiheuttaa yöhikoilua, samoin jotkin hormonivalmisteet sekä morfiinipohjaiset tai verensokeria laskevat lääkkeet.

KIIHTYNYT AINEENVAIHDUNTA

Jos kilpirauhanen erittää liikaa tyroksiini- ja trijodityroniini-nimisiä hormoneja, aineenvaihdunta kiihtyy, kehon lämpötila nousee ja tästä syystä hikoilu lisääntyy. Yöhikoilu yhdistyy silloin usein myös väsymykseen, korvien soimiseen ja painonlaskuun.

Yöhikoilun yhteydessä
© iStock

3 Hikoilevatko miehet enemmän kuin naiset?


Sukupuoli vaikuttaa jonkin verran hikoilualttiuteen. Naisilla on yleensä enemmän hikirauhasia kuin miehillä, mutta toisaalta miesten hikirauhaset toimivat aktiivisemmin. Miehet hikoilevat usein paljon sekä valveilla että nukkuessaan. Vaihdevuosien koittaessa moni nainen kuitenkin hikoilee öisin vähintään yhtä paljon kuin keskivertomies.

4 Voiko yöhikoilu olla vaarallista?


Useimmissa tapauksissa yöhikoilu ei ole muuta kuin kiusallista. Joskus yöhikoilu voi kuitenkin olla sairauden merkki. Alla on muutama sairaus, johon voi liittyä yöhikoilua.

5 SAIRAUTTA, JOIDEN YHTEYDESSÄ VOI ESIINTYÄ YÖHIKOILUA

  • Virustaudit ja nuhakuume
    Vaarattomimmasta päästä ovat kuumetta aiheuttavat virustaudit ja flunssat. Kun kehon lämpötila nousee, elimistö koettaa pelastaa tilannetta yöhikoilun avulla, joten siihen kannattaa suhtautua myötämielisesti.

  • Syöpätaudit
    Yöhikoilu voi joskus olla merkki myös vaarallisista sairauksista, kuten leukemiasta tai lymfoomasta. Yöhikoilun lisäksi oireita voivat olla kutina tai kainaloiden ja imurauhasten tai nivusten turpoaminen. Tällöin on syytä viivyttelemättä hakeutua lääkäriin.

  • Tuberkuloosi
    Vakavaan keuhkosairauteen liittyy lähes aina myös yöhikoilu, kuten myös korkea kuume, rintakivut, verinen yskä ja hengitysvaikeudet.

  • Diabetes
    Ykköstyypin diabetekseen liittyy usein voimakas yöhikoilu. Elimistön alhainen verensokeri ja haiman heikentynyt kyky tuottaa insuliinia lisäävät hikoilua.

5 Miten yöhikoilu saadaan kuriin?


Yöllisten hikilammikoiden muodostumista voi onneksi pyrkiä ehkäisemään monin kotikonstein. Tärkeintä on varmistaa oikea nukkumislämpötila. Merkitystä on myös sillä, mitä ennen nukkumaan menoa syö ja juo. Lisäksi on tärkeää koettaa rauhoittaa mieli ennen kuin painuu pehkuihin.

Lue myos: Eroon sisäänkasvaneesta kynnestä

Vältä yöhikoilu kotikonstein

Käytä luonnonmateriaaleista valmistettuja vuodevaatteita, niin iho hengittää paremmin.

Valitse kevyt tyyny ja vaihda paksu peitto ohuempaan.

Pidä makuuhuone muita asuintiloja viileämpänä. Noin 18–19 astetta on hyvä lämpötila.

Vältä illalla voimakkaasti maustettua ruokaa, sillä tuliset mausteet lisäävät hikoilua.

Älä nauti alkoholi- tai kofeiinipitoisia juomia ennen nukkumaanmenoa, sillä nekin lisäävät hikoilua.

Meditoi, joogaa tai tee rentouttavia hengitysharjoituksia ennen kuin menet nukkumaan, niin stressin määrä laskee ja hikoilu vähenee.

Jos yöhikoilu vaivaa vain tietyissä osissa kehoa, niihin kohtiin voi sivellä hikirauhasia tukkivaa, alumiinisuoloja sisältävää antiperspiranttia.

Undgå kaffe - nattesved
© iStock

Kofeiini

Kahvin kofeiini vaikuttaa keskushermostoon ja mm. nostaa kehonlämpöä, jolloin tarvitaan elimistön jäähdytysjärjestelmää – siis hikoilua – mahdollisessti myös öiseen aikaan.

Undgå alkohol - nattesved
© iStock

Alkoholi

Alkoholi on elimistölle myrkkyä, joten se tekee kaikkensa päästäkseen siitä eroon, muun muassa hikoilemalla. Liksäksi alkoholi tehostaa pintaverenkiertoa, jolloin kehon lämpötila nousee ja elimistö ryhtyy jäähdyttämään itseään hikoilulla – myös yöllä.

Undgå stærk mad - nattesved
© iStock

Tulinen ruoka

Chili ja muut tuliset mausteet huijaavat elimistön luulemaan tulisuutta kivuksi ja tulehdukseksi, ja elimistö yrittää päästä poltteesta eroon hikoilemalla.

Undgå stress - nattesved
© iStock

Stressi

Ahdistava ja stressaava mieliala saa elimistön tuottamaan adrenaliinia ja kortisolia valmistautuakseen taisteluun. Elimistö reagoi yrittämällä rauhoittaa ja viilentää itseään hikoilemalla.

Nainen meditoi yrittääkseen välttää yöhikoilua

MEDITAATIOLLA VOIDAAN SAADA YÖHIKOILU KURIIN – Meditaatio rauhoittaa mieltä ja voi auttaa ehkäisemään yöhikoilua.

© iStock
Rauhoita mieli ­ennen nukkumaan menoa. Jooga tuo unen paremmin kuin puhelin.

6 Onko yöhikoilu syy hakeutua lääkäriin?


Kehon toimintojen merkittäviin ja pitkäaikaisiin muutoksiin kannattaa aina kiinnittää huomiota. Jos yöhikoilu lisääntyy selittämättömästi ja huomattavasti, syynä voi olla jokin sairaus, ja asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Vaikka hikoilun takaa ei vakavaa sairautta löytyisikään, lääkärikäynti usein kannattaa, sillä vaivaan saattaa löytyä hoitokeinoja.

Lue tästä, miten yöhikoilua voidaan hoitaa

Milloin tarvitaan lääkäriä?

  • Voimakas, toistuva yöhikoilu alkaa yhtäkkiä, eikä sitä ole ennen tapahtunut.

  • Yöhikoilu pilaa yöunet niin, että elämänlaatu kärsii.

  • Hikoiluun liittyy selittämätöntä painonnousua ja ihon kutinaa.

LUE MYÖS: Milloin pitää mennä lääkäriin hiustenlähdön takia?

7 Yöhikoilu ja hoito


Näin lääkäri voi auttaa yöhikoilusta kärsivää
Runsaaseen ja elämänlaatua haittaavaan yöhikoiluun voi saada apua lääketieteestä. Jos syyksi voidaan kliinisesti todeta liikahikoilu eli hyperhidroosi tai yöhikoilu liittyy vaihdevuosiin, siihen on saatavilla hyviä hoitokeinoja. Jos yöhikoilun taustalla on jokin sairaus, tulee ensisijaisesti pyrkiä hoitamaan kyseistä sairautta.

  • BOTOX JA YÖHIKOILU
    Esimerkiksi kainaloiden tai jalkojen voimakasta hikoilua voidaan hoitaa Botox-pistoshoidoilla. Botox lamaannuttaa hikirauhasiin tulevia hermoja, mikä vähentää hikoilua paikallisesti. Hoidon vaikutus kestää korkeintaan puoli vuotta.

  • LÄÄKEHOITO JA YÖHIKOILU
    Antikolinergiset lääkkeet estävät hermoston välittäjäaineen asetyylikoliinin vaikutusta, jolloin hikirauhaset rauhoittuvat. Lääkkeet kuitenkin vaikuttavat koko kehoon, niiden sivuvaikutukset ovat huomattavia, ja suuren brittitutkimuksen mukaan niitä käyttävät näyttäisivät sairastuvan dementiaan muita todennäköisemmin.

  • HORMONIT JA YÖHIKOILU
    Jos yöhikoilu johtuu vaihdevuosista, estrogeenia ja gestageenia sisältävä lääkehoito voi vähentää sitä. Hormonihoidon sivuvaikutuksina voi esiintyä päänsärkyä ja painonnousua. Rintasyöpäriski kasvaa jonkin verran, mikäli hormonihoitoa jatketaan yli viisi vuotta.

  • MIKROAALLOT JA YÖHIKOILU
    Hikoilun hoitaminen mikroaalloilla perustuu hikirauhasten kuumentamiseen. Kuumentaminen tuhoaa hikirauhasen, jolloin sen hientuotanto lakkaa pysyvästi. Yleensä toivotun tuloksen saavuttaminen vaatii kaksi käsittelykertaa.

Lähde: ylilääkäri B. Pedersen

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 08/2022.