Mistä yöhikoilu johtuu?
Hikilammikossa on kurja herätä. Yöhikoilu voi myös huolestuttaa. Asiantuntija neuvoo, kuinka vaivaa voi vähentää ja milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
Hikilammikossa on kurja herätä. Yöhikoilu voi myös huolestuttaa. Asiantuntija neuvoo, kuinka vaivaa voi vähentää ja milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
Hikilammikosta on ikävä herätä. Yöhikoilu voi myös huolestuttaa. Hikoilun mielletään kuuluvan rankkaan treeniin, ei rauhalliseen yöuneen. Usein makuuhuoneen lämpötilan lasku muutamalla asteella riittää, mutta joskus yöhikoilu voi olla merkki siitä, että kaikki ei ole aivan niin kuin pitäisi.
Kysyimme lääkäriltä, mistä yöhikoilu johtuu ja milloin olisi syytä hakeutua vastaanotolle. Yöhikoilua voi torjua ja vähentää myös monin kotikonstein. Onneksi usein on mahdollista itse vaikuttaa siihen, että voi herätä levänneenä eikä yltä päältä hikisenä.
Hikoilu on osa kehon lämmönsäätelyjärjestelmää. Iholla on 2–4 miljoonaa hikirauhasta, ja kun elimistön ylikuumeneminen uhkaa, niistä virtaa iholle nestettä, joka haihtuessaan viilentää ihon pintaa. Tämä helpottaa oloa esimerkiksi juoksulenkillä, mutta nukkuessa hikoilu ei tuota nautintoa. Lämmönsäätely voi kuitenkin olla tarpeen myös unen aikana.
Lue myös: Hikoiletko runsaasti? Lue lääkärin neuvot hikoiluongelmiin
Unen aikainen hikoilu on melko normaalia. Yöhikoilu voi olla ikävän tuntuista, mutta yleensä se on vaaratonta, ja usein auttaa jo se, että vaihtaa paksun peiton kevyempään. Myös yöasua kannattaa keventää, ja patja voi vanhetessaan tiivistyä niin, ettei se enää ime ja siirrä pois kosteutta. Mutta jos yö toisensa jälkeen herää hikilammikossa silloinkin, kun olosuhteet ovat kunnossa, voi olla syytä tarkistaa, onko kehossa kaikki kunnossa.
Sukupuoli vaikuttaa jonkin verran hikoilualttiuteen. Naisilla on yleensä enemmän hikirauhasia kuin miehillä, mutta toisaalta miesten hikirauhaset toimivat aktiivisemmin. Miehet hikoilevat usein paljon sekä valveilla että nukkuessaan. Vaihdevuosien koittaessa moni nainen kuitenkin hikoilee öisin vähintään yhtä paljon kuin keskivertomies.
Useimmissa tapauksissa yöhikoilu ei ole muuta kuin kiusallista. Joskus yöhikoilu voi kuitenkin olla sairauden merkki. Alla on muutama sairaus, johon voi liittyä yöhikoilua.
Virustaudit ja nuhakuume
Vaarattomimmasta päästä ovat kuumetta aiheuttavat virustaudit ja flunssat. Kun kehon lämpötila nousee, elimistö koettaa pelastaa tilannetta yöhikoilun avulla, joten siihen kannattaa suhtautua myötämielisesti.
Syöpätaudit
Yöhikoilu voi joskus olla merkki myös vaarallisista sairauksista, kuten leukemiasta tai lymfoomasta. Yöhikoilun lisäksi oireita voivat olla kutina tai kainaloiden ja imurauhasten tai nivusten turpoaminen. Tällöin on syytä viivyttelemättä hakeutua lääkäriin.
Tuberkuloosi
Vakavaan keuhkosairauteen liittyy lähes aina myös yöhikoilu, kuten myös korkea kuume, rintakivut, verinen yskä ja hengitysvaikeudet.
Diabetes
Ykköstyypin diabetekseen liittyy usein voimakas yöhikoilu. Elimistön alhainen verensokeri ja haiman heikentynyt kyky tuottaa insuliinia lisäävät hikoilua.
Yöllisten hikilammikoiden muodostumista voi onneksi pyrkiä ehkäisemään monin kotikonstein. Tärkeintä on varmistaa oikea nukkumislämpötila. Merkitystä on myös sillä, mitä ennen nukkumaan menoa syö ja juo. Lisäksi on tärkeää koettaa rauhoittaa mieli ennen kuin painuu pehkuihin.
Lue myos: Eroon sisäänkasvaneesta kynnestä
Rauhoita mieli ennen nukkumaan menoa. Jooga tuo unen paremmin kuin puhelin.
Kehon toimintojen merkittäviin ja pitkäaikaisiin muutoksiin kannattaa aina kiinnittää huomiota. Jos yöhikoilu lisääntyy selittämättömästi ja huomattavasti, syynä voi olla jokin sairaus, ja asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Vaikka hikoilun takaa ei vakavaa sairautta löytyisikään, lääkärikäynti usein kannattaa, sillä vaivaan saattaa löytyä hoitokeinoja.
Näin lääkäri voi auttaa yöhikoilusta kärsivää
Runsaaseen ja elämänlaatua haittaavaan yöhikoiluun voi saada apua lääketieteestä. Jos syyksi voidaan kliinisesti todeta liikahikoilu eli hyperhidroosi tai yöhikoilu liittyy vaihdevuosiin, siihen on saatavilla hyviä hoitokeinoja. Jos yöhikoilun taustalla on jokin sairaus, tulee ensisijaisesti pyrkiä hoitamaan kyseistä sairautta.
Lähde: ylilääkäri B. Pedersen
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 08/2022.