Mistä yöhikoilu voi johtua

Jos heräilet öisin hikilammikosta, liikahikoilun syy kannattaa selvittää, sillä elimistösi yrittää ehkä kertoa sinulle jotain.

Nainen kurkistaa peiton alta

Jos hikeä pukkaa yöllä, kokeile tuulettaa petivaatteet iltaisin tai vaihda suosiolla kevyempään peittoon.

© Colourbox

Kun hiki nousee pintaan yöaikaan

Yöhikoilu koettelee useimpia elämän varrella. Hikoiluun ei aina löydä tiettyä yksiselitteistä syytä, mutta usein hikoilua voi helpottaa nukkumisolosuhteisiin vaikuttamalla.

Hikoilessa – mihin aikaan päivästä tahansa – elimistö yrittää nimittää poistaa ylimääräistä lämpöä, jotta kehon lämpötila pysyisi jotakuinkin 37 asteen tuntumassa.

Liiat paksu peitto tai kuumaa hohkaava patteri voivat näin lisätä hien muodostumista yöaikaan. Myös huonosti hengittävät yöasut voivat tehdä olon tukalaksi, kun kehon ylimääräinen lämpö ei pääse haihtumaan. Jos hikoilu on kuitenkin runsasta ja jatkuvaa tai alkaa yhtäkkisesti tai siihen liittyy esimerkiksi lievää kuumetta tai laihtumista, vaikka uniolosuhteet ovat otollisen viileät, kannattaa tilanteeseen puuttua.

Vaikka yöhikoilu on melko yleistä ja yleensä myös harmitonta, se voi nimittäin olla jonkin sairauden oire ja elimistön tapa viestiä, että kaikki ei ole kohdallaan.

Alla on listattu muutamia tyypillisiä yöhikoilun syitä. Yöhikoiluun kannattaa tarvittaessa hakea apua lääkärin vastaanotolta.

Estrogeenin vähyys

Naisilla yöhikoilun tyypillinen syy on vaihdevuosiin liittyvä estrogeenin väheneminen, mikä vaikuttaa kehon sisäiseen "termostaattiin" ja aiheuttaa hikoilupuuskia niin päivisin kuin öisinkin. Tällöin esiintyy myös muita vaihdevuosioireita, joista selkeimpänä kuukautisten harveneminen ja loppuminen. Kuumia aaltoja voi esiintyä myös raskauden aikana.

Kilpirauhasen liikatoiminta

Hikoilun lisääntyminen on tyypillistä ihmisillä, joilla aineenvaihdunta on kiihtynyt kilpirauhasen liikatoiminnan seurauksena. Muina oireina voi esiintyä tällöin myös levottomuutta, laihtumista ja sydämentykytystä. Hikoilua esiintyy öisin ja päivisin. Kilpirauhasen liikatoimintaa epäiltäessä kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, jotta oireita voidaan alkaa lievittää ja liikatoimintaa hoitaa sopivalla lääkityksellä ja tarvittaessa leikkaushoidolla.

Lääkkeet

Tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutuksena esiintyy lisääntynyttä hikoilua, jolloin yötkin voivat olla hikisiä. Yöhikoilu on tyypillistä esimerkiksi masennuslääkkeiden sivuoireena.

Onko minulla angiina? Lue, miten lievität oireita!

Sairaudet

Yöhikoilu on tyypillistä kuumeen yhteydessä, kun lämpö nousee illalla ja laskee yön aikana. Yöhikoilua esiintyy myös tiettyjen, joskin melko harvinaisten syöpien, kuten imusolmukesyövän tai leukemian, oireena.

Lähteekö yskä aina oikeasti vain yskimällä?

Stressi ja ahdistus

Stressi ja ahdistus lisäävät monilla hikoilua. Yöllisen hikoilun lisäksi hikipuuskat saattaa kostuttaa etenkin kämmeniä ja jalkapohjia. Stressin oireisiin kannattaa reagoida ajoissa, vaikka hikoilusta ei varsinaista haittaa kokisikaan.

Lähde: Duodecim/Terveyskirjasto

No nyt on yksinkertaista elää terveellisesti!

KUNTO PLUSsan keskeisin tavoite on tehdä terveellisistä elämäntavoista helppoja toteuttaa. Tätä tavoitetta silmälläpitäen olemme uudistaneet nettitarjontamme niin, että se sisältää välineet ja kannustusta hyvinvointia edistävään elämäntapaan nyt ja aina.
Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla
  • Suosikit kätevästi saataville omalle sivulle

Juuri nyt: Kokeile 30 vrk ilmaiseksi


Newsletter background