Miksi juhlien jälkeen on mieli maassa?

Jos hauskan mutta kostean illan jälkeisena aamuna on mieli maassa, et ole yksin. Lue, miten alkoholi vaikuttaa mielialaan sen jälkeenkin, kun humala on jo haihtunut.

ALKOHOLI

ALKOHOLI - Joskus juhlien jälkeisenä aamuna on alakuloinen olo, vaikka juhlat olisivat olleet hulvattoman hauskat.

© iStock

Jos pikkujoulujen jälkeisenä aamuna on alakuloinen ja vetämätön olo, vaikka juhlissa oli tunnelma katossa, voi lohduttautua sillä, että taustalla on pelkkää kemiaa.

Alavireisyys on samanlainen normaali ja hyvin yleinen alkoholin sivuvaikutus kuin fyysinen krapula päänsärkyineen ja pahoinvointeineen.

Alkoholi vaikuttaa mielialaan paitsi silloin, kun sitä juodaan, myös silloin, kun se poistuu elimistöstä.

Kun juhla juoma päätyy vatsasta veren mukana aivoihin, se panee aivojen välittäjäaineet sekaisin.

Toisten aineiden eritys kasvaa ja toisten vähenee. Alkoholi kiihdyttää mielialaa säätelevien dopamiinin ja serotoniinin erityistä, ja mieli muuttuu iloiseksi ja innostuneeksi.

Kun juhlat ovat ohi ja maksa hajottaa alkoholia verestä, myös alkoholin määrä aivoissa vähenee. Samalla dopamiinin ja serotoniinin eritys alkaa palautua normaaliksi.

Sivuvaikutuksena saattaa olla mielialan laskeminen. Tilannetta voi pahentaa se, jos on nukkunut huonosti tai liian vähän.

Olotila on kuitenkin onneksi ohimenevä, sillä krapula loppuu aina ajallaan.

3 VINKKIÄ (PAHIMPIEN) KRAPULAOIREIDEN HOITOON

Takuuvarma krapulalääke on krapulan välttäminen alkoholista pidättäytymällä, mutta nämä neuvot saattavat ehkäistä pahimman kankkusen

Muista syödä, kun juhlit.

Alkoholi imeytyy verenkiertoon erityisen rivakasti, jos juot tyhjään mahaan.

Juo vettä.

Alkoholi kiihdyttää nesteen poistumista elimistöstä. Pidä huolta nestetasapainosta juomalla yhtä paljon vettä kuin alkoholijuomia.

Juo vähemmän.

Jos haluat välttää krapulan, pitäydy alkoholittomissa. Esimerkiksi alkoholittomilla mocktaileilla voi luoda juhlavaa tunnelmaa. Tai sitten voit vain pitää vähän taukoa drinkkien välillä.