Ensiapua hikoilusta kärsiville

Juoksumatolla hikoileminen todistaa, että kuntosalimaksulleen saa katetta, mutta hikiläiskät kainaloissa on ikävä mennä neuvotteluun. Ota hikipulmat haltuun ja opi ehkäisemään hienhajua.

Nainen nostaa käsivartta ja huomaa kainalossa hikiläikän. Hän on turhautunut hikoiluun.

HIKI – Vaikka hikoileminen on luonnollista, harva nauttii kosteista läikistä kainaloissa.

© iStock

Luonnon järjestelmissä on järkeä. Hikoilu on biologian nokkela menetelmä ruumiinlämmön laskemiseen.

Ärsyttävätkö hikitahrat vaatteissa? Pyysimme ihotautilääkäriltä parhaat vinkit hien määrän ja hajun vähentämiseksi.

Lue lisää hiestä ja hikoilusta:

1 Miksi hikoilemme?


Hiki ei ole vain tehokkaan liikunnan sivutuote. Hikoilu on ihmiselle elintärkeää. Kehossa on 2–4 miljoonaa hikirauhasta, jotka tuottavat päivittäin useita litroja hikeä.

Eniten hikoilevat ne kehon osat, joissa hikirauhasia on eniten – siis kainalot, kämmenet ja jalkapohjat. Hiki koostuu vedestä, suolasta, virtsa-aineesta, bakteereja tappavasta dermisidiinistä ja hajuaineista. Hien tehtävä on viilentää, puhdistaa ja desinfioida.

2 Miksi hiki haisee?


Hikisestä kehosta lemahtava haju ei johdu yksinomaan hiestä. Hikirauhasia on nimittäin kahdenlaisia: pieniä hikirauhasia, joita on kaikkialla kehossa ja jotka tuottavat kirkasta, "ohutta" ja lähes hajutonta hikeä. Tämän hien päätarkoituksena on viilentäminen.

Lisäksi kehossa on suuria eli apokriinisia hikirauhasia, joiden tuottama hiki on paksumpaa ja sisältää rasvaa ja proteiineja. Tämä hiki ei haihdu yhtä helposti, ja ihon bakteerien hajottaessa sitä muodostuu ammoniakkia ja rikkiä sisältäviä yhdisteitä. Juuri ne yhdistetään yleisimmin hien hajuun.

Kuva erilaisten hikirauhasten sijainnista

Missä minkäkinlaista hikeä syntyy

ORANSSIT = Apokriinista hikeä erittäviä suuria hikirauhasia on erityisesti kainaloissa ja peräaukon ja sukupuolielinten alueella.
SINISET = Pienet hikirauhaset erittävät "ohutta" hikeä kaikkialla kehossa, erityisesti kämmenissä ja jalkaterissä.

3 Mistä voimakas hikoilu voi johtua?


Toisinaan hikoilu voi olla huomattavan runsasta. Alla tavallisimmat syyt runsaaseen hikoiluun.

 • Sukupuoli: Naisilla on hikirauhasia enemmän kuin miehillä, mutta miesten hikirauhaset ovat aktiivisempia, joten he hikoilevat usein enemmän.

 • Vaihdevuodet: Vaihdevuosien kuumat aallot ovat tavallinen hikoilun syy. Kuumat aallot johtuvat alentuneesta estrogeenin tuotannosta elimistössä. Tämä tekee kehosta herkemmän lämpötilan vaihteluille, ja siksi monet kärsivät kuumista aalloista.
  Lue myös: Liikunnan avulla vähemmin vaivoin läpi vaihdevuosien

 • Ruoka ja juoma: Mitä tulisempaa ruokaa syö, sitä enemmän elimistön lämpötila nousee, mikä taas vilkastuttaa hikoilua, jotta elimistö viilenisi. Kahvi ja tee vaikuttavat samoin. Valkosipuli ja sipuli saavat elimistön tuottamaan allyylimetyylisulfidia, mikä puolestaan vahvistaa hien hajua.

 • Ylipaino: Runsas ylipaino lisää hikoilutaipumusta. Liikkeet vaativat tuolloin enemmän energiaa, joten keho kuumenee ja elimistön viilennysreaktio eli hikoilu käynnistyy.

 • Stressi ja ahdistus: Stressi vauhdittaa stressihormonien adrenaliinin ja kortisolin tuotantoa. Silloin keho kuumenee, ja hikeä tarvitaan jälleen sitä viilentämään.
  TESTI: Onko sinulla stressi?

 • Liikahikoilu eli hyperhidroosi: Noin 3 prosenttia väestöstä kärsii liikahikoilusta eli hyperhidroosista, jossa hikirauhaset ovat yliaktiivisia ja tuottavat hikeä jopa viisi kertaa niin paljon kuin normaalisti. Vaiva on vaaraton, mutta harmillinen. Jos epäilee kärsivänsä liikahikoilusta, kannattaa ottaa yhteyttä ihotautilääkäriin.

 • Sairaudet: Äkillinen ja selittämätön hikoilun lisääntyminen saattaa johtua jostain (aineenvaihdunta)sairaudesta tai esimerkiksi ykköstyypin diabeteksesta. Jos hikoilukohtaukset tulevat erityisesti öisin, on syytä kiinnittää huomiota tilanteeseen ja käydä lääkärissä, sillä jotkut verisyövät voivat aiheuttaa yöllistä hikoilua.

 • Lääkkeiden sivuvaikutukset: Ahdistukseen ja masennukseen käytettävät trisykliset masennuslääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksena hikoilun lisääntymistä. Myös jotkut ADHD-lääkkeet ja hormonihoidot voivat lisätä hien erittymistä.

4 Miten hikoilua voi vähentää?


Omaan hikoilutaipumukseensa voi onneksi vaikuttaa monin pienin keinoin. Seuraavat toimivat useimmille.

Näin voit vähentää hieneritystä

Chili
© iStock

Vähennä chilin, sipulin, valkosipulin ja muiden tulisten mausteiden ja ruokien syöntiä, koska ne saavat ruumiinlämmön kohoamaan.

Joogaava nainen risti-istunnassa
© Jakob Helbig

Jos hikoilu johtuu stressistä, lisää jokaiseen päivään hetki joogaa, rentouttavia hengitysharjoituksia tai meditaatiota, jotta mieli rauhoittuu.

Tutustu KUNTO PLUSsan joogavideokirjastoon

Piirroskuva viinilasista

Vähennä alkoholin, kahvin ja teen juontia, sillä ne lisäävät hikoilua.

Antiperspirantti

Käytä antiperspiranttia. Se estää hikirauhasten toimintaa, ja sitä voi käyttää myös käsiin ja jalkoihin.

Viuhkalla itseään viilentävä nainen
© gettyimages

Valitse keveitä ja ilmavia vaatteita, joissa iho hengittää, niin keho kestää kuumaa paremmin.

Suihku
© iStock

Käy suihkussa joka päivä ja käytä saippuaa. Se ei vähennä hien määrää, mutta poistaa iholta bakteereja, jotka lisäävät hajun syntymistä.

4 tapaa poistaa hienhajua

On aivan luonnollista, että hiki alkaa haista joutuessaan kosketuksiin ihon bakteerien kanssa, mutta hajun syntymistä voi hillitä oheisten tuotteiden avulla.

 • TAVALLINEN DEODORANTTI: Deodorantit ja antiperspirantit eivät ole yksi ja sama tuote. Antiperspirantin alumiinisuola estää hikirauhasten toimintaa lopettaen hikoilun, kun taas deodorantti poistaa iholta bakteereja. Deodorantti siis poistaa lähinna hajua, mutta ei estä kainaloita kostumasta.

 • ANTIPERSPIRANTTI: Alumiinisuolaa sisältäviä deodorantteja kutsutaan antiperspiranteiksi. Ne estävät hikirauhasia toimimasta ja hikeä valumasta. Alumiinia on epäilty rintasyöpäriskin kasvattajaksi, mutta vuonna 2020 EU:n tieteellinen komitea kumosi tämän väitteen paikkansapitävyyden.

 • SINKKI: Sinkkioksidi autttaa pitämään hienhajun poissa luonnollisesti. Tanskassa on äskettäin tutkittu sen vaikutusta tutkimuksessa, jossa koehenkilöt käyttivät toiseen kainaloon sinkkioksidia ja toiseen lumelääkettä. Tutkimus osoitti, että sinkkioksidi ehkäisee hienhajua estämällä bakteerien kasvua.

 • KOOKOSÖLJY: Puhtaalla kookosöljyllä on antibakteerisia vaikutuksia. Se ehkäisee hienhajua hieman samaan tapaan kuin sinkkioksidi tai tavallinen deodorantti – poistamalla iholta bakteereja niin, että hienhajua ei pääse syntymään.

5 Miten liiallista hikoilua voi hoitaa


Jos hikiläikät kainaloissa kiusaavat pahasti, on hikoilun vähentämiseksi lääketieteellisiäkin keinoja. Erityisesti tämä koskee liikahikoilua sairastavia, joilla on yliaktiiviset hikirauhaset, ja vaihdevuosien kuumia aaltoja, joiden aikana hoidosta voi olla hyötyä. Jos hikoilu johtuu jostain muusta sairaudesta, ylipainosta tai mielenterveysongelmasta, ne on syytä hoitaa kuntoon ensin.

Hikoilua vähentäviä hoitoja

Ruisku

Botox-ruiskeet

Botox-ruiskeita käytetään paikallista hikoilua vastaan esimerkiksi kainaloissa, kämmenissä ja jalkaterissä. Botox lamauttaa hikirauhasia ohjaavat hermot ja vähentää siten hieneritystä käsitellyillä alueilla. Käsiteltyjä alueita lukuun ottamatta koko muu keho voi kuitenkin edelleen hikoilla normaalisti.

 • Vaikutus kestää puolisen vuotta.
 • Käsittelyjä tarjoavat pääasiassa yksityiset klinikat ja palveluntarjoajat.
Lääkepurkki

Hikoilua vähentävät lääkkeet

Jos kehossa on laajoja runsaasti hikoilevia alueita, niitä voidaan hoitaa antikolinergisillä lääkkeillä tai glykopyrrolaatilla, jotka molemmat estävät hermoimpulsseja niin, että hikirauhasten toimintaa laantuu. Sivuvaikutuksena voi ilmetä suun kuivuutta, päänsärkyä, väsymystä ja näön hämärtymistä.

 • Lääkkeet voi määrätä ihotautilääkäri.
Hormoneita

Hormonihoidot hikoilua vastaan

Jos hikoilun syynä ovat vaihdevuodet, vaivoja voidaan hoitaa estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävillä lääkkeillä. Hoidon sivuvaikutuksina voi ilmetä esimerkiksi päänsärkyä ja painonnousua. Hormonihoidot kasvattavat hiukan rintasyövän riskiä, joka jää kohonneelle tasolle, jos valmisteita käyttää yli viiden vuoden ajan.

 • Hormonihoitoihin tarvitaan resepti.
Mikroaallot

Mikroaaltohoito

Jos hieneritys on voimakasta vain rajallisilla alueilla, siihen voi kokeilla myös mikroaaltohoitoa. Siinä ihonalaista kudosta lämmitetään hallitusti valituilla alueilla. Se tuhoaa hikirauhaset ja vähentää siksi hientuotantoa pysyvästi.

 • Kestävään lopputulokseen tarvitaan tavallisesti kaksi käsittelykertaa.
 • Tätä hoitoa ei Suomessa kuitenkaan ole yleisesti tarjolla.

6 Pitääkö liikahikoilun takia mennä lääkäriin?


3 syytä hakeutua lääkäriin

 • Hikoilu tuntuu yhtäkkiä voimistuvan tavallista runsaammaksi.
 • Kärsit yöhikoilusta, eikä sellaista ole aiemmin esiintynyt.
 • Hikoiluun liittyy kuumetta, ihon kutinaa tai selittämätöntä laihtumista.
Nainen, jolla on hikiset kainalot

HIKI – Jos alat hikoilla paljon tavallista enemmän ilman selvää syytä, harkitse hakeutumista lääkäriin.

© iStock

Asiantuntija: erikoislääkäri,tohtoriF.Andersen

Artikkeli on ilmestynyt KUNTO PLUSsan numerossa 11/2023.