Chili: Vahvaa makua keittiöön

Mikä on maailman vahvin chili? Mitä tehdä, kun suu on tulessa, ja miten tehdään chili sin carne? Vastaukset kaikkiin chilikysymyksiin löydät täältä.

Kulhollinen tuoreita, punaisia chilejä

CHILI voi tehdä ruuasta täydellisen tai pilata sen kokonaan. Lisää tietoa chilistä täältä.

© iStock

Chili voi olla niin mieto, että se sopii pikkulapsillekin, tai niin vahva, että se murtaa aikuisen miehenkin. Kun oppii tuntemaan chilit ja käyttämään niitä oikein, ne sopivat erinomaisesti terveelliseen ruokaan. Muista pestä kädet huolellisesti chiliä käsiteltyäsi!

1 Mistä chili on kotoisin?


Chili on kotoisin Välija Etelä-Amerikasta. Ensimmäiset chilit kasvoivat luultavasti Boliviassa, ja chiliä on arkeologisten tutkimusten mukaan käytetty ruuanlaitossa tuhansia vuosia.

Maailmassa on yli 4 000 chililajiketta. Kaikki chilit kuuluvat Capsicum-sukuun, joka puolestaan kuuluu koisokasveihin. Sitä kautta chili on sukua myös tomaatille ja munakoisolle.

2 Onko chili hedelmä?


Chilin "hedelmä" on oikeastaan marja, joka on myös kasvis ja vihannes – mutta jota kuitenkin käytetään mausteen tavoin. Monimutkaista, eikö totta!

3 Onko chili terveellistä?


Chiliä syödään yleensä niin pieniä määriä kerrallaan, ettei se juuri vaikuta terveyteen myönteisesti eikä kielteisesti. Chilit ovat kuitenkin täynnä terveellisiä ainesosia.

C-vitamiini vahvistaa ihoa ja immuunipuolustusta.
Beetakaroteeni muuntuu elimistössä A-vitamiiniksi.
Antioksidantit vahvistavat mm. silmiä.

Kaikki nämä ainesosat auttavat pitämään vastustuskyvyn vahvana ja ehkäisevät matala-asteista tulehdusta.

4 Miten valita sopiva chili?


Chililajikkeita on yli 4 000, joten ei ole aivan helppoa valita ruokaan oikeaa chiliä. Kannattaa ainakin ottaa huomioon sen tulisuus.

Chilien tulisuus ilmoitetaan vuonna 1912 kehitetyllä Scovillen asteikolla. Tulisuutta mitataan niin, että chilin sisältämää kapsaisiinia lisätään alkoholiin ja tätä seosta laimennetaan sokerivedellä niin monta kertaa, etteivät testaajat enää tunne nesteessä tulisuutta. Asteikon yksikkö on SHU (Scoville Heat Unit).

7 chililaijiketta

Lue, mihin erilaiset chilit sopivat ja mihin ne asettuvat chilien vahvuusasteikolla.

Carolina reaper, VAHVA chili
© iStock

Carolina reaper: 1.500.000 SHU

Tätä kirjoitettaessa Carolina reaper on Guinnessin ennätysten kirjan mukaan maailman vahvin chili. Tottumattomalle chilinsyöjälle sen maku tuntuu vain kovana kipuna.

Habanero, vahva chili
© iStock

Habanero: 100.000-300.000 SHU

Pientä paprikaa muistuttava habanero on yksi vahvimmista chileistä, ja sitä saa Suomessakin ruokakaupoista. Se on muiden chilien tapaan raakana vihreä, sitten keltainen, oranssi ja lopulta punainen.

Tabascochili
© iStock

Tabasco: 30.000-50.000 SHU

Tabascochilit ovat pieniä ja keskivahvoja. Ne tunnetaan tabascokastikkeesta, mutta itse chili on vahvempi kuin tuo maustekastike. Tabasco on yleinen varsinkin meksikolaisessa keittiössä, joten sitä voi käyttää esimerkiksi silloin, kun tarjoilee tacoja.

Cayennechili
© iStock

Cayenne: 30.000-50.000 SHU

Maustehyllystä tuttu cayennenpippuri on jauhettua cayennechiliä, eikä sillä siis ole mitään tekemistä pippurin kanssa. Nimi juontaa aina löytöretkien aikoihin: Kolumbus miehineen kutsui chiliä pippuriksi, koska sen maku muistutti heidän mielestään vahvaa pippurin makua.

Jalapenochili
© iStock

Jalapeno: 4.000-8.600 SHU

Jalapenoa saa Suomessa ostaa useimmiten säilöttynä, mutta sitä voi käyttää aivan tuoreiden chilien tapaan.

Chilikastike sriracha valmistetaan usein jalapenochilistä.

Peperoncini, makea chili
© iStock

Peperoncini: 0-50 SHU

Italiaksi peperoncini kattaa monenlaisia chilejä, mutta muualla tällä nimityksellä tarkoitetaan tiettyä, Italiassa suosittua mietoa chililajiketta, joka siellä tunnetaan nimellä friggitello. Myös niitä myydään säilöttynä jalapenon tapaan.

Paprika
© iStock

Paprika: 0 SHU

Mitä paprika tekee chilien vahvuuslistalla? Kaikki chilit ovat itse asiassa paprikoita, mutta chileiksi sanotaan niitä, jotka sisältävät kapsaisiinia. Ruokapaprikassa sitä ei ole, joten se on chilien tulisuusasteikon nollapiste.

5 Miksi chili on vahvaa?


Kun sanotaan, että chili on voimakasta, niin sen vahvuus ei ole samanlainen ominaisuus kuin esimerkiksi sokerin makeus on.

Sen sijaan on kyse siitä, että chilin sisältämä kapsaisiini stimuloi suussa sijaitsevia reseptoreja ja aivot tulkitsevat havainnon ensin mauksi ja sitten – jos chiliä syö liikaa – kivuksi. Jos ruuassa on runsaasti chiliä, se voi aiheuttaa hikoilua, sillä chilin sisältämä kapsaisiini saa verisuonet laajenemaan ja laittaa samalla hikirauhaset töihin.

Mitkä asiat vaikuttavat tulisuuteen?

Eri värisiä chilejä, punaisia, keltaisia ja vihreitä
© iStock

Väri

Yleensä chilit muuttuvat kypsyessään vihreästä ensin keltaiseksi ja sitten punaiseksi. Siksi vihreät chilit ovat miedompia kuin saman kasvin punaiset hedelmät. Punaisten chilien kypsyyden aste on helpointa määritellä niitä nuuhkaisemalla. Jos nenässä tuntuu nipistelyä tai kihelmöintiä, chili on kypsä.

Punainen chili ja siemeniä
© iStock

Siemenet

Vanhan ohjeen mukaan chilistä tulee poistaa siemenet, jotta se olisi hiukan miedompi. Väitteessä on sikäli perää, että siemenissä on paljon makuaineita, mutta varsinaisesti suuta polttavan tunteen aiheuttavat chilin valkoiset osat, joissa on runsaasti kapsaisiinia ja jotka yleensä poistetaan samalla kun siemenetkin.

Eri kokoisia punaisia chilejä
© iStock

Koko ja muoto

Tämä yleistys ei sovi vaikkapa italialaisiin peperoncineihin, mutta karkeasti ottaen on kuitenkin niin, että mitä pienempi ja pyöreämpi chili on, sitä vahvempi se on.

6 Mitä voi tehdä, jos chili polttaa suuta?


Lasillinen maitoa laannuttaa chilin poltteen.
© iStock

Mitä tehdä, jos suu on tulessa?

Jos olet syönyt liikaa chiliä ja haluat lievittää kipua, oikea ratkaisu on maito tai jogurttijuoma lassi. Kapsaisiini on nimittäin rasvaliukoista ja liukenee siksi maitotuotteisiin. Sen sijaan vettä tulee välttää, sillä se ei tee muuta kuin levittää kapsaisiinia entisestään ja saa suun loputkin osat kärsimään kivusta ja poltteesta.

Entä jos ruuasta on tullut liian tulista?

Tulisuuden lievittämiseen on olemassa erilaisia keinoja. Aivan ensimmäiseksi kannattaa lisätä hieman sokeria tai kermaa, jos ne vain sopivat tekeillä olevaan ruokaan. Jos ne eivät auta tai niitä ei voi käyttää, laimenna ruokaa lisäämällä nestettä.

Voiko tulisuus olla vaarallista?

Jos tottumaton saa suuhunsa liikaa chiliä, se voi kyllä tuntua hengenvaaralliselta, mutta tunne tulee vain kapsaisiinin aivoissa aiheuttamasta reaktiosta. Se voi kuitenkin aiheuttaa pahoinvointia jopa oksentamiseen asti sekä päänsärkyä, kurkkukipua ja ripuliakin. Oireet voivat siis kaiken kaikkiaan olla ikäviä.

7 Voiko chiliä kuivattaa kotona?


Kyllä voi, mutta helppoa se ei ole. Chilit menettävät makua sekä liian kauan että liian nopeasti kuivuessaan, ja liian hitaasti kuivuessaan ne taas voivat homehtua sisältä.

  • Työnnä naru chilien läpi. Jos haluat jauhaa chilit, voi olla kätevää pilkkoa ne pienemmiksi jo kuivattaessa.
  • Ripusta chilinaru kuivaan ja lämpimään paikkaan, esimerkiksi aurinkoiselle ikkunalle.
  • Anna kuivua parin viikon ajan.
  • Jos et halua jauhaa kuivattuja chilejä, säilytä ne ilmatiiviissä astiassa.
  • Jos haluaa kuivata chilit uunissa, anna niiden olla 5–10 tuntia alhaisella lämmöllä, enintään 40-asteisessa uunissa.
Chilejä kuivumassa
© iStock

8 Miten chilejä säilötään?


Chilien säilöminen on yhtä helppoa kuin muukin säilöntä. Kokeile esim. tätä ohjetta.

Marinoitua chiliä, resepti

Marinoidut chilit – helppo resepti

Marinoitu chili sopii tortilloihin, tacoihin, täytettyihin leipiin ja salaatteihin – marinoidun chilin valmistaminen on helppoa.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 lasipurkillinen

  • 500 g tuoretta chiliä (lajike maun mukaan)
  • 4 dl etikkaa, esim. väkiviinaetikkaa tai omenaviinietikkaa
  • 2 dl vettä
  • 6 rkl sokeria
  • 2 rkl merisuolaa
  • Mausteeksi esim. sinapinsiemeniä, laakerinlehtiä, korianterinsiemeniä, valkosipulinkynsiä tai kokonaisia pippureita

Marinoidut chilit, resepti

  • Kaada kattilaan etikka, sokeri ja suola ja kuumenna. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut.
  • Viipaloi chilit ja laita ne puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin.
  • Lisää halutessasi mausteita, kuten sinapinsiementä, valkosipulia tai laakerinlehtiä.
  • Kaada kuumennettu liemi chilien päälle niin, että ne peittyvät kokonaan. Kierrä kansi tiiviisti kiinni välittömästi.
  • Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä viileässä.
  • Chilit ovat valmiita nautittavaksi 3–5 päivän kuluttua. Säilyvät avatussa purkissa noin kuukauden jääkaapissa.

VINKKI! Jos haluat marinoida chilit kokonaisina, pistele chileihin joka puolelle reikiä esimerkiksi cocktailtikulla tai sukkapuikolla, jotta marinadi pääsee sisään chileihin.


9 Millä chilin makua saa täyteläisemmäksi?


Jos ruoka saa makua ainoastaan chilistä ja ehkä tomaatista, siitä tulee ”terävää” ja maku katoaa nopeasti. Siksi tarvitaan myös jotain täyteläisyyttä antavaa chilin kuumuutta tasapainottamaan. Usein chiliruokiin lisätään tummaa suklaata tai kaakaojauhetta, joiden kitkeryys pyöristää chilin makua. Toinen suosittu vaihtoehto on olut.

10 Mitä eroa on chili sin carnella ja chili con carnella?


Kyseessä on kaksi meksikolaisen keittiön klassikkoruokaa ja niiden espanjankieliset nimet. ”Carne” tarkoittaa lihaa, ”con” ja ”sin” tarkoittavat kanssa ja ilman – siis chiliä lihan kanssa tai ilman lihaa. Chili sin carnea voi tehdä pelkistä pavuista ja linsseistä, mutta siihen voi myös lisätä lihan kaltaiseksi jalostettuja kasviproteiinivalmisteita.

11 Hyviä chilireseptejä


Chiliä lihalla ja ilman – con carne ja sin carne

Chili con carnea ja nachoja
© Skovdal Nordic

Chili con carne

Kokeile arkeen sopivaa, nopeasti valmistuvaa chili con carnea silloin, kun haluat slowfoodia, mutta aika ei riitä!

Katso ohje täältä

Chili sin carnea lautasella
© wichmann+bendtsen

Chili sin carne

Kokkaa kasvispäivän herkkuateriaksi mausteisen maukasta chili sin carnea, joka tyydyttää vaativankin texmexin himon!

Katso ohje täältä

Lisää herkullisia ja terveellisiä chilireseptejä

Kulho chilimajoneesia ja vieressä kaksi chilipaprikaa
© wichmann+bendtsen

Chilimajoneesi

KUNTO PLUSsan herkullinen itse tehdyn chilimajoneesin resepti. Tätä kannattaa kokeilla!

Katso ohje täältä

Chili sin carnea lautasella
© wichmann+bendtsen

Suklainen chili sin carne

Kokkaa kasvispäivän herkkuateriaksi mausteisen maukasta chili sin carnea, joka tyydyttää vaativankin texmexin himon!

Katso ohje täältä

Persikkakeitto ja punakaali
© Peter Kam

Persikkakeitto jossa on katkarapuja, kookosta, currya ja chiliä

Makeanraikas aurinkoisen lämmin persikkakeitto, jossa on katkarapuja, kookosta, currya ja chiliä.

Katso ohje täältä

Naudanliha-paprikasalaattia lautasella
© wichmann+bendtsen

Aasialainen naudanliha-paprikasalaatti

Aasialaisittain maustettu naudanliha-paprikasalaatti sopii mainiosti vaikka päivällispöytään.

Katso ohje täältä

Chilillä maustettu keitto
© wichmann+bendtsen

Lempeän tulinen tomaatti-chili-kidneypapukeitto

Terveellinen tomaattikeitto valkosipulilla ja chilillä lämmittää ihanasti kolealla säällä – ja maistuu niin hyvältä!

Katso ohje täältä

Kurpitsa-sellerikeitto

Kurpitsa-sellerikeitto

Lämmittävä kurpitsa-sellerisosekeitto chilin säväyksellä.

Katso ohje täältä

Chilillä maustettu bataattisosekeitto
© wichmann+bendtseb

Lempeän tulinen bataattikeitto

Herkullinen bataattikeitto lämmittää koko kehoa ja antaa energiaa. Sopii erityisen hyvin päivälliseksi piristämään harmaata päivää.

Katso ohje täältä

Chilikaakao
© Thomas Dahl

Chilikaakao suklaasta

KUNTO PLUSsan chilikaakao lämmittää mieltä, ja kylmät kädet lämpiävät kuumaa kaakaomukia pidellen. Kokeile herkullisena vaihtoehtona kahville.

Katso ohje täältä

Chili-suklaakakku

Chili-suklaakakku

Tumman ja täyteläisen leivonnaisen chili vauhdittaa rasvanpolttoa niin, etteivät aivan kaikki kalorit ehdi muuttua vararavinnoksi.

Katso ohje täältä

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 15/2022