Chili sin carne – helppoa, terveellistä ja megaherkullista
Suklaalla viimeistelty chili sin carne riisin ja guacamolen kanssa on niin herkullista, että lihaa ei edes muista kaivata.
Suklaalla viimeistelty chili sin carne riisin ja guacamolen kanssa on niin herkullista, että lihaa ei edes muista kaivata.
Herkullinen chili sin carne on täynnä terveellisiä kasviksia, kylläisenä pitäviä papuja ja yrttien antamaa makua, joten uskallamme väittää, että nälkä ei iske kovin pian tämän aterian jälkeen eikä lihan puuttumista huomaa vannoutuneinkaan lihansyöjä. Sitten vain pöytään!
VINKKI Jäikö chiliä yli? Sen voi käyttää vaikkapa wrappien täytteenä.
Chili CON carne on monen suosikkiruoka. Eikä tarvitse olla kummoinenkaan espanjantaitaja ymmärtääkseen että nimi tarkoittaa chiliä lihan KANSSA. Mutta tänään tarjolla on kasvisversio, nimittäin chili SIN carne, eli chiliä ilman lihaa.
Yllä oleva suklaata, riisiä ja guacamolea sisältävä resepti on niin maukas, että lihaa ei edes huomaa kaivata. Kokeile itse, ja tutustu myös vinkkeihin, joiden avulla teet tästä kasvisklassikosta version, joka vie kielen mennessään!
Chili sin carne on lihaton, mutta joissakin ohjeissa on käytetty kahta raaka-ainetta, jotka vegaani joutuu korvaamaan.
LUE MYÖS: Teetkö illaksi vegaaniruokaa? Neuvomme miten se onnistuu!
Chili con carnessa on paljon papuja. Chilin sin carnessa niitä on PALJON! Ja mitä enemmän, sen parempi.
Pavuissa on runsaasti pitkään kylläisenä pitävää kuitua, ja ne varmistavat proteiinin saannin. Kaloreita kertyy vähän, eikä hintakaan hirvitä.
Useimmiten chilipataan uppoaa kidneypapuja, mutta vaihtele ja yhdistele mielesi mukaan erilaisia papuja, lopputulos on sitä iloisemman näköinen.
Chiliin sopivat esimerkiksi kidneypavut, ruskeat pavut, mustat pavut, pintopavut, voipavut ja valkopavut. Lisää tietoa alla.
– tunnetaan myös nimellä Cannellini-papu
– tunnetaan myös nimellä limanpapu.
Kuivattuja papuja käytettäessä on tärkeää liottaa pavut ennen keittämistä pakkauksen ohjeiden mukaan. Riittävä liotus ja sen jälkeinen kuumennus tuhoaa pavuissa olevan myrkyllisen lektiinin, joka voi muutoin aiheuttaa vatsakipua, pahoinvointia ja oksentelua.
Kypsät säilykepavut ovat helppo vaihtoehto. Ne pitää vain huuhdella ja valuttaa, ja sitten ne voikin kaataa pataan. Kypsät pavut ovat ihan yhtä terveellisiä kuin itse liotetut ja keitetyt, ja kannattaako edes kuivattujen papujen keittäminen nykyisillä sähkönhinnoilla?
Liottaminen ja keittäminen on hyvä osata
Kunnon kukkuralusikallinen ranskankermaa istuu mainiosti chiliannoksen päälle ja maitotuote myös helpottaa chilin poltetta suussa. Mutta 12 % kevytranskankermassakin on 195 kcal sadassa grammassa. 2 % rasvaa sisältävä kreikkalainen jogurtti ajaa saman asian, ja siinä on vain noin kolmasosa kevytranskankerman kaloreista.
Maitoproteiini on se, mikä neutraloi chilissä polttelevaa kapsaisiinia parhaiten.
Chilin kanssa tarjotaan usein riisiä. Käytä valkoisen riisin tilalla terveellisempiä vaihtoehtoja: punaista luomuriisiä, täysjyväjasmiiniriisiä, ruskeaa riisiä ym. Kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita kertyy enemmän. Kvinoa on myös hyvä vaihtoehto.
Kokeile myös: Paistettu riisi, kananmunaa ja kasviksia
Chili sin carne pääsee oikeuksiinsa hyvien lisukkeiden ja salaatin kanssa. Alla chili sin carnen viimeistelyyn sopivia aineksia.
Kyllä, sillä chili sin carne ei kuormita ilmastoa.
Samalla kun syö voi hoitaa ilmastoa. Liha, ja erityisesti naudanliha, rasittaa ilmastoa paljon enemmän kuin vihannekset ja palkokasvit.
Ja ruokahävikkikin vähenee, kun siivoaa pataan jääkaapin kasvislokeron ja pilkkoo vielä lopuksi joukkoon kaikki edelliseltä aterialta tähteeksi jääneet kypsät kasvikset.
LUE MYÖS: Näin syöt ympäristöystävällisesti aamulla, päivällä ja illalla
Yleensä se mikä on hyväksi ilmastolle tekee hyvää myös ihmiselle itselleen. Vähintäänkin kannattaa pitää kasvispäivä kerran viikossa. Siitä on hyvä jatkaa ja ujuttaa viikkoon toinenkin.
Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistiin kesäkuussa 2023. Niissä suositellaan lihan käytön rajoittamista. Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa punaisen lihan korvaaminen osaksi palkokasveilla on turvallista luuston terveyden ja proteiinin saannin kannalta.
Kasvisruoka tulee usein edullisemmaksi kuin liharuoka. Chili sin carne vain paranee lämmitettäessä. Mitä vielä? Niin, se on vielä aivan mahtavan hyvää!
LUE MYÖS: Kevennä kasviksilla – syö kilo kasviksia päivässä – ja laihdu
Lisää chilliä ruokaan vähitellen ja välillä maistellen, muuten sitä lipsahtaa helposti liikaa. Ja aina voi kattaa pöytään srirachapullon niille, joille mikään ei riitä. Kapsaisiini on se aktiivinen kemiallinen yhdiste, joka aiheuttaa polttavan tunteen kudoksissa ja saa hien nousemaan otsalle.
Näillä vinkeillä chilin yliannostusta voi korjata.
Voi kyllä, mutta jäähdytä chili nopeasti, mieluiten kerta-annoksina, niin jäähtyminenkin tapahtuu nopeammin, ja bakteerit lisääntyvät vähemmän.
Chili säilyy valmistuspäivän ja kaksi päivää päälle, jos kaikki raaka-aineet saavuttivat kiehumispisteen valmistettaessa ja jos ruoka jäähdytetään nopeasti ja säilytetään jääkaapissa. Ja maku vain paranee lämmitettäessä. Chiliä kannattaa tehdä kaksin- tai vaikka kolminkertainen annos kerralla. Parin päivän ruokahuolet voi unohtaa, ja vielä ehkä riittää annos tai pari pakastimeenkin. Chili säilyy pakasteessa hyvänä 3 kuukautta.
Jos tiedät, että osa chilistä on menossa pakastimeen, ota se osa eroon jo ennen kuin ainekset ovat täysin kypsiä, jäähdytä nopeasti annoksina ja pakasta. Samalla kun lämmität chilin, ainekset hautuvat täydelliseen kypsyyteen. Päivää rasiat ja seuraa kolmen kuukauden kulumista.
KuntoPlus 17/2023