Chili sin carne – helppoa, terveellistä ja megaherkullista

1 tuntia
577 kcal

Suklaalla viimeistelty chili sin carne riisin ja guacamolen kanssa on niin herkullista, että lihaa ei edes muista kaivata.

Lautasellinen chili sin carnea, riisiä, nachoja ja guacamolea.

CHILI SIN CARNE – lihattoman päivän täydellinen ateria.

© wichmann+bendtsen

Suklainen chili sin carne, riisiä, nachoja ja guacamolea

Herkullinen chili sin carne on täynnä terveellisiä kasviksia, kylläisenä pitäviä papuja ja yrttien antamaa makua, joten uskallamme väittää, että nälkä ei iske kovin pian tämän aterian jälkeen eikä lihan puuttumista huomaa vannoutuneinkaan lihansyöjä. Sitten vain pöytään!

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 1 dl ruskeaa tai täysjyväriisiä
  • 20 g nachoja
  • korianteria
  • ½ chilipalko
  • limettimehua

Chili sin carne

  • ½ punasipuli
  • ¼ kesäkurpitsaa
  • ½ punainen paprika
  • ½ porkkana
  • valkosipulinkynttä
  • ½ punainen chili
  • ½ rkl oliiviöljyä
  • 1 tl juustokuminaa
  • ¾ tl oreganoa
  • ¾ savupaprikaa
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • ½ tlk mustia papuja
  • ½ tlk kidneypapuja
  • ½ tlk maissia
  • 7½ g tummaa suklaata

Guacamole:

  • ½ avokado
  • 1 rkl rahkaa
  • ¼ tl valkosipulijauhetta
  • merisuolaa
  • mustapippuria
  • limettimehua

Valmistus

  • Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
  • Suikaloi tai kuutioi kaikki chiliin tulevat kasvikset ja kuullota niitä öljyssä keskilämmöllä noin 10 minuuttia.
  • Lisää mausteet ja jatka vielä muutama minuutti.
  • Lisää tomaattimurska, pavut ja maissi ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua hiljalleen kannen alla 20 minuuttia.
  • Muussaa avokado haarukalla ja sekoita joukkoon muut guacamoleainekset.
  • Jaa riisi lautasille, lisää chili, lusikoi guacamolea viereen, ripottele päälle nachot ja viimeistele annokset chilillä, korianterisilpulla ja limettimehulla.

VINKKI Jäikö chiliä yli? Sen voi käyttää vaikkapa wrappien täytteenä.


Chili CON carne on monen suosikkiruoka. Eikä tarvitse olla kummoinenkaan espanjantaitaja ymmärtääkseen että nimi tarkoittaa chiliä lihan KANSSA. Mutta tänään tarjolla on kasvisversio, nimittäin chili SIN carne, eli chiliä ilman lihaa.

Yllä oleva suklaata, riisiä ja guacamolea sisältävä resepti on niin maukas, että lihaa ei edes huomaa kaivata. Kokeile itse, ja tutustu myös vinkkeihin, joiden avulla teet tästä kasvisklassikosta version, joka vie kielen mennessään!

1 Voiko chili sin carne olla vegaaninen?


Chili sin carne on lihaton, mutta joissakin ohjeissa on käytetty kahta raaka-ainetta, jotka vegaani joutuu korvaamaan.

  1. Tumma suklaa pyöristää ja viimeistelee chili con carnen ja chili sin carnen maun monessa ohjeessa. Vegaani varmistaa, että suklaassa ei ole maitojauhetta tai käyttää kaakaojauhetta.
  2. Ranskankerma vaihtuu vegaanikeittiössä kauraranskankermaksi tai muuksi kasviskermaksi. Tai saman tien guacamoleksi.

LUE MYÖS: Teetkö illaksi vegaaniruokaa? Neuvomme miten se onnistuu!

2 Mitkä pavut sopivat chili sin carneen?


Chili con carnessa on paljon papuja. Chilin sin carnessa niitä on PALJON! Ja mitä enemmän, sen parempi.

Pavuissa on runsaasti pitkään kylläisenä pitävää kuitua, ja ne varmistavat proteiinin saannin. Kaloreita kertyy vähän, eikä hintakaan hirvitä.

Vierastatko papuja? Suuri papuopas löytyy täältä

6 hyvää chilipapua

Useimmiten chilipataan uppoaa kidneypapuja, mutta vaihtele ja yhdistele mielesi mukaan erilaisia papuja, lopputulos on sitä iloisemman näköinen.

Chiliin sopivat esimerkiksi kidneypavut, ruskeat pavut, mustat pavut, pintopavut, voipavut ja valkopavut. Lisää tietoa alla.

Vinkki! Hox! Napauttamalla kuvan ympyröitä saat lisätietoja
5 chiliin sopivaa papua

Kidneypapu

Pintopapu

Valkopapu

– tunnetaan myös nimellä Cannellini-papu

Mustapapu

Ruskea papu

Voipapu

– tunnetaan myös nimellä limanpapu.

Papuja vai jauhelihaa

Pavut ovat oiva proteiininlähde, mutta eivät kuitenkaan päihitä naudanlihaa. Kuitua pavuissa on enemmän kuin lihassa.

Rautaa niissä on saman verran. B12 on eläinperäisestä ravinnosta saatava normaalia aivotoimintaa ja solujen uusiutumista suojeleva vitamiini. Vegaanille B12-ravintolisä on välttämätön.

Papujen ja naudan jauhelihan ravintosisältö

100 grammassa Kuitua Proteiinia Rautaa B12-vitamiinia
Kidneypapu, liotettu, keitetty 11,9 g 8,4 g 2,4 mg 0 μg
Jauheliha, 7 % rasvaa 0 g 19 g 2,3 mg 2,32 μg

Lähde: DTU

Muista tämä, jos käytät kuivattuja papuja

Kuivattuja papuja käytettäessä on tärkeää liottaa pavut ennen keittämistä pakkauksen ohjeiden mukaan. Riittävä liotus ja sen jälkeinen kuumennus tuhoaa pavuissa olevan myrkyllisen lektiinin, joka voi muutoin aiheuttaa vatsakipua, pahoinvointia ja oksentelua.

Kypsät säilykepavut ovat helppo vaihtoehto. Ne pitää vain huuhdella ja valuttaa, ja sitten ne voikin kaataa pataan. Kypsät pavut ovat ihan yhtä terveellisiä kuin itse liotetut ja keitetyt, ja kannattaako edes kuivattujen papujen keittäminen nykyisillä sähkönhinnoilla?

Liottaminen ja keittäminen on hyvä osata

  • Kaada pavuille ainakin kolme kertaa niiden tilavuus vettä.
  • Anna seistä 10–12 tuntia, esimerkiksi yön yli. Jos liottelet papuja kauemmin, vaihda vesi välillä.
  • Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut huolellisesti.
  • Keitä pavut runsaassa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Tyypillinen keittoaika on 45–60 minuuttia.

3 Miten chili sin carne olisi vieläkin terveellisempi?


Unohda ranskankerma

Kunnon kukkuralusikallinen ranskankermaa istuu mainiosti chiliannoksen päälle ja maitotuote myös helpottaa chilin poltetta suussa. Mutta 12 % kevytranskankermassakin on 195 kcal sadassa grammassa. 2 % rasvaa sisältävä kreikkalainen jogurtti ajaa saman asian, ja siinä on vain noin kolmasosa kevytranskankerman kaloreista.

Maitoproteiini on se, mikä neutraloi chilissä polttelevaa kapsaisiinia parhaiten.

Valitse täysjyväriisi

Chilin kanssa tarjotaan usein riisiä. Käytä valkoisen riisin tilalla terveellisempiä vaihtoehtoja: punaista luomuriisiä, täysjyväjasmiiniriisiä, ruskeaa riisiä ym. Kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita kertyy enemmän. Kvinoa on myös hyvä vaihtoehto.

Kokeile myös: Paistettu riisi, kananmunaa ja kasviksia

Pilkottuja kasviksia

Maha täyteen kasviksilla

Kasvikset antavat makua, tukevuutta ja väriä chiliin. Ravintoaineet säilyvät parhaiten ja syödessä on hyvä päästä pureskelemaan. Lisää kasviksia pataan sitä mukaan kuin ne kypsyvät.

  • sipuli kuullotettuna lohkoina tai silppuna
  • munakoiso isoina kuullotettuina kuutioina
  • lehtiselleri ohuina viipaleina
  • paprika kuutioina
  • porkkana halkaistuna ja ohueksi viipaloituna
  • maissinjyvät pakasteesta tai tölkistä

Kasvislasagne, vegeburgeri tai intialainen dal? Täältä löytyy paljon kasvisruokaohjeita

Tee itse terveelliset nachot

Tee itse terveellisempiä tortillalastuja

Tortillalastut eli nachot sopivat hyvin chiliruokien kanssa. Valmiit nachot on kuitenkin usein paistettu epäterveellisessä öljyssä, minkä vuoksi niissä on runsaasti energiaa. Valmiiden nachojen sijaan kannattaa ostaa täysjyvätortilloita ja tehdä niistä ekstraneitsytoliiviöljyn avulla omatekoisia nachoja.

Tee näin

  • Sipaise täysjyvätortillat oliiviöljyllä.
  • Ripottele päälle chiliä ja muita mieleisiäsi mausteita.
  • Saksi tortillat sopivan kokoisiksi paloiksi yhteen kerrokseen leivinpaperille.
  • Paahda nachot noin 10 minuutissa 200 asteessa kiertoilmauunissa kauniin kullanruskeiksi.
  • Nachot maistuvat myös sellaisenaan salsan tai guacamolen kanssa.

4 Mitkä lisukkeet sopivat chili sin carnen kanssa parhaiten?


Chili sin carne pääsee oikeuksiinsa hyvien lisukkeiden ja salaatin kanssa. Alla chili sin carnen viimeistelyyn sopivia aineksia.

9 vinkkiä viimeistelyyn

© wichmann+bendtsen

Lisäksi raikasta salaattia

Iloisenvärinen salaatti maistuu chili sin carnen kanssa. Kuutioi salaattiin avokadoa ja puolita keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja, lisää punasipulia, korianteria ja jalapenoviipaleita. Purista päälle limettimehua ja pyöräytä muutama kierros mustapippurimyllystä.

Kaipaatko ideoita maukkaaseen salaattiin? Kokeile ihanaa avokadosalaattia

5 Onko chili sin carne ilmastoystävällistä ruokaa?


Kyllä, sillä chili sin carne ei kuormita ilmastoa.

Samalla kun syö voi hoitaa ilmastoa. Liha, ja erityisesti naudanliha, rasittaa ilmastoa paljon enemmän kuin vihannekset ja palkokasvit.

Ja ruokahävikkikin vähenee, kun siivoaa pataan jääkaapin kasvislokeron ja pilkkoo vielä lopuksi joukkoon kaikki edelliseltä aterialta tähteeksi jääneet kypsät kasvikset.

LUE MYÖS: Näin syöt ympäristöystävällisesti aamulla, päivällä ja illalla

Yleensä se mikä on hyväksi ilmastolle tekee hyvää myös ihmiselle itselleen. Vähintäänkin kannattaa pitää kasvispäivä kerran viikossa. Siitä on hyvä jatkaa ja ujuttaa viikkoon toinenkin.

Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistiin kesäkuussa 2023. Niissä suositellaan lihan käytön rajoittamista. Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa punaisen lihan korvaaminen osaksi palkokasveilla on turvallista luuston terveyden ja proteiinin saannin kannalta.

Kasvisruoka tulee usein edullisemmaksi kuin liharuoka. Chili sin carne vain paranee lämmitettäessä. Mitä vielä? Niin, se on vielä aivan mahtavan hyvää!

LUE MYÖS: Kevennä kasviksilla – syö kilo kasviksia päivässä – ja laihdu

ilmastokuormitus kidneypavut vastaan naudanliha

ILMASTOVAIKUTUS kiloa kohden on naudanlihalla miltei 34 kertaa suurempi kuin kidneypavuilla.
*Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke)

Pavut eivät kuormita ilmastoa

Ilmastovaikutusten suuruusluokka GWP ilmoitetaan hiilidioksidiekvivalentteina tuotekiloa kohden (kg CO2- ekv./kg). Tuoteryhmiin kuuluu paljon erilaisia tuotteita, siksi vaihteluvälit voivat olla suuria

6 Miten voi välttää suun palamisen?


Lisää chilliä ruokaan vähitellen ja välillä maistellen, muuten sitä lipsahtaa helposti liikaa. Ja aina voi kattaa pöytään srirachapullon niille, joille mikään ei riitä. Kapsaisiini on se aktiivinen kemiallinen yhdiste, joka aiheuttaa polttavan tunteen kudoksissa ja saa hien nousemaan otsalle.

Näillä vinkeillä chilin yliannostusta voi korjata.

  • Kun ruokaan lipsahti liikaa chiliä Upota pataan pari raakaa perunaa tai leipäviipaleita imemään itseensä chiliä ja poista ne ennen tarjoilua. Sokeri voi myös auttaa vähän samoin kuin nesteen lisääminen.
  • Kun tuntuu että suu palaa * Juo maitoa tai piimää tai syö jogurttia, rahkaa tai vaikka jäätelöä. Muista, ettei vesi tai olut, eivätkä edes kasvimaidot auta. Polte häviää, kun maitoproteiini kaseiini asettuu kapsaisiinireseptoreihin kielessä. Tässä tarkoituksessa myös ranskankerma puolustaa paikkaansa, sillä siinäkin on maitoproteiinia.
Valitse oikea chili

Valitse oikea chili

Chililajikkeita on yli 4000. Pienimmät palot ovat yleensä tulisimpia.

Ei sääntöä ilman poikkeusta, mutta näillä perusvinkeillä pääsee jo pitkälle.

  • Polttavaa kapsaisiinia on eniten palon keskellä olevassa vaalessa osassa, johon siemenet kiinnittyvät.
  • Mitä pienempi ja pyöreämpi palko, sen vahvempi maku.
  • Pääsääntöisesti saman lajikkeen vihreät palot ovat miedompia kuin punaiset.

7 Voiko chilin tehdä etukäteen?


Voi kyllä, mutta jäähdytä chili nopeasti, mieluiten kerta-annoksina, niin jäähtyminenkin tapahtuu nopeammin, ja bakteerit lisääntyvät vähemmän.

Voiko chiliä lämmittää?

Chili säilyy valmistuspäivän ja kaksi päivää päälle, jos kaikki raaka-aineet saavuttivat kiehumispisteen valmistettaessa ja jos ruoka jäähdytetään nopeasti ja säilytetään jääkaapissa. Ja maku vain paranee lämmitettäessä. Chiliä kannattaa tehdä kaksin- tai vaikka kolminkertainen annos kerralla. Parin päivän ruokahuolet voi unohtaa, ja vielä ehkä riittää annos tai pari pakastimeenkin. Chili säilyy pakasteessa hyvänä 3 kuukautta.

Voiko chilin pakastaa?

Jos tiedät, että osa chilistä on menossa pakastimeen, ota se osa eroon jo ennen kuin ainekset ovat täysin kypsiä, jäähdytä nopeasti annoksina ja pakasta. Samalla kun lämmität chilin, ainekset hautuvat täydelliseen kypsyyteen. Päivää rasiat ja seuraa kolmen kuukauden kulumista.

KuntoPlus 17/2023