Opi lisää linsseistä

Superterveelliset ja monipuoliset linssit kuuluvat ruokakolmion alimmalle, laajimmalle tasolle. Opi lisää siitä, miten linssejä käytetään, ja poimi ohjeet sivuiltamme.

Opi lisää linsseistä

LINSSIT – Linssejä on muiden muassa punaisia, vihreitä ja mustia.

© iStock

Linssit ovat muiden palkokasvien tavoin loistavia kasviproteiinin ja kuidun lähteitä, mikä tekee niistä terveellisen ja edullisen vaihtoehdon lihalle ja perinteisille hiilihydraateille perunalle, riisille ja pastalle.

Välimeren maissa ja Aasiassa on jo pitkään käytetty linssejä ruuanvalmistuksessa. Suomessa ollaan linssien käytössä aloittelijoita. Siksi me kokosimme yhteen perustiedot eri linssilajikkeista ja niiden käytöstä.

1 Lihan korvaaminen linsseillä


Linsseillä on helppo korvata lihan proteiini. Välttämättömiä aminohappoja linsseissä ei ole yhtä paljon kuin lihassa, mutta kuitenkin tarpeeksi täyttämään aminohappojen tarpeen. B12-vitamiinia on luonnostaan vain lihassa ja muissa eläintuotteissa.

D-vitamiinia ei myöskään saa linsseistä eikä muista palkokasveista, eikä elimistö muodosta B12- eikä D-vitamiinia itse. Vaikka B12- ja D-vitamiinia lisätään kiitettävästi kasvimaitoihin ja -valmisteisiin, syksyn pimeiden tullen vitamiinikuuri on paikallaan.

LUE MYÖS: Mitä edamamet ovat?

2 Linssit ovat monipuolisia


Linssit sopivat yhteen useimpien raaka-aineiden kanssa ja varsinkin lisäkkeeksi.

Linssien käyttö

kasvispyörykät

Mureke- ja pyörykkätaikinaan

Jatka lihamurekemassaa linsseillä tai tee mureke kokonaan linsseistä. Linsseistä tulee maistuvia kasvispyöryköitä tai mainio jatke bolognesekastikkeeseen. Käytä säilykelinssejä tai keitä ne ensin.

Linssejä padassa

Pataruokiin

Linssit antavat makua ja tekevät pataruuista tuhdimpia. Linssit kypsyvät padan nesteessä ja imevät itseensä makua liemestä ja muista aineksista.

Linssit lisukkeena

Lisäkkeeksi pastan, riisin tai perunan tilalle

Linssit on yhtä helppo keittää kuin muutkin lisäkkeet, mutta ne ovat paljon terveellisempiä ja täyttävämpiä. Korvaa intialaistyyppisen curryn riisi linsseillä tai keitä niitä liharuuan lisäkkeeksi. Linssejä voi myös sekoittaa lämpimiin kasvislisäkkeisiin.

Linssikeitto
© iStock

Keittoihin

Linssit kypsyvät keittoliemessä ja antavat keittoihin mukavasti purtavaa tai pehmeää kermaisuutta linssivalinnasta riippuen.

Linssejä leivässä
© iStock

Leivontaan

Edellispäivältä yli jääneet keitetyt linssit uppoavat mainiosti seuraavan päivän sämpylätaikinaan. Linssejä on helppo piilottaa taikinoihin proteiinilisäksi ja antamaan kylläisyyttä.

Linssidippi
© iStock

Dippeihin ja tahnoihin

Korvaa hummuksen kikherneet linsseillä tai jauha dippi kypsistä linsseistä, munakoisosta, paprikasta, jogurtista, oliiviöljystä ja mausta se sitruunalla, suolalla, ja pippurilla.

Linssisalaatti
© iStock

Salaatteihin

Linssit ovat mukavaa purtavaa salaatissa, ja niiden ansiosta salaatti myös pitää kylläisenä pidempään. Sekoita linssit salaattiainesten joukkoon tai ripottele niitä annosten päälle.

3 Linssireseptit


Kokosimme yhteen kaikki KUNTO PLUSsan linssireseptit. Niissä on käytetty ruskeita, vihreitä, punaisia tai puylinssejä.

Linssisalaatit

Linssi-edamamesalaatti

Vihreitä soijapapuja eli edamamea ja linssejä

Monipuolinen lounas- tai päivällissalaatti kokeilunhaluiselle.

Katso ohje täältä

Kvinoasalaatti linsseillä
© iStock

Kvinoa-feta-porkkanasalaatti ja tahinikastike

Herkullinen ja ruokaisa kvinoa-feta-porkkanasalaatti tarjoaa mausteisten makujen taikaa lautasen täydeltä.

Katso ohje täältä

Porkkana-avokado-linssisalaatti
© iStock

Porkkana-avokado-linssisalaatti

Maukas ja värikäs salaatti, jossa on linssejä, porkkanaa, granaattiomenaa ja avokadoa. Sopii lounaaksi tai päivälliseksi.

Katso ohje täältä

Paahdettu kukkakaali-linssi-mantelisalaatti
© iStock

Paahdettu kukkakaali-linssi-mantelisalaatti

Lähi-idästä inspiraationsa ammentava salaatti sisältää paahdettua kukkakaalia, linssejä, manteleita, taateleita ja tahinikastiketta.

Katso ohje täältä

Linssimuhennokset

Linssi-kasviskeitto
© iStock

Linssi-kasviskeitto

Helppo ja nopea kasviskeitto sopii mainiosti arjen kotikokkailuun. Maukas keitto sisältää myös runsaasti kuitua, joka on etenkin vatsan mieleen.

Katso ohje täältä

Punainen porkkana-linssikeitto
© iStock

Punainen porkkana-linssikeitto

Kokeile seuraavana keittopäivänä herkullista ja helppoa linssikeittoa, jota tuhdistavat myös kikherneet ja mantelit. Maukas keitto hellii makuhermoja ja lämmittää kylmänä päivänä.

Katso ohje täältä

Mausteinen broileri-linssi-kurpitsakeitto

Mausteinen broileri-linssi-kurpitsakeitto

Lämmittävä, täyteläinen keitto, joka houkuttelee jo lämpimällä värilläänkin. Valmista puolessa tunnissa!

Katso ohje täältä

Linssisose-tomaattikeitto
© wichmann+bendtsen

Linssisose-tomaattikeitto

Tomattikeitto on ehdoton suosikkiresepti, varsinkin ruokaisana versiona, jossa on tomaatin lisäksi punaisia linssejä ja paahdettuja kurpitsansiemeniä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Katso ohje täältä

Linssidal

Bataatti-linssidal
© Skovdal Nordic

Intialainen bataatti-linssidal

Dal punaisista linsseistä ja bataatista on paikallaan silloin, kun haluat hyvää helpolla mausta ja tervellisyydestä tinkimättä. Hyvää ruokahalua!

Katso ohje täältä

Vihreä linssidal
© wichmann+bendtsen

Intialainen dal-linssimuhennos

Herkullinen linssimuhennos intialaiseen tapaan porisee liedellä ja voit itse käpertyä hetkeksi sohvannurkkaan herkkuruokaa odotellessa. Kokeile vihreää versiota dal-linssimuhennoksesta – ateria ei edellytä tuntikausien raatamista keittiössä. Hyvää ruokahalua!

Katso ohje täältä

Mausteinen dal-muhennos ja kvinoaa

Mausteinen dal-muhennos ja kvinoaa

Kokeile mausteista dal-muhennosta – KUNTO PLUSsan resepti on terveellinen ja edullinen ja lisäksi helppo tapa saada syötyä enemmän kasviksia mausta tinkimättä.

Katso ohje täältä

Linssipadat

Onepot linsseistä

Yhden astian kasvispata kvinoasta, kaalista ja linsseistä

Oletko lämpimän, vitamiinipitoisen ja maukkaan ruuan perään? Jota ei tarvitse olla koko ajan vahtimassa? Etsintäsi ovat päättyneet, sillä tämä yhden padan kaali-linssiruoka on kaikkea sitä.

Katso ohje täältä

Linssipata – linssejä, pinaattia, bataattia ja kukkakaalia

Linssipata – linssejä, pinaattia, bataattia ja kukkakaalia

Maistuu hyvältä mutta on helppo ja nopea valmistaa! Kokeile maukasta linssipataa, joka sisältää pinaattia, bataattia ja kukkakaalia. Maistuu taatusti!

Katso ohje täältä

Linssi-vihannespata

Nopea linssi-vihannespata

Valmistuu uunissa puolen tunnin reippailun tai 5 km lenkin aikana.

Katso ohje täältä

4 Mitä linssejä mihinkin tarkoitukseen?


ruskeat linssit

RUSKEAT LINSSIT Lisukkeeksi riisin tilalle.

© istock

Mihin ruokiin sopivat ruskeat linssit?

Ruskeat linssit ovat kaikkein yleisimpiä. Niitä on monia erilaisia, esimerkiksi espanjalaiset, saksalaiset ja intialaiset ruskea linssit. Ruskeiden linssien koko vaihtelee ja väri voi olla mitä tahansa pölyisen khakinruskeasta syvän tummanruskeaan.

Ruskeat linssit ovat maultaan miellyttävän maanläheisiä, mikä tekee niistä hyviä yleislinssejä. Ne myös säilyttävät hyvin muotonsa keitettäessä.

keittoaika 20–30 minuuttia

Belugalinssit

BELUGALINSSIT Salaatteihin

© istock

Mihin ruokiin sopivat belugalinssit?

Belugalinssit eli mustat linssit ovat linsseistä kaikkein pienimpiä. Kauniin kiiltävänmustat linssit ovat saaneet nimensä belugan eli kitasammen mustan kaviaarin mukaan. Belugalinssit ovat linsseistä hienoimpia, koska niiden rakenne on vähiten jauhoinen ja maku ihanan pähkinäinen.

Belugalinssit säilyttävät muotonsa kypsennyksessä ja keitetty beluga muistuttaa vähän kvinoaa.

keittoaika 20–25 minuuttia

Vihreät linssit

VIHREÄT LINSSIT Lisukkeeksi, keittoihin ja patoihin.

© istock

Mihin ruokiin sopivat vihreät linssit?

Vihreät linssit ovat suuria ja litteitä. Haaleanvihreän värin ansiosta ne on helppo sekoittaa ruskeiden linssien kanssa. Vihreiden linssien maku on kuitenkin pippurisempi ja pähkinäisempi.

Vihreät linssit eivät pehmene keitettäessä ihan niin paljon kuin ruskeat linssit, joten ne säilyvät kokonaisina esimerkiksi keitoissa, mutta parhaiten ne sopivat tuhteihin muhen- noksiin ja patoihin.

keittoaika 20–25 minuuttia

Punaiset linssit

PUNAISET LINSSIT Muhennoksiin, kuten intialaiseen daliin, pyöryköihin ja murekkeisiin.

© istock

Mihin ruokiin sopivat punaiset linssit?

Punaisten linssien väri vaihtelee oranssista vaaleanpunaiseen ja kellertävään. Splitlinssit ovat halkaistuja punaisia linssejä. Punaisten linssien maku on mieto ja makean mausteinen.

Ne hajoavat kypsyessään kokonaan, joten niillä saa keittoon tai muhennokseen ker- maisen, täyteläisen koostumuksen. Hajoavat linssit myös jauhautuvat sileäksi kasvismurekemassaksi. Niitä on helppo piilottaa ruokaan kasviproteiinilisäksi.

keittoaika 15–20 minuuttia

Du Puy -linssejä

DU PUY -LINSSEJÄ – Salaatteihin ja kulhoihin.

© istock

Mihin ruokiin sopivat puy-linssit?

Du Puy -linssejä kasvatetaan 1 100 metrin korkeudella Le Puyn alueella Auvergnen vulkaanisessa maaperässä Keski-Ranskassa. Aidot Puy-linssit on suojattu Ranskan kansallisella AOP-nimisuojalla, muualla tuotetut saman lajikkeen linssit ovat du puy -tyyppisiä.

Sinivihreitä Puy-linssejä pidetään linsseistä hienoimpina korkean laadun ja herkän maun vuoksi. Puy-linssit eivät hajoa keitettäessä varsinkaan jos niiden antaa kypsyä hiljaa poreillen.

keittoaika noin 30–40 minuuttia

5 Linssien ravintosisältö


Linssejä on monen kokoisia ja värisiä ja niiden maku ja suutuntuma vaihtelee. Ravitsemuksellisesti pu- naiset, vihreät, ruskeat ja mustat linssit eivät juurikaan eroa toisistaan. Punaisissa ja mustissa on aavistus enemmän kaloreita kuin vihreissä ja ruskeissa, muuten ne ovat ravintosisällöltään hyvin samanlaisia.

6 Miksi linssejä kannattaa syödä?


  • Täyttävää kuitua
    Kylläisyydentunne on avainasia ruokahalun hillitsemisessä. Linssien kuitu pitää pitkään kylläisenä ja verensokerin tasaisena.

  • Paljon proteiinia
    Linssit auttavat kasvattamaan ja kehittämään lihaksia. Linssien proteiini imeytyy nopeasti, mikä edistää myös lihasten palautumista treenistä.

  • Vähän rasvaa
    Linssit eivät sisällä lainkaan kolesterolia ja niissä on vähän monityydyttymättömiä rasvoja, jotka kertyvät plakiksi verisuonten seinämin. Siksi ne ovat hyviä sydämelle ja verisuonille.

  • Vitamiineja ja kivennäisaineita
    Linsseissä on B-vitamiineja, foolihappoa, kaliumia, rautaa, kuparia ja sinkkiä. Ne edistävät solujen toimintaa
    ja antavat lisäenergiaa. Ravintoaineet vaikuttavat myös hiuksiin ja ihoon.

7 Linssien säilyttäminen


Kuivatut linssit

Kuivatut linssit säilytetään ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Suora auringonvalo heikentää niiden laatua ja lyhentää säilyvyyttä. Oikein säilytetyt linssit säilyvät noin vuoden.

Keitetyt linssit

Keitetyt linssit säilyvät jääkaapissa tiiviissä rasiassa tai muovipussissa noin 4 päivää. Linssit on myös kätevä pakastaa kerta-annoksina ja lisätä suoraan kypsennettävään ruokaan.

8 Linssit ovat helppokäyttöisiä


Lisäkelinssit on yhtä helppo keittää kuin perunat tai riisi.

Pitääkö linsit huuhtoa?

Linssit ovat luonnollinen ja käsittelemätön tuote, joten huuhtele ne huolellisesti kylmässä vedessä ennen kuin panet ne kattilaan. Näin varmistat, että ruokaan ei päädy pölyä, hiekkaa eikä likaa.

Miten linssit keitetään?

Linssien keittoaika on yleensä noin 20–30 minuuttia riippuen siitä, miten pehmeitä niistä haluaa. Punaiset, halkaistut, ohuet split-linssit kypsyvät nopeimmin.

1 dl linssejä keitetään hiljalleen 2,5 desilitrassa miedosti suolattua vettä tai muuta lientä. Keitinliemi ei saa kiehua loppuun, etteivät linssit kuivu.

Pitääkö linssejä liottaa?

Linssejä ei ole pakko liottaa, koska niissä on vain pieniä määriä lektiini -nimistä kasviproteiinia, jonka pehmeneminen vaatii liottamisen. Pelkkä huuhteleminen riittää. Jos kuitenkin haluat puolittaa keittoajan, liota mustia ja vihreitä linssejä kylmässä vedessä puolisen tuntia.

9 Pitääkö linssit liottaa


Linssejä ei tarvitse liottaa niin kuin papuja, koska niissä on vain vähän vatsavaivoja aiheuttavaa kasviproteiini lektiiniä. Liottaminen kuitenkin lyhentää keittoaikaa.

10 Keitettyjen linssien paino


Linssit imevät vettä keitettäessä. Hyvä nyrkkisääntö on että linssit turpoavat 2,5 kertaisiksi.

11 Paljonko desilitra linssejä painaa?


Linssit ovat kooltaan ja rakenteeltaan erilaisia, mutta 1 dl linssejä punaisia tai vihreitä linssejä painaa suuunnilleen saman verran eli noin 75 g.

1 dl kuivattuja linssejä = noin 75 g

1 dl keitettyjä linssejä = noin 80 g

12 Linssien kasvattaminen


Siemenet kylvetään 3–5 cm syvyyteen savimaahan tai kasteltuun hiekkamaahan. kasvit ovat matalia, hauraita, tuuheita ja pienikukkaisia. Palot voi korjata ja kuoria niistä siemenet jo kolme kuukautta kylvön jälkeen. Siemenet jätetään kuivamaan ja odottamaan kuorimista ennen kuin ne pakataan kauppaan.

Linssien kasvattaminen ei ole aloittelijan hommaa. Ne vaativat lämpöä ja vähän sadetta. Kasvit ovat vain 40–50 cm korkeita ja herkkiä rikkakasveille.

13 Ovatko linssit ympäristöystävällisiä?


Ympäristöä huomioivan syömisen perusperiaate on helppo: Valitse lautasellesi mahdollisimman paljon kasviperäisiä tuotteita ja lähivesien kestävästi kalastettuja kaloja. Palkokasvit ovat ympäristön kannalta erinomainen valinta. Niiden viljelyyn tarvitaan vain vähän peltoa, ja lisäksi tuotannolla on pienet ilmastoa ja vesistöjä rehevöittävät vaikutukset.

Lähde: Ajatuspaja Concito