Opi lisää linsseistä
Superterveelliset ja monipuoliset linssit kuuluvat ruokakolmion alimmalle, laajimmalle tasolle. Opi lisää siitä, miten linssejä käytetään, ja poimi ohjeet sivuiltamme.
Superterveelliset ja monipuoliset linssit kuuluvat ruokakolmion alimmalle, laajimmalle tasolle. Opi lisää siitä, miten linssejä käytetään, ja poimi ohjeet sivuiltamme.
Linssit ovat muiden palkokasvien tavoin loistavia kasviproteiinin ja kuidun lähteitä, mikä tekee niistä terveellisen ja edullisen vaihtoehdon lihalle ja perinteisille hiilihydraateille perunalle, riisille ja pastalle.
Välimeren maissa ja Aasiassa on jo pitkään käytetty linssejä ruuanvalmistuksessa. Suomessa ollaan linssien käytössä aloittelijoita. Siksi me kokosimme yhteen perustiedot eri linssilajikkeista ja niiden käytöstä.
Linsseillä on helppo korvata lihan proteiini. Välttämättömiä aminohappoja linsseissä ei ole yhtä paljon kuin lihassa, mutta kuitenkin tarpeeksi täyttämään aminohappojen tarpeen. B12-vitamiinia on luonnostaan vain lihassa ja muissa eläintuotteissa.
D-vitamiinia ei myöskään saa linsseistä eikä muista palkokasveista, eikä elimistö muodosta B12- eikä D-vitamiinia itse. Vaikka B12- ja D-vitamiinia lisätään kiitettävästi kasvimaitoihin ja -valmisteisiin, syksyn pimeiden tullen vitamiinikuuri on paikallaan.
LUE MYÖS: Mitä edamamet ovat?
Linssit sopivat yhteen useimpien raaka-aineiden kanssa ja varsinkin lisäkkeeksi.
Kokosimme yhteen kaikki KUNTO PLUSsan linssireseptit. Niissä on käytetty ruskeita, vihreitä, punaisia tai puylinssejä.
Linssejä on monen kokoisia ja värisiä ja niiden maku ja suutuntuma vaihtelee. Ravitsemuksellisesti pu- naiset, vihreät, ruskeat ja mustat linssit eivät juurikaan eroa toisistaan. Punaisissa ja mustissa on aavistus enemmän kaloreita kuin vihreissä ja ruskeissa, muuten ne ovat ravintosisällöltään hyvin samanlaisia.
Täyttävää kuitua
Kylläisyydentunne on avainasia ruokahalun hillitsemisessä. Linssien kuitu pitää pitkään kylläisenä ja verensokerin tasaisena.
Paljon proteiinia
Linssit auttavat kasvattamaan ja kehittämään lihaksia. Linssien proteiini imeytyy nopeasti, mikä edistää myös lihasten palautumista treenistä.
Vähän rasvaa
Linssit eivät sisällä lainkaan kolesterolia ja niissä on vähän monityydyttymättömiä rasvoja, jotka kertyvät plakiksi verisuonten seinämin. Siksi ne ovat hyviä sydämelle ja verisuonille.
Vitamiineja ja kivennäisaineita
Linsseissä on B-vitamiineja, foolihappoa, kaliumia, rautaa, kuparia ja sinkkiä. Ne edistävät solujen toimintaa
ja antavat lisäenergiaa. Ravintoaineet vaikuttavat myös hiuksiin ja ihoon.
Lisäkelinssit on yhtä helppo keittää kuin perunat tai riisi.
Linssejä ei tarvitse liottaa niin kuin papuja, koska niissä on vain vähän vatsavaivoja aiheuttavaa kasviproteiini lektiiniä. Liottaminen kuitenkin lyhentää keittoaikaa.
Linssit imevät vettä keitettäessä. Hyvä nyrkkisääntö on että linssit turpoavat 2,5 kertaisiksi.
Linssit ovat kooltaan ja rakenteeltaan erilaisia, mutta 1 dl linssejä punaisia tai vihreitä linssejä painaa suuunnilleen saman verran eli noin 75 g.