Punainen porkkana-linssikeitto
Kokeile seuraavana keittopäivänä herkullista ja helppoa linssikeittoa, jota tuhdistavat myös kikherneet ja mantelit. Maukas keitto hellii makuhermoja ja lämmittää koleana päivänä.
Kokeile seuraavana keittopäivänä herkullista ja helppoa linssikeittoa, jota tuhdistavat myös kikherneet ja mantelit. Maukas keitto hellii makuhermoja ja lämmittää koleana päivänä.
Sitten sinua ehkä kiinnostaa, millä punainen linssikeitto muuttuu entistäkin paremmaksi. Tai haluaisitko tietää, miten linssikeitto kannattaa pakastaa?
Vastaukset saat täältä!
Seuraavassa on vinkkejä siitä, mitä kaikkea linssikeittoon voi lisätä.
Linssikeiton kaloripitoisuus vaihtelee luonnollisesti reseptin ja käytettyjen ainesosien mukaan. Tavallinen annos linssikeittoa (noin 2,5 dl) sisältää yleensä noin 300 kaloria.
Arvion pohjana on perinteinen linssikeitto, joka sisältää yleensä linssejä, kasviksia (kuten porkkanoita, sipulia ja tomaatteja), lientä sekä joskus mausteita ja yrttejä. Jos linssikeitto sisältää kaloripitoisempia ainesosia, kuten öljyä tai kermaa, kaloripitoisuus on luonnollisesti hieman korkeampi. Linssikeitto on kuitenkin yleensä täyttävä, terveellinen ja vähäkalorinen ruoka.
Punaiset linssit ovat hernekasveihin kuuluvan linssin eli kylvövirvilän kuivattuja siemeniä. Kasvia on viljelty jo vuosituhansia, ja nykyään sitä viljellään pääosin Intiassa ja Kanadassa.
Punaisista linsseistä syntyy maukas soppa – mutta ne toki sopivat hyvin myös lukemattomiin muihin ruokiin. Keitä linssejä 15–25 minuuttia halutun kypsyysasteen mukaan. Punaiset linssit voi kypsentää täysin pehmeiksi ja valmistaa niistä pehmeää ja maukasta linssikeittoa.
Kyllä, linssikeittoa voi hyvin pakastaa. Pakastaminen on loistava tapa säilyttää yli jäänyt keitto tai jos haluaa valmistella keiton etukäteen. Muista jäähdyttää linssikeitto ensin – sen pitäisi olla huoneenlämpöistä ennen pakastamista. Näin estetään linssikeiton koostumukseen mahdollisesti vaikuttavien jääkiteiden muodostuminen.
Kyllä, linssikeitto voi aiheuttaa joillekin ihmisille ilmavaivoja. Se johtuu linssien sisältämistä hiilihydraateista ja kuiduista, joita jotkut sietävät hyvin, mutta toiset eivät. Linssit sisältävät oligosakkaridi-nimisiä hiilihydraatteja, joita elimistö ei pysty hajottamaan ohutsuolessa. Paksusuolen bakteerit käyttävät niitä ravinnokseen, jolloin voi muodostua kaasuja.
Linssikeitto sisältää myös runsaasti kuitua, joka voi aiheuttaa turvotusta ja kaasuja, jollei ole tottunut runsaskuituiseen ruokavalioon. Kannattaa siis ehkä aloittaa linssikeiton nauttiminen vähitellen, jotta vatsa tottuu superterveelliseen ravintokuituun.
Lue myös: FODMAP - tutustu ruokavalioon, joka voi rauhoittaa vatsavaivoja