Punainen porkkana-linssikeitto

30 minuuttia
538 kcal

Kokeile seuraavana keittopäivänä herkullista ja helppoa linssikeittoa, jota tuhdistavat myös kikherneet ja mantelit. Maukas keitto hellii makuhermoja ja lämmittää koleana päivänä.

Punainen linssikeitto, paahdettuja kikherneitä ja manteleita

PUNAINEN LINSSIKEITTO – lämmittää ja lohduttaa ihanasti viileänä ja tylsänä iltana.

© wichmann+bendtsen

Punainen porkkana-linssikeitto

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • ½ sipulia
  • 2 porkkanaa
  • 2 pieni purjo
  • 2 tl + 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 pala kurkumaa
  • 1 tl harissaa tai 0,5 tl chilihiutaleita
  • 8 dl kana- tai kasvislientä
  • 2 dl tomaattimurskaa
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 6 rkl punaisia linsejä
  • 1 dl tölkkikikherneitä
  • 10 mantelia
  • merisuolaa
  • mustapippuria
  • korianteria tai lehtipersiljaa

Valmista punainen linssikeitto näin

  • Kuutioi sipuli ja porkkanat. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo.
  • Kuullota sipuli 2 teelusikallisessa öljyä. Raasta 1 tl kurkumaa ja lisää kattilaan yhdessä harissan tai chilin ja kanatai kasvisliemen kanssa. Anna keiton kiehua hiljalleen 10 minuuttia.
  • Lisää 2 rkl oliiviöljyä ja lientä tarpeen mukaan.
  • Lisää tomaattimurska, tomaattipyre ja linssit. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes linssit ovat kovankypsiä.
  • Valuta kikherneet, painele ne kuivaksi talouspaperilla ja paahda pannulla. Paahda ja rouhi mantelit.
  • Mausta keitto suolalla ja pippurilla. Viimeistele annokset kikherneillä, mantelirouheella ja korianterisilpulla.

VINKKI! Harissa on tunisialainen, tulinen chilistä ja mausteista sekoitettu tahna. Sillä on helppo sytyttää kastikkeisiin, keittoihin ja lihapatoihin lisää makua.


Onko punainen linssikeitto suosikkisi?

Sitten sinua ehkä kiinnostaa, millä punainen linssikeitto muuttuu entistäkin paremmaksi. Tai haluaisitko tietää, miten linssikeitto kannattaa pakastaa?

Vastaukset saat täältä!

1 Jalosta linssikeitto näillä lisukkeilla


Seuraavassa on vinkkejä siitä, mitä kaikkea linssikeittoon voi lisätä.

  • Tuoreet yrtit: Linssikeitto saa uusia makuvivahteita, kun ripottelet joukkoon hienonnettua tuoretta persiljaa, korianteria, tilliä tai basilikaa.
  • Sitruunamehu: Tuorepuristetusta sitruunamehusta linssikeitto saa raikkaan ja kirpeän säväyksen.
  • Kreikkalainen jogurtti tai rahka: Lusikallinen kreikkalaista jogurttia tai rahkaa saostaa linssikeittoa hieman, lisää keittoon proteiinia sekä antaa hieman happaman maun.
  • Avokado: Kuutioi avokado ja ripottele keittoon saostamaan ja terveelliseksi lisäksi.
  • Chilihiutaleet tai tuore chili: Jos kaipaat keitoon hieman lisää tulisuutta, lisää joukkoon ripaus chilihiutaleita tai hienonnettua tuoretta chiliä.
  • Paahdetut pähkinät tai siemenet: Paahdetut kurpitsansiemenet, auringonkukansiemenet tai mantelilastut tuovat mukaan rapeutta ja terveellisiä rasvoja ja proteiineja.
  • Pinaatti: Lisää tuore pinaatti juuri ennen tarjoilua, jotta se ei lötkisty. Pinaatti tuo linssikeittoon lisää vitamiineja ja kauniin vihreän värin.
  • Kevätsipuli tai punasipuli: Hienonnettu kevätsipuli tai punasipuli tervöittää ja piristää linssikeittoa.
  • Täysjyväleipäkrutongit: Kotitekoiset täysjyväleipäkrutongit lisäävät rapeutta ja kuitua.
  • Porkkana- tai punajuuriraaste: Vasta raastettu porkkana tai punajuuri lisää suutuntumaa ja vitamiineja.

2 Kuinka paljon kaloreita linssikeitto sisältää?


Linssikeiton kaloripitoisuus vaihtelee luonnollisesti reseptin ja käytettyjen ainesosien mukaan. Tavallinen annos linssikeittoa (noin 2,5 dl) sisältää yleensä noin 300 kaloria.

Arvion pohjana on perinteinen linssikeitto, joka sisältää yleensä linssejä, kasviksia (kuten porkkanoita, sipulia ja tomaatteja), lientä sekä joskus mausteita ja yrttejä. Jos linssikeitto sisältää kaloripitoisempia ainesosia, kuten öljyä tai kermaa, kaloripitoisuus on luonnollisesti hieman korkeampi. Linssikeitto on kuitenkin yleensä täyttävä, terveellinen ja vähäkalorinen ruoka.

3 Mitä punaiset linssit ovat?


Punaiset linssit ovat hernekasveihin kuuluvan linssin eli kylvövirvilän kuivattuja siemeniä. Kasvia on viljelty jo vuosituhansia, ja nykyään sitä viljellään pääosin Intiassa ja Kanadassa.

nainen valmistaa linssipataa liedellä

LINSSIT OVAT TERVEELLISIÄ, HELPPOJA VALMISTAA ja täyttäviä. Käytä niitä keitoissa, muhennoksissa tai lihapullissa tai falafeleissa.

© iStock

Punaiset linssit: Ravintosisältö

Kulhollinen linssikeittoa sisältää paljon hyvää. Punaisissa linsseissä on runsaasti proteiinia, ja ne sisältävät myös B-vitamiinia, kaliumia, rautaa ja sinkkiä.

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 323 kcal
  • Proteinia: 22,5 g
  • Rasvaa: 2 g
  • Hiilihydraattia: 63 g
  • Kuitua: 18 g

Haluatko tietää lisää terveellisistä ja maukkaista linsseistä? Lue lisää täältä

4 Punaiset linssit: Kypsentäminen


Punaisista linsseistä syntyy maukas soppa – mutta ne toki sopivat hyvin myös lukemattomiin muihin ruokiin. Keitä linssejä 15–25 minuuttia halutun kypsyysasteen mukaan. Punaiset linssit voi kypsentää täysin pehmeiksi ja valmistaa niistä pehmeää ja maukasta linssikeittoa.

5 Voiko linssikeittoa pakastaa?


Kyllä, linssikeittoa voi hyvin pakastaa. Pakastaminen on loistava tapa säilyttää yli jäänyt keitto tai jos haluaa valmistella keiton etukäteen. Muista jäähdyttää linssikeitto ensin – sen pitäisi olla huoneenlämpöistä ennen pakastamista. Näin estetään linssikeiton koostumukseen mahdollisesti vaikuttavien jääkiteiden muodostuminen.

6 Aiheuttaako linssikeitto ilmavaivoja?


Kyllä, linssikeitto voi aiheuttaa joillekin ihmisille ilmavaivoja. Se johtuu linssien sisältämistä hiilihydraateista ja kuiduista, joita jotkut sietävät hyvin, mutta toiset eivät. Linssit sisältävät oligosakkaridi-nimisiä hiilihydraatteja, joita elimistö ei pysty hajottamaan ohutsuolessa. Paksusuolen bakteerit käyttävät niitä ravinnokseen, jolloin voi muodostua kaasuja.

Linssikeitto sisältää myös runsaasti kuitua, joka voi aiheuttaa turvotusta ja kaasuja, jollei ole tottunut runsaskuituiseen ruokavalioon. Kannattaa siis ehkä aloittaa linssikeiton nauttiminen vähitellen, jotta vatsa tottuu superterveelliseen ravintokuituun.

Lue myös: FODMAP - tutustu ruokavalioon, joka voi rauhoittaa vatsavaivoja