Meillä purjo-perunakeitto suursuosikki, ja teenkin sitä aina valtavan katilallisen, jotta keittoa riittää useammaksi päiväksi – ja ehkä vielä jonkin verran pakastettavaksi. Näin minulla on kiireisiin päiviin helppoa ja terveellistä ruokaa. Ja se on ehkä kaikkein parasta tässä suosikkikeitossa.
Purjo-perunakeittoa on melko helppo laittaa. Aikaavievintä on perunoiden kuoriminen, jonka voi sälyttää lapsille – jos on. Tai potut voi kuoria jo edellisenä päivänä ja jättää ne yöksi kattilaan ja veteen.
Lisää vinkkejä helpon, terveellisen ja herkullisen keiton valmistamiseen saat täältä.
VINKKI 1: Säästä kermassa
Kerma pyöristää keiton maun ja tekee rakenteesta samettisen pehmeän. Jos lasket kaloreita, korvaa kerma kasvisliemellä. Ja ainakin jos yleensä käytät kuohukermaa, vaihda se ruokakermaan tai maitoon. Paitsi kaloreita, saat myös vähemmmän epäterveellistä tyydyttynyttä rasvaa.
VINKKI 2: Lisää kasviksia
Vaaleat kasvikset ja juurekset ovat hyvä lisä keittokattilaan. Lisää esimerkiksi selleriä, kukkakaalia, juuripersiljaa tai palsternakkaa. Bataatti sopii keittoon myös. Nämä kasvikset antavat keitolle lisää makua ja niissä on enemmän kuitua kuin perunassa.
Lue myös: Miksi palsternakka on terveellistä?
VINKKI 3: Viimeistele purjo-perunasosekeitto ripotteilla
Ilottele useammalla ripotteella. Valitse jotain rapeaa, jotain ruokaisaa ja jotain värikästä. Vaihtele ripotteita ja keksi aina uusia yhdistelmiä!
VINKKI 4: Korvaa pekoni
Missään ei määrätä että purjo-perunasosekeiton pinnalle PITÄÄ ripotella pekonia, mutta suolainen ja paahteinen ripote sopii miedon makuiseen keittoon paremmin kuin hyvin.
- Kaloreita kertyy vähemmän vähärasvaisesta, pannulla rapeaksi paahdetusta ilmakuivatusta kinkusta.
- Jos haluat välttää punaista lihaa (kaikkien nelijalkaisten eläinten lihaa), valitse kalkkunapekoni. Samalla kalorien ja tyydyttyneen rasvan määrä pienenee.
- Kasvissyöjä ja vegaani voivat paahtaa kikherneet rapeiksi pannulla ja ripotella ne keiton koristeeksi.
Keiton pääraaka-aineet, purjo ja peruna, ovat jo valmiiksi vegaanisia, mutta pariin muuhun asiaan pitää kiinnittää huomiota.
- Kasvissyöjä ja vegaani käyttää kasvislientä vaikka ohjeessa olisikin kanalientä. Kerman, ranskankerman tai maidon voi jättää pois, tai, jos haluaa keittoon pehmeän ja samettisen koostumuksen, soseutettuun keittopohjaan voi lorauttaa kasvikermaa tai kookosmaitoa.
- Keittoannoksen viimeistelee pekonin sijaan paahdetut kikherneet, erilaiset siemenet tai paistetut sienet.
Kokeile myös: Terveellinen maa-artisokkakeitto, valkoisia papuja ja persiljaa
Ohjeellamme valmistettu purjo-perunasosekeitto sisältää *358 kcal/annos. Käytimme ruokakermaa ja kalkkunapekonia pitääksemme kalorit kurissa.
Kuohukerma ja tavallinen pekoni tuovat annokseen reilusti lisäkaloreita. Samoin keiton kanssa nautittu leipä.
Jos haluat pitää kiinni kohtuu-kaloreista, mutta haluat kuitenkin ruokaisamman keiton, lisää purjon ja perunan kaveriksi samaan kattilaan kiehumaan lisää kasviksia, esimerkiksi kukkakaalia ja palsternakkaa ja ripottele annokseen paahdettuja kikherneitä ja ruiskrutonkeja.
Kauniisti ripotteilla viimeisteltyjen keittoannosten kanssa maistuu hyvä leipä.
Nopeasti pöytään pääsee kuin paahtaa keiton kaveriksi ruisleipää.
Kun on aikaa, ehtii keiton kaveriksi pyöräyttää kuohkeat, gluteenittomat rahka-kesäkurpitsasämpylät. Tai porkkana-auringonkukansiemenleipää.
Varovasti! Iholle roiskuvasta kiehuvan kuumasta keitosta saa palovammoja. Ole varovainen ja keskity soseuttamiseen. Käytä mielellään tehosekoitinta.
Keiton tekeminen onnistuu vaikkei omistaisikaan teho- tai sauvasekoitinta. Rakenteesta ei ehkä tule ihan niin kuohkea ja sileä ja voi olla, että joukkoon jää purjonpaloja, mutta se ei haittaa.
Sähkövatkain on tehosekoittimen jälkeen paras vaihtoehto, sitten tulee perunasurvin ja viimeiseksi voi koettaa survoa sattumat sileiksi kauhalla sopivan pyöreää astian pohjaa vasten.
Näin se onnistuu
- Kaada lähes kaikki keitinliemi toiseen astiaan. Muussaa perunat ja purjot pienessä nestemäärässä sähkövatkaimen pienimmällä teholla tai survo ne sileäksi perunansurvimella. Varo ettet roiskuta kuumaa sosetta päällesi.
- Lisää nestettä vähän kerrallaan samalla sekoitellen. Kuumenna keitto ja viimeistele maku kohdalleen.
Liisterimäisyys johtuu perunoiden tärkkelyksestä. Kovin tehokkaalla sauva- tai tehosekoittimella perunat voivat mennä liisteriksi. Parasta on käyttää ihan tavallisia yleisperunoita. Niissä on tarpeeksi tärkkelystä, jotta keitosta saa sakeaa, muttei kuitenkaan niin paljon, että se jämähtää liisteriksi.
Keitto voi myös ärtyä liisteriksi liiasta sekoittamisesta. Sekoita vain tarpeen mukaan sen jälkeen kun olet säätänyt keiton sopivan paksuksi lientä lisäämällä.
Totta kai! Lisää vähän kasvislientä tai ruokakermaa ja sekoita keittoa pohjaa myöten huolellisesti joka kohdasta kuumentamisen aikana. Lämmitettäessä keitto palaa helposti pohjaan.
Kaiva heti kättelyssä esiin kaikkein suurin kattilasi, sillä keitto sopii erittäin hyvin pakastettavaksi.
Purjo-perunasosekeitto erottuu vähän ikävän näköiseksi kun sen sulattaa, mutta kunhan sekoittelet sitä kuumentamisen aikana, rakenne palautuu täyteläisen sileäksi. Ellei keitto vielä sekoitellen kuumentamisen jälkeen näytä hyvältä, soseuta se lyhyesti uudelleen.