Terveellinen, samettinen purjo-perunasosekeitto ja pekonia

30 minuuttia
358 kcal

Purjo-perunasosekeitto maistuu hyvältä, lämmittää ja on vieläpä helppo valmistaa. Meidän ohjeellamme tehty keitto on myös terveellistä. Maistuisiko pehmeän samettinen purjo-perunasosekeitto?

Lautasellinen pekonilla, omenalla ja kurpitsansiemenillä viimeisteltyä purjo-perunasosekeittoa

PURJO-PERUNASOSEKEITTO – on sellaisenaan kalvakkaa. Viimeistele annokset houkutteleviksi esimerkiksi pekonilla, omenakuutioilla ja persiljalla.

© wichmann+bendtsen

Samettisen pehmeä purjo-perunasosekeitto

Kehitimme ohjeen, jolla syntyy terveellinen, mutta kuitenkin kermaisen täyteläinen ja herkullinen purjo-perunasosekeitto. Viimeistele annokset ripotteilla ja nauti!

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

Purjo-perunasosekeitto

  • 250 g perunaa
  • 1 purjoa
  • ¼ kukkakaalia
  • ½ rkl oliiviöljyä
  • ½ l kasvislientä
  • ¼ tl muskottipähkinää
  • 1 dl ruokakermaa
  • Merisuolaa
  • Mustapippuria

Ripotteet:

  • 60 g kalkkunapekonia
  • 2 rkl kurpitsansiemeniä
  • ½ omena
  • Tuoreita yrttejä

Purjo-perunasosekeiton valmistus

  • Paloittele perunat, purjo ja kukkakaali kattilaan.
  • Lisää öljy ja kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  • Soseuta keitto.
  • Lisää ruokakerma ja kiehauta. Mausta keitto muskotilla, suolalla ja pippurilla.
  • Paista pekoni rapeaksi. Lisää kurpitsansiemenet ja kuumenna kunnes ne poksahtelevat. Kuutioi omena ja murusta pekoni.
  • Viimeistele keittoannokset omenalla, pekonilla, kurpitsansiemenillä ja yrteillä.

VINKKI Persiljan voi korvata timjamilla tai ruohosipulilla.

VINKKI Pane kansi kiehuvan keittokattilan päälle. Säästät sähköä.


Meillä purjo-perunakeitto suursuosikki, ja teenkin sitä aina valtavan katilallisen, jotta keittoa riittää useammaksi päiväksi – ja ehkä vielä jonkin verran pakastettavaksi. Näin minulla on kiireisiin päiviin helppoa ja terveellistä ruokaa. Ja se on ehkä kaikkein parasta tässä suosikkikeitossa.

Purjo-perunakeittoa on melko helppo laittaa. Aikaavievintä on perunoiden kuoriminen, jonka voi sälyttää lapsille – jos on. Tai potut voi kuoria jo edellisenä päivänä ja jättää ne yöksi kattilaan ja veteen.

Lisää vinkkejä helpon, terveellisen ja herkullisen keiton valmistamiseen saat täältä.

1 Purjo-perunasosekeitto vielä terveellisemmin!


VINKKI 1: Säästä kermassa

Kerma pyöristää keiton maun ja tekee rakenteesta samettisen pehmeän. Jos lasket kaloreita, korvaa kerma kasvisliemellä. Ja ainakin jos yleensä käytät kuohukermaa, vaihda se ruokakermaan tai maitoon. Paitsi kaloreita, saat myös vähemmmän epäterveellistä tyydyttynyttä rasvaa.

VINKKI 2: Lisää kasviksia

Vaaleat kasvikset ja juurekset ovat hyvä lisä keittokattilaan. Lisää esimerkiksi selleriä, kukkakaalia, juuripersiljaa tai palsternakkaa. Bataatti sopii keittoon myös. Nämä kasvikset antavat keitolle lisää makua ja niissä on enemmän kuitua kuin perunassa.

Lue myös: Miksi palsternakka on terveellistä?

VINKKI 3: Viimeistele purjo-perunasosekeitto ripotteilla

Ilottele useammalla ripotteella. Valitse jotain rapeaa, jotain ruokaisaa ja jotain värikästä. Vaihtele ripotteita ja keksi aina uusia yhdistelmiä!

Rapeat ripotteet

  • paahdetut suolamantelit
  • paahdetut kikherneet, joihin voi ripauttaa vähän cayennepippuria
  • ruiskrutongit

Ruokaisat ripotteet

  • pienet uunissa tai pannulla paahdetut peruna-, selleri- tai juuripersiljakuutiot
  • omenakuutiot
  • paistetut sienet
  • paistetut kukkakaalin kukinnot

Värikkäät ripotteet

Vältä hävikkiä ja käytä perunoista myös kuoret

Harjaa ja huuhtele perunat huolellisesti ennen kuorimista, ota kuoret talteen ja tee niistä herkullisia sipsejä, joita voi lisätä keittoannoksen päälle, tai rouskutella sellaisenaan.

Lue myös: Voiko itäneitä perunoita syödä?

Perunankuorisipsit

  • Painele kuoret talouspaperilla täysin kuiviksi, sekoita joukkoon hieman oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  • Levitä kuoret ohuksi, ilmavaksi kerrokseksi leivinpaperoidulle pellille.
  • Paahda kuoria 200 asteessa kiertoilmassa noin 15 minuuttia, tai kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Vahdi, etteivät ne pala.

VINKKI 4: Korvaa pekoni

Missään ei määrätä että purjo-perunasosekeiton pinnalle PITÄÄ ripotella pekonia, mutta suolainen ja paahteinen ripote sopii miedon makuiseen keittoon paremmin kuin hyvin.

  • Kaloreita kertyy vähemmän vähärasvaisesta, pannulla rapeaksi paahdetusta ilmakuivatusta kinkusta.
  • Jos haluat välttää punaista lihaa (kaikkien nelijalkaisten eläinten lihaa), valitse kalkkunapekoni. Samalla kalorien ja tyydyttyneen rasvan määrä pienenee.
  • Kasvissyöjä ja vegaani voivat paahtaa kikherneet rapeiksi pannulla ja ripotella ne keiton koristeeksi.

2 Vegaaninen purjo-perunasosekeitto


Keiton pääraaka-aineet, purjo ja peruna, ovat jo valmiiksi vegaanisia, mutta pariin muuhun asiaan pitää kiinnittää huomiota.

  • Kasvissyöjä ja vegaani käyttää kasvislientä vaikka ohjeessa olisikin kanalientä. Kerman, ranskankerman tai maidon voi jättää pois, tai, jos haluaa keittoon pehmeän ja samettisen koostumuksen, soseutettuun keittopohjaan voi lorauttaa kasvikermaa tai kookosmaitoa.
  • Keittoannoksen viimeistelee pekonin sijaan paahdetut kikherneet, erilaiset siemenet tai paistetut sienet.

Kokeile myös: Terveellinen maa-artisokkakeitto, valkoisia papuja ja persiljaa

Lisää perunakeitto-ohjeita löytyy täältä

Peruna-purjososekeitto, kalkkunapekonia ja krutonkeja.
© wichmann+bendtsen

Peruna-purjososekeitto, kalkkunapekonia ja krutonkeja

Kokeile peruna-purjososekeittoa kalkkunapekonin, krutonkien ja tuoreen timjamin kera.

Resepti löytyy täältä

Peruna-fenkoli-kikhernekeitto

Peruna-fenkoli-kikhernekeitto

Kuitupitoinen, täyteläinen keitto.

Resepti löytyy täältä

Bataattikeitto
© wichmann+bendtsen

Lempeän tulinen bataattikeitto

Herkullinen bataattikeitto lämmittää koko kehoa ja antaa energiaa. Sopii erityisen hyvin päivälliseksi piristämään harmaata päivää.

Resepti löytyy täältä

3 Paljonko kaloreita purjo-perunasosekeitto sisältää?


Ohjeellamme valmistettu purjo-perunasosekeitto sisältää *358 kcal/annos. Käytimme ruokakermaa ja kalkkunapekonia pitääksemme kalorit kurissa.

Kuohukerma ja tavallinen pekoni tuovat annokseen reilusti lisäkaloreita. Samoin keiton kanssa nautittu leipä.

Jos haluat pitää kiinni kohtuu-kaloreista, mutta haluat kuitenkin ruokaisamman keiton, lisää purjon ja perunan kaveriksi samaan kattilaan kiehumaan lisää kasviksia, esimerkiksi kukkakaalia ja palsternakkaa ja ripottele annokseen paahdettuja kikherneitä ja ruiskrutonkeja.

4 Purjo-perunasosekeitto – mitä keiton kanssa?


Kauniisti ripotteilla viimeisteltyjen keittoannosten kanssa maistuu hyvä leipä.

Nopeasti pöytään pääsee kuin paahtaa keiton kaveriksi ruisleipää.

Kun on aikaa, ehtii keiton kaveriksi pyöräyttää kuohkeat, gluteenittomat rahka-kesäkurpitsasämpylät. Tai porkkana-auringonkukansiemenleipää.

Rahkasämpylät
© wichmann+bendtsen

Kuohkeat, gluteenittomat rahka-kesäkurpitsasämpylät

Gluteenittomat sämpylät, joihin kesäkurpitsaraaste antaa mehevyyttä.

Resepti löytyy täältä

porkkanasämpylät
© Betina Hastoft

Porkkana-auringonkukansiemen-sämpylät

Porkkanasämpylät ovat hitti. Ja sen ymmärtää. Kokeile vielä vähän terveellisempää porkkanasämpyläreseptiämme, jossa on täysjyvää ja rapeita auringonkukansiemeniä.

Resepti löytyy täältä

5 Miten keitto kannattaa soseuttaa?


Varovasti! Iholle roiskuvasta kiehuvan kuumasta keitosta saa palovammoja. Ole varovainen ja keskity soseuttamiseen. Käytä mielellään tehosekoitinta.

© iStock

Soseutus tehosekoittimessa

  • Pane tehosekoittimen lasikulho pesualtaaseen ja keittokattila sen viereen pannunalusen päälle.
  • Kaada keittoa kulhoon aina itsestäsi poispäin, tai nostele keitto sekoittimeen isolla kauhalla.
  • Täytä sekoittimen kulhosta vain kolmannes vaikka joutuisitkin soseuttamaan keiton monessa erässä.
  • Sulje kansi huolellisesti, pane toinen käsi kannen päälle, käynnistä kone ja soseuta kunnes keitto on sileää.
  • Kaada soseutettu annos toiseen kattilaan ja jatka kunnes kaikki keitto on soseutettu.
  • Kuumenna keitto kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoitellen.

VINKKI Täytä sekoittimen kulho haalealla astianpesuainevedellä ja anna seistä. Kulho melkein pesee itse itsensä.

© iStock

Sauvasekoittimella

  • Nosta keittokattila pesualtaaseen hyvälle työskentelykorkeudelle.
  • Käytä sauvasekoitinta melkein kattilan pohjassa.
  • PIdä kantta kilpenä kattilan päällä, ettet saa kuumia keittoroiskeita päällesi. Käynnistä varovasti.
  • Liikuta sauvaa hitaasti ylös ja alas ja tee pohjan lähellä ympyröitä, niin että saat koko keiton soseutettua. Sekoituspään pitää olla kokonaan pinnan alla kun sauva on päällä, muuten roiskuu. Irrota varsi puhdistusta varten.
  • Kuumenna keitto koko ajan sekoitellen.

VINKKI Käynnistä sekoitin kapeassa astiassa astianpesuainevedessä. Saat sen lähes puhtaaksi saman tien

Tehosekoittimessa keitto on helpompi soseuttaa täysin sileäksi. Sauvasekoittimella soseuttaminen sujuu suoraan kattilassa.

VINKKI Ota perunakuutioita sivuun, soseuta ja lisää kuutiot valmiiseen keittoon jos haluat purtavaa.

6 Kun keittiön varustukseen ei kuulu teho- tai sauvasekoitinta


Keiton tekeminen onnistuu vaikkei omistaisikaan teho- tai sauvasekoitinta. Rakenteesta ei ehkä tule ihan niin kuohkea ja sileä ja voi olla, että joukkoon jää purjonpaloja, mutta se ei haittaa.

Sähkövatkain on tehosekoittimen jälkeen paras vaihtoehto, sitten tulee perunasurvin ja viimeiseksi voi koettaa survoa sattumat sileiksi kauhalla sopivan pyöreää astian pohjaa vasten.

Näin se onnistuu

  • Kaada lähes kaikki keitinliemi toiseen astiaan. Muussaa perunat ja purjot pienessä nestemäärässä sähkövatkaimen pienimmällä teholla tai survo ne sileäksi perunansurvimella. Varo ettet roiskuta kuumaa sosetta päällesi.
  • Lisää nestettä vähän kerrallaan samalla sekoitellen. Kuumenna keitto ja viimeistele maku kohdalleen.

Näitä välineitä tarvitset, kun valmistat purjo-perunasosekeittoa

© iStock
  • kuorimaveitsi
  • iso kannellinen kattila
  • tehosekoitin tai sauvasekoitin
  • keittiöveitsi
  • leikkuulauta

7 Miksi keitosta tulee liisterimäistä?


Liisterimäisyys johtuu perunoiden tärkkelyksestä. Kovin tehokkaalla sauva- tai tehosekoittimella perunat voivat mennä liisteriksi. Parasta on käyttää ihan tavallisia yleisperunoita. Niissä on tarpeeksi tärkkelystä, jotta keitosta saa sakeaa, muttei kuitenkaan niin paljon, että se jämähtää liisteriksi.

Keitto voi myös ärtyä liisteriksi liiasta sekoittamisesta. Sekoita vain tarpeen mukaan sen jälkeen kun olet säätänyt keiton sopivan paksuksi lientä lisäämällä.

8 Voiko purjo-perunakeittoa lämmittää seuraavana päivänä?


Totta kai! Lisää vähän kasvislientä tai ruokakermaa ja sekoita keittoa pohjaa myöten huolellisesti joka kohdasta kuumentamisen aikana. Lämmitettäessä keitto palaa helposti pohjaan.

9 Voiko purjo-perunasosekeittoa pakastaa?


Kaiva heti kättelyssä esiin kaikkein suurin kattilasi, sillä keitto sopii erittäin hyvin pakastettavaksi.

Purjo-perunasosekeitto erottuu vähän ikävän näköiseksi kun sen sulattaa, mutta kunhan sekoittelet sitä kuumentamisen aikana, rakenne palautuu täyteläisen sileäksi. Ellei keitto vielä sekoitellen kuumentamisen jälkeen näytä hyvältä, soseuta se lyhyesti uudelleen.

Pakasta keitto näin

  • Jäähdytä keitto nopeasti, mieluiten kylmässä. Pakkaa keitto paksuihin pakastepusseihin, päivää ne ja pakasta ohuina levyinä. Pinoa levyt päällekkäin vasta jäisenä.
  • Keiton voi tietenkin pakastaa myös rasioissa, mutta litteät pussit pakastuvat nopeammin ja vievät vähemmän tilaa.
  • Purjo-perunasosekeitto säilyy 3 kuukautta pakastimessa.

Kunto Plus 1/2024