Porkkana-auringonkukansiemen-sämpylät

2,5 tuntia
255 kcal

Porkkanasämpylät ovat hitti. Ja sen ymmärtää. Kokeile vielä vähän terveellisempää porkkanasämpyläreseptiämme, jossa on täysjyvää ja rapeita auringonkukansiemeniä. Voit käyttää myös kurpitsan- tai seesaminsiemeniä.

porkkanasämpylät

PORKKANASÄMPYLÄT – Mitä hienommaksi raastat porkkanat, sitä kosteampaa raasteesta tulee.

© Betina Hastoft

Porkkana-auringonkukansiemen-sämpylät

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 Sämpylää

  • ¾ dl kädenlämpöistä vettä
  • 3¾ g hiivaa
  • 6¼ g sokeria
  • 25 g grahamjauhoja tai karkeita spelttijauhoja
  • 100 g vehnäjauhoja, mielellään manitoba- jauhoja
  • ¼ tl merisuolaa
  • 10 g pehmeää voita
  • 31 g porkkanaa
  • 12 g auringonkukansiemeniä
  • ¼ muna

Valmistus

  • Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sokeri.
  • Sekoita joukkoon suola ja jauhot.
  • Lisää pehmeä voi ja vaivaa taikina sileäksi ja joustavaksi. Anna taikinan nousta tunti huoneenlämmössä.
  • Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Painele kuoppa keskelle ja lisää siihen porkkanaraaste, auringon­kukansiemenet ja muna. Venytä taikinan reunat yhteen ainesten päälle ja vaivaa taikina tasaiseksi.
  • Jaa taikina 8–10 osaan. Nosta palat leivinpaperille ja peitä pelti kostutetulla leivinliinalla. Kohota kaksinkertaiseksi, noin 1 tunti.
  • Kypsennä 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kullanruskeita. Nauti lämpiminä.

VINKKIManitoba-jauho on vahva vehnäjauho, jossa on korkea proteiinipitoisuus. Gluteeni antaa taikinalle kimmoisuutta
ja sitkoa.

VINKKI Jos porkkanaraaste on oikein kosteaa, lisää taikinaa vähän jauhoja. Jäähdytä sämpylät ritilällä.

VINKKI Käytä sämpylätaikinaan vaihteeksi omenaraastetta. Sämpylöistä tulee vielä makeampia.

KUNTO PLUS nro 7/2023