Pikaopas gluteenittomaan ruokavalioon

KUNTO PLUS opastaa gluteenittomiin elintarvikkeisiin.

Näitä voit syödä huoletta

  • Hedelmät, marjat ja vihannekset tuoreina, pakasteina ja kuivattuina

  • Kananmunat

  • Käsittelemätön liha

  • Käsittelemätön kala

  • Pähkinät ja siemenet

  • Jogurtti, skyr ja muut hapanmaitotuotteet (ilman mysliä)

  • Maito, voi ja kerma

  • Peruna ja bataatti

  • Riisi, tattari, villiriisi, amarantti ja kvinoa

  • Gluteenittomat versiot leivistä, kekseistä, myslistä ja puuroista. Valmistusaineina ovat yleensä maissi-, riisi-, soija- tai kookosjauho, amarantti, durra (sorghum- tai kaffelihirssi), tattari, tapioka (kassava, maniokki), kvinoa, kikherneet (kahviherneet) tai hirssi.

  • Gluteeniton kaura

  • Gluteenittomat jauhot

  • Öljy ja etikka

  • Gluteeniton olut

Gluteeniton verkkoyhteisö www.glu.fi sisältää runsaasti gluteenittomia ohjeita.

Ole tarkkana näiden kanssa

Tarkista tuoteseloste:

  • Makkarat, lihapullat ja muut lihajalosteet, jotka saattavat sisältää jauhoja

  • Einekset, kuten kastikkeet, keitot, pataruuat ja pakasteateriat

  • Pateet ja pasteijat

  • Soijatuotteet (sisältävät usein vehnää)

  • Makeiset (lakritsa, irtokarkit ja täytesuklaat)

  • Energiapatukat ja -juomat (usein vehnästä valmistettua maltodekstriiniä)

  • Jäätelöt ja mehujäät

  • Sokerittomat tuotteet, jotka on makeutettu makeutusaineella (saattaa olla vijapohjaista)

  • Maissihiutaleet ja muut aamiaistuotteet, vaikka ne olisi tehty muusta kuin vehnästä tai rukiista, ellei niissä ole mainintaa "gluteeniton".

Karta näitä

  • Leipä, pasta, pizza, keksit, näkkileipä, puuro ja kakut, jotka on leivottu vehnästä, durumvehnästä, speltistä (yksijyvävehnä), grahamjauhoista, sihtijauhoista, rukiista tai ohrasta, tai jotka sisältävät leseitä, alkioita tai jyviä näistä viljalaaduista.

  • Speltti, ohra ja muut jyvät

  • Nuudelit, elleivät ne ole gluteenittomia.

  • Kuskus

  • Maltaat ja mallastiiviste

  • Olut, ellei se ole tehty hirssistä tai riisistä

  • Sinappi, ketsuppi, valmiit salaatinkastikkeet, liemikuutiot ja paahdettu sipuli

Kestätkö gluteenia? Lue gluteeniherkkyyden oireista täältä.