Pikaopas gluteenittomaan ruokavalioon
KUNTO PLUS opastaa gluteenittomiin elintarvikkeisiin.
Hedelmät, marjat ja vihannekset tuoreina, pakasteina ja kuivattuina
Kananmunat
Käsittelemätön liha
Käsittelemätön kala
Pähkinät ja siemenet
Jogurtti, skyr ja muut hapanmaitotuotteet (ilman mysliä)
Maito, voi ja kerma
Peruna ja bataatti
Riisi, tattari, villiriisi, amarantti ja kvinoa
Gluteenittomat versiot leivistä, kekseistä, myslistä ja puuroista. Valmistusaineina ovat yleensä maissi-, riisi-, soija- tai kookosjauho, amarantti, durra (sorghum- tai kaffelihirssi), tattari, tapioka (kassava, maniokki), kvinoa, kikherneet (kahviherneet) tai hirssi.
Gluteeniton kaura
Gluteenittomat jauhot
Öljy ja etikka
Gluteeniton olut
Gluteeniton verkkoyhteisö www.glu.fi sisältää runsaasti gluteenittomia ohjeita.
Tarkista tuoteseloste:
Makkarat, lihapullat ja muut lihajalosteet, jotka saattavat sisältää jauhoja
Einekset, kuten kastikkeet, keitot, pataruuat ja pakasteateriat
Pateet ja pasteijat
Soijatuotteet (sisältävät usein vehnää)
Makeiset (lakritsa, irtokarkit ja täytesuklaat)
Energiapatukat ja -juomat (usein vehnästä valmistettua maltodekstriiniä)
Jäätelöt ja mehujäät
Sokerittomat tuotteet, jotka on makeutettu makeutusaineella (saattaa olla vijapohjaista)
Maissihiutaleet ja muut aamiaistuotteet, vaikka ne olisi tehty muusta kuin vehnästä tai rukiista, ellei niissä ole mainintaa "gluteeniton".
Leipä, pasta, pizza, keksit, näkkileipä, puuro ja kakut, jotka on leivottu vehnästä, durumvehnästä, speltistä (yksijyvävehnä), grahamjauhoista, sihtijauhoista, rukiista tai ohrasta, tai jotka sisältävät leseitä, alkioita tai jyviä näistä viljalaaduista.
Speltti, ohra ja muut jyvät
Nuudelit, elleivät ne ole gluteenittomia.
Kuskus
Maltaat ja mallastiiviste
Olut, ellei se ole tehty hirssistä tai riisistä
Sinappi, ketsuppi, valmiit salaatinkastikkeet, liemikuutiot ja paahdettu sipuli