Kaipaatko ruokiin lisää makua? Kokeile purjoa!
Mieto ja monipuolinen purjo sopii moniin eri ruokiin. Katso kätevät vinkit purjon käyttöön ja ota haltuun 12 herkullista ja terveellistä purjoreseptiä.
Mieto ja monipuolinen purjo sopii moniin eri ruokiin. Katso kätevät vinkit purjon käyttöön ja ota haltuun 12 herkullista ja terveellistä purjoreseptiä.
Purjosipuli on luultavasti harvan suosikkivihannes, monestakin syystä.
Purjoa ei voi oikein napostella raakana, ja purjon puhdistaminen ja käsittelykin voi tuntua vaivalloiselta.
Purjolle kannattaa antaa kuitenkin mahdollisuus – sillä saa lisää makua moniin ruokiin, ja se on varsin herkullista myös sellaisenaan höyrytettynä, keitettynä tai paistettuna.
Lue täältä parhaat vinkit purjon käyttöön ja käsittelyyn ja testaa herkullisimmat purjoreseptit.
Todellakin! Purjo sisältää runsaasti tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.
Purjossa on vain vähän energiaa, joten sitä voi syödä huoletta.
Vertailun vuoksi: 100 grammassa keitettyä pastaa on 99 kilokaloria ja 100 grammassa maitosuklaata 538 kilokaloria.
Purjosipulin energiasisältö
Katso myös: Kaloritaulukot – paljonko energiaa on pizzassa, punaviinissä, leivässä ja omenoissa?
Käsittelemätön tai tuore: 120 g
Käsittelemätön tai tuore: 200 g
Käsittelemätön tai tuore: 280 g
Lähde: Fineli
Lue vinkit purjon käyttöön kotikeittiössä ja katso herkullisimmat purjoreseptimme.
Purjoa voi käyttää monissa ruokalajeissa ja lisukkeena, mutta se on herkullista myös sellaisenaan.
Tässä on muutamia yleisimpiä valmistustapoja – ensin saat helpot ohjeet purjojen keittämiseen.
Purjoa voi syödä raakana, mutta sipulien sukuun kuuluvana sen maku voi kypsentämättä olla melko terävä. Hienonnettuna ja pieninä määrinä raakaa purjoa voi ripotella esimerkiksi voileivän päälle tai salaattiin.
Lue myös: Viikon ruokaohjeet – pääosassa sipuli!
Raakana käytettäessä purjoa kannattaa liottaa vedessä tunnin ajan ennen käyttöä.
Se miedontaa purjon makua, tekee siitä rapeampaa ja vähentää hajua.
Kun purjoa kypsennetään esimerkiksi uunissa tai pannulla, sen maku muuttuu. Siitä tulee pehmeää ja makeaa – erityisesti sen valkoisesta osasta.
Kyllä voi. Purjo, kuten useimmat muutkin vihannekset, on kuitenkin hyvä ryöpätä ennen pakastamista.
Purjo säilyy pakastimessa 10–12 kuukautta.
Tee näin:
Lue myös: Kauanko ruoka säilyy pakkasessa?
Kyllä, voi – lukuun ottamatta kantaa, jossa on juuret.
Purjosta käytetään useimmiten sen valkoinen, miedon makuinen osa, mutta myös vihreän osan voi hyvin käyttää.
Monet poistavat karkeiden, tummanvihreiden lehtien uloimman osan, mutta se on sääli, sillä paksut lehdet ovat täynnä makua.
Puhdista ne hyvin ja keitä ne muiden vihannesten ja luiden, kalan tai linnunrankojen kanssa herkulliseksi liemeksi. Liemestä voi valmistaa keiton tai kastikkeen ja sen voi myös pakastaa tulevaa käyttöä varten.
Kotimaisen purjon sesonki on kesä-lokakuussa, mutta koska purjo kestää hyvin varastointia, sitä on saatavilla yleensä vuoden loppuun asti.
Jos kasvatat purjoa itse, muista, että sillä on pitkä kasvukausi ja siemenet tulisi kylvää astioihin joa maaliskuussa.