Kaipaatko ruokiin lisää makua? Kokeile purjoa!

Mieto ja monipuolinen purjo sopii moniin eri ruokiin. Katso kätevät vinkit purjon käyttöön ja ota haltuun 12 herkullista ja terveellistä purjoreseptiä.

Purjo

PURJO antaa ruokiin lisää makua, mutta sitä voi syödä myös sellaisenaan esimerkiksi höyrytettynä, paistettuna tai uunissa kypsennettynä.

© iStock

Purjosipuli on luultavasti harvan suosikkivihannes, monestakin syystä.

Purjoa ei voi oikein napostella raakana, ja purjon puhdistaminen ja käsittelykin voi tuntua vaivalloiselta.

Purjolle kannattaa antaa kuitenkin mahdollisuus – sillä saa lisää makua moniin ruokiin, ja se on varsin herkullista myös sellaisenaan höyrytettynä, keitettynä tai paistettuna.

Lue täältä parhaat vinkit purjon käyttöön ja käsittelyyn ja testaa herkullisimmat purjoreseptit.

1 Onko purjo terveellistä?


Todellakin! Purjo sisältää runsaasti tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Grafik med næringsindhold på porrer

C-vitamiini

Purjosta saa paljon C-vitamiinia, jota elimistö ei pysty itse valmistamaan ja joka muun muassa auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää.

Folaatti

Purjo on myös hyvä folaatin lähde.

Folaatti on B-vitamiini, joka on tärkeä muun muassa punasolujen muodostumiselle ja solujen jakautumiselle.

Se on erityisen tärkeää raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville naisille. Elimistö ei pysty tuottamaan folaattia itse, joten sitä on saatava ruoasta tai ravintolisistä. Folaatin synteettistä muotoa kutsutaan foolihapoksi.

Lue myös: Raskaus viikko viikolta – mitä sinulle ja sikiölle tapahtuu

Ravintokuitu

Purjon vihreissä ja valkoisissa varsissa ei ole yhtä paljon ruoansulatukselle ja hyville suolistoakteereille hyväksi olevaa kuitua kuin esimerkiksi kaalissa, mutta kuitenkin ihan mukavasti.

Purjo sisältää myös jonkin verran beetakaroteenia, magnesiumia, kalsiumia ja kaliumia.

Lue myös: Testi: Voivatko suolistobakteerit hyvin?

2 Paljonko purjossa on kaloreita?


Purjossa on vain vähän energiaa, joten sitä voi syödä huoletta.

Energiaa raa’assa purjossa: 23 kcal / 100 g

Vertailun vuoksi: 100 grammassa keitettyä pastaa on 99 kilokaloria ja 100 grammassa maitosuklaata 538 kilokaloria.

Purjosipulin energiasisältö

  • 1 pieni purjo (120 g): 27 kilokaloria
  • 1 keskikokoinen purjo (200 g): 46 kilokaloria
  • 1 iso purjo (280 g): 64 kilokaloria

Katso myös: Kaloritaulukot – paljonko energiaa on pizzassa, punaviinissä, leivässä ja omenoissa?

3 Paljonko purjo painaa?


Piirroskuva kolmesta erikokoisesta purjosta.

1 pieni purjo

Käsittelemätön tai tuore: 120 g

1 keskikokoinen purjo

Käsittelemätön tai tuore: 200 g

1 suuri purjo

Käsittelemätön tai tuore: 280 g

Lähde: Fineli

Miten purjoa pitäisi säilyttää?

Purjo säilyy parhaiten pimeässä ja viileässä.

Pane purjo muovipussissa jääkaapin vihanneslokeroon, jossa se säilyy noin 14 päivää.

4 12 purjoreseptiä


Lue vinkit purjon käyttöön kotikeittiössä ja katso herkullisimmat purjoreseptimme.

Keitto

Purjoperunasosekeitto on monien talvisuosikki, ja purjo sopii myös hyvin lihakeittoon.

Purjo käy myös ylipäänsä mainiosti moniin kirkkaisiin keittoihin. Hienonnettua purjoa voi paistaa ensin tilkassa öljyä vaikka keiton muiden vihannesten kanssa, mutta sen voi lisätä myös suoraan kuumaan liemeen.

Peruna-purjososekeitto, kalkkunapekonia ja krutonkeja.
© wichmann+bendtsen

Peruna-purjososekeitto, kalkkunapekonia ja krutonkeja

Tämä keitto on hyvää sinälläänkin, mutta krutongit ja pekoni antavat siihen vielä lisämakua.

Katso resepti täältä

Broileri-peruna-purjokeitto.
© wichmann+bendtsen

Broileri-peruna-purjokeitto

Maukas ja terveellinen broilerikeitto on helppoa ja herkullista arkiruokaa parhaimmillaan!

Katso resepti täältä

Terveellinen päivällinen enintään 30 minuutissa
© wichmann+bendtsen

Parsakaalisosekeitto ja katkarapuja

Herkullinen ja superterveellinen parsakaalisosekeitto on helppo ja nopea valmistaa. Chilin kanssa pannulla käyneet katkaravut kruunaavat samettisen sosekeiton.

Katso resepti täältä

Jauhelihakeitto.
© wichmann+bendtsen

Kotoisa jauhelihakeitto

Superterveellinen, umamista makua uhkuva jauhelihakeitto lämmittää ihanasti.

Katso resepti täältä

Piirakka

Purjopiirakka maistuu esimerkiksi iltapalana ja sopii hyvin myös noutopöytään.

Jos haluat hieman oikaista, käytä täysjyväpiirakkataikinaa tai filotaikinaa – tai jätä taikina pois ja valmista munakas kananmunaseoksesta ja purjosta ja mausta esimerkiksi rapeilla pekonikuutioilla.

Pala purjopiirasta.
© wichmann+bendtsen

Kinkku-kasvispiiras

Kevyempi versio quiche lorrainesta.

Katso resepti täältä

Pasta

Purjoa ei ehkä tule ensimmäiseksi mieleen käyttää pastaan, mutta odotapa kun olet maistanut tätä herkullista pastaamme, jossa on pestoa, broileria, kesäkurpitsaa ja purjoa – nam!

Broileripasta
© Skovdal Nordic

Broileripasta

Pastaa, pestoa, broileria, kesäkurpitsaa ja purjoa – siinä helpon ja supermaukkaan arkiaterian ainekset!

Herkullinen arkiruoka, joka maistuu koko perheelle.
Katso resepti täältä

Kalan kanssa

Purjon omaleimainen maku sopii hyvin kalan kanssa.

Tarjoa uunissa paistettua purjoa kalapullien tai höyrytetyn tai paistetun kalan kanssa tai lisää hienonnettua purjoa uunivuokaan lohipihvien, lohkotun suippokaalin ja mascarponen sekaan. Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Lohi-kaalivuoka
© iStock

Lohi-kaalivuoka

Joskus sitä vain kaipaa helppoa ja nopeaa iltaruokaa.

Tämä uunilohiresepti syntyy lisukkeineen yhdessä astiassa. Nam!

Katso resepti täältä

Lohilasagne
© wichmann+bendtsen

Lohi-lehtikaali-saksanpähkinälasagne

Laitetaanko teillä usein lasagnea?

Kokeile välillä perinteisen reseptin sijaan tätä herkullista ja superterveellistä versiota – siitä voi tulla uusi suosikki!

Katso resepti täältä

Kalapyörykät ja uunipurjoa
© wichmann+bendtsen

Kalapyörykät ja uunipurjoa

Tuleeko sinun syötyä kalaa suositellusti viikoittain?

Jos kala-ateriaideat ovat vähissä, kokeile näitä herkullisia kalapyöryköitä – valmista tulee puolessa tunnissa.

Katso resepti täältä

Lihan kanssa

Purjo sopii hyvin myös liharuokiin, esimerkiksi pyöryköihin tai porsaanliharuokiin.

Paprikakastikkeella kuorrutettu porsaanfile.
© wichmann+bendtsen

Paprikakastikkeella kuorrutettu porsaanfile

Suussasulavaa possua, joka maistuu koko perheelle.

Katso resepti täältä

Risotto

Seuraavan kerran kun valmistat risottoa, kokeile lisätä mukaan purjoa. Se antaa hienoa makua, joka sopii hyvin riisin ja parmesaanin kanssa.

Broileria, risottoa ja kesäkurpitsaa.

Broileria, risottoa ja kesäkurpitsaa

Maukkaan broilerin lisukkeeksi valmistetaan purjo-pesto-risottoa sekä kesäkurpitsaa.

Katso resepti täältä

Gratiini

Hienonnettu purjosipuli sopii mainiosti myös ranskalaisperäiseen gratiiniin, jossa liha tai kasvikset kuorrutetaan uunissa esimerkiksi kastikkeella, juustolla tai korppujauhoilla.

Parsa-purjo-persiljagratiini

Jos olet gratiinien ystävä, ihastut taatusti tähän kevyeen mutta sitäkin maukkaampaan versioon.

Katso resepti täältä

Purjo-hotdog.

Muita herkullisia purjoruokia

Hotdog

Hodari, jossa nakki on korvattu paistetulla purjolla? Miksei!

Tarjoile hotdog paistetun, rapean punasipulin ja kotitekoisen tomaattichutneyn kera.

Kaikki eivät ehkä ihastu, mutta voimme taata, ettet ole koskaan syönyt terveellisempää hotdogia.

Lihapullat

Lihapullataikinaan on aina hyvä ujuttaa vihanneksia.

Kokeile hienoksi raastettuja porkkanoita, parsakaalisosetta ja hienonnettua purjoa.

Wokki

Hienonnettu purjo sopii erinomaisesti wokkiruokiin, koska se antaa paljon makua. Eikä sitä tarvitse kypsentää kuin hetki.

Purjomureke

Tässä vähän erikoisempi lihamureke: purjo piilotetaan mureketaikinaan, joka paistetaan pannulla.

Maistuu paremmalta kuin kuulostaa ja on lisäksi edullista!

Tarjoile lisukkeena perunoiden ja kastikkeen sijaan salaattia, ja jos haluat ateriast vielä terveellisemmän, valmista mureketaikina broilerin jauhelihasta.

Purjomurekkeen valmistus:

  • Puhdista purjot, leikkaa ne 7–8 cm:n paloiksi ja kypsennä kiehuvassa vedessä 5–10 minuuttia.
  • Valmista kiinteä mureketaikina ja kääri hyvin valutetut purjosipulit kokonaan taikinan sisään.
  • Kääntele mureketta korppujauhoissa ja paista voissa ja öljyssä noin 3 minuuttia kaikilta neljältä puolelta.

Vinkki!
Voit valmistaa murekkeen myös uuunissa. Painele kerros mureketaikinaa leipävuokaan tai sopivan kokoiseen uunivuokaan, lisää päälle kokonaisia purjoja ja peitä mureketaikinalla.

5 Purjon valmistaminen


Purjoa voi käyttää monissa ruokalajeissa ja lisukkeena, mutta se on herkullista myös sellaisenaan.

Tässä on muutamia yleisimpiä valmistustapoja – ensin saat helpot ohjeet purjojen keittämiseen.

6 Purjon keittoaika


Kaksi purjoa lautasella.

Täydellisesti keitetyt purjot

Miten purjon saa keitettyä juuri sopivaksi? Katso ohje täältä.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 2 purjoa
  • Hieman suolaa

Purjon keittäminen:

  • Pane puhdistetut purjot kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen.
  • Keitä miedolla lämmöllä 7–10 minuuttia purjojen koosta ja halutusta kypsyydestä riippuen.
  • Kaada vesi pois ja valuta purjot siivilässä.

VINKKI Ripottele päälle hieman oliiviöljyä tai kääntele hyvässä vinegretissä.


4 muuta tapaa kypsentää purjoa

Piirroskuva kattilasta, jossa kuplii kiehuva ruoka.

Höyrytetyt purjot

  • Laita hieman vettä suuren kattilan pohjalle ja kuumenna kiehuvaksi.
  • Pane puhdistetut purjot kattilaan, lisää suola ja höyrytä 3–4 minuuttia purjojen koosta riippuen.

Vinkki! Tarjoile purjot voin, peston tai vinegretin kera.

Piirroskuva uunista.

Uunipurjot

  • Sivele puhdistetut purjot oliiviöljyllä.
  • Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.
  • Paista uunissa leivinpaperin päällä 200 asteessa 20–30 minuuttia tai kunnes purjot ovat pehmeitä.

Vinkki!
Halkaise purjot ja pirskota päälle vinegrettiä. Ripottele päälle esim. pekonikuutioita, fetamurusia tai parmesaanilastuja. Voit myös sivellä pienellä määrällä hunajaa viimeiseksi 10 minuutiksi uunissa.

Piirroskuva paistinpannusta, josta nousee höyryä.

Kuullotetut purjot

  • Leikkaa puhdistetut purjot paloiksi tai renkaiksi.
  • Kuullota ne nopeasti kuumalla pannulla pienessä määrässä oliiviöljyä sekoittaen välillä.
  • Purjojen ei ole tarkoitus ruskistua vaan vain pehmetä niin, että niiden maku miedontuu.

Vinkki! Kuullota purjoa muiden vihannesten, esimerkiksi paprikoiden, kanssa.

Piirroskuva kasarista, johon kaadetaan mittakannusta nestettä.

Muhennetut purjot

  • Leikkaa puhdistetut purjot kuutioiksi tai renkaiksi.
  • Kuullota ne nopeasti kuumalla pannulla pienessä määrässä oliiviöljyä ja lisää pari desiä kermaa tai mieluiten ruokakermaa.
  • Keitä hieman kokoon ja mausta suolalla ja pippurilla.

Vinkki! Ripottele päälle runsaasti hienonnettuja yrttejä ja tarjoile lihan, kanan tai kalan kanssa.

7 Voiko purjoa syödä raakana?


Purjoa voi syödä raakana, mutta sipulien sukuun kuuluvana sen maku voi kypsentämättä olla melko terävä. Hienonnettuna ja pieninä määrinä raakaa purjoa voi ripotella esimerkiksi voileivän päälle tai salaattiin.

Lue myös: Viikon ruokaohjeet – pääosassa sipuli!

Raakana käytettäessä purjoa kannattaa liottaa vedessä tunnin ajan ennen käyttöä.

Se miedontaa purjon makua, tekee siitä rapeampaa ja vähentää hajua.

Kun purjoa kypsennetään esimerkiksi uunissa tai pannulla, sen maku muuttuu. Siitä tulee pehmeää ja makeaa – erityisesti sen valkoisesta osasta.

Renkaiksi leikattu purjo.

PURJO Valkoinen, maan alla kasvanut osa on maultaan vihreää, päivänvalossa kasvanutta osaa miedompaa.

© iStock

8 Voiko purjoa pakastaa?


Kyllä voi. Purjo, kuten useimmat muutkin vihannekset, on kuitenkin hyvä ryöpätä ennen pakastamista.

Purjo säilyy pakastimessa 10–12 kuukautta.

Tee näin:

  • Puhdista ja pilko purjot.
  • Keitä palasia kiehuvassa vedessä noin puoli minuuttia.
  • Kaada vesi pois ja upota purjot jääkylmään veteen.
  • Valuta hyvin ja taputtele kuivaksi.
  • Annostele pakastepusseihin ja pakasta.

Lue myös: Kauanko ruoka säilyy pakkasessa?

9 Purjon puhdistaminen


Purjon vihreä osa, josta on leikattu veitsellä pala pois.

PURJON VIHREÄ OSA kannattaa puhdistaa huolellisesti ennen käyttöä.

© iStock

Purjon monien ohuiden lehtikerrosten väliin jää helposti multaa, minkä vuoksi on tärkeää puhdistaa purjo huolellisesti.

  1. Leikkaa ensin kova kanta pois.
  2. Katkaise hiukan kuivahtaneet latvat purjon yläosasta noin 5 sentin mitalta.
  3. Poista tarvittaessa uloin lehti tai lehtikerros.
  4. Työnnä veitsi purjoon siihen kohtaan, missä se alkaa muuttua vihreäksi, ja halkaise vihreä osa ylös asti. Käännä purjoa neljänneskierros ja toista.
  5. Pane purjon koko vihreä osa veteen suureen kulhoon ja ravistele, kunnes kaikki multa ja hiekka on lähtenyt.
  6. Huuhtele purjon valkoinen osa nopeasti.
  7. Ravista purjo kuivaksi, esimerkiksi puhtaan pyyhkeen sisällä.

10 Voiko purjon käyttää kokonaan?


Kyllä, voi – lukuun ottamatta kantaa, jossa on juuret.

Purjosta käytetään useimmiten sen valkoinen, miedon makuinen osa, mutta myös vihreän osan voi hyvin käyttää.

Monet poistavat karkeiden, tummanvihreiden lehtien uloimman osan, mutta se on sääli, sillä paksut lehdet ovat täynnä makua.

Puhdista ne hyvin ja keitä ne muiden vihannesten ja luiden, kalan tai linnunrankojen kanssa herkulliseksi liemeksi. Liemestä voi valmistaa keiton tai kastikkeen ja sen voi myös pakastaa tulevaa käyttöä varten.

Ilmastoystävällinen purjo

Purjo on todellinen ilmaston ystävä, etenkin jos se kasvatetaan avomaalla eikä kasvihuoneessa.

Purjon ilmastovaikutus on siten usein vähäisempi kun esimerkiksi kurkun tai parsakaalin.

Hiilijalanjälki: 0,32 CO²e/kg

Purjon 0,32 CO²e/kg
Agurk 0,56 CO²e pr. kg
Broccoli 0,71 CO²e pr. kg
Hakket oksekød 30,84 CO²e pr. kg _OV

Lähde: Concito

11 Milloin on purjokausi?


Kotimaisen purjon sesonki on kesä-lokakuussa, mutta koska purjo kestää hyvin varastointia, sitä on saatavilla yleensä vuoden loppuun asti.

Jos kasvatat purjoa itse, muista, että sillä on pitkä kasvukausi ja siemenet tulisi kylvää astioihin joa maaliskuussa.

Hyvä korvike kevätsipulille

Keväsipulinippu sekä pilkottua kevätsipulia.
© iStock

Purjoa voi käyttää kevätsipulin ja tavallisen sipulin sijasta, ja purjon voi puolestaan korvata tavallisella tai kevätsipulilla.

Ne kaikki kuuluvat sipulien sukuun ja ovat maultaan samankaltaisia.