Harva nimeää sipulin suosikkivihanneksekseen, mutta ruoka olisi todella valjun makuista ilman sipulia. Tällä viikolla käytetään suloisia sipuleita niiden kaikissa sävyissä: kultakuorista keltasipulia, kaunista punasipulia, helmiäisenhohtoista, mietoa salottisipulia, vahvaa valkosipulia ja vehreää kevätsipulia.
Toisinaan sipuli saa silmät valumaan vettä ja haju tahtoo tarttua käsiin, mutta sipulin monisyinen maku on kaiken sen arvoinen. Sipuli toimii sekä kirpakkana piristyksenä kypsentämättömänä että makeaksi ja pehmeäksi haudutettuna.
Maanantaina nautitaan marinoidusta punasipulista broileri-spelttisalaatissa helmispeltin, kukkakkalin ja fetan seurassa. Tiistaina tarjotaan gratinoitua sipulikeittoa, jossa on sekä keltasipulia että valkosipulia ihanan juustoleipäkuorrutuksen alla.
Keskiviikkona ruokalistalla on broileripyöryköitä ja porkkana-kvinoasalaattia maukkaan valkosipulisen kastikkeen kanssa. Torstaina on kalapäivä, jolloin syödään savulohi-kukkakaalisalaattia, ja viikonloppuun laskeudutaan italialaisen miilunpolttajan pastan eli pasta carbonaran kanssa. Moderni miilunpolttaja on vähän perinteikästä versiota terveellisempi kalkkunapekonin ja kevätsipulin ansiosta.
Laskiaissunnuntaita juhlistetaan – hiukkasen tervellisemmillä – vadelmatäytteisillä laskiaispullilla. Hyvää ruokahalua!
Viikon vinkki
6 sipulivinkkiä
Säilytä sipuli ehdottoman kuivassa mutta mielellään viileässä kaapissa erillään muista elintarvikkeista. Muovipussi on vihoviimeinen valinta sipulin säilyttämiseen.
Jos kuori on tiukassa, pane sipulit hetkeksi lämpimään veteen, niin kuori pehmenee ja irtoaa helpommin.
Jos sipuleissa on liikaa ytyä, voit laittaa sipuliviipaleet hetkeksi likoon väljään, kylmään (suola)veteen, niin maku miedontuu.
Jos et halua itkeä sipulia suikaloidessa, leikkaa sipuli, terävällä, ohutteräisellä veitsellä. Jos veitsi on tylsä tai turhan paksu, se rikkoo sipulin rakennetta terävää veistä enemmän, jolloin muodostuu enemmän propeenisulfeenihappoja, jotka saavat silmät vuotamaan.
Suikaloi sipuli lämpimiin ruokiin pitkittäin, jos haluat suikaleiden pysyvän paremmin muodossaan. Poikittain leikatut renkaat hautuvat pitkiksi rihmoiksi.
Jos sipulit pääsevät itämään, pane ne vesilasiin ja käytä vihreää osaa kevätsipulin tapaan.
KUNTO PLUSsan ateriaehdotukset tekevät arjen aterioista innostavampia
Saat joka viikko 5 seuraavien periaatteiden mukaan laadittua terveellistä päivällisreseptiä sekä bonusreseptin viikonvaihteeksi.