Kaalit ovat täällä toimituksessa kestosuosikkeja, ja pidämme erityisesti punaisista lajikkeista, koska ne kaunistavat aterian kuin aterian.
Kaali on superterveellistä ja maukasta ja myös edullista ja aina saatavilla ruokakaupasta. Kotimaisella kaalilla kelpaa herkutella kesällä ja syksyllä.
Yllä näet reseptin salaattiin, jonka pääosassa hehkuu punainen suippokaali. Ruokaisassa salaatissa on rapeutta, täyteläisyyttä ja happamuutta, ja se hurmaa maun lisäksi myös väreillään.
Ja mikä parasta – tämä herkullinen ja täyttävä kasvisateria valmistuu vain 30 minuutissa.
Hyviä herkkuhetkiä! 😋
Ilman muuta! Yllä olevassa salaatissa käytetään nimenomaan raakaa punaista suippokaalia, mikä tuo rakenteeseen rapeutta. Punainen suippokaali on maultaan mietoa ja makeaa, joten se sopii mainiosti myös niille, jotka eivät muuten ole kaalien ylimpiä ystäviä.
Halutessaan punaisen suippokaalin voi esimerkiksi kiehauttaa ennen käyttöä. Maku on tällöin edelleen mieto ja makea, mutta rakenne muuttuu pehmeämmäksi.
Kaalisalaattimme on erittäinkin terveellistä.
Punainen suippokaali on nimittäin erittäin vähäkalorista, joten energiansaantiaan tarkkailevakin voi popsia sitä varsin huoletta.
Se sisältää myös kuitua, joka edistää suoliston toimintaa ja lisää kylläisyyttä.
suippokaalisalaatti sisältää myös monipuolisen kattauksen vitamiineja - muun muassa K-vitamiinia, C-vitamiinia ja useita B-vitamiineja sekä kaliumia.
Suippokaalista voi toki kokata salaattia monella reseptillä – tässä versiossa se saa seurakseen avokadoa ja kikherneitä, ja lopputuloksena on herkullinen ja superterveellinen ja täyttävä ateria.
Ravitsemuksellisesti ei ole väliä, käyttääkö salaatissa punaista vai vihreää suippokaalia, jos muut ainesosat ovat samat – molempi parempi.
Punainen suippokaali tuo kuitenkin salaattiin oman lisänsä vaaleanvihreään versioon verrattuna.
Ensinnäkin sen syvän purppurainen väri tekee tylsimmästäkin salaatista fantastisen kutsuvan ja näyttävän aterian.
Vaaleanvihreää suippokaalia on aina saatavilla ruokakaupoissa, mutta punainen versio on harvinaisempaa, ja sitä kannattaakin hyödyntää, kun se on mahdollista.
Myös maussa on itse asiassa pieniä eroja. Sekä punainen että vihreä suippokaali ovat maultaan mietoja, mutta sähäkästä väristään huolimatta punainen suippokaali on näistä kahdesta vielä miedompi. Punainen suippokaali on myös rakenteeltaan hieman hienompi.
Kotimaisten kaalien sesonki on syksyllä parhaimmillaan, mutta suippokaalin ensimmäiset varhaiset lajikkeet ilmestyvät kauppoihin jo kesäkuussa. Myöhäiset lajikkeet istutetaan vasta kesä–heinäkuussa, ja sato on valmis korjattavaksi syksyllä.
Tuontitavarana suippokaalia saa kaupasta ympäri vuoden.
Suippokaalisalaattimme, johon tulee kaalin lisäksi appelsiinia, avokadoa ja kikherneitä, on niin runsaan ruokaisa, että se voi olla ateria itsessään. Sen seuraksi sopii tarvittaessa vaikkapa rouhea täysjyväleipä.
Salaatti sopii kuitenkin myös lisukkeeksi lähes mille ruoalle tahansa. Punaisesta suippokaalista valmistettavaan salaattiin voi käyttää oman maun mukaan esimerkiksi omenoita, pähkinöitä ja sitrushedelmiä – niiden mehu sopii myös hyvin salaatinkastikkeeseen.
Punainen suippokaali tuo salaattiin kuin salaattiin raikasta rapeutta, ja se sopii hyvin keventämään liha-ateriaa – kokeile kaalisalaattia esimerkiksi kanan tai lihapullien kanssa.
Salaattia voi varioida oman maun ja mielikuvituksen mukaan. Punaisen suippokaalin seuraksi sopii hyvin moni raaka-aine, joten salaatissa voi käyttää hyvin esimerkiksi melkeinpä mitä tahansa jääkaapin perukoille unohtuneita kasviksia.
Kannattaa kuitenkin varmistaa, että mukana on aina jokin happamuutta tuova raaka-aine – tällä säännöllä pääsee jo pitkälle.
Alla on 10 vinkkiä salaattiin punaisen suippokaalin kaveriksi:
- Marjat, esimerkiksi mustikat
- Sitrushedelmät, esimerkiksi appelsiini
- Mausteyrtit
- Kuivahedelmät, esimerkiksi kuivatut aprikoosit
- Tuoreet hedelmät, esimerkiksi omena ja päärynä
- Juustot, esimerkiksi feta
- Muut kasvikset, esimerkiksi edamamepavut, parsakaali ja herneet
- Pähkinät ja siemenet, esimerkiksi suolatut mantelit tai kurpitsansiemenet
- Avokado
- Kvinoa
Yllä olevassa reseptissämme oleva kastike on hyvin yksinkertainen peruskastike suippokaalisalaatille. Siihen tarvitaan vain appelsiinia, limettiä, hunajaa ja ekstraneitsytoliiviöljyä.
Jos haluat lisää makua, voit lisätä hieman dijonsinappia, joka sopii täydellisesti rapean kaalin kanssa.
Jos haluat salaattiin täyteläisyyttä, voit käyttää kastikkeen pohjana oliiviöljyn sijasta smetanaa.