Parhaat edamameohjeet

5 minuuttia
110 kcal

Proteiinia? Kyllä ✔ Kuitua? Kyllä ✔ Runsaasti kivennäisaineita? Kyllä ✔ Edamamet ovat trendikkäitä: salaatti, keitto ja hummus ovat kaikki edamamejen ystäviä. Miksi edamamet ovat niin suosittuja? Täältä saat parhaat edamamereseptit!

Helppo resepti: kokonaisia edamamepapuja, suolaa ja sitruunaa

EDAMAMEPAPUJA HELPOSTI – Raikkaat, rapsakat vihreät soijapavut on helppo ja nopea valmistaa. 5 minuutissa syntyy välipala kokonaisista edamamepavuista, suolasta ja sitruunasta.

© iStock

Edamamet ovat vihreitä soijapapuja. Edamamejen maku on mieto ja rakenne kiinteä. Edamamet ovat täydellisiä herkullisina ja proteiinipitoisina naposteltavina salaateissa, keitoissa, hummuksessa, lisukkeissa ja smoothieissa. Pakastettuja edamamepapuja on yksinkertaista ja nopeaa käyttää, toisin kuin kuivattuja papuja. Keitetyt, pakastetut edamamepavut voi lisätä salaattiin suoraan pakkasesta ilman sulattamista. Lisukkeeksi niitä voi valmistaa yhtä helposti kuin pakasteherneitä - kiehuvaan veteen muutamaksi minuutiksia, ja siinä se. Tuoreet edamamepavut palkoineen ja kaikki tuoreet pavut, on aina keitettävä ennen syömistä. Tarkista pakastepussista, onko pavut (palkoineen tai ilman) keitetty ennen pakastamista. Jos pavut on keitetty, niitä ei tarvitse keittää uudestaan. Jos saat kokonaisia edamamepalkoja, kokeile edamamet palossa suolan ja sitruunan kanssa. Tutustu papujen terveellisyyteen ja valmistamiseen ja uusiin edamame-resepteihin. Edamameja kannattaa ehdottomasti maistaa!

1 Edamamet, suolaa ja sitruunaa (resepti)


Edamamet, suolaa ja sitruunaa

Edamamet, suolaa ja sitruunaa

Edamamet palossa suolan ja sitruunan kanssa on täydellinen välipala. Edamamet, suolaa ja sitruunaa on huippuhelppo valmistaa. Katso Edamamet, suolaa ja sitruunaa -välipalan resepti ja kokeile.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 150 g edamamepapuja, kokonaisina palkoineen pakastettuja, keitettyjä
  • ½ l vettä
  • 1½ tl merisuolaa
  • ½ sitruunaa

Edamamepapujen valmistus

  • Kiehauta vesi, lisää palkoineen pakastetut edamamamet ja 1 tl suolaa.
  • Sammuta liesi ja anna papujen vetätyä 1 minuutti vedessä.
  • Leikkaa sitruuna lohkoiksi.
  • Kaada vesi pois ja tarjoa edamamet sitruunalohkojen ja suolan kanssa.

Palkoja ei ole tarkoitus syödä, vaan pavut puserretaan ulos palosta suoraan suuhun.


2 Miten edamameja syödään?


Edamameja syödään palosta alkupalana ennen sushia. Vihreät soijapavut (joiden oikea nimi on mukimame, vAIKKA niitä kutsutaan yleensä edamameiksi) ovat hyvä proteiinilisä salaattiin, keittoon, kasvispihveihin tai -pyöryköihin tai pastaruokiin.

Jos edamameja tarjotaan kokonaisina palkoineen, palkoa ei syödä, vaan pavut puserretaan palosta suoraan suuhun.

3 Pitääkö pakastetut edamamet keittää?


Jos edemamet on keitetty ennen pakastamista, ei tarvitse. Jos papuja ei ole keitetty ennen pakastamista, ne tarvitsee keittää tai saa vatsansa kipeäksi. Palkoineen syötävät tuoreet pavut tulee kypsentää, koska ne sisältävät vatsakipua, ripulia ja oksentelua aiheuttavaa lektiiniä, joka tuhoutuu vasta yli 80 asteen kuumennuksessa. Kaupan pakastepavut on ryöpätty ennen pakastamista, jotta papujen entsyymitoiminta lakkaa, ja pavut säilyvät paremmin. Pakastettuja papuja ei tarvitse sulattaa ennen kuumennusta, vaan ne lisätään suoraan kiehuvaan veteen pakkasesta.

4 Mitä edamamet ovat?


EDAMAMEA VAI SOIJAPAPUJA? Edamamet ovat vihreitä, raakoja soijapapuja. Edamame tarkoittaa itse asiassa papuja palkoineen. Pelkät pavut ovat mukimame. (Edmamameiksi niitä kuitenkin kutsutaan meillä.) Kun soijan pavut kypsyvät ja muuttuvat keltaisiksi, niistä tulee soijapapuja.

© iStock

Edamamet ovat nuoria sojapapuja

Edamamet ovat vihreitä, raakoja, soijapapuja, jotka maistuvat lähinnä miedoilta herneiltä. Suutuntuma on mukavan kiinteä.

Aasiassa edamameja on syöty jo pitkään, mutta meille ne ovat rantautuneet vasta tällä vuosituhannella.

Edamameja myydään tavallisissa marketeissa yleensä pakastettuina papuina. Itämaisista ruokakaupoista voi löytää pakastettuja edamameja palkoineen.

5 Ovatko edamamet terveellisiä?


Ravintosuosuituksissa kehotetaan käyttämään palkokasveja, kuten papuja. Palkokasveilla voi korvata lihaa ruokavaliossa, sillä pavuissa on paljon proteiinia. Palkokasveissa on runsaasti myös kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Edamameihin pätee kaikki edellä mainittu. Edamameissa on runsaasti proteiinia ja kuitua, joten ne pitävät hyvin kylläisenä.

6 Onko edamamepavuilla terveyshaittoja?


Kyllä, jos syö edamamepapuja, joita ei ole kuumennettu vähintään 80 asteeseen. Keittämättömät pavut sisältävät myrkyllistä lektiiniä. Lektiini aiheuttaa ripulia ja oksentelua.

Soijassa on kasviestrogeenia, mutta soijan syömistä ei rajoiteta edes rintasyövän sairastaneilla. Soijan isoflavonoideja (kasviestrogeeni) lisäravintoainevalmisteena ei kuitenkaan suositella rintasyövän sairastaneille.

7 Edamamereseptejä


Edamamesalaatteja

De goda bönorna funkar väldigt bra i sallader där de bidrar till att göra måltiden ännu nyttigare och mer mättande. Du kan blanda i bönorna i själva salladen eller lägga dem på sidan av som tillbehör i en bowl.

Edamame smakar inte så mycket så de passar bra till de flesta ingredienser, särskilt feta, söta och/eller färggranna. Några av våra favorit-kombinationer till edamamebönor i sallader är fetaost, avokado, spetskål, granatäpple, mango och quinoa.

Raikas ja värikäs sushikulho
© wichmann+bendtsen

Edamamepapu-broileri-kulhosalaatti

Värikäs salaatti tarjoaa kasvisten kirjon mukavan mausteisen broilerin seurana cashewpähkinäkastikkeen kanssa.
Katso ohje täältä

kulhosalaatti
© wichmann+bendtsen

Raikas ja värikäs sushikulho

Sushisalaatti: lohta, edamamepapuja ja misokastiketta ja muuta hyvää.
Katso ohje täältä

Appelsiini-saksanpähkinä-edamame-punakaalikulhosalaatti
© wichmann+bendtsen

Appelsiini-saksanpähkinä-edamame-punakaalikulhosalaatti

Mehevä punakaalisalaatti on hyvää, helppo valmistaa ja pitää hyvin kylläisenä, kiitos suuren kuidun määrän. Hyvää ruokahalua!
Katso ohje täältä

Kesäkurpitsa-edamame-katkarapusalaatti ja wasabikastike
© wichmann+bendtsen

Kesäkurpitsa-edamame-katkarapusalaatti ja wasabikastike

Lisää kasvisten saantia herkullisella kesäkurpitsa-katkarapusalaatilla, joka sopii niin kevyeksi päivälliseksi kuin herkulliseksi lounaaksikin.
Katso ohje täältä

Raikas ja värikäs lohi-edamame-sushikulho
© wichmann+bendtsen

Raikas ja värikäs lohi-edamame-sushikulho

Syötkö riittävästi kalaa? Korjaa tilanne herkullisella sushikulholla!
Katso ohje täältä

Feta-edamame-granaattiomenasalaatti
© wichmann+bendtsen

Feta-edamame-granaattiomenasalaatti

Helppoa, terveellistä ja hyvää! Kokeile tätä ohjetta, jossa on mm. granaattiomenaa, edemameja minttua ja fetaa.
Katso ohje täältä

Kukkakaali-edamamesalaatti

Kukkakaali-edamamesalaatti

Aasian makujen inspiroimaa tuoreella mintulla maustettua kukkakaali-edamamepapusalaattia.
Katso ohje täältä

Edamamehummus

Edamamet ovat herkkua myös hummuksessa. Vaihda vain reseptissä kikhereneet edamamepapuihin. Hummuksesta tulee vaaleanvihreää, mikä näyttää huikealta ja maistuu hyvältä punasipulin kanssa wrapissa. Tahini ja juustokumina ovat olennaiset mausteet. Hummus on herkkua napostelukasvisten tai salaatin kanssa ja leivällä.

Edamame-hummus
© wichmann+bendtsen

Edamame-hummus

Edamamepavut ovat vierineet japanilaisista ravintoloista jo lounasruokaloiden salaattipöytiinkin. Kokeile edamameja myös hummukseen.
Katso ohje täältä

Lihapyörykät ja edamamehummus
© wichmann+bendtsen

Lihapyörykät ja edamamehummus

Tikkuun pistetyt pyörykät ja hummus dippinä kasvistankojen kanssa ovat hyvää sormiruokaa vaikka evääksi. Katso resepti täältä.
Katso ohje täältä

Vihersmoothie
© wichmann+bendtsen

Vihersmoothie – pinaattia, parsakaalia ja banaania

5 min! Vihersmoothie valmistuu muutamassa minuutissa.
Katso ohje täältä

KUNTO PLUSsan misoglaseerattua lohta ja edamameja
© Skovdal Nordic

Misoglaseerattua lohta ja parsakaali-riisikulho

KUNTO PLUSsan misoglaseerattua lohta ja parsakaaliriisiä sekä edamameja sisältävä ohje räjäyttää makunystyrät ja valmistuu vain 20 minuutissa.
Katso ohje täältä

Nuudelikeitto, misotahnaa, broileria ja edamameja
© wichmann+bendtsen

Nuudelikeitto, misotahnaa, broileria ja kasviksia

Täysjyvän ja kasvisten saantia on helppo lisätä esimerkiksi tämän herkullisen nuudelikeiton avulla, ja lisäksi siinä maistuvat miso, edamamet ja broileri. Kokeile ja ihastu!
Katso ohje täältä

Ramen, jossa on broileria, riisinuudelia, munaa ja edamameja

Ramen, jossa on broileria, riisinuudelia, munaa ja kasviksia

Ramen, jonka jokainen osaa valmistaa. Mukana broileria, riisinuudelia, munaa ja mm. edamameja.
Katso ohje täältä