Edamamet ovat vihreitä soijapapuja. Edamamejen maku on mieto ja rakenne kiinteä. Edamamet ovat täydellisiä herkullisina ja proteiinipitoisina naposteltavina salaateissa, keitoissa, hummuksessa, lisukkeissa ja smoothieissa. Pakastettuja edamamepapuja on yksinkertaista ja nopeaa käyttää, toisin kuin kuivattuja papuja. Keitetyt, pakastetut edamamepavut voi lisätä salaattiin suoraan pakkasesta ilman sulattamista. Lisukkeeksi niitä voi valmistaa yhtä helposti kuin pakasteherneitä - kiehuvaan veteen muutamaksi minuutiksia, ja siinä se. Tuoreet edamamepavut palkoineen ja kaikki tuoreet pavut, on aina keitettävä ennen syömistä. Tarkista pakastepussista, onko pavut (palkoineen tai ilman) keitetty ennen pakastamista. Jos pavut on keitetty, niitä ei tarvitse keittää uudestaan. Jos saat kokonaisia edamamepalkoja, kokeile edamamet palossa suolan ja sitruunan kanssa. Tutustu papujen terveellisyyteen ja valmistamiseen ja uusiin edamame-resepteihin. Edamameja kannattaa ehdottomasti maistaa!
Edamameja syödään palosta alkupalana ennen sushia. Vihreät soijapavut (joiden oikea nimi on mukimame, vAIKKA niitä kutsutaan yleensä edamameiksi) ovat hyvä proteiinilisä salaattiin, keittoon, kasvispihveihin tai -pyöryköihin tai pastaruokiin.
Jos edamameja tarjotaan kokonaisina palkoineen, palkoa ei syödä, vaan pavut puserretaan palosta suoraan suuhun.
Jos edemamet on keitetty ennen pakastamista, ei tarvitse. Jos papuja ei ole keitetty ennen pakastamista, ne tarvitsee keittää tai saa vatsansa kipeäksi. Palkoineen syötävät tuoreet pavut tulee kypsentää, koska ne sisältävät vatsakipua, ripulia ja oksentelua aiheuttavaa lektiiniä, joka tuhoutuu vasta yli 80 asteen kuumennuksessa. Kaupan pakastepavut on ryöpätty ennen pakastamista, jotta papujen entsyymitoiminta lakkaa, ja pavut säilyvät paremmin. Pakastettuja papuja ei tarvitse sulattaa ennen kuumennusta, vaan ne lisätään suoraan kiehuvaan veteen pakkasesta.
Ravintosuosuituksissa kehotetaan käyttämään palkokasveja, kuten papuja. Palkokasveilla voi korvata lihaa ruokavaliossa, sillä pavuissa on paljon proteiinia. Palkokasveissa on runsaasti myös kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.
Edamameihin pätee kaikki edellä mainittu. Edamameissa on runsaasti proteiinia ja kuitua, joten ne pitävät hyvin kylläisenä.
Kyllä, jos syö edamamepapuja, joita ei ole kuumennettu vähintään 80 asteeseen. Keittämättömät pavut sisältävät myrkyllistä lektiiniä. Lektiini aiheuttaa ripulia ja oksentelua.
Soijassa on kasviestrogeenia, mutta soijan syömistä ei rajoiteta edes rintasyövän sairastaneilla. Soijan isoflavonoideja (kasviestrogeeni) lisäravintoainevalmisteena ei kuitenkaan suositella rintasyövän sairastaneille.