Kana-kasvis-ramenkeitto
Helppoa, terveellistä ja supermaukasta – ei ole ihme, että japanilainen nuudelikeitto on niin suosittu. Kokeile itse helppoa ramenreseptiämme, jossa pääosassa ovat mehevä broileri ja rapsakat kasvikset.
Helppoa, terveellistä ja supermaukasta – ei ole ihme, että japanilainen nuudelikeitto on niin suosittu. Kokeile itse helppoa ramenreseptiämme, jossa pääosassa ovat mehevä broileri ja rapsakat kasvikset.
Rapeita kasviksia, pehmeää riisinuudelia sekä inkivääriä, soijaa, limettiä ja osterikastiketta – tämän ramen-reseptin voit lisätä saman tien suosikkeihisi. Keitto sopii myös FODMAP-ruokavaliota noudattaville.
VINKKI! Jos noudatat FODMAP-ruokavaliota, käytä kanalientä, joka ei sisällä sipulia tai valkosipulia.
VINKKI! Keitossa voi käyttää mitä tahansa nuudeleita. Jos noudatat FODMAP-ruokavaliota, käytä riisinuudeleita.
Ramen on makuhermoja hellivä, mausteisen maukas japanilainen nuudelikeitto, jonka kruununa on tyypillisesti värikkäitä vihanneksia ja puolikas muna.
Ramenilla voi herkutella toki siihen vihkiytyneissä ravintoloissa, mutta jos sellaista ei ole lähikulmilla, keittoa on superhelppo valmistaa myös omassa kotikeittiössä.
Ramenista on lukemattomia versioita, ja keittoa voikin varioida kotikeittiössäkin helposti eri raaka-aineilla juuri omaan makuun sopivaksi. Jos teet kuitenkin ramenia ensimmäistä kertaa, suosittelemme helppoa ja herkullista reseptiämme, jossa ramen valmistetaan kanaliemeen ja höystetään riisinuudeleila, broilerilla ja kasviksilla.
Tämä ihana, lämmittävä arkiruoka maistuu kaikenikäisille syöjille. Jos perheessä on ruokaan hieman valikoivammin suhtautuvia lapsia – tai aikuisia – voit tarjoilla osan täytteistä erikseen pienissä kulhoissa, jolloin kukin ruokailija voi koostaa ramenista oman versionsa.
Keittoon lisättäviä mausteita ja ripotteita, kuten valkosipulia, inkivääriä, kimchiä ja korianteria voi iin ikään panna tarjolle erikseen pienissä kulhoissa. Näin tehdään myös Japanissa, ja se onkin varsin kätevää, koska jokainen voi näin maustaa keittonsa juuri niin tuliseksi ja mausteiseksi kuin haluaa.
Useimmat yhdistävät sanan ”ramen” nimenomaan nuudelikeittoon. Ramen on kuitenkin itse asiassa keitossa alun perin käytetyn, tietyn nuudelityypin nimi.
Ramennuudelit valmistetaan vehnäjauhoista, vedestä, suolasta ja emäksisestä vedestä, kansuista, joka antaa nuudeleille niiden ominaisen keltaisen värin ja maun.
Itse keitto koostuu täyteläisestä liemestä, joka on maustettu misolla, soijakastikkeella tai suolalla ja sekä esimerkiksi nuudeleista, lihasta ja kasviksista. Ramenkeitto tarjoillaan puolikkaan kananmunan kanssa.
Lue myös: Rakastatko nuudeleita? Kokeile kotitekoisia kuppinuudeleita
Ramenin uskotaan itse asiassa olevan peräisin Kiinasta, ei Japanista. Nykyään ramen on kuitenkin yksi Japanin suosituimmista ruokalajeista, ja keittoa voi ostaa siellä kaikkialla pienistä katukeittiöistä ja ravintoloista.
Kyllä, ramen on lähtökohtaisesti varsin terveellistä – keitossa on runsaasti vihanneksia, ja siinä käytetään yleensä vähärasvaista lihaa ja sitäkin pienissä määrin.
Jos käytät täysjyvänuudeleita, saat keitosta myös vielä enemmän kuitua.
Keitto koostuu tyypillisesti liemestä, nuudeleista, proteiinin lähteestä, kasviksista, mausteista ja lisukkeista.
Lue myös: Tässä on eniten proteiinia
Ramenkeiton voi koostaa mainiosti oman maun mukaan, mutta alla on vinkkejä ainesosista, jotka sopivat siihen erityisen hyvin.
Valmista keitto kasvisliemeen, käytä täytteenä tofua ja lisää halutessasi päälle puolikas kananmuna. Edamamepavut ovat myös mainio proteiininlähde kasvisrameniin.
Lue myös: Soija: totta ja tarua
Vegaanisen ramenkeiton voi valmistaa kasvisversion tapaan, kunhan jättää vain kananmunan pois.
Lue myös: Mistä vegaanisessa ruokavaliossa on kyse
Valitse gluteeniton liemi ja käytä lasinuudeleita tai riisinuudeleita.
Jätä pois sipuli, valkosipuli ja sienet ja käytä vehnänuudelin sijaan riisinuudeleita. KUNTO PLUSsan ramenkeitto, jossa on käytetty broileria, riisinuudeleita, kananmunia ja vihanneksia, sopii sellaisenaan myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalle.
Ei ramenia ilman nuudeleita!
Nuudelit ovat tässä japanilaisessa keitossa keskeinen ainesosa, ja nuudeleita on myös monenlaisia.
Yhteistä niille on se, että useimmat niistä ovat melko ohuita, ja niiden kypsennysaika on lyhyt, yleensä vain 2–3 minuuttia.
Pehmeäksi keitetyn munan puolikas – tai kaksi – ramenin päällä näyttää houkuttelevalta. Kananmunasta saa myös kätevästi hieman lisäproteiinia, sillä ramenkeitossa ei yleensä käytetä suuria määriä lihaa.
Kananmunhana osaa myös jokainen keittää – vai miten on? Katso parhaat vinkkimme täältä.
Rakastatko sinäkin aasialaista ruokaa? 😍
Tässä herkulliset ja terveelliset reseptit, joilla loihdit Aasian makuja helposti kotikeittiössä.