Kana-kasvis-ramenkeitto

30 minuuttia
490 kcal

Helppoa, terveellistä ja supermaukasta – ei ole ihme, että japanilainen nuudelikeitto on niin suosittu. Kokeile itse helppoa ramenreseptiämme, jossa pääosassa ovat mehevä broileri ja rapsakat kasvikset.

Kulhollinen FODMAP-ramenia, jossa on puolikas muna.

FODMAP-KEITTO – Ramen on terveellinen ja herkullinen keitto ja superhelppo valmistaa!

© Betina Hastoft

Kana-kasvis-ramenkeitto

Rapeita kasviksia, pehmeää riisinuudelia sekä inkivääriä, soijaa, limettiä ja osterikastiketta – tämän ramen-reseptin voit lisätä saman tien suosikkeihisi. Keitto sopii myös FODMAP-ruokavaliota noudattaville.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 1 l kanalientä (jossa ei ole sipulia tai valkosipulia)
  • ½ dl soijakastiketta
  • 2 rkl osterikastiketta
  • 1 Viipale kuorittua inkivääriä
  • 1 rkl limettimehua
  • 250 g broilerinfileetä
  • 100 g paprikaa, punaista tai keltaista
  • 80 g riisinuudeleita
  • 1 muna
  • 125 g porkkanaa
  • 150 g edamamepapuja (pakaste)
  • 75 g vihreitä papuja
  • 1 kourallista pavunituja
  • 2 tl seesaminsiemeniä

Ramenkeiton valmistus

  • Kiehauta kanaliemi, soijakastike, osterikastike, inkivääri ja limettimehu ja anna poreilla viisi minuuttia matalalla lämmöllä.
  • Leikkaa broileri suikaleiksi ja lisää keittoon. Keitä vielä viisi minuuttia.
  • Keitä kananmuna pehmeäksi (noin 8 minuuttia). Kuori ja leikkaa kahtia.
  • Leikkaa paprika suikaleiksi. Tee porkkanasta suikaleita vihannesleikkurilla tai kuorimaveitsellä tai leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Lisää keittoon paprikat, porkkanat, edamamepavut ja vihreät pavut. Hauduta kaksi minuuttia.
  • Laita riisinuudelit suureen kulhoon tai kattilaan, kaada päälle kiehuvaa vettä ja anna hautua muutaman minuutin ajan. Riisinuudeleita ei tarvitse keittää kuten useimpia muita nuudeleita.
  • Jaa nuudelit kahdelle syvälle lautaselle ja lusikoi keittoa niiden päälle. Lisää idut ja puolikas muna kummankin annoksen päälle. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja tarjoile heti.

VINKKI! Jos noudatat FODMAP-ruokavaliota, käytä kanalientä, joka ei sisällä sipulia tai valkosipulia.

VINKKI! Keitossa voi käyttää mitä tahansa nuudeleita. Jos noudatat FODMAP-ruokavaliota, käytä riisinuudeleita.


Ramen on makuhermoja hellivä, mausteisen maukas japanilainen nuudelikeitto, jonka kruununa on tyypillisesti värikkäitä vihanneksia ja puolikas muna.

Ramenilla voi herkutella toki siihen vihkiytyneissä ravintoloissa, mutta jos sellaista ei ole lähikulmilla, keittoa on superhelppo valmistaa myös omassa kotikeittiössä.

Makujen kirjo

Ramenista on lukemattomia versioita, ja keittoa voikin varioida kotikeittiössäkin helposti eri raaka-aineilla juuri omaan makuun sopivaksi. Jos teet kuitenkin ramenia ensimmäistä kertaa, suosittelemme helppoa ja herkullista reseptiämme, jossa ramen valmistetaan kanaliemeen ja höystetään riisinuudeleila, broilerilla ja kasviksilla.

Tämä ihana, lämmittävä arkiruoka maistuu kaikenikäisille syöjille. Jos perheessä on ruokaan hieman valikoivammin suhtautuvia lapsia – tai aikuisia – voit tarjoilla osan täytteistä erikseen pienissä kulhoissa, jolloin kukin ruokailija voi koostaa ramenista oman versionsa.

Keittoon lisättäviä mausteita ja ripotteita, kuten valkosipulia, inkivääriä, kimchiä ja korianteria voi iin ikään panna tarjolle erikseen pienissä kulhoissa. Näin tehdään myös Japanissa, ja se onkin varsin kätevää, koska jokainen voi näin maustaa keittonsa juuri niin tuliseksi ja mausteiseksi kuin haluaa.

Lue myös: Rakastatko keittoja? Katso lisää reseptejä täältä

1 Mitä ramenkeitto on?


Useimmat yhdistävät sanan ”ramen” nimenomaan nuudelikeittoon. Ramen on kuitenkin itse asiassa keitossa alun perin käytetyn, tietyn nuudelityypin nimi.

Ramennuudelit valmistetaan vehnäjauhoista, vedestä, suolasta ja emäksisestä vedestä, kansuista, joka antaa nuudeleille niiden ominaisen keltaisen värin ja maun.

Itse keitto koostuu täyteläisestä liemestä, joka on maustettu misolla, soijakastikkeella tai suolalla ja sekä esimerkiksi nuudeleista, lihasta ja kasviksista. Ramenkeitto tarjoillaan puolikkaan kananmunan kanssa.

Lue myös: Rakastatko nuudeleita? Kokeile kotitekoisia kuppinuudeleita

2 Mistä ramenkeitto on peräisin?


Ramenin uskotaan itse asiassa olevan peräisin Kiinasta, ei Japanista. Nykyään ramen on kuitenkin yksi Japanin suosituimmista ruokalajeista, ja keittoa voi ostaa siellä kaikkialla pienistä katukeittiöistä ja ravintoloista.

Lue myös: Kokeile aasialaisvaikutteisia lounaseväitä

3 Onko ramenkeitto terveellistä?


Kyllä, ramen on lähtökohtaisesti varsin terveellistä – keitossa on runsaasti vihanneksia, ja siinä käytetään yleensä vähärasvaista lihaa ja sitäkin pienissä määrin.

Jos käytät täysjyvänuudeleita, saat keitosta myös vielä enemmän kuitua.

4 Mitä kaikkea rameniin voi laittaa?


Keitto koostuu tyypillisesti liemestä, nuudeleista, proteiinin lähteestä, kasviksista, mausteista ja lisukkeista.

Lue myös: Tässä on eniten proteiinia

Ramenkeiton voi koostaa mainiosti oman maun mukaan, mutta alla on vinkkejä ainesosista, jotka sopivat siihen erityisen hyvin.

Kulhollinen ramenkeittoa, jossa on broileria, nuudeleita, kananmunaa ja kasviksia.

KLASSINEN RAMENKEITTO: nuudeleita, broileria ja pehmeäksi keitettyä kananmunaa sekä vihreitä papuja, pinaattia, mangoldia, valkosipulia ja inkivääriä.

© wichmann+bendtsen

Ramenkeiton liemi

Käytettävä liemi riippuu siitä, millaisia muita ainesosia keitossa käytetään.

Jos haluat esimerkiksi käyttää keitossa broileria, valitse kanaliemi, naudanlihan kaveriksi sopii taas lihaliemi ja kalan tai merenelävien seuraksi tietysti kalaliemi.

Jos teet ramenista vegaanisen tai kasvisversion, käytä kasvislientä.

Jos aikaa on, liemi kannattaa valmistaa itse. Jos pakastimessa sattuu olemaan kana- tai lihakeittoa, sitä voi myös käyttää – siivilöi tarvittaessa keittokasvikset pois ja ota liemi talteen.

Valmiiden liemien laadussa voi olla suuria eroja. Fondeiksi luokitelluissa tuotteissa on usein vähemmän arominvahventeita.

Ramenkeiton nuudelit

Jos haluat tehdä keiton perinteisellä tavalla, käytä ramennuudeleita. Keitossa voi kuitenkin käyttää mitä tahansa nuudeleita. Terveellisin vaihtoehto on täysjyvästä valmistetut nuudelit.

Lue lisää nuudeleista artikkelin lopusta.

Ramenkeiton proteiinin lähteet

Kala, katkaravut ja vähärasvainen liha, kuten broileri ja kalkkuna ovat hyviä vaihtoehtoja tuomaan täyttävyyttä ramenkeittoon. Myös sianliha ja naudanliha sopivat siihen hyvin.

Ankanrinta on myös suosittu täytteenä. Jos haluat keventää kaloreita, leikkaa ankasta ylimääräinen rasva pois.

Kasvis- ja vegaaniversiossa voi käyttää proteiinin lähteenä tofua. Myös pavut. etenkin edamamepavut, ovat hyvä proteiininlähde lihattomaan ramenkeittoon.

Lue myös: 8 loistavaa kasviperäistä proteiininlähdettä.

Ramenkeiton kasvikset

  • Hienonnettu kaali
  • Porkkanat ohuiksi tikuiksi viipaloituna
  • Edamamepavut – hyvä proteiininlähde kasvissyöjille ja vegaaneille.
  • Idut
  • Paksoi suikaleina
  • Paistetut sienet
  • Parsakaalin nuput
  • Kevätsipuli ohuina renkaina
  • Paprika kuutioina tai ohuina suikaleina
  • Kimchi eli fermentoitu mausteinen kaali

Ramenkeiton muut täytteet ja ripotteet

  • Pehmeäksi keitetyn munan puolikas
  • Paahdetut seesaminsiemenet
  • Tuore korianteri
  • Hienonnetut maapähkinät

Ramenkeiton mausteet

5 Ramenkeittoa voi varioida eri ruokavalioihin sopivaksi


Kasvisversio

Valmista keitto kasvisliemeen, käytä täytteenä tofua ja lisää halutessasi päälle puolikas kananmuna. Edamamepavut ovat myös mainio proteiininlähde kasvisrameniin.

Lue myös: Soija: totta ja tarua

Vegaaninen versio

Vegaanisen ramenkeiton voi valmistaa kasvisversion tapaan, kunhan jättää vain kananmunan pois.

Lue myös: Mistä vegaanisessa ruokavaliossa on kyse

Gluteeniton versio

Valitse gluteeniton liemi ja käytä lasinuudeleita tai riisinuudeleita.

FODMAP-versio

Jätä pois sipuli, valkosipuli ja sienet ja käytä vehnänuudelin sijaan riisinuudeleita. KUNTO PLUSsan ramenkeitto, jossa on käytetty broileria, riisinuudeleita, kananmunia ja vihanneksia, sopii sellaisenaan myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalle.

Lue myös: Rauhoita vatsasi low FODMAP -ruokavaliolla

6 Miten ramenkeittoa syödään?


Piirroskuva kuva ramenkeitosta, syömäpuikoista ja lusikasta.

SYÖMÄPUIKOT JA AASIALAINEN KEITTOLUSIKKA ovat ramenilla herkuttelevan tärkeimmät aseet.

© iStock

Tyyli on vapaa, mutta perinteisesti ramen tarjoillaan kulhossa, ja keitto syödään syömäpuikoilla ja aasialaisella keittolusikalla.

Pelkällä tavallisella ruokalusikalla syöminen voi olla hankalaa sileiden ja liukkaiden nuudeleiden takia. Japanilaiset syövätkin tyypillisesti nuudelit ja täytteet syömäpuikoilla ja liemen keittolusikalla – tai juovat sen suoraan kulhosta.

Japanissa ramenin ohelle katetaan usein pieniin kulhoihin esimerkiksi raastettua inkivääriä, paahdettua valkosipulia, tuoretta korianteria ja viipaloitua kevätsipulia keittoon lisättäväksi oman maun mukaan. Myös varsinaisia täytteitä voi laittaa tarjolle lisäannoksen.

7 Mitä nuudeleita ramenkeitossa käytetään?


Ei ramenia ilman nuudeleita!

Nuudelit ovat tässä japanilaisessa keitossa keskeinen ainesosa, ja nuudeleita on myös monenlaisia.

Yhteistä niille on se, että useimmat niistä ovat melko ohuita, ja niiden kypsennysaika on lyhyt, yleensä vain 2–3 minuuttia.

Nuudeleita kahden syömäpuikon välissä.

SUPEROHUITA, PAKSUJA VAI SILTÄ VÄLILTÄ? Ramenissa voi käyttää mitä tahansa nuudeleita oman maun mukaan.

© iStock

7 nuudelia rameniin

  • Ramennuudelit: Autenttiseen ramenkeittoon tarvitaan myös ramennuudeleita. Ne valmistetaan vehnäjauhoista, vedestä ja suolasta sekä erityisestä emäksisestä vedestä, kansuista, joka antaa ramennuudeleille ominaisen keltaisen värin ja maun.
  • Munanuudelit ovat myös väriltään kellertäviä. Munanuudelit ovat usein hieman paksumpia kuin useimmat muut nuudelit.
  • Lasinuudelit: Läpinäkyviä, hyvin ohuita, mungopavuista valmistettuja nuudeleita. Lasinuudeleita ei tarvitse keittää, vaan niiden päälle kaadetaan kiehuvaa vettä ja annetaan hautua hetki.
  • Riisinuudelit ovat myös läpinäkyviä, mutta ne valmistetaan riisijauhosta ja vedestä, eivätkä ne sisällä näin gluteenia. Kuten lasinuudeleita, riisinuudeleitakaan ei tarvitse keittää, vaan niitä vain haudutetaan hetki.
  • Täysjyvävehnänuudelit: Täysjyvästä valmistetut nuudelit sisältävät myös hieman enemmän kuitua.
  • Udonnuudelit: Nuudeleista paksuimmat muistuttavat hieman spagettia. Udonnuudelit valmistetaan vehnäjauhoista, vedestä ja suolasta, ja niitä on saatavana myös tuoreena.
  • Sobanuudelit ovat väriltään ruskehtavia, koska ne valmistetaan osittain tai kokonaan tattarijauhoista. Niillä on myös hieman pidempi kypsennysaika.

8 Näin keität ramenkeittoon täydellisesti sopivan munan


Pehmeäksi keitetyn munan puolikas – tai kaksi – ramenin päällä näyttää houkuttelevalta. Kananmunasta saa myös kätevästi hieman lisäproteiinia, sillä ramenkeitossa ei yleensä käytetä suuria määriä lihaa.

Kananmunhana osaa myös jokainen keittää – vai miten on? Katso parhaat vinkkimme täältä.

Pehmeäksi keitettyjä halkaistuja munia.

Pehmeäksi keitetyt munat

Kypsennysaika: Noin 8 minuuttia

  • Kiehauta vesi pienessä kattilassa.
  • Laske muna varovasti lusikalla veteen. Keitä munaa 8 minuuttia ja kaada sen päälle kylmää vettä, jotta se jäähtyy hieman.
  • Napauta kananmunaa kevyesti työtasoa vasten ja pyörittele sitä edestakaisin, jotta kuori irtoaa helposti.
  • Halkaise muna pituussuunnassa ja aseta puolikkaat ramenkeiton päälle.

Huom.! Jos halkaiset useita munia, pyyhi veitsi jokaisen leikkauksen jälkeen.

9 Voiko ramenia pakastaa?


Piirros pakkasikoni

Ramenin liemen ja lihatäytteet voi kyllä pakastaa, mutta nuudelit eivät sen sijaan sovellu pakastettaviksi. Ne on kuitenkin myös helppo lisätä keittoon ennen tarjoilua. Muita täytteitä tai keitettyä munaa ei myöskään kannata pakastaa.

Keiton kasvikset kestävät yleensä pakastamisen, mutta tällöin niiden koostumus myös pehmenee, joten nekin kannattaa lisätä keittoon vasta sulatuksen jälkeen.

Lue myös: Miten pitkään ruoka säilyy pakastimessa?

10 6 reseptiä: Aasian makuja


Rakastatko sinäkin aasialaista ruokaa? 😍

Tässä herkulliset ja terveelliset reseptit, joilla loihdit Aasian makuja helposti kotikeittiössä.

To glas med nudelsuppe med edamamebønner
© wichmann+bendtsen

Nuudelikeitto, misotahnaa, broileria ja kasviksia

Terveellistä ja nopeaa! Täytä lasipurkit broilerilla ja kasviksilla, lisää pari lusikallista misoa, kaada päälle kiehuvaa vettä – ja nauti!

Katso resepti täältä

Bao bun broileri-kasvissämpylä
© wichmann+bendtsen

Bao bun: broileri-kasvissämpylä

Melkein kuin Vienamissa olisi! Pehmoiset bao bunit, mausteinen broilerijauheliha ja rapsakat kasvikset ovat täydellinen yhdistelmä.

Katso resepti täältä

kulhosalaatti
© wichmann+bendtsen

Kulhosushi

Jos sinulla ei ole aikaa marinoida kaalia, suikaloi suosiolla kulhoon raakaa kaalia. Tästä kulhoruoasta voi hyvin tulla uusi kestosuosikkisi.

Katso resepti täältä

Värikäs aasialainen broilerisalaatti maapähkinäkastikkeella.
© wichmann+bendtsen

Värikäs aasialainen broilerisalaatti maapähkinäkastikkeella

Tässä on todennäköisesti viikon kaunein salaatti, jossa mango, punainen paprika, porkkana, edamamepavut ja suippokaali tuovat väri-iloa lautaselle.

Katso resepti täältä

Asiatiske kødboller med stegte nudler og spinat
© Skovdal Nordic

Possupyörykät, paistettua nuudelia ja pinaattia

Kaipaatko vaihtelua tavallisiin lihapulliin ja perunamuusia? Kokeile näitä supermaukkaita possupyöryköitä, jotka saavat makua ja potkua chilistä ja sitruunaruohosta.

Katso resepti täältä

Tofu-nuudelisalaatti
© wichmann+bendtsen

Vietnamilainen tofu-nuudelisalaatti

Pidä lihaton päivä ja herkuttele salaatilla, jossa on nuudeleita, paistettua tofua, paljon vihanneksia ja mausteinen chilisoijakastike.

Katso resepti täältä