Mitä E-koodit ovat?

E-koodien lukeminen ei juuri herauta vettä kielelle, ja monia lisäaineet jopa hieman pelottavat. Lue, mitä virkaa eri E-koodeilla oikeasti on lautasellasi.

E-koodeja lautasella

E-KOODIT Elintarvikkeiden tuoteselosteet vilisevät E-koodeja. Mitä kaikkia niitä on, ja missä ruuissa niitä on erityisen paljon.

© iStock

Miksi ruoka on täynnä E-koodeja – ja onko sillä väliä?

Lisäaineet hidastavat ruoan pilaantumista ja ruokamyrkytyksiä. Ne pitävät öljyt ja nesteet yhdessä ja jauhot ilmavina. Ne syventävät niin makuja kuin värejäkin. Ne on tutkittu perusteellisesti ennen kuin ne on päästetty lähellekään lautasiamme, mutta silti ne herättävät pelkoja. Monille terveellinen ruoka tarkoittaa lisäaineettomuutta, vaikka juuri lisäaine estää pahimmillaan hengenvaarallisten bakteerien kasvun ruoassa – ja moni lisäaine on täysin luonnollinen ja esiintyy myös suoraan metsästä suuhun poimitussa marjoissa.

Ilman lisäaineita ja E-koodeja voi toki elää, mutta se edellyttää vaivannäköä. Jos E-koodikuormaansa haluaa keventää, helpoimmalla pääsee, kun syö monipuolisesti ja käyttää mahdollisimman paljon tuoreita raaka-aineita.

Asiantuntijoiden mukaan lisäaineet ovat viranomaisten ohjeiden mukaan käytettyinä täysin turvallisia: EU:ssa käytössä olevat lisäaineet ovat käyneet läpi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perusteellisen arvion, jossa on selvitetty, minkä verran ainetta voi turvallisesti nauttia päivittäin.

Lisäaineista voi kuitenkin olla joillekin käyttäjille harmia: tietyt aineet voivat aiheuttaa esimerkiksi yliherkkyysreaktioita. Myös lisäaineiden ja monien sairauksien yhteyksiä tutkitaan. Enimmäiskäytön raja-arvoja päivitetään, kun viranomaiset katsovat tutkimusnäytön riittäväksi.

VÄLTÄ EPÄILYKSENALAISET E-KOODIT:

Näin vältät epäilyttäviä E-koodeja

E-koodit haltuun

E-kirjain numeroiden edessä tarkoittaa, että Euroopan unioni on hyväksynyt aineen käytettäväksi elintarvikkeissa. Ensimmäinen numero kertoo, mihin käyttötarkoitusryhmään lisäaine kuuluu. Tuoteselosteissa lisäaineet ilmoitetaan ryhmänimellä sekä ja lisäaineen nimellä tai E-koodilla.

E 100–199: väriaineet

Antavat elintarvikkeille houkuttelevamman värin. Väriaineita käytetään niin makeissa kuin suolaisissakin ruoissa.

E 200–299: säilöntäaineet

Torjuvat bakteerien, hiivojen ja homeiden kasvua elintarvikkeissa ja pidentävät näin niiden säilyvyyttä.

E 300–399: hapettumisen­esto- ja happamuudensäätöaineet

Suojaavat elintarvikkeita hapettumiselta ja ehkäisevät näin esim. rasvojen härskiintymistä.

E 400–499: sakeuttamis­aineet

Sakeuttamis-, stabilointi- ja emulgointiaineet antavat ruoille hyvän suutuntuman: ne tekevät esim. öljystä ja vedestä tasaisena pysyvän seoksen, hyytelöittävät marmeladin sekä estävät maitotuotteiden klimppejä.

E 500–530: happamuudensäätö- aineet

Nämä hapot, emäkset ja suolat vaikuttavat ruokien makuun ja säilyvyyteen niin lakritsissa kuin sulatejuustossakin.

E 535–586: paakkuuntumisen-estoaineet

Estävät jauhemaisia ruokia paakkuuntumasta.

E 620–650: arominvahventeet

Vahvistavat elintarvikkeen omaa makua. Arominvahventeita käytetään etenkin liharuoissa.

E 901–914: pintakäsittelyaineet

Antavat esimerkiksi omenoille ­kiiltävän pinnan ja estävät makeisia takertumasta toisiinsa tuotepakkauksissa.

E 938–949: pakkauskaasut ja ponneaineet

Mm. happea, typpeä ja hiilidioksidia (E290) käytetään pakkauskaasuina esimerkiksi lihapakkauksissa, joissa on tällöin on oltava merkintä "pakattu suojakaasuun". Kaasut estävät elintarviketta pilaavien bakteerien kasvun ja pidentävät näin tuotteen säilyvyyttä ja säilyttävät myös lihan punaisen värin.

E 950–968: makeutusaineet

Makeutusaineet tuovat makeaa makua elintarvikkeisiin vähäenergiaisena vaihtoehtona sokerille. Niitä käytetään esimerkiksi juomissa ja jogurteissa.

E 999–1520: muut lisä­aineet

Edellä mainittuihin ryhmiin kuulumattomat lisäaineet.

Mitä E-koodeja sinun ruoassasi piilee?

E-koodit - Leikkeleet

LEIKKELEET E 250: Natriumnitriitti estää ­­­bakteerien kasvua leikkeleessä.

© iStock
E-koodit - Kolajuomat

KOLAJUOMAT E 951: Aspartaami makeuttaa kevytkolan.

© iStock
E-koodit - Juustot

JUUSTOT E 905: Parafiinikuori suojaa juustoa.

© iStock
­E-koodit - Suola

­SUOLA E 536: Kaliumferrosyanidi estää ­suolaa paakkuuntumasta.

© iStock
E-koodit - Mysli

MYSLI E 330: Sitruunahappo vaikuttaa myslin makuun ja säilyttää kuivahedelmien värit.

© iStock
E-koodit - Marmeladi

MARMELADI E 440: Pektiini hyydyttää marmeladin.

© iStock
E-koodit - Leipä

LEIPÄ E 300: Askorbiinihappo (C-vitamiini) parantaa ­leipätaikinan sitkoa.

© iStock
E-koodit - Omena

OMENA E 901: Mehiläisvaha antaa omenalle kiiltävän pinnan.

© iStock
Vaniljajäätelö

VANILJAJÄÄTELÖ E 160a: Synteettinen beetakaroteeni antaa vaniljajäätelölle väriä.

© iStock
Viini

VIINI E 221-28: Sulfiitit estävät bakteerien ­kasvua viineissä.

© iStock
Kuivatut aprikoosit

KUIVATUTA APRIKOOSIT E 220: Rikkidioksidi pitää kuivatun aprikoosin oranssina.

© iStock
Jauheliha

JAUHELIHA E 948: Happi auttaa pakattua jauhelihaa säilyttämään punaisen värinsä.

© iStock
Jogurtti

JOGURTTI E 951: Aspartaami makeuttaa ­sokerittoman jogurtin.

© iStock
Salmiakki

SALMIAKKI E 903: Karnaubavahaa käytetään salmiakkimakeisten pintakäsittelyaineena.

© iStock
Bearnaisekastike

BEARNAISEKASTIKE E 410: Johanneksenleipäpuujauhe sakeuttaa niin bearnaisekastikkeen kuin jogurtinkin.

© iStock
Leivonnaiset

LEIVONNAISET E 500: Natriumvetykarbonaattia eli natriumbikarbonaattia (ruokasoodaa) käytetään leivonnaisten nostatusaineena.

© iStock
Olut

OLUT E 290: Hiilidioksidi (hiilihappo) tuottaa kuplat olueen.

© iStock
Hedelmät

HEDELMÄT E 302: Kalsiumaskorbaatti estää hapettumista ja ­­pitää hedelmien värit heleinä.