Jätteisiin päätyy usein ruokaa, jossa ei ole mitään vikaa. Parasta ennen -päiväys ei ole sama kuin viimeinen käyttöpäivä. Parasta ennen -päivän ohittanutta ruokaa voi usein vielä hyvin syödä. Aistinvarainen tarkistus riittää - ja vältyt turhalta hävikiltä.
TARKISTA PÄIVÄYKSET JA VÄLTÄ HÄVIKKIÄ Onko maidon parasta ennen -päivä jo mennyt? Jos maito ei haise eikä maistu pahalta eikä paakkuunnu, sitä voi vielä juoda.
On raivostuttavaa, että osa leikkeleistä ja vihannespussin pohjat jäävät niin usein syömättä, ja ne täytyy heittää biojätteisiin. Mutta ihan yhtä paljon ärsyttää, että usein heitetään pois ruokaa, jossa ei ole mitään vikaa, vaikka ehkä luulemme, että se on vanhentunutta.
Tämä tarpeeton hävikki on hyvin yleistä. Arviolta joka kolmas kuluttaja ei kunnolla tiedä, mitä ruokien päiväykset tarkkaan ottaen tarkoittavat – ja heittävät ruuan siksi menemään heti kun päiväys on ylittynyt. Todellisuudessa huomattavan suuri osa ruuasta säilyisi vallan hyvin pitempäänkin syömäkelpoisena.
Hävikkiä ehkäisemään onkin jo kehitetty erilaisia sovelluksia, joista jotkut pyrkivät vähentämään ravintoloiden hävikkiä tarjoamalla ylijäämäannoksia edullisesti kuluttajien ostettavaksi ja jotkut tähtäävät suurkeittiöiden hävikin tunnistamiseen ja ehkäisemiseen.
“Parasta ennen” -merkintä tarkoittaa, että vähintään siihen päivään asti tuote säilyttää ominaisuutensa, jos se on säilytetty oikein. Tuotetta saa pitää myynnissä ja myös käyttää päiväyksen jälkeen. Jos päiväys on ylittynyt, tuotetta voi silti vielä käyttää, kunhan tarkistaa tuoksuuko, maistuuko ja näyttääkö tuote vielä siltä kuin pitää.
Mistä tiedän, onko ruoka vielä syötävää parasta ennen -päivän jälkeen?
Parasta ennen -päiväyksen ylittäneen tuotteen käyttökelpoisuus on helppo tarkistaa aistinvaraisesti ja hieman maalaisjärkeä käyttäen.
1. Katso
Näyttääkö ruoka pilaantuneelta tai väärän väriseltä? Onko siinä hometta? Toisinaan voi riittää, että homeen leikkaa pois (mitä kovempi ruoka, sitä hitaammin home leviää) – joskus taas on parasta heittää ruoka pois (pehmeät, kosteat ja notkeat ruuat).
Heitä pois, jos pinnalla on hometta
Juoksevat maitotuotteet
Sienet
Leipä
Tomaatit
Hillot ja marmeladit
Marjat ja hedelmät
Leikkaa homeinen osa pois
Kiinteät juustot
Kaali
Juurekset
Inkivääri
2. Haista
Tuoksuuko ruoka pahalta, oudolta tai happamalta? Jos tuoksuu, älä käytä sitä.
3. Maista
Jos ruoka ei näytä pilaantuneelta eikä haise pahalta, maista sitä hiukan. Jos se maistuu ihan tavalliselta, sitä voi vielä käyttää.
Älä pelkää: Parasta ennen -päiväyksensä ylittäneen ruuan maistaminen ei ole vaarallista, jos se ei tuoksu eikä näytä pilaantuneelta.
“Viimeinen käyttöpäivä” perustuu säilyvyystutkimusten tuloksiin, ja se tarkoittaa, että tuotetta ei saa myydä eikä käyttää kyseisen päivän jälkeen.
Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään mikrobiologisesti herkästi pilaantuviin ruokiin, joista ei aina päällepäin näy tai voi haistaa, onko se pilaantunutta vai ei.
Viimeisen käyttöpäivän ylittänyttä tuotetta ei voi enää käyttää, vaan se on heitettävä biojätteisiin.
Joihinkin ruokatuotteisiin ei merkitä lainkaan käyttöohje-päiväystä. Syitä on kaksi.
1. Tuote säilyy käyttökelpoisena lähes ikuisesti, eikä voi vanhentua, jos sitä säilytetään oikein. Sellaisia ovat esimerkiksi suola, sokeri, viini ja yli 10-prosenttinen alkoholi.
2. Säilyvyysrajaa on vaikea määrittää. Tämä koskee esimerkiksi hedelmiä ja kasviksia, joiden säilyvyyteen voi vaikuttaa moni seikka (säilytys, lämpötila, kolhut), ja joille siksi on mahdotonta antaa tarkkaa säilyvyysrajaa.
Yleensä kasviksista ja hedelmistä näkee helposti, ovatko ne syömäkelpoisia.