Vältä hävikkiä - tarkista parasta ennen -päiväys
Tarkista päiväykset ja vältä hävikkiä

Onko maidon parasta ennen -päivä jo mennyt? Jos maito ei haise eikä maistu pahalta eikä paakkuunnu, sitä voi vielä juoda.

Vältä hävikkiä – näin tarkistat päiväykset

Jätteisiin päätyy usein ruokaa, jossa ei ole mitään vikaa. Parasta ennen -päiväys ei ole sama kuin viimeinen käyttöpäivä. Parasta ennen -päivän ohittanutta ruokaa voi usein vielä hyvin syödä. Aistinvarainen tarkistus riittää - ja vältyt turhalta hävikiltä.

tiistai 26. helmikuuta 2019 teksti E. Skjøde ja M. Iken

On raivostuttavaa, että osa leikkeleistä ja vihannespussin pohjat jäävät niin usein syömättä, ja ne täytyy heittää biojätteisiin. Mutta ihan yhtä paljon ärsyttää, että usein heitetään pois ruokaa, jossa ei ole mitään vikaa, vaikka ehkä luulemme, että se on vanhentunutta.

Tämä tarpeeton hävikki on hyvin yleistä. Arviolta joka kolmas kuluttaja ei kunnolla tiedä, mitä ruokien päiväykset tarkkaan ottaen tarkoittavat – ja heittävät ruuan siksi menemään heti kun päiväys on ylittynyt. Todellisuudessa huomattavan suuri osa ruuasta säilyisi vallan hyvin pitempäänkin syömäkelpoisena.

LUE MYÖS: Ruokahävikki kiireesti kuriin

Hävikkiä ehkäisemään onkin jo kehitetty erilaisia sovelluksia, joista jotkut pyrkivät vähentämään ravintoloiden hävikkiä tarjoamalla ylijäämäannoksia edullisesti kuluttajien ostettavaksi ja jotkut tähtäävät suurkeittiöiden hävikin tunnistamiseen ja ehkäisemiseen.

Mitä "parasta ennen" -päiväys tarkoittaa?

Parasta ennen” -merkintä tarkoittaa, että vähintään siihen päivään asti tuote säilyttää ominaisuutensa, jos se on säilytetty oikein. Tuotetta saa pitää myynnissä ja myös käyttää päiväyksen jälkeen. Jos päiväys on ylittynyt, tuotetta voi silti vielä käyttää, kunhan tarkistaa tuoksuuko, maistuuko ja näyttääkö tuote vielä siltä kuin pitää.

Näin tarkistat, voiko tuotetta vielä käyttää


Esimerkkejä tuotteista, joilla on parasta ennen
-päiväys

 • Maitotuotteet – kerma, jogurtti, creme fraiche, voi jne.
 • Juusto
 • Munat
 • Hillot ja marmeladit
 • Juomat, esimerkiksi mehut ja tuoremehut
 • Säilykkeet
 • Vilja- ja jauhotuotteet
 • Leipä ja leivonnaiset
 • Öljyt 
 • Pähkinät ja kuivatut hedelmät
Jos parasta ennen -päiväys on ylittynyt, tarkista ruuan kunto.
Parasta ennen -päiväyksellä merkittyä ruokaa

Ruokaa voi syödä vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, mutta tarkista aina ensin tuotteen kunto.

Mistä tiedän, onko ruoka vielä syötävää parasta ennen -päivän jälkeen? 

Parasta ennen -päiväyksen ylittäneen tuotteen käyttökelpoisuus on helppo tarkistaa aistinvaraisesti ja hieman maalaisjärkeä käyttäen.

1. Katso

Näyttääkö ruoka pilaantuneelta tai väärän väriseltä? Onko siinä hometta? Toisinaan voi riittää, että homeen leikkaa pois (mitä kovempi ruoka, sitä hitaammin home leviää) – joskus taas on parasta heittää ruoka pois (pehmeät, kosteat ja notkeat ruuat). 

Heitä pois, jos pinnalla on hometta

 • Juoksevat maitotuotteet
 • Sienet
 • Leipä
 • Tomaatit
 • Hillot ja marmeladit
 • Marjat ja hedelmät

Leikkaa homeinen osa pois

 • Kiinteät juustot
 • Kaali
 • Juurekset
 • Inkivääri

2. Haista

Tuoksuuko ruoka pahalta, oudolta tai happamalta? Jos tuoksuu, älä käytä sitä.

3. Maista

Jos ruoka ei näytä pilaantuneelta eikä haise pahalta, maista sitä hiukan. Jos se maistuu ihan tavalliselta, sitä voi vielä käyttää. 

Älä pelkää: Parasta ennen -päiväyksensä ylittäneen ruuan maistaminen ei ole vaarallista, jos se ei tuoksu eikä näytä pilaantuneelta. 

Mitä "viimeinen käyttöpäivä" tarkoittaa?

Viimeinen käyttöpäivä” perustuu säilyvyystutkimusten tuloksiin, ja se tarkoittaa, että tuotetta ei saa myydä eikä käyttää kyseisen päivän jälkeen.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään mikrobiologisesti herkästi pilaantuviin ruokiin, joista ei aina päällepäin näy tai voi haistaa, onko se pilaantunutta vai ei.

Viimeisen käyttöpäivän ylittänyttä tuotetta ei voi enää käyttää, vaan se on heitettävä biojätteisiin. 

Mitkä tuotteet saavat viimeinen käyttöpäivä
-merkinnän?

 • Tuore jauheliha
 • Jotkut leikkeleet
 • Tuore kala ja äyriäiset
 • Savustettu kala
 • Tuore broileri
Ruokaa, joilla on viimeinen käyttöpäivä -merkintä
Ruokaa, joilla on viimeinen käyttöpäivä -merkintä

Jos ruoka on ylittänyt viimeinen käyttöpäivä -merkinnän, sen paikka on biojätteissä. 

Entä tuotteet, joissa ei ole mitään päiväystä?

Joihinkin ruokatuotteisiin ei merkitä lainkaan käyttöohje-päiväystä. Syitä on kaksi.

1. Tuote säilyy käyttökelpoisena lähes ikuisesti, eikä voi vanhentua, jos sitä säilytetään oikein. Sellaisia ovat esimerkiksi suola, sokeri, viini ja yli 10-prosenttinen alkoholi.

2. Säilyvyysrajaa on vaikea määrittää. Tämä koskee esimerkiksi hedelmiä ja kasviksia, joiden säilyvyyteen voi vaikuttaa moni seikka  (säilytys, lämpötila, kolhut), ja joille siksi on mahdotonta antaa tarkkaa säilyvyysrajaa. 

Yleensä kasviksista ja hedelmistä näkee helposti, ovatko ne syömäkelpoisia.

Säilytä ruoka oikein ja vältä hävikkiä

Mikään päiväys ei takaa tuotteen käytettävyyttä, jos sitä ei säilytetä oikein.

Avattu vai avaamaton?

Monien ruokien parasta ennen -päiväys tai viimeinen käyttöpäivä pätevät vain avaamattomaan tuotteeseen. Esimerkiksi avatussa leikkelepaketissa bakteerit voivat levitä ja kasvaa paljon nopeammin kuin avaamattomassa. Kuukausia huoneenlämmössä avaamattomana säilyvä mehu saattaa säilyä avattuna jääkaapissa vain 3-4 päivää. 

Yleensä pakkauksissa kerrotaan, miten ruokaa tulisi säilyttää ja kuinka pitkään se säilyy – sekä avattuna että avaamattomana. Parasta ennen -päivättyjen ruokien kohdalla on käytettävä harkintaa ja tarkistettava itse tuotteen käyttökelpoisuus, jos niitä säilyttää avattuna. Viimeisellä käyttöpäivällä merkittyjen tuotteiden kohdalla on syytä noudattaa tiukasti valmistajan antamia säilytysohjeita myös silloin, jos tuotetta säilyttää avattuna. Jos ohje sanoo, että tuotetta voi säilyttää kolme päivää avattuna, se on ehdottomasti heitettävä pois kolmen päivän kuluttua.

Säilytys ja hygienia

Laita aina jääkaapissa säilytettävät ruuat nopeasti kylmään. Älä jätä maitoa enempää kuin leikkeleitäkään pitkäksi aikaa pöytään.

Varo myös pilaamasta ruokaa vierailla mikrobeilla – älä siis ota hilloa voiveitsellä ja laita joka leikkeleelle oma haarukkansa. 

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Kuinka usein teet ruokaa itse?

KUNTO PLUS suosittelee