8 vinkkiä muovin käytön vähentämiseen

Muovi on nykypäivän arjessa mukana niin monessa, että sitä on lähes mahdotonta välttää. Muovin käytön vähentämiseen on silti helppoja keinoja – annamme 8 vinkkiä muovin karsimiseen arjesta.

Tomaatteja muovipakkauksessa

MUOVISTA ON TULLUT EROTTAMATON OSA ARKEA, ja sitä on kaikkialla aina autoista tietokoneisiin, leluihin ja elintarvikepakkauksiin.

© iStock

Miksi muovin käyttöä kannattaa vähentää

Muovijätteen syntymistä on vaikeaa välttää tavallisen arjen pyörityksessä. Omilla valinnoilla muovin käyttöä ja jätteen syntymistä voi kuitenkin vähentää. Jokainen oikea valinta on ympäristöteko.

10 luontoa eniten kuormittavaa arjen muovituotetta

EU:n mukaan kymmenen yleisintä muovituotetta muodostavat 70 prosenttia kaikesta Euroopan rannoille ja merialueille ajautuvasta muovijätteestä.

  1. Kertakäyttöastiat
  2. Vanupuikot
  3. Juoma-astiat
  4. Ilmapallotikut
  5. Ruokapakkaukset
  6. Karkki- ja sipsipussit
  7. Nestepakkaukset
  8. Muovipussit
  9. Kosteuspyyhkeet ja terveyssiteet
  10. Tupakantumpit

8 vinkkiä muovin käytön vähentämiseen

Hylkää pakastuspussit

Moni pitää pakastuspusseista niiden monikäyttöisyyden ja muotoutuvuuden vuoksi, mutta ympäristön kannalta pussi on huono ratkaisu. Pussi kannattaa mahdollisimman usein korvata rasialla, jonka voi pestä käytön jälkeen ja käyttää lukemattomia kertoja uudelleen.

VINKKI! Osta vain laadukkaita muovituotteita, jotka kestävät käytössä pitkään.

Tuo oma kahvikuppi töihin

Monien työpaikkojen kahvihuoneissa on yhä kertakäyttökuppeja. Kertakäyttöinen astia houkuttelee helppoudellaan, mutta kertakäyttö tuottaa satojen kuppien verran roskaa. Ota töihin mukaan oma kuppi ja pesaise se käytön jälkeen joka päivä. Tehkää tästä koko työpaikan kattava tapa!

Hävitä vanupuikot ja terveyssiteet oikein

WC:n pönttöön ei saa heittää terveyssiteitä, kosteuspyyhkeitä tai mitään muutakaan muovia sisältävää tai vaikeasti huuhtoutuvaa jätettä. Meriin kulkeutuu valitettavasti edelleen WC-jätteen mukana mm. vanupuikkoja, terveyssiteitä ja jopa vaippoja, jotka aiheuttavat tukoksia jäteveden puhdistuslaitteistoissa.

Poimi roskia ulkoillessasi

Kun lähdet ulkolenkille, voit yhdistää huvin ja hyödyn ja samalla ojentaa auttavan käden ympäristön ja luonnon pelastamiseksi. Ota siis lenkille kassi mukaan ja kerää siihen polunvarren roskat. Lenkin lopuksi vain tyhjennät kassin seuraavaa kertaa varten.

Ploggaus, eli roskien poimiminen lenkkeilyn lomassa, maailmalla suorastaan trendilaji!

VINKKI! Käytä käsineitä, niin et saa käsiisi taudinaiheuttajia roskia kerätessäsi.

Panttipulloa palauttamassa

TIESITKÖ TÄMÄN? Suomalaisissa kotitalouksissa lajiteltu muovi kuljetetaan muovinjalostamoon ja erotellaan siellä koneellisesti eri muovityyppeihin. Osa muoveista voidaan kierrättää uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Vaikeammin kierrätettävistä muoveista tehdään energiapolttoainetta, jolla tuotetaan sähköä ja lämpöä. Sen avulla korvataan hiilen tai biomassan polttoainekäyttöä.

© iStock

Älä osta pullovettä

Ota tavaksi pakata laukkuun aina oma vesipullo. Näin vältyt pulloveden ostelulta ja samalla säästät ympäristöä turhalta muovijätekuormalta.

Etsi vaihtoehtoisia ratkaisuja

Valitse muovin korvaava vaihtoehto aina, kun se on mahdollista. Monet päivittäistuotteet on valitettavasti pakattu muoviin, mutta onneksi on myös poikkeuksia, kuten pyykinpesujauheita ja tuoremehuja, joita saa kartonkipakkauksissa.

Käytä kassia uudelleen

Luonto kiittää aina, kun kieltäydyt ostoksilla ilmaisesta muovikassista tai jätät kangaskassinkin ostamatta. Kankaistenkin kassien tuotanto kuormittaa luontoa, joten pidä aina omaa ostoskassia ja hedelmäpussia mukana. Näin säästät myös omia rahojasi.

Ota kestoastiat mukaan piknikille

Metsissä ja rannoilla on retkeilijöiden jäljiltä huolestuttavan paljon kertakäyttöastioita ja mehupillejä. Joskus sotkua syntyy, vaikka paikalla olisi jäteastioitakin, sillä eläimet ja tuuli saattavat riepottaa jätteitä. Vaihda kertakäyttöastiat kestäviin ja pestäviin, tai hanki tuotteita, jotka on valmistettu biohajoavista materiaaleista, kuten tärkkelyksestä tai bambusta.