Kaali on terveellistä – näin lisäät kaaleja ruokavalioon
Kaali on hurjan monipuolinen kasvis. Tutustu kahdeksaan kaaliin ja lue, miten niistä valmistetaan helppoa ja herkullista arkiruokaa.
Kaali on hurjan monipuolinen kasvis. Tutustu kahdeksaan kaaliin ja lue, miten niistä valmistetaan helppoa ja herkullista arkiruokaa.
Kasvikset ovat terveellisen ruokavalion peruskivi, ja niitä pitäisi syödä runsaasti päivittäin – vihanneksia, hedelmiä ja marjoja pitäisi popsia mieluusti 500–800 grammaa päivässä.
Kasvisten käytössä monipuolisuus on valttia, jotta niistä saa mahdollisimman kattavan kattauksen terveellisiä ravintoaineita.
Jos haluaa eniten vastinetta rahalleen, kannattaa suosia kasviksia, jotka sisältävät eniten vitamiineja ja kivennäisaineita. Tässä kategoriassa kaali on selvä voittaja.
Kaalia on myös varsin helppo lisätä ruokavalioon, mausta ja monipuolisuudesta tinkimättä. Aamiaisella kaali sopii hyvin vihersmoothien sekaan, lounaalla vaikkapa lisukeraasteeksi ja päivällisellä ruokaisan salaatin raaka-aineeksi.
Kerromme, miksi ja miten eri tavoin kaalia kannattaa käyttää.
Kaali on ravintosisältönsä puolesta varsinainen runsaudensarvi.
Niin lehtikaali, parsakaali, kukkakaali, suippokaali kuin ruusukaalikin sisältävät runsain mitoin terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita, muun muassa folaattia, kaliumia, K-vitamiinia ja beetakaroteenia.
Kaali päihittää myös kuitupitoisuudessa esimerkiksi arkiaterioilla usein käytetyt kurkun ja jäävuorisalaatin. Monet kaalit ovat myös varsinaisia C-vitamiinipommeja ja ohittavat jopa sitrushedelmät.
Jos kaalia ei ole tullut käytettyä, nyt on siis korkea aika antaa sille mahdollisuus!
Monet ravitsemusasiantuntijat rankkaavat lehtikaalin kaaleista terveellisimmäksi.
Lehtikaali on superterveellinen monesta syystä:
Runsaasti vitamiineja: Lehtikaali sisältää hurjasti etenkin A-vitamiinia, C-vitamiinia ja K-vitamiinia.
Antioksidantteja: Lehtikaali sisältää esimerkiksi kversetiinia ja kemferolia, joilla on tutkimuksissa todettu olevan tulehdusta torjuvia ja antioksidatiivisia ominaisuuksia.
Kivennäisaineet: Lehtikaali on myös oiva kalsiumin, magnesiumin ja kaliumin lähde. Ne ovat puolestaan tärkeitä luuston hyvinvoinnille, lihasten toiminnalle ja verenpaineelle.
Kuitu: Lehtikaalissa on myös tuhdisti kuitua, joka edistää ruoansulatusta ja auttaa pitämään verensokerin vakaana.
Valkoisesta vihreään ja varresta lehtiin – tässä on yleiskatsaus kaalin moniin muotoihin ja lajikkeisiin.
Kaalien perheeseen kuuluu monia muitakin mielenkiintoisia ja ravintoaineiltaan päteviä lajikkeita, jotka kotikeittiössä tuovat ruokiin vaihtelua niin maultaan kuin rakenteeltaan. Tässä muutama esimerkki:
Kiinankaali, takavuosien suursuosikki, sopii mietona ja rakenteeltaan kevyenä etenkin salaatteihin ja aasialaisiin ruokiin. Rapea kaali sisältää runsaasti C-vitamiinia ja folaattia ja niukasti kaloreita.
Romanesco on kukkakaalin kaunis sukulainen. Maultaan pähkinäinen romanesco sisältää kuitua, C-vitamiinia ja karotenoideja.
Kyssäkaali eli kaalirapi on mukulainen, naurista muistuttava kaali, joka on rapeaa ja maistuu hieman makealta. Se sisältää erityisen runsaasti C-vitamiinia ja kuitua ja sopii käytettäväksi sekä raakana että kypsennettynä.
Mustakaali eli palmukaali on tummanvihreä, lehtevä lajike, joka sisältää runsaasti antioksidantteja, A-vitamiinia ja K-vitamiinia. Ravintosisällöltään se muistuttaakin paljon lehtikaalia ja on erityisen suosittua Välimeren keittiössä.
Rehuydinkaali on Suomessa harvinaisempi, kuitupitoinen ja ravitseva talvilajike, joka muistuttaa hieman lehtikaalia.
Kaalien syömisen terveyshyödyt ovat moninaiset. Listasimme keskeisimmät syyt lisätä kaaleja lautaselle.
Vihersmoothie on nopea ja superherkullinen tapa lisätä kaaleja ruokavalioon – täyteläiseen smoothieen niitä saa upotettua mukaan huomaamatta.
Smoothien mukana saa myös kaikki kaalin tärkeät ravintoaineet, kun kaalit soseutaan sekaan sellaisenaan.
Kaalia voi käyttää myös mehuissa, mutta puristimessa tai lingossa menetetään tenkin iso osa kaalin kuidusta. Smoothiessa nämä pysyvät mukana, ja koostumusta voi tarvittaessa ohentaa lisäämällä vettä.
Revittynä, hienonnettuna, paistettuna, haudutettuna ja uunissa paistettuna – kaali on äärettömän monipuolinen raaka-aine, joka maistuu monessa muodossa ja sopii erinomaisesti niin lisukkeisiin kuin pääruokiinkin.
Kokeile herkullisia ja superterveellisiä kaalireseptejämme!
Kun on aika kokata herkkuja kaalista, tarvitaan oikeat työkalut.
Tässä on kolme hyvää vinkkiä keittiötarvikehankintoihin.
Kaaliherkkujen syöminen saattaa harmillisena sivuvaikutuksena aiheuttaa ilmavaivoja.
Nämä kaasut voivat myös haista hieman pahalta. Kyseessä on kuitenkin täysin luonnollinen ilmiö. Kaali sisältää paljon rikkiyhdisteitä, jotka sitoutuvat vetyyn, jota suolistobakteerit muodostavat käsitellessään kaalin kuituja.
Kaasun muodostumista voi kuitenkin kokeilla vähentää tietyillä konsteilla – listasimme nämä alle.
Kaalia voi kasvattaa itsekin, eikä se ole edes kovin vaikeaa.
Kaalikasveja pitää vain muistaa lannoittaa kunnolla ja istuttaa ne puutarhaan paikkaan, jossa ne saavat paljon auringonvaloa. Kaalit voi kasvattaa siemenestä asti, mutta helpoimmalla pääsee, kun ostaa valmiita taimia.