Kaalia – terveydeksi
Esittelemme kahdeksan kaalia ja annamme vinkit herkullisiin kaaliruokiin.
Kaali sisältää runsaasti tärkeitä ravintoaineita, jotka muun muassa auttavat torjumaan sydän- ja verisuonitauteja, vahvistamaan immuunipuolustusta, pienentämään tyypin 2 diabeteksen riskiä sekä pitämään suoliston kunnossa. Kaalin syöminen se siis on mikä kannattaa!
Lue lisää huokeasta herkusta:
Kaali on terveellistä syötävää, ja sitä voi valmistaa monin eri tavoin. Jos kaalista haluaa parhaat terveyshyödyt, kannattaa popsia kaalia raakana tai kevyesti höyrytettynä. Järeämpi käsittely voi nimittäin vaikuttaa kaalin ravintoainesisältöön.
Kaali sopii niin salaatteihin, keittoihin kuin pataruokiinkin, ja sitä voi paistaa, keittää, höyryttää, soseuttaa ja marinoida. Toisin sanoen kaalin käytössä lähinnä mielikuvitus asettaa rajat kotikokille.
Kokosimme alle muutaman KUNTO PLUSsan suosituimmista kaaliresepteistä.
LUE MYÖS: Kokeile herkullista ja terveellistä kukkakaalipizzaa
Jo kivikauden ihmiset söivät kaalia, ja viikingit toivat kaalin Pohjolaan rautakaudella. Keskiajalla kaali oli suosituimpia kasviksia. Kaalin popsinnalla on siis pitkät perinteet – eikä suotta.
Kaalia voi kasvattaa helposti omallakin kasvimaalla. Ne viihtyvät aurinkoisessa paikassa, ja kaipaavat lannoitetta koko kasvukauden. Esimerkiksi lehtikaalia voi kasvattaa hyvin myös ruukussa ja vaikka parvekkeella.
Kaalia on moneen makuun, seuraavassa esittelemme tarkemmin kahdeksan eri kaalia.
Lue altaa lisää eri kaaleista ja niiden käyttötavoista.