Parsakaali - terveyspommi vailla vertaa

Mitä moninaismpiin ruokiin sopiva parsakaali on yksi terveellisimmistä kasviksista – varsinkin jos malttaa olla keittämättä sitä muhjuksi. Ideoita käsittelyyn ja ruuanvalmistukseen saat tästä artikkelista.

Parsakaali näyttää vihreältä kukkakimpulta.

PARSAKAALI – Ansaitsisitko kukkakimpun tänään? Varmasti! Terveellisin kimppu on – parsakaali!

© iStock

Oletko syönyt tänään päivän parsakaaliannoksen? Hienoa! Parsakaali on pullollaan terveyttä.

Se sisältää terveellistä ravintokuitua ja C-vitamiinia, punaisten verisolujen ja muiden solujen uusiutumista edistävää folaattia sekä terveellisiä rikkiyhdisteitä, joiden oletetaan voivan ehkäistä syöpää.

Lue lisää parsakaalin terveyshyödyistä täältä, ja katso vinkit sen valmistamiseen niin keitettynä, uunissa paistettuna kuin höyrytettynäkin.

Katso myös kaikki 16 herkullista ja terveellistä parsakaalireseptiämme.

Lue lisää parsakaalista täältä:

1 Miksi parsakaali on terveellistä?


Käytännössä kaikki! Tämä vihreä kasvis antaa kylläisyyttä, edistää ruuansulatusta ja tekee hyvää suolistobakteereille, vastustuskyvylle, solujen uusiutumiselle sekä punasolujen tuotannolle.

Mitä terveyshyötyä parsakaalin syömisestä on?

KYLLÄISYYS

Parsakaalissa on runsaasti ravintokuitua, joten sitä syömällä kylläisyys säilyy pitkään. Mitä kauemmin pieniä vihreitä kukintoja pureskelee, sitä enemmän kylläisyysviestejä elimistössä aktivoituu.

RUUANSULATUS

Ravintokuitu hyödyttää myös suolistoa, koska se edistää suolen rytmistä liikettä ja kirjaimellisesti laittaa vauhtia ruuansulatukseen. Kuidun avulla pidät ruuansulatuksen käynnissä ja ehkäiset ummetusta.

HYVÄKSI SUOLISTOBAKTEEREILLE

Ravintokuitu myös ruokkii suoliston hyviä bakteereja. Tutkimuksissa on viime vuosina kiinnitetty runsaasti huomiota suolistobakteeristoon, koska sen uskotaan vaikuttavan merkittävästi hyvinvointiin. Mitä enemmän hyviä bakteereja, sen parempi – joten parsakaalia kannattaa nauttia reiluina annoksina!

VASTUSTUSKYKYÄ

Vihreät kukinnot ovat täpötäynnä C-vitamiinia, joka tekee elimistölle monin tavoin hyvää – niin nivelille, jänteille, lihaksille, luustolle kuin ihollekin. C-vitamiini auttaa myös pitämään immuunipuolustuksen vahvana.

PUNASOLUILLE JA MUILLE SOLUILLE

Parsakaali on myös yksi parhaista kasvikunnan folaatin lähteistä. Folaatti edistää raskauden aikaista kudosten kasvua, veren muodostumista, immuunijärjestelmän toimintaa, laskee haitallisen homokysteiinin määrää ja osallistuu myös solujen jakautumiseen.

Haluaistko syödä enemmän parsakaalia – ja muita kasviksia?

Tilaa KUNTO PLUSsan helppo ja terveellinen viikon ruokalista täältä, saat sen sähköpostiisi kerran viikossa.

2 Voiko parsakaali pienentää syöpäriskiä?


Mahdollisesti – tai sitten ei. Parsakaalissa on rikkiyhdiste sulforafaania, jonka on eläin- ja solukokeissa todettu ehkäisevän syöpäsolujen kasvua ja siksi parsakaalin on arvioitu voivan ehkäistä syöpää.

Samoja tuloksia on kuitenkin ollut vaikea todistaa ihmisillä kokeissa, joissa koehenkilöt ovat syöneet parsakaalia ja muita terveellisiä ruokia.

Siksi onkin tärkeämpää syödä terveellistä, monipuolista ruokaa sen sijaan, että keskittyisi yhden tietyn aineksen nauttimiseen.

3 Mitä terveellisiä aineita parsakaali sisältää?


Parsakaalissa on paljon C-vitamiinia ja kuitua sekä folaattia, se on myös vähäkalorista.

Parsakaalin ravintosisältö

4 Millä lailla valmistettuna parsakaali on terveellisintä?


Parsakaali on terveellisintä kypsentämättä. Sekä parsakaalin folaatti, C-vitamiini että mahdollisesti syöpää ehkäisevät rikkiyhdisteet häviävät keitettäessä.

Jos raaka kaali ei maistu, kypsennä sitä niin vähän kuin mahdollista. Kiehauttamien tai kevyt höyryttäminen ovat terveellisimmät kypsennystavat.

5 Valitse tuore parsakaali pakastetun sijaan


Pakastettu parsakaali on hyvä vaihtoehto, mutta osta mieluummin tuoretta , etenkin jos aiot käyttää sen parin seuraavan päivän aikana. Varsinkin C-vitamiinia on tuoreessa pakastettua enemmän.

Parsakaalin C-vitamiinipitoisuus tuoreena ja pakastettuna

Parsakaali ja 7 muuta kaalia

Katso täältä kaalien terveellisyystiedot ja käyttövinkit.

6 Kuinka parsakaali puhdistetaan ja paloitellaan?


Parsakaalin pienet “nuput” ovat tiheässä ja niihin voi kätkeytyä sekä hiekkaa että hyönteisiä. Huuhtele kasvis huolellisesti.

Näin puhdistat ja paloittelet parsakaalin

Parsakaali vesihanan alla
© iStock

1. Huuhdo huolellisesti sekä alta että päältä. Huuhdo kulhon päällä ja anna sen levätä hetki vedessä. Valuta lopuksi perusteellisesti.

2. Poista pienet lehdet varresta.

3. Poista 1–2 cm varren alaosasta.

Parsakaalin paloittelu
© iStock

4. Käännä kukinto alaspäin, pidä kiinni varresta ja leikkaa kukinnot irti veitsellä ylhäältä alaspäin.

5. Pilko kukinnot keskenään suunnilleen saman kokoisiksi, jolloin niiden kypsymiseen menee yhtä paljon aikaa.

7 Miten parsakaalia valmistetaan?


Kuinka kauan parsakaalia keitetään ja 4 muuta vinkkiä.

Parsakaalit tehosekoittimessa

Parsakaalia kypsentämättä

Helpoin ja terveellisin tapa syödä on nauttia se sellaisenaan, kypsentämättä.

Valmistus: Voit pilkkoa kaalin veitsellä haluamasi kokoisiin paloihin, mutta voit tehdä työn myös esimerkiksi seuraavilla välineillä.

Mandoliinileikkurilla saat nopeasti erittäin ohuita viipaleita. Tämä ei muuta makua, mutta saa sen tuntumaan suussa aivan erilaiselta, ja unelmanohuet palat maustuvat myös helpommin esimerkiksi marinadeissa.

Tehosekoittimella teet muutamassa sekunnissa hienoa murskaa, jota voit syödä riisin sijaan, sekoittaa smoothieen tai käyttää keittoihin tai pataruokiin.

VÄLTÄ VATSAKIVUT
Jotkut saavat parsakaalista vatsansa kipeäksi. Hienontaminen tai nopea höyryttäminen voi auttaa vähentämään vaivoja.

Parsakaalia keitettynä

Mitä pidempään parsakaalia keittää, sen pehmeämmäksi se tulee. Terveysvaikutusten säilyttämiseksi on parasta keittää sitä mahdollisimman lyhyen aikaa.

Näin parsakaali keitetään

  • Jaa parsakaali tasakokoisiksi kukinnoiksi.
  • Pane kattilaan vettä niin, että palat eivät peity kokonaan.
  • Kiehauta vesi ja lisää suola ja kaalit.
  • Keitä kukintoja 2 minuuttia niin, että purutuntuma säilyy.
  • Kaada vesi pois. Ripottele pinnalle oliiviöljyä ja sormisuolaa ja tarjoile.

Parsakaalia höyrytettynä

Höyrytetyissä kasviksissa vitamiinit pysyvät parhaiten tallessa.

Parsakaalin höyryttäminen

  • Jaa parsakaali tasakokoisiksi kukinnoiksi.
  • Kuumenna vähän vettä kattilassa kiehuvaksi.
  • Laita kattilan päälle siivilä tai pohjalle höyrytyslävikkö ja lisää kaalit kattilaan.
  • Ripottele pinnalle suolaa ja sulje kansi tiiviisti.
  • Höyrytä 2–4 minuuttia, ripottele pinnalle oliiviöljyä ja tarvittaessa sormisuolaa ja tarjoile.
Parsakaalia wokissa

Parsakaalia pikapaistettuna tai wokissa

Parsakaalin pikapaistaminen

  • Jaa kaali tasakokoisiksi kukinnoiksi.
  • Kuumenna paistinpannulla tai vokissa tilkassa oliiviöljyä pari minuttia ja tarjoile heti.

VINKKI! Kukinnot kypsyvät nopeammin kuin varret. Ohenna siksi varsia vähän tai leikkaa ne halki.

Parsakaalia uunissa

Uunissa paistamalla parsakaaliin saa rapeutta. Uunissa paistettuja kukintoja voikin ajatella ”ranskalaisina”.

Parsakaalin paistaminen uunissa

  • Jaa kaali tasakokoisiksi kukinnoiksi.
  • Levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille tai uuninkestävään kulhoon, ripottele pinnalle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria ja paista 20 minuuttia välillä käännellen.
  • Tarjoile heti esimerkiksi aiolin tai goma-seesamikastikkeen kanssa. (Katso gomakastikkeen ohje täältä

8 Hyviä parsakaalireseptejä


Katso terveelliset ja herkulliset ireseptit täältä:

Salaatit

Keitetty parsakaali on useimpien makuun, kun tarjoat sitä salaatissa yhdessä muiden kasvisten ja kastikkeen kanssa. Kokoa salaatti esimerkiksi parsakaalista, omenasta, punasipulista, granaattiomenan siemenistä ja karpaloista. Kääntele sekaan jogurttikastike ja lisää lopuksi auringonkukansiemeniä ja rapeaksi paahdettua pekonia. Nam!

Parsakaali-pekonisalaatti
© wichmann+bendtsen

Parsakaalisalaatti ja rapeaa pekonia

Tuhdisti kasviksia päivällispöytään! Kokeile salaattia, joka on makua täynnä – ja jossa liha on rapsakassa sivuosassa.

Katso ohje täältä

Scampinpyrstöjä ja goma-kastiketta

Parsakaalisalaatti, jossa on edamamepapuja, scampinpyrstöjä ja goma-seesamikastiketta

Japanilaiset eväät: scampinpyrstöjen seurana on pinaattia, parsakaalia ja edamamepapuja japanilaisen goma-seesamikastikkeen kanssa. "Goma" on seesami japaniksi.

Katso ohje täältä

parsakaali-broilerisalaatti
© wichmann+bendtsen

Terveellinen ja helppo parsakaali-broilerisalaatti

Parsakaalista, broilerista ja kalkkunapekonista koottu ruokaisa salaatti vie nälän ja maistuu lisäksi herkulliselta! Salaatti valmistuu nopeasti ja sopii hyvin vaikkapa lounaaksi.

Katso ohje täältä

Parsakaalia keitoissa

Keittojen avulla saa helposti hävikin kuriin. Voit käyttää kaikki jämäkasvikset – myös puolinuupahtaneet, jotka voi lisätä paloiteltuna keittoon lopuksi pariksi minuutiksi kypsymään.

Voit helposti tehdä myös kauniin vihreää keittoa, jossa parsakaali on pääroolissa. Keitä se hyvässä kasvisliemessä purjosipulin ja valkosipulin kanssa. Soseuta ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile rapeiden ruiskrutonkien, kikherneiden tai broilerisuikaleiden kanssa.

Parsakaalisosekeitto ja katkarapuja
© wichmann+bendtsen

Parsakaalisosekeitto ja katkarapuja

Herkullinen ja superterveellinen parsakaalisosekeitto on helppo ja nopea valmistaa. Chilin kanssa pannulla käyneet katkaravut kruunaavat samettisen sosekeiton.

Katso ohje täältä

Parsakaalisosekeitto ja punajuurilastuja
© wichmann+bendtsen

Parsakaalisosekeitto ja punajuurilastuja

Lämmittävä värisinfonia parsakaalista ja punajuuresta saa ruokaisuutta grillatusta broilerinfileestä.

Katso ohje täältä

Smoothiet

Smoothieen on helppo sujauttaa miltei huomaamatta kaikenlaisia kasviksia.

Vihreä smoothie: parsakaalia, pinaattia ja chian siemeniä
© wichmann+bendtsen

Vihreä smoothie: parsakaalia, pinaattia ja chian siemeniä

Haluatko luonnollisemman palautusjuoman? Tämä raikkaan vihreä ja superterveellinen smoothie sisältää proteiinia, joka auttaa lihaksia palautumaan treenistä.

Katso ohje täältä

Lehtikaali-parsakaalismoothie ja sen ainekset

Kaakaosmoothie, jossa on lehtikaalia, parsakaalia, mansikoita ja banaania

Kätke terveelliset kaalit kaakaojuomaan!

Katso ohje täältä

Parsakaalia pyöryköissä

Tavallisista lihapyöryköistä voi tehdä terveellisempiä lisäämällä niihin hienonnettua parsakaalia, mutta pyörykät onnistuvat ilman lihaakin. Sekoita kasvispyörykkätaikina hienonnetusta, keitetystä parsakaalista, mausteista, kikhernejauhosta, maidosta ja korppujauhosta.

Parsakaalipyörykät ja kvinoasalaattia
© Skovdal Nordic

Parsakaalipyörykät ja kvinoasalaattia

Parsakaalipyörykät ovat herkullinen ja kevyempi vaihtoehto perinteisille lihapullille, ja tässä ateriassa ne saavat seurakseen maukasta kvinoasalaattia.

Katso ohje täältä

Parsakaalia vokkiin

Vokkaaminen on nopea ruuanvalmistustapa. Pienet pikapaistetut kukinnot tekevät ruuasta sekä terveellisempää että kauniimpaa kirkkaan vihreällä värillään. Parsakaali sopii vokkiin, jossa on broileria, porkkanaa, sipulia, valkosipulia, punaista paprikaa ja suolapähkinöitä. Tarjoa chilikastikkeen ja täysjyvänuudeleiden kanssa.

Vokkipannua voi käyttää myös pelkän parsakaalin valmistamiseen. Pikapaista kukinnot soijakastikkeen ja valkosipulin kanssa, ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja tarjoa pääruuan lisukkeena. Nam!

Broileri-kasvisvokki
© wichmann+bendtsen

Broileri-kasvisvokki

Broileri-kasvisvokki on nopeasti kokattava ja maukas ateria, johon saa helposti uusia makuja vaihtelemalla kasviksia aina satokauden mukaan. Päivällispöydän uuden kestosuosikin ainekset siis!

Katso ohje täältä

Nopea jättirapuvokki ja varsiparsakaalia
© wichmann+bendtsen

Nopea jättirapuvokki ja varsiparsakaalia eli broccolinia

Terveellistä ja hyvää nopeasti: Kasviksia ja jättirapuja hetkessä arjen kiireitä helpottamaan. Suit sait sukkelaan!

Katso ohje täältä

naudanliha-kasvis-nuudelivokki
© wichmann+bendtsen

Naudanliha-kasvis-nuudelivokki

Helppo naudanliha-nuudelivokki on paitsi herkullista, myös vähäkalorista, proteiini- ja kasvispitoista.

Katso ohje täältä

Parsakaalia leipätaikinaan

Parsakaalileipää

Parsakaalileipä

Etkö saa syötyä suositeltua 600 grammaa kasviksia päivässä? Piilota ne leipään! Näissä resepteissä on käytetty runsaasti maukkaita kasviksia, jotka tuovat leipiin väriä, makua ja pitkään kylläisenä pitävää kuitua.

Katso ohje täältä

Parsakaalirieskat ilman jauhoja
© wichmann+bendtsen

Parsakaalirieskat ilman jauhoja

Herkullinen ohut rieska tuo ateriaan lisää kuitua ja kasviksia ja valmistuu täysin ilman jauhoja.

Katso ohje täältä

Gluteeniton broileriburgeri parsakaalirieskoista
© wichmann+bendtsen

Broilerilla ja kaalisalaatilla täytetyt parsakaalirieskat

Tämä gluteeniton ja superterveellinen herkkuateria onnistuu helposti ja nopeasti. Puolessa tunnissa valmistat rieskat, paistat broilerin, paloittelet kasvikset ja kokoat aterian, joka vie kielen mennesssään.

Katso ohje täältä

Parsakaalin varren paloitteleminen

Voiko parsakaalin varren syödä?

Moni heittää varren pois, mutta sen voi myös syödä, ja se maistuu aivan yhtä hyvältä kuin muukin.

Näin käytät varret ruuanlaitossa

  • Viipaloi tai paloittele varsi. Valmiit palat voit joko pikapaistaa esimerkiksi vokkiruokaan, lisätä kasvispiiraaseen tai heittää ne kypsymään pataruuan tai keiton sekaan.
  • Varsi tarvitsee hiukan pitemmän kypsennysajan kuin kukinnot, joten jos haluat sekä varren että kukinnot samaan ruokaan, lisää viipaloitu varsi kiehuvaan veteen tai ruokaan pari minuuttia ennen kukintoja.

9 Miten lapset saa syömään parsakaalia?


Pienten – ja isompienkin – perheenjäsenten nirsoiluun auttavat oheiset niksit.

Lapsi ja parsakaali

Näin saat lapsetkin syömään parsakaalia

MIEDONNA

  • Tarjoile kypsennetty parsakaali dipin kanssa. Mieto salsa, guacamole tai maapähkinädippi tekee kukinnoista maukkaampia.
  • Paista kukinnot uunissa ja mausta suolalla.
  • Varo kypsentämästä liikaa. Pehmeät ja värinsä menettäneet kasvikset eivät houkuttele ketään.

PIILOTA RUOKAAN

  • Lisää parsakaalia smoothieen kypsän banaanin, ananaksen, jogurtin ja sitruunamehun kanssa.
  • Hienonna pyörykkätaikinaan, lasagneen, munakkaaseen, risottoon tai perunasoseeseen.
  • Tarjoile vihreitä ohukaisia tai vohveleita, joissa on parsakaalia. Hienonnettuna se sopii myös sämpylätaikinaan tai muuhun suolaiseen leivontaan.

Katso täältä lasten makuun sopivat reseptit

Helpot ja terveelliset nakkipiilot kasvisten kera
© wichmann+bendtsen

Parsakaali-nakkipiilot ja napostelukasviksia

Terveellisempi, mutta vähintään yhtä herkullinen versio perinteisistä nakkipiiloista. Taikinaan lisätty parsakaali ujuttaa kasvikset nakkipiiloihin.

Katso ohje täältä

Parsakaalivohvelit kinkulla ja juustolla
© wichmann+bendtsen

Parsakaalivohvelit kinkulla ja juustolla

Vohveleita lounaaksi? Vaihda leipä vihreään vohveliin ja tee siitä klassinen kinkku-juustoleipä. Näin saat vaihtelua ja enemmän kasviksia pöytään!

Katso ohje täältä

10 Voiko parsakaalia pakastaa?


Kyllä, kunhan ryöppää sen ensin kiehuvassa vedessä, kuten muutkin kasvikset ennen pakastamista. Näin käsiteltynä se säilyy pakastimessa noin 10 kuukautta.

Näin ryöppäät kasvikset ennen pakastamista

  • Huuhtele ja paloittele.
  • Pane palat kiehuvaan veteen ja keitä 2 minuuttia.
  • Laske ne sen jälkeen kylmään veteen, jotta kypsyminen pysähtyy.
  • Valuta ja jäähdytä huolellisesti ennen kuin pakkaat ja pakastat ne.

11 Mitä on varsiparsakaali?


Brokkoliini

Kokeile varsiparsakaalia eli brokkoliinia

Jos et erityisesti rakasta parsakaalia, saattaisi sen pikkusisko brokkoliini maistua paremmin. Sen maku on mieto ja makeahko ja enemmän parsan kaltainen.

Brokkoliini on parsakaalin ja kiinalaisen paksoin eli pinaattikiinankaalin risteytys. Kypsennä brokkoliinit vain kevyesti, jotta niihin jää hiukan purutuntumaa.