Kaali on terveellistä ja täyttävää. Mutta se myös jakaa mielipiteitä. Kaali ei ole kaikkien kaveri. Mutta suippokaali on niin mietoa, että siitä on helppo pitää. Isoimmat lehdet taipuvat terveellisiksi wrapeiksi, joiden sisään voi piilottaa täytteet jotka muuten käärisit tortillaan. Suippokaali on myös raikasta ja rapeaa sellaisenaan silputtuna. Opi lisää kesän makeimmasta kaalista ja tutustu vinkkeihin ja ohjeisiin.
Täyttävää.
Suippokaalin vesipitoisuus on korkea, siksi siinä on vähän energiaa. Suippokaalia saa pistellä huoletta ilman, että tarvitsee miettiä kaloreita. Lisäksi suippokaali täyttää hyvin, koska siinä on paljon kuitua.
Suolistoystävällistä.
Suippokaalissa on kaksi kertaa niin paljon kuitua kuin jäävuorisalaatissa tai kurkussa. Kuitu kulkee suolen läpi sulamatta ja kuljettaa ruokamassaa ja kuona-aineita mukanaan.
Paljon vitamiineja.
Suippokaalissa on paljon K- ja C-vitamiinia ja B-vitamiineista esimerkiksi B9-vitamiinia eli folaattia. Yhdessä vitamiinit ylläpitävät immuunijärjestelmää, vahvistavat luustoa ja tekevät hyvää iholle.
Runsaasti kaliumia.
Suippokaalin kalium on tärkeää hermoston toiminnalle ja se auttaa lihaksia ja sydäntä toimimaan optimaalisesti. Kalium myös alentaa verenpainetta.
LUE MYOS: Parsakaali - terveyspommi vailla vertaa
Tutumman vaaleanvihreän lisäksi suippokaalia saa myös purppuranpunaisena. Maku, ravintosisältö ja käyttömahdollisuudet ovat molemmissa samat, mutta punainen väri antaa näköä ruokiin ja punainen kaali onkin parhaimmillaan esimerkiksi salaateissa, grillattuna tai vain kevyesti ryöpättynä.
LUE MYOS: Punakaali – pyöreä, punainen ja terveellinen
Suippokaali on helppo vaihtoehto runsaasti hiilihydraatteja ja kaloreita sisältäville lisukkeille. Mieto, neutraalin makuinen kaali sopii lihapatoihin, aasialaisiin ruokiin ja vaihteluksi melkein mihin tahansa ruokaan.
Kyllä. Suippokaali on myös ilmastotietoisen valinta. Avomaalla kasvavat kasvikset, kuten suippokaali, sipuli ja punajuuri, kuormittavat ilmastoa vain neljänneksen siitä, mitä kasvihuonekurkut, tomaatit ja salaatit.
Kotimaisten kaalien sesonki on syksyllä parhaimmillaan, mutta suippokaalin ensimmäiset varhaiset lajikkeet ilmestyvät kauppoihin jo kesäkuussa. Myöhäiset lajikkeet istutetaan vasta kesäheinäkuussa ja sato on valmis korjattavaksi syksyllä.
Suomalaisen suippokaalin sesonki
Poista suojalehdet, halkaise kaalinpää ja huuhtaise puolikkaat juoksevan veden alla. Jos kaali on luomua, tulee läheltä ja kerä on puhdas, käytä kaali sellaisenaan.
Voi, mutta ei kannata, sillä suippokaalin hento maku häviää hauduttamisessa syntyville voimakkaille aromeille. Käytä valkokaalia perinteisiin kaaliruokiin, kuten kaalilaatikkoon ja kaalipataan, ja nauti suippokaalista sellaisenaan tai kevyesti kypsennettynä.
Hentoinen suippokaali ei ilahdu keittämisestä. Se kannattaa ennemmin höyryttää kevyesti niin että kaaliin jää puruvaraa. Lohko kaali kantoineen ja höyrytä 5–10 minuuttia. Tai laita lohkot mikronkestävään astiaan, lisää pari ruokalusikallista vettä, peitä mikro- kuvulla tai kelmulla (tee kelmuun pari reikää) ja käytä suippokaalia mikrossa 2–3 minuuttia. Valuta tai painele kosteus pois ja mausta kaali suolalla ja pippurilla ennen tarjoilua.
Suippokaali säilyy jääkaapissa tiiviissä rasiassa tai muovipussissa jopa kolme viikkoa.
Kiehauta suikaloitu suippokaali kevyesti suolalla maustetussa vedessä, valuta ja pakasta kerta-nnoksina. Käytä patoihin, keittoihin ja wokkeihin suoraan pakasteesta.
Suippokaali sopii moneen. Kokeile vaikka:
WRAPPEINA
Vähennä kaloreita korvaamalla tortilla kaalinlehdellä. Suippokaali sopii hyvin kääreeksi miedon makunsa ja taipuisien lehtiensä ansiosta. Irrota suurimmat lehdet ja huuhtele ja kuivaa ne tarvittaessa. Höyrytä lehdet kevyesti jos ne murtuvat taitettaessa. Levitä lehdille suikaloituja vihanneksia ja nyhtökanaa tai -lihaa tai -kauraa, pirskota kastiketta päälle, kietaise rullalle tai nyytiksi ja tarjoa heti.
WOKISSA
Suippokaali on kuin luotu wokattavaksi. Suikaloi kaali ja muut kasvikset. Kuumenna wokkipannu, lisää tilkka öljyä ja ruskista esimerkiksi suikaloitu broileri. Vähennä sitten lämpöä ja lisää kaali ja vihannekset pannulle. Jatka paistamista koko ajan sekoitellen 3–4 minuuttia. Mausta soijakastikkeella, sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla ja tarjoa wokin kanssa täysjyväriisiä.
TÄYTETTYNÄ
Puolita suippokaali kantoineen. Poista puolikkaista sen verran sisuslehtiä, että syntyy napakat kaalikulhot. Silppua poistetut lehdet ja ruskista silppu pannulla yhdessä jauhelihan ja sipulin kanssa, lisää kuutioitua tomaattia ja mausta. Tai sekoita kaalisilppu valmiiseen kastikkeeseen tai pataruokaan. Täytä kaalikupit, ripota päälle juustoraastetta ja
kypsennä uunissa 15–20 minuuttia.
Meidän suippokaaliohjeillamme pääset alkuun. Anna sitten mielikuvituksesi lentää ja keksi lisää hyviä reseptejä.
Artikkeli on julkaistu alun perin KUNTO PLUS -lehdessä 14/2022