Suippokaali – opi kaikki makeasta kesäherkusta

Miedonmakuinen, helppo käsitellä ja hyvää raakana, paistettuna, grillattuna ja höyrytettynä. Suippokaali on täydellinen tuore kaalituttavuus, joka säilyy pitkään ja on ympäristöystävällistä. Opi käyttämään kartionmallista kaalia.

Suippokaalia sellaisenaan

SUIPPOKAALI – Suippokaali on makeaa ja rapeaa niin kuin muutkin kesän varhaiset vihreät. Vaihda välillä varhaiskaali suippokaaliin.

© iStock

Kaali on terveellistä ja täyttävää. Mutta se myös jakaa mielipiteitä. Kaali ei ole kaikkien kaveri. Mutta suippokaali on niin mietoa, että siitä on helppo pitää. Isoimmat lehdet taipuvat terveellisiksi wrapeiksi, joiden sisään voi piilottaa täytteet jotka muuten käärisit tortillaan. Suippokaali on myös raikasta ja rapeaa sellaisenaan silputtuna. Opi lisää kesän makeimmasta kaalista ja tutustu vinkkeihin ja ohjeisiin.

1 Suippokaalin terveystekijät


  • Täyttävää.
    Suippokaalin vesipitoisuus on korkea, siksi siinä on vähän energiaa. Suippokaalia saa pistellä huoletta ilman, että tarvitsee miettiä kaloreita. Lisäksi suippokaali täyttää hyvin, koska siinä on paljon kuitua.

  • Suolistoystävällistä.
    Suippokaalissa on kaksi kertaa niin paljon kuitua kuin jäävuorisalaatissa tai kurkussa. Kuitu kulkee suolen läpi sulamatta ja kuljettaa ruokamassaa ja kuona-aineita mukanaan.

  • Paljon vitamiineja.
    Suippokaalissa on paljon K- ja C-vitamiinia ja B-vitamiineista esimerkiksi B9-vitamiinia eli folaattia. Yhdessä vitamiinit ylläpitävät immuunijärjestelmää, vahvistavat luustoa ja tekevät hyvää iholle.

  • Runsaasti kaliumia.
    Suippokaalin kalium on tärkeää hermoston toiminnalle ja se auttaa lihaksia ja sydäntä toimimaan optimaalisesti. Kalium myös alentaa verenpainetta.

LUE MYOS: Parsakaali - terveyspommi vailla vertaa

2 Onko värillä väliä?


Tutumman vaaleanvihreän lisäksi suippokaalia saa myös purppuranpunaisena. Maku, ravintosisältö ja käyttömahdollisuudet ovat molemmissa samat, mutta punainen väri antaa näköä ruokiin ja punainen kaali onkin parhaimmillaan esimerkiksi salaateissa, grillattuna tai vain kevyesti ryöpättynä.

LUE MYOS: Punakaali – pyöreä, punainen ja terveellinen

Violetti ja vihreä suippokaali
© iStock

3 Paljonko suippokaalissa on kaloreita?


Suippokaali on helppo vaihtoehto runsaasti hiilihydraatteja ja kaloreita sisältäville lisukkeille. Mieto, neutraalin makuinen kaali sopii lihapatoihin, aasialaisiin ruokiin ja vaihteluksi melkein mihin tahansa ruokaan.

suippokaalin kalorit
© iStock

4 Suippokaalin ravintosisältö


5 Onko suippokaali ilmastoystävällistät?


Kyllä. Suippokaali on myös ilmastotietoisen valinta. Avomaalla kasvavat kasvikset, kuten suippokaali, sipuli ja punajuuri, kuormittavat ilmastoa vain neljänneksen siitä, mitä kasvihuonekurkut, tomaatit ja salaatit.

6 Suippokaalin satokausi


Kotimaisten kaalien sesonki on syksyllä parhaimmillaan, mutta suippokaalin ensimmäiset varhaiset lajikkeet ilmestyvät kauppoihin jo kesäkuussa. Myöhäiset lajikkeet istutetaan vasta kesä­heinäkuussa ja sato on valmis korjattavaksi syksyllä.

Suomalaisen suippokaalin sesonki

Suippokaalin satokausi
© iStock

7 Pitääkö suippokaali huuhtoa?


Poista suojalehdet, halkaise kaalinpää ja huuhtaise puolikkaat juoksevan veden alla. Jos kaali on luomua, tulee läheltä ja kerä on puhdas, käytä kaali sellaisenaan.

8 Miten suippokaali kannattaa paloitella?


Suippokaali suikaleiksi
© iStock

Puolita kaali ja leikkaa vielä puolikkaatkin kahtia niin että sinulla on neljä lohkoa. Älä poista kantaa, se pitää kaalinlehdet yhdessä. Leikkaa lohkot ohuiksi viipaleiksi kärjestä alkaen ja poista kanta vasta lopuksi. Kanta on sekin syötävää. Pilko sekin mukaan, jos käytät kaalia kypsennettynä.

9 Voiko suippokaalia hauduttaa?


Voi, mutta ei kannata, sillä suippokaalin hento maku häviää hauduttamisessa syntyville voimakkaille aromeille. Käytä valkokaalia perinteisiin kaaliruokiin, kuten kaalilaatikkoon ja kaalipataan, ja nauti suippokaalista sellaisenaan tai kevyesti kypsennettynä.

10 Kuinka kauan suippokaalia pitää keittää?


Hentoinen suippokaali ei ilahdu keittämisestä. Se kannattaa ennemmin höyryttää kevyesti niin että kaaliin jää puruvaraa. Lohko kaali kantoineen ja höyrytä 5–10 minuuttia. Tai laita lohkot mikronkestävään astiaan, lisää pari ruokalusikallista vettä, peitä mikro- kuvulla tai kelmulla (tee kelmuun pari reikää) ja käytä suippokaalia mikrossa 2–3 minuuttia. Valuta tai painele kosteus pois ja mausta kaali suolalla ja pippurilla ennen tarjoilua.

11 Miten suippokaalia kannattaa säilyttää?


Suippokaali säilyy jääkaapissa tiiviissä rasiassa tai muovipussissa jopa kolme viikkoa.

12 Voiko suippokaalia pakastaa?


Kiehauta suikaloitu suippokaali kevyesti suolalla maustetussa vedessä, valuta ja pakasta kerta-nnoksina. Käytä patoihin, keittoihin ja wokkeihin suoraan pakasteesta.

13 Suippokaalin valmistusvinkit


Suippokaali sopii moneen. Kokeile vaikka:

  • WRAPPEINA
    Vähennä kaloreita korvaamalla tortilla kaalinlehdellä. Suippokaali sopii hyvin kääreeksi miedon makunsa ja taipuisien lehtiensä ansiosta. Irrota suurimmat lehdet ja huuhtele ja kuivaa ne tarvittaessa. Höyrytä lehdet kevyesti jos ne murtuvat taitettaessa. Levitä lehdille suikaloituja vihanneksia ja nyhtökanaa tai -lihaa tai -kauraa, pirskota kastiketta päälle, kietaise rullalle tai nyytiksi ja tarjoa heti.

  • WOKISSA
    Suippokaali on kuin luotu wokattavaksi. Suikaloi kaali ja muut kasvikset. Kuumenna wokkipannu, lisää tilkka öljyä ja ruskista esimerkiksi suikaloitu broileri. Vähennä sitten lämpöä ja lisää kaali ja vihannekset pannulle. Jatka paistamista koko ajan sekoitellen 3–4 minuuttia. Mausta soijakastikkeella, sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla ja tarjoa wokin kanssa täysjyväriisiä.

  • TÄYTETTYNÄ
    Puolita suippokaali kantoineen. Poista puolikkaista sen verran sisuslehtiä, että syntyy napakat kaalikulhot. Silppua poistetut lehdet ja ruskista silppu pannulla yhdessä jauhelihan ja sipulin kanssa, lisää kuutioitua tomaattia ja mausta. Tai sekoita kaalisilppu valmiiseen kastikkeeseen tai pataruokaan. Täytä kaalikupit, ripota päälle juustoraastetta ja
    kypsennä uunissa 15–20 minuuttia.

Suippokaaleja
© iStock

14 Suippokaaliohjeet


Meidän suippokaaliohjeillamme pääset alkuun. Anna sitten mielikuvituksesi lentää ja keksi lisää hyviä reseptejä.

Kaalisalaatti

Raasta tai silppua suippokaali sellaisenaan salaattiin. Suippokaali korvaa esimerkiksi jäävuorisalaatin.

Suippokaali kikherne avokadosalaatti
© iStock

Suippokaali-kikherne-avokadosalaatti

Herkullinen suippokaalisalaatti paahdettujen kikherneiden ja avokadon kanssa on terveellinen ja täyttävä lisuke, joka tuo samalla myös runsaasti väriä lautaselle – ainakin jos käteen osuu violetti suippokaali.

Katso ohje täältä

Suippokaali-marjasalaatti
© iStock

Suippokaali-marjasalaatti

Värikäs salaatti tukee hyvien suolistobakteerien toimintaa, mistä on iloa niin elimistölle kuin mielelle!

Katso ohje täältä

Avokado-kikherne-suippokaalisalaatti
© iStock

Avokado-kikherne-suippokaalisalaatti

Kokeile herkullista suippokaalisalaattia, johon makua tuovat paahdetut kikherneet ja avokado. Salaatti valmistuu hetkessä!

Katso ohje täältä

Ruokaisa broileri-mansikkasalaatti
© iStock

Ruokaisa broileri-mansikkasalaatti

Herkullinen salaatti kaalista, broilerista ja mansikoista valmistuu 20 minuutissa. Ripottele päälle hasselpähkinöitä, niin maukas ateria on valmis.

Katso ohje täältä

Pastasalaatti – broileria, kaalia ja vadelmia
© iStock

Pastasalaatti – broileria, kaalia ja vadelmia

Broileri, kaali ja vadelmat tuovat pastasalaattiin runsaasti kuitua – ja tietysti herkullista makua.

Katso ohje täältä

Suippokaalia pannulla

Paistaminen tekee suippokaalista entistä rapsakampaa ja samalla pinta karamellisoituu mukavan makuiseksi. Lohko kaali neljään osaan. Pienen suippokaalin kanta on niin pehmeä, että sitä ei tarvitse poistaa.

Kuumenna pannu ja paahda leikkauspinnat nopeasti kauniin ruskeiksi. Vähennä lämpöä, lisää nokare voita ja paista lohkot rapeiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.

Kylmäsavulohta, suippokaalia ja savusulatejuustoa
© iStock

Kylmäsavulohta, suippokaalia ja savusulatejuustoa

Salamannopeasti valmistuva ateria.

Katso ohje täältä

Lohta, suippokaalia ja yrttikastiketta
© iStock

Lohta, suippokaalia ja yrttikastiketta

Kalapäivä on viikon paras päivä! Tässä ateriassa maukas lohi saa seurakseen raikasta yrttikastiketta ja suippokaalia – ja valmista tulee 20 minuutissa.

Katso ohje täältä

Suippokaali uunissa

Suippokaalilohkot kypsyvät uunissa mureiksi ja makeiksi. Jos pinta alkaa saada liikaa väriä ennen kuin kaali on kypsää, peitä kaali leivinpaperilla. Uunikaali sopii lisäkkeeksi niin kanalle, kalalle kuin lihallekin. Se on parhaimmillaan vastapaistettuna, mutta jos kaalia jää, säilytä se jääkaapissa ja silppua seuraavana päivänä salaattiin.

Lohi-kaalivuoka
© iStock

Lohi-kaalivuoka

Joskus sitä vain kaipaa helppoa ja nopeaa iltaruokaa. Tämä uunilohiresepti syntyy lisukkeineen yhdessä astiassa. Nam!

Katso ohje täältä

Grillattu suippokaali

Kaali sopii mainiosti grilliin ja saa ritilästä kauniit raidat pintaan. Varo kuitenkin polttamasta sitä. Aloita ensin kuumalla ritilällä niin että kaali saa pintaan kauniin värin, vähennä sitten lämpöä ja nosta lohkot grillausalustalle tai parilalle kypsymään mureiksi.

Pariloitua suippokaalia
© iStock

Pariloitua suippokaalia

KUNTO PLUSsan reseptillä valmistat täydellisen lisukkeen: pariloitua suippokaalia sitruunalla maustettuna.

Katso ohje täältä

Artikkeli on julkaistu alun perin KUNTO PLUS -lehdessä 14/2022