Syö enemmän syvänvihreää
Opettele syömään enemmän tummanvihreitä kasviksia. Niissä on valtavasti vitamiineja ja kivennäisaineita.
Opettele syömään enemmän tummanvihreitä kasviksia. Niissä on valtavasti vitamiineja ja kivennäisaineita.
Kurkistimme suomalaisten ostoskärryihin. Niistä löytyy banaaneja, kurkkua, kirsikkatomaatteja, tomaatteja ja jääsalaattia. Suomessa syötiin vuonna 2020 Luonnonvarakeskuksen mukaan tuoreita vihanneksia arviolta 64 kiloa henkeä kohti.
Koska luet juuri KUNTO PLUSsaa, tiedämme, että pidät itsestäsi hyvää huolta, olet terveystietoinen ja kauppakassistasi löytyy taatusti monta muutakin kasvista, ja kohta taas pakastin täyttyy kotimaisista marjoista. Mutta aina on parantamisen varaa.
Lisäämällä erityisesti tummanvihreiden kasvisten, kuten esimerkiksi pinaatin, parsakaalin ja lehtikaalin käyttöä, samalla kun ruokavaliosi vihertyy, se myös taipuu vielä terveellisemmäksi.
Kasvisten käytössä helpoin muistisääntö on liikennevalot. Anna punaisen, keltaisen ja vihreän palaa lautasellasi joka päivä ja monta kertaa. Eri kasviksista saa eri määrän vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, siksi on tärkeää vilkuttaa valoja eri tahtiin vaikka joka päivä.
Terveellisesti syövien aikuisten lapset syövät myös yleensä laadukkaasti. Silti vain 14 prosentilla 2–6 vuotiaista lapsista syö tuoreen tutkimuksen mukaan terveellisesti, ja vain yksi prosentti lapsista syö ravitsemussuosituksen mukaisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja viisi annosta päivässä.
Päiväkoti- ja kouluruualla on iso rooli lasten arkipäivän ravitsemuksessa, mutta ruokatottumukset opitaan kotona, eikä riitä, että ateriat ovat ravitsemuksellisesti täysipainoisia, jos lapset eivät halua tai uskalla edes maistaa. Pieniin kannattaa panostaa ja lapsille värit ovat hauskaa leikkiä. Houkuttele koko perhe ennakkoluulottomasti mukaan.
Tummanvihreät kasvikset eivät makeile. Koska maku ei aina ja kaikkia houkuttele, niiden syömiseen pitää ihan erikseen kiinnittää huomiota. Tummanvihreissä on paljon A-vitamiinia, tiamiinia, kalsiumia, folaattia ja rautaa.
Jos haluat syödä ilmastoystävällisesti ja vähentää lihansyöntiä, tummanvihreät ovat hyviä lihan sisältämien ravintoaineiden lähteitä, joita on hankalampaa saada tarpeeksi kasvisruuasta.
Solut tarvitsevat folaattia esimerkiksi DNA:n ja RNA:n synteesiin, hermoston hyvään toimintaan ja proteiiniaineenvaihduntaan. Vain 5 prosenttia naisista ja 21 prosenttia miehistä saa riittävästi folaattia. Rauta on tärkeää kaikille ja erityisesti hedelmällisessä iässä oleville naisille. Lisäksi tummanvihreissä lehtikasviksissa on paljon K-vitamiinia, joka aktivoi veren hyytymistekijöitä, vahvistaa luustoa ja estää valtimoiden kalkkeutumista.
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset seurailevat toisiaan. Esimerkiksi Tanskassa päivän kasvissuositus on 600 grammaa ja siihen kuuluu 100 gramman päiväsuositus tummanvihreille. Ole sinä edelläkävijä Suomessa!
LUE MYOS: Parsakaali - terveyspommi vailla vertaa