Pavut sisältävät runsaasti kylläiseksi tekevää ravintokuitua, joka vahvistaa maha-suolikanavaa ja tukee ruuansulatusta. Lisäksi erilaisissa pavuissa on runsain mitoin eri vitamiineja ja kivennäisaineita kuten rautaa, sinkkiä ja magnesiumia, jotka auttavat pitämään kehon terveenä ja voimakkaana.
Kaiken tämän lisäksi pavut ovat erinomainen proteiinin lähde, jota tarvitsevat lihassolujen lisäksi muutkin kehon solut sekä elimistön hormonituotanto. Myös proteiini auttaa ylläpitämään kylläisyyden tunnetta. Sekasyöjä saa toki proteiinia lihasta, kalasta ja maitotuotteista, mutta sitä mukaa kun yhä useampi jättää lihansyönnin kokonaan tai ainakin vähentää lihansyöntiä, pavut ovat nousemassa entistäkin tärkeämmäksi proteiinin lähteeksi.
Papujen proteiinilla on monta etua. Palkokasviksia syömällä voi vähentää lihaleikkeleiden ja punaisen lihan määrää ruokavaliossa. Tämä on hyväksi terveydelle, koska runsas punaisen lihan ja lihaleikkeleiden saanti voi lisätä joidenkin syöpien riskiä. Myös sydän- ja verisuonitauteja aiheuttavan tyydyttyneen rasvan saanti vähenee.
Terveellisyyden lisäksi papuproteiini on parempi vaihtoehto ilmaston kannalta, koska lihantuotannon hiilijalanjälki on huomattavasti kasvintuotantoa suurempi. Pavunviljelyn ilmastokuormitus on vain noin viideskymmenesosa lihantuotantoon verrattuna.
Kööpenhaminan yliopiston tutkimus vuodelta 2017 osoittaa, että palkokasveihin kuten papuihin ja herneisiin perustuva ateria täyttää paremmin kuin sian- tai vasikanlihaan perustuva. Vihreitä proteiininlähteitä sisältäneen aterian jälkeen koehenkilöt söivät 12–13 prosenttia vähemmän kaloreita seuraavalla aterialla.
Näin syöt ilmastoystävällisemmin
Koska pavuista saa muutenkin vähemmän energiaa kuin lihasta, ne ovat erinomainen valinta painonhallinnan kannalta. Pavut eivät myöskään koettele kukkaroa yhtä pahasti kuin liha tai lihajalosteet, jotka ovat selvästi papuja kalliimpia kilohinnaltaan.
Pavutko vaivalloisia? Kyllä ja ei!
Pavut voivat olla edullisia, hoikistavia, terveellisiä ja ilmastoa säästäviä, mutta niiden valmistaminen ruuaksi on monen mielestä hirvittävän vaikeaa – ja kuivattujen papujen kohdalla tämä pitääkin osittain paikkansa. Niitähän pitää liottaa 8–10 tuntia ja vielä keittää tunti, ennen kuin ne ovat valmiita syötäväksi. Helpompi ratkaisu on kuitenkin jo olemassa – nimittäin säilykepavut. Ne ovat heti käyttövalmiita, ja kaiken hyvän lisäksi ne ovat täsmälleen yhtä terveellistä syötävää kuin kuivatut pavutkin.